Nieuwtjes

Fijnstof???

Ruim 6,7 jaar schrijf ik nu elke week op de website een blog over ons leven, over Spanje, plus mondjesmaat over CRPS/diabetes. Lena – met een kritische ‘’keek’’ op politieke en andere thema’s heb ik gestopt, ik heb leren loslaten, ook al is nieuws soms tenenkrommend. Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid, maar ik kan het niet veranderen. Liever hou ik me bezig met de kleine, simpele dingen in ons leven, genieten we van natuur, onze poezels, mooie insecten en maken we af en toe mooie ritten, waarvan Joost weer prachtige foto’s op zijn fotoblog zet. En vooruit, soms wat beeldhouwen, mozaïeken, schilderen, lezen, weven, lekker koken en zo...relaxter en dat bevalt prima.

 

Oh ja, blijf vooral regelmatig naar https://ocelotsfotoblog.blogspot.com/ kijken, want Joost zet daar de foto’s van onze ritten op. Nu b.v. kurkeiken!

 

Joost heeft de citroenbomen van onderen bijgeknipt, zodat de takken niet meer tot op de grond liggen (met zware citroenen), en hij er beter bij kan bij het onkruid wieden. Ziet er netjes uit! Prachtige dunne prinsessenboontjes zijn geoogst, evenals peertomaten; groot, sappig en volrood.

 

Na een slechte nacht  zit ik om 7 uur te sakkelen. En ik hoor die mestkerels al weer...Bah, wat een vieze mest (en stank). Om 7.45 roept Joost dat ik snel naar binnen moet. De stofwolken komen eraan. Grofstoffelijk is mest verspreid, en dan met een enorme ploeg op hoog tempo onder de grond gejast...het zal nog een paar uur duren voor alles weer neergelegd is. Ondertussen zijn alle ramen en rolluiken dichtgezet, evenals het zwembad. Ik ben dus om 9.15 maar de andere kant op gelopen. Op de terugweg zag ik wel 20 m hoge stofwolken...ongelofelijk, wat een stof/smeerzooi! Hoezo fijnstof??? De was van gisteren moet weer over, de droogmolen is schoongemaakt...En de nog niet gesakkelde druiven kregen ook even een frisse douche tegen het stof. ’s Avonds spoelen we de zonnepanelen schoon. Tot de volgende stofwolk.

Zaterdagmorgen voor 7 uur aan het sakkelen. De laatste ronde. Klaar. Na het ontbijt lopen. Het is al 26 graden, als ik terug kom 29. Leek wel lood i/d benen te hebben (door meer vochtige warmte?). Enfin, afkoelen onder de douche, en verder rustig aan, het zou rond 35 graden worden en morgen nog warmer (tot 40?)...dus dat wordt zondag 100 rondjes i/h zwembad lopen, niet buiten. En...de witte sluierbewolking maakt plaats voor dichte witgrijze bewolking. Die is een half uur later donkergrijs; zandstormen om ons heen (al die losgeploegde grote lappen grond, daar heeft de wind vrij spel) met echt harde wind. Joost zet het hele terras dicht. Was net alles schoongemaakt. Na een goed halfuur luwt de wind, af en toe nog wat mini-drupjes...wordt alles nog viezer door al het zand buiten...maar de storm lijkt over. Nu nog hopen op afkoeling. Het terras is weer open en Felix zit aan de dis.

 

Het was te verwachten; zaterdag al warm, en zondag 38...en prompt...iedereen zet de airco’s aan...dus....elektra valt uit. En waarschijnlijk niet maar 1 keer. Fluts..Om 15.22 is het 37,2.Maandag: het is raar weer: af en toe een mini-miezel, net genoeg om alles nog viezer te maken. Dinsdagmorgen zijn de zonnepanelen weer helemaal onder het stof (er was ook nog harde wind die nacht); dus weer – binnen 3 dagen – alle panels goed schoonmaken. We zijn er nog niet klaar mee.

