Nieuwtjes

Grote en kleine poezels

Felix steeds vaker op terras of op een v/d muurtjes ervoor...hij vindt het hier wel leuk...Blacky heeft het moeilijk met zijn warme jasje, zoekt koele tegels op achter...de andere poezels zoeken schaduw/koelere plekjes i/d tuin. Met 36+ graden zaterdag was het warm. De droge warmte is echter veel beter te behappen dan de vochtige in NL.

 

Zaterdagavond....wat zie ik op het muurtje bij een v/d perrons voor het terras? Jawel, de ‘’witte’’ ligt daar. Zwartje onder de tafel, Blacky bij het waterhuisje, Maxi op de paal. Niemand die een poot uitsteekt? Joost gaat naar buiten. Zoef, weg is ze. Maar ze komt later weer. En ook i/d nacht. Ze heeft de voerbak gevonden, vreet haar buik vol. Ik hoop dat ze niet zwanger is en dat we straks hier allemaal jongen hebben rondlopen. Want waar ze voor gisteren zo fel hun terrein verdedigden, en haar wegjoegen, nu doen de poezels niks, nada, nothing. De hitte? Of toch ‘’blijf maar’’?

 

Zondag is het om 09.30 al 29,2. Vandaag niet buiten lopen. Eerst wat andere werkjes doen, en dan intensief in het zwembad ‘’lopen’’...

 

De zandsteensculptuur ‘’kind’’, die ik in 2010 maakte, is onder ‘’revisie’’, d.w.z. Joost maakte hem onder hoge druk schoon, en ik ben aan het schuren gegaan. Het wordt mooi. Joost heeft de 3-hoeksteen met fossielen in marmer weer opgepolijst; wat ziet het er weer prachtig uit! Nog 2 te gaan...

 

Dinsdagmorgen 0700 het miezelt terwijl ik aan het sakkelen bent. Zo tegen 8 uur miezelt het iets harder...Is toch niet te geloven? Alles wordt nat, maar verder stelt de hoeveelheid water niks voor. En het is klef/vochtig, de nacht heeft nauwelijks afkoeling gegeven. Een Hollandse-vochtig-warme ochtend wordt het. Bah.

 

Vorige week een ieni-mieni-muisje, en deze week...een jonge kat...Joost rijdt de auto door de poort en parkeert, om mij de poort te laten afsluiten. Ik hoor een enorm gejank...huh? Ik roep tegen Joost ‘’kom kijken’’. Zit niet in de half afgesloten buis voor het huis. Noch i/d heg. Ineens roept Joost ‘’onder de motorkap’’. En ja hoor...klein rood poesje (kater?) zit daar. Kruipt eerst bijna i/d bumper, maar later weer eruit. Enfin, na 20 min en een hoop gemier rent het jonge ding met een keivaart de straat af...gered vanuit onder de motorkap. De horror i/d zomer als we ergens in een stad/dorp parkeren; altijd even kijken voor wegrijden. En nu op eigen oprit. Het is me wat.

 

En weer hebben we een neushoornkever (vrouwtje met zonder hoorn) gevonden en haar veilig i/h grind i/d voortuin gezet. Daar zette Joost pas nog een mannetje (met hoorn) neer, dus...het duurt jaaaaaren voordat ze uit de grond komen, dan in heel korte tijd paren en dan gaan ze alweer dood. Machtig mooie, imposante, grote kevers (ze doen niks); schitterend dat wij ze hier regelmatig te zien krijgen! Jonge zwaluwen zijn uitgevlogen uit hun nesten, en vertonen nu samen hun vliegkunsten boven onze hoofden; zo elegant! Joost kon er een paar fotograferen!

 

Verschrikkelijk; brand in het palmenbos in Elche...welke gek steekt zoiets aan?  https://www.spanjevandaag.com/30/06/2019/duizenden-palmbomen-verbrand-in-palmen-stad-elche/

 

Wat worden de eettrends de komende jaren? Lees en oordeel zelf... https://www.foodlog.nl/artikel/wat-eten-we-over-50-jaar/

 

Potverdrieconejos....hangen we donderdag de was op...besluit Javalojes om mest te strooien. Kunnen we de was van vandaag morgen weer spoelen....en de 2e was laten we maar even wachten tot morgen om op te hangen. Bah, wat een vieze mest...

 

Wow, wow, wow....we hadden vorige week uit het restaurant in Requena corazon de cuadril gekocht (=rumpsteak)...vandaag sous vide 1 uur op 56 graden, daarna kort aangebraden, met zelfgemaakte pittige kruidenboter en een salade met div. soorten sla, tomaat, komkommer, mais, knoflook, ui, mayo, mosterd, peper, paprika, curry, basilicum, peterselie, citroensap, olijfolie en sherryazijn. Heerlijk!

 

Morgen, vrijdag, worden de laatste druiven gesakkeld...we hebben dan wel maar 13 struiken, maar het kostte toch 7 uur in totaal...en dan moet je de velden zien, die nog gesakkeld moeten worden (van de grote boeren)....oeps....enfin, wij zijn klaar.

 

Het ecosysteem komt ernstig in gevaar, als een deel v/d oceaanbodem (5x zo groot als het VK) wordt ontgonnen vlg. Greenpeace. De VN (??) heeft 29 ontginnigslicenties voor bedrijven voor diepzee-mijnwerkzaamheden voor metalen zoals cobalt afgegeven (nodig voor batterijen). Zonder goede overheidscontrole zouden deze mijnwerkzaamheden hele levensgebieden kunnen vernietigen en toxines vrij laten komen in gebieden, die millenialang ongestoord waren. https://www.independent.co.uk/environment/deep-sea-mining-un-crucial-ecosystems-greenpeace-environment-a8986096.html

 

In de gevangenis hebben de lieverdjes allemaal een airco (in NL), maar de verouderde verpleeg/bejaardentehuizen? Ach, zegt Hugo van CDA (¡), om zo iets kleins bij dit mooie weer moeten we ons niet druk maken als de temperaturen hoog oplopen. Je zou maar 80+ zijn.

Hoogmoed komt voor de val. Arrogante boskabouter Timmy ‘’ik volg Juncky op en iets anders blief ik niet’’...Muy mooi niet, hij bijft gewoon vice. Het EP (met 840.000 voorkeursstemmen)was hem te min. Machtsego veel te duur betaald! Ach, en verder ga ik niet over de misstanden bij o.a. het OM, belastingdienst, Europa. Ik laat los.