Nieuwtjes

Rosado en zo

Het is weer het seizoen van ‘’carbidknallen’’ zo noem ik het maar...In de druivengaarden die niet dicht zitten met gaas, worden dit soort knalapparaten de hele dag gebruikt: dan een paar keer elke 1 minuut, dan weer een langere pauze, en zo gaat het door. Vaak zijn ze ’s avonds te lui om het apparaat uit te zetten, zo blijf je ook in de nacht niet verschoond van die harde knallen. Maar uiterlijk 06.30 begint het geknal. En alsof dat nog niet genoeg is: de uienboeren zijn weer bezig met slangen te leggen. Als het uien planten overal om ons heen klaar is, kunnen we schoonmaken, want op de dikke stof die er al ligt, komt nu nog wat bovenop. Enne...zij maken gebruik van grote tractoren, die bij het achteruitrijden hard piepen. Zo irritant, dat geluid. Oh pardon, variatie van knallen en piepen.

 

Vrijdag 40,7 en vochtigheid 11% heel droog/heet dus...Joost vindt het ‘’een warme deken’’. Binnen is het aangenamer met airco. Zegt die leukerd ‘’misschien moet je met een waaiertje boven de panelen gaan staan...’’grapjas. ’s Nachts rond 23.30 koelt het af tot 26, dus alles open. 02.00 uur 25,6..maar om 04.00 ineens 31,8! Alles dicht, en voor het eerst ’s nachts airco aan. Tropisch...in de ochtend is de temp. binnen weer 26. Het wordt zaterdag maar 37 graden.

 

Je moet het maar weten...batterijen die je nog moet opladen/die opgeladen zijn; hoe berg je die op? Ze kunnen nl zo maar i/d fik vliegen als ze met elkaar contact maken. Joost las dat, en heeft zijn batterijen adequaat weggeborgen. Die weg kunnen, voorzag hij van een plakband, zodat het bij ‘’samenscholing’’ nooit kan vonken. Wist U dat? Oh ja, als batterijen (of telefoon) via de oplader opgeladen zijn, stekker eruit.

 

Maandag....de i zit vast op de pc, potver...Enfin, Joost weet raad, maakt hem open, blaast hem schoon en klaar is het weer...In de tussentijd was het behelpen met een oud toetsenbord, oef, wat een gedonder. Gelukkig is het weer opgelost.

 

De wit-pietsje-rode-kattepoezel is een kater. Joost weet het zeker, want hij zag zijn ballen. He, gelukkig, geen poes...en wat is ie bijgekomen! Ja, dank je de koekoek, elke nacht komt ie de bak leegvreten: hij is thans goedgevuld. En rustiger lijkt het. Nou, als de poezels hem niet wegjagen, doen wij dat ook niet. En gelukkig geen angst voor nog meer kroost...Rosado noemen we’m maar...

 

Joost gaat weer amandelen plukken. Komt terug met 3 grote emmers...gelukkig zonder dat hars/beestjesgedoe. Vraag ik zo langs de neus weg ‘’hoeveel bomen met amandelen moet je nog’’....zegt die leukerd ‘’ach, nog zo’n 9 bomen....’’ x minstens 3 grote emmers...oef...Denken erover, om de oude oogst te verkopen en de nieuwe op te slaan...hoe dan ook, werk aan de winkel. Gelukkig zijn de amandelen niet allemaal tegelijkertijd rijp.

 

Het ‘’kind’’ is gerestaureerd; mooi geschuurd, het ziet er prachtig uit. Ik besluit niet te vernissen. Gewoon zo laten. Het andere grote tuinbeeld (bovenop de palmenstronk) is ook bijgeschuurd, en de letters LOVE zijn met goudkleur ingekleurd.

