Nieuwtjes

Pure stress

Maxi is in de rui; maar ze laat niet toe dat ik haar borstel...tja, dan moet ze het zelf maar kwijtraken. Ze eet naar onze smaak te weinig...maar ze kan nog zo gek als een deur zijn...rollend over het bankje en zo...’s avonds krijgen de katten nu beetje natvoer...met deze warmte geen overbodige luxe. Nou, ze staan erop te wachten en ook Maxi smult prima mee! Haar vacht wordt met de dag beter. Fijn!

 

Zaterdagmorgen vroeg; we zitten nog aan het ontbijt; de bel. De solarexpert is er al. Lieten hem alles zien, overlegden. We krijgen offerte. Wat we willen, kan in principe. Nu nog zien of het betaalbaar is. Voortvarend als Joost is, snoeit hij vervolgens de takken, die de boomboys bij het inrijden naar de tuin a.s. donderdag met de hoogwerker lastig kunnen worden; ziezo, zo moet het lukken.

 

Potverdrie...2e jaar op een rij, dat San Isidro groentevrouwtje ons belazerd...in plaats van lage grote peertomaten krijgen we mini’s....Nou, we zijn er klaar mee. Nooit meer daar kopen.

 

Zondag: konijn! Heerlijk langzaam gestoofd. Vooraf koele, frisse gazpacho (we hebben mooie verse tomaten) en erbij lauwe witte koolsalade m/spekjes/kaas en aardappelblokjes. Feestmaal. De temperatuur is rond 30 graden, de komende week gaat het weer naar 39. De kippen worden donderdag aan de zijkant v/h perceel opgesloten (met legnestje, water, eten onder de sinaasappelbomen); want die moeten natuurlijk niet i/d weg lopen. Fluitje van een cent, we zijn er donderdagmorgen klaar voor.

 

Tja, en dan krijg je een dvd, wil de klep van de Dvd-speler niet meer open. Hutsefluts...Maar Joost heeft even gegoogeld, en hij gaat hem openmaken, de kast slopen...Helaas, het lukt niet. Een nieuwe kost ca. 45,00. Deze kan weg. Later eens een nieuwe kopen. Ook weg: een 50-tal cassettebandjes en een oude  videospeler (met heeeeeeeel veel banden met o.a. oude natuurfilms). Scheelt kastruimte (woonkamer), niet dat we die hard nodig hebben, maar opgeruimd staat netjes.

 

Maandag komt wervelwind – na 2 weken vakantie, die haar van harte gegund waren. Wij hielden het bij qua stofzuigen, maar tegen wervelwind kan niets tegenop. Buiten achter op het Gaudi-plaatsje trok ik me terug met een boek. Rust.

 

Woensdag...Potver...bericht v/d belasting in Spanje. Of we even paar duizend Euro overmaken i.v.m. niet opgeven van.... Nou, vlg. ons en onze belastingconsulente is het onjuist, want er geldt een niet-dubbel-belasting-heffen regel, en hier was het heel duidelijk (is nog geen pensioen)...enfin, binnen 10 werkdagen !! willen ze evt. nieuwe doc’s beëdigd vertaald! Midden i/d vakantie...Dat kost flink wat. Boeven! Laten ze de groten vangen, wij deden niks verkeerd en handelden vlg. info v/d belastingdienst in NL! Maar goed, als we’t niet winnen – nu uitstel v/d zaak gevraagd, om het over de vakantie van de bel. Consulente overheen te tillen zodat ons verweer ingediend kan worden - dan wordt het een duur jaar...balen.

 

Net daarvoor kwam de offerte voor uitbreiding van ons solar/electra-systeem. Wat een timing. Stel,  dat we wel belasting-boete moeten betalen, en dan ook nog dit? Dat hakt wel heel wat weg van onze reserve...Kan het? Wat is ons de ‘’rust’’ waard van verzekerd zijn van stroom – ook als Iberdrola uitvalt (en steeds vaker i/d zomer, ook slecht voor apparatuur) - en nog minder aan die electra-boeven hoeven betalen? Echt eruit krijgen we’t niet; want over 10 jaar zouden we met minder stroom-afname nog maar de helft v/h bedrag ‘’terugwinnen’’...Misschien besluit uitstellen tot we weten hoe’t zit met de belastingen? Lastig.

 

Enfin, woensdag tot diep i/d nacht bezig geweest voor de bel.consulente. Uitstel van termijn is donderdagmorgen – net voor de vakantie van haar - ingediend. We vonden nog meer doc’s die ons ‘’gelijk’’ kunnen staven. Werk aan de winkel dus voor mij.