 

Onderweg kruist een ladderslang mijn weg. Prachtig, 60 – 70 cm lang, en de naam dankt ze aan de ‘’ladder’’ tekening op haar rug. Ongevaarlijk. Ik ging midden op de weg staan, zodat evt. auto’s haar niet kunnen overrijden (Spanjaarden zijn bang voor slangen hier, en overrijden ze, wij geleiden ze met wandelstokken naar veilige bermen/land...). Schitterend. Enne...meikevers heb ik hier niet gezien (heel veel in Zwitserland, in NL in het begin ook nog wel eens een paar); maar wat hebben wij nu weer? De junikever. Jawel, opvolger v/d meikever, zelfde familie, alleen iets anders van kleur. Ook leuk!

 

Woensdag experiment: ik maak zelf knäckebröd (met rog/boekweit), zaden-crackers voor ontbijt, en crackers voor tussendoor met kruiden; alleen het knäcke bevat minimaal koolhydraten, de rest 0. Het is op zich niet veel werk; even malen/mengen/uitrollen tussen bakpapier (want het plakt) en her en der heb ik wat aan het recept aangepast (b.v. psyllium, chia of extra vezels, zodat het niet te nat wordt);  zalig en goed gelukt! Binnenkort staat koolhydraat-armer brood op het plan: baguette, broodjes. Niet te veel. Want we eten een stuk minder. Yammie.

 

Duivels doemdenken of toch ernstig vooruitzicht?  https://www.telegraaf.nl/watuzegt/2124623750/de-duivelse-plannen-van-christine-lagarde

 

Een krieltje? Is eigenlijk een volksnaam...oorspronkelijk de kleinste aardappeltjes die eruit werden gesorteerd. Maar de handel ‘’ontdekte’’ de mini-kriel, die wordt gewoon uit grotere aardappels in blokjes gesneden en afgerond. Wil je dus echte krieltjes, zoek dan de echte. Met schil. Foodlog.

 

Uni Zürich stelt, dat klimaatverandering effectief bestreden kan worden door 900 mio hectare bos wereldwijd aan te planten. Maar...Brazilië kapt de Amazonas; Polen blijft 80% van haar energie uit kolencentrales opwekken en USA blijft fracken. Schiphol mag ondanks eerder plafond toch verder uitbreiden, en goede bomen worden gekapt voor pellets en biomassacentrales. Zogenaamd duurzaam. En TourdFrance, Formule 1, WK en OS zorgen voor veel vervuiling/CO2 uitstoot, maar da’s vermaak, dus kan. Bitcoinmining vreet zoveel energie wereldwijd als heel Zwitserland in een jaar verbruikt... https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/mit-baeumen-die-welt-retten-traeumt-weiter-16270704.html en: https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/bitcoin-energy-switzerland-cryptocurrency-mining-a8989816.html Op naar nieuwe kerncentrales. Want die helpen tegen opwarming. Aldus https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-enige-manier-om-snel-en-krachtig-een-eind-te-maken-aan-de-opwarming-van-de-aarde-is-kernenergie~b848e802/

 

Niks aan de hand...? Het wrak van een Russische nucleare onderzeer zonk na een brand in 1989 in de Barentz Zee. En nu zijn er noge niveaus radioactiviteit geconstateerd, aldus Noorse en Russische onderzoekers. Het wrak ligt op 1680 meter diep, voor Beren Eiland, ca. 260 mijl van de Noorse kust. De waarden zijn 100.000 x hoger dan normaal in zeewater voorkomt. Maar geen gevaar hoor... https://www.independent.co.uk/news/world/europe/soviet-nuclear-submarine-russia-barents-sea-radiation-komsomolets-wreck-a8998741.html

 

Sneeuwluipaardjes...https://www.nu.nl/274577/video/dit-zijn-de-opmerkelijkste-videos-van-deze-week.html

 

Uitsmijter v/d week: Een Zwitserse rechter heeft een haan een kraaiverbod opgelegd tussen 22.00 uur en 8.00 uur. Het dier kraait tussen de 14 en 44 keer per uur, zowel overdag als 's nachts, schrijft Het Laatste Nieuws. Ook in Frankrijk startte deze week een rechtszaak tegen een haan die te luid kraait, in de stad Rochefort, ten noorden van Bordeaux. Daar zou haan Maurice te vroeg en te vaak te horen zijn volgens een gepensioneerd koppel. Echt bezopen. NuNL.