 

Klimaatverandering vereist anders denken/handelen over voedsel, gebruik van land, landbouw en industrie. Aldus het IPPC, het wetenschappelijk klimaatbureau van de Verenigde Naties. We moeten naar plantaardige voeding, bio-boeren met wisselteelt en minder chemie...https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/08/vn-klimaatorganisatie-voedselproductie-moet-radicaal-veranderen-a3969473. Minder vlees zou tot 2050 miljoenen km2 land weer terug naar de natuur kunnen geven... https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/ipcc-fordert-essen-und-landwirtschaft-umzustellen-16323639.html Het roer moet om, regeringen, burgers, industrie! Maar 2050 is nog zo ver weg...dus men draait zich nog eens om...voor later...?

 

Enne, wie dacht, dat Beyond meat Burgers ‘’HET’’ alternatief is? Nou, deze industriele burger bevat 22 spullen: zoals water, erwten-proteine-isolaat, raapzaadolie, geraff. kokosolie,, plus 2% of minder aan bamboe-cellulose, methylcellulose, aardappelzetmeel, natuurlijke smaakstoffen, maltodextrine, gistextract, zout, zonnebloemolie, plantaardig glycerine, gedroogde gist, arabische gom, citrus extract, citroenzuur, bietensapextract, aceto-zuur, succine-zuur, gemod. zetmeel, annatto. Zogenaamd GMO-vrij? In de VS? Ammehoela. Ik zou dit niet eten.  https://www.foodbusinessnews.net/articles/13881-beyond-burger-needs-multiple-ingredients-to-mimic-meat Liever reduceer ik mijn vleeshoeveelheid (van grasgevoerde, zonder hormonen/antibiotica en andere troep/voeding, van blije dieren die op weides grazen, en niet in massa-dierstallen worden vetgemest) En dan zijn er nog legio alternatieven met eerlijke ingrediënten zonder poespas. Zie mijn  Pinterest onder Vegetarian.

 

Charmante deal v/d NL belastingdienst (aldus Bloomberg) voor Uber? Pas belasting betalen als ze 6 of meer miljard winst maken...Deden ze nog nooit. Winst maken. NuNL. Krijgt de gewone burger ook eens coulantie?

 

Greenpeace volgt nauwlettend het vertrek van een drijvende kerncentrale van het Russische Moermansk naar Pevek. Een drijvende kerncentrale. Dat vraagt om moeilijkheden.

 

Meer verkeersongelukken, meer opnames in ZH door recreatie-lachgasgebruikers. Komt er een campagne van de VVN. Maar geen verbod door politiek. En dan straks weer hoge zorgkosten?

 

Het moest verboden worden; giga-cruiseschepen die toeren door Venetië (kijk vooral ook naar het plaatje)  https://www.spiegel.de/reise/europa/venedig-und-kreuzfahrtschiffe-interview-mit-der-umweltexpertin-jane-da-mosto-a-1281367.html Ook vakanties met cruiseschepen zijn eigenlijk niet meer verantwoord. En toch, booming business. https://www.spiegel.de/reise/europa/kreuzfahrten-experte-wolfgang-gregor-uebt-kritik-an-reedereien-a-1281400.html Maar er is een dilemma: geld is hard nodig...Net zoals op het eiland Komodo: beter voor de Komodowaranen zouden minder toeristen zijn, waren daar niet die inkomsten. Tja, moeilijke keus.

 

Britse Europarlementariërs, die zich in aanloop op de Brexit onthouden van deelname aan denk-tank-EU-meetings (met volledig behoud van salaris en zo...) hebben nu vlg. mij gelukkig tijd zat om in het kader van nooit eerder vertoonde solidariteit met hun zielige-nog-EU-collega’s te gaan crowdfunden. Want de soep gaat van 0,80 naar 1,00 en de friet van 2,00 naar 2,50. Dat kunnen die goedgevulde scharminkels, die moeten rondkomen van ruim 8700 Euro basisinkomen (nog excl. toeslagen, tegemoetkomingen, gratis voorzieningen, daggeld en zo...) toch echt niet behappen! Zelfs de vakbond is boos over deze verhoging...! De barricaden op.

 

Op de Noordpool vonden Duitse en Zwitserse wetenschappers microplastic. Kwam via de lucht. Aldus Science Advances...Te land, ter zee en via de lucht?  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/15/onderzoekers-vinden-microplastics-in-sneeuw-op-noordpool-a3970130