 

En donderdagmorgen belt de bomenman...het platvorm wat ze hadden gehuurd, blijkt bij ophalen mankement te vertonen. Moet eerst gemaakt worden. Wordt dus niks vandaag. Chikkies vrijlaten dus en hek weer terugplaatsen. Voor noppes vroeg op. Vlg. week herkansing. Misschien ook maar goed ook; want vandaag was te hectisch...stress puur na slapeloze nacht. En vlg. week is de temp. Iets aangenamer. Enfin, wordt vervolgd.

 

Mijn ‘’veerkracht’’ om om te gaan met stress, is laag. Ben binnen de kortste keren over de rooie, en het duurt een poos, voordat ik me weer rustig krijg. Daarom plannen we ook zo min mogelijk ‘’evenementen’’ en afspraken in een week. Soms lastig, maar beter voor de gezondheid. Samen redden we’t wel.

 

Nieuwe studies tonen aan, dat vervanging van rood vlees door kip het risico van borstkanker verlaagt. Gepresenteerd in Journal of Cancer. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190807092352.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fplants_animals%2Ffood+%28Food+News+--+ScienceDaily%29

 

Dat wisten we langer: bewerkt vlees, zoals worsten, hamburgers en al die soorten vleeswaren kunnen darmkanker veroorzaken volgens de IARC, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).  Volgens het American Institute for Cancer Research (IARC) zit gerookte vis in dezelfde categorie als bewerkt vlees . Het zou dus ook potentieel kankerverwekkend zijn. Omdat zouten/roken van vis identiek is aan bewerking van vlees. Met dezelfde conserveermiddelen en rook...https://www.foodlog.nl/artikel/gerookte-vis-net-zo-kankerverwekkend-als-vleeswaren-maar-eigenlijk-weten-we/

 

Nu weer een eiwithefboom-hype... weer iets nieuws na low calory en low (of juist meer) fat? Een nieuwe hype over voeding en obesitas-epidemie? En waar moeten die eiwitten dan vandaan komen? En wat kost dat? Plus herziening van voedingsadviezen en zo? Maar...niets lijkt ondenkbaar...https://www.foodlog.nl/artikel/bepalen-eiwitten-hoeveel-we-eten-en-hoe-dik-we-worden/

 

Het Baikalmeer – ‘s werelds diepste meer – is bedreigd door toxines door o.a. wijdverspreide overstromingen in Siberie, naast de bosbranden...het gebied stevent af op een ecologische ramp. Een overgelopen rivier daar heeft oude pulp van een papiermolen in het meer geloosd, en toxische chemicalien kunnen ook (nog) kostbaar vers water besmetten, aldus The Siberian Times. https://www.independent.co.uk/news/world/europe/lake-baikal-toxic-mudflows-siberia-russia-floods-wildfires-a9033366.html

 

Belangrijkste instrument dat Europa inzet om de uitstoot van het broeikasgas CO2 omlaag te krijgen, is het stelsel van emissierechten. Het idee is dat grote bedrijven moeten betalen voor elke ton CO2 die ze uitstoten. Maar al zeker zes jaar worden de regels daarvan verkeerd toegepast, zo oordeelde het Europese Hof van Justitie onlangs. Nabelasten (m.n. de chemische industrie) kost miljarden. En dat ontwricht weer de markt...dus...?

 

Ineens komt de Duitse luchtvaart met plannen om ‘’groener’’ te worden? Echt? Net zoals de auto-industrie? Het dient om de zaak te verdoezelen, zand i/d ogen v/d policiti te strooien en vooral niets echt doen...economie/winst gaat immers voor ecologie... https://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/klimaschutz-flugzeuge-selbstverpflichtung-1.4550148

 

Meer Amerikaans rundvlees voor Europa...compromis, want o.a. autoverkopen naar de VS zijn oh zoooo belangrijk....Het gaat wel deels ten koste van EU-landbouw. En...de nieuwe afspraken zijn een compromis na een jarenlange strijd tussen EU en VS/Canada over gebruik van bepaalde hormonen (en wat nog meer?)...En het zal niet de laatste eis zijn van Ddumbo. Verkwanselen van principes, veiligheid, gezondheid omwille van economische belangen.

 

Uitsmijter v/d week: met 114 privéjets gingen de rich, famous, influencers en möchtegerns en zo naar de klimaatconferentie in Sicilië. Voorbeeldfunctie heet dat...