Nieuwtjes

Nizza's en nieuwe Biblu-chikkies

Vrijdagmorgen al vroeg bezig: het deeg voor de ‘’Nizza’s’’ – of te wel heeeeel dunne pizza-achtige bodems uit volkoren, ½ volkoren, rog, pietsje half volk. spelt, olie, kruiden, lijnzaad, sesamzaad, psyllium, gist, water, zout is gekneed en ligt te rijzen. Daarvan worden hele dunne bodems uitgerold, met tomatensaus, die ik donderdag al maakte, bestreken, en voorgebakken. Na afkoeling gaan ze de vriezer in (20 stuks).. Ik maak die altijd op voorraad. Trek in hapje? Gewoon wat kaas en serrano erop en 6 min. in de combimagnetron. Als maaltijd? Goedgevulde Nizza: met anjovis, paprika, tomaat, champignons, ui en kaas b.v. Bakkerij Nikki is weer terug. Yammie. Joost is geweldig; hij ruimt achter me op, maakt schoon zodat we om 16.00 uur helemaal klaar zijn. Top!

 

Tomaten in overvloed. We maken gazpacho, tomatensalade, maar nu hebben we ineens zo’n 15 kg....wat nu? Drogen! Want in de diepvries zitten nog zat pakketten tomatenpuree voor soep/saus etc. Luxe.

 

Zaterdagmorgen om 10 uur staat de droogkast al te werken; samen hebben we ca. 5 – 7 kg tomaten met de mandoline gesneden (Joost), en op de bladen gelegd (ik). Zondagmorgen: ze moeten echt piepdroog zijn, want daarna worden ze vermalen tot tomatenpoeder, dus nog even in de warme zon poeder laten nadrogen, dan vacuüm. Heerlijk, tomatenpoeder (soep, saus). Het zijn maar 2-3 zakjes, dat blijft over van zoveel kilo’s. Maandagmorgen na het ontbijt de 2e droger-vulling.

 

Zondag eten we een ‘’lasagna’’ van dun gesneden courgettelinten, tomatenplakjes, heek (gemarineerd met paprika, dragon, basilicum, peper, pietsje Baharat, en tomatenolie), rest “Nizza”-tomatensaus, kaas, her en der nog wat flinters kruidenboter, en room/witte wijn eroverheen. Afbakken en opeten met tomatensalade. Licht en lekker.

 

Amandelen...we hebben zoveeeeeeel.....snackamandelen (even bakken met knoflook, rozemarijn en op het eind wat grof zeezout erover) zet geen zoden aan de dijk. 1 eetl. gehakte amandelen i/d muesli elke ochtend, ok, dat schiet al beetje op. Satésaus van amandelen, heerlijk maar je gebruikt maar weinig. Amandelmelk...Komt die lieverd maandagmorgen weer aan met 2 volle emmers geplukte...Dinsdag gepeld en nu liggen ze te drogen.

 

 Zaterdag ben ik weer begonnen. Aan de wandel. Langzaam worden de temperaturen lager.

 

Maandag...wat doen we deze week? Rustig aan; tomaten, amandelen en we zien verder wel...Nou, muy mooi niet...Maandag konden we in de ochtend de beëdigde verklaring ophalen van een document, als aanvulling op wat reeds in behandeling was voor het verweer tegen de onterecht aanslag v/d belastingdienst in Spanje. Daarna boodschappen, Daarvoor hadden we al weer 5/7 kg tomaten voor de droogkast gereed gemaakt. En...verrassing...de bomenboys komen woensdag. Met platvorm.

 

Nou, woensdagmorgen 0600 uur word ik wakker uit een onleuke droom, en wat hoor ik? Het giet! Ik bericht snel de bomenmannen, dat ze niet hoeven te komen: land/ramp te nat...Het lijkt wel alsof die boom niet getopt wil worden: dit is de 3e keer van uitstel!..Enfin, tot 0900 uur 25 mm (0,7 was voorzien)...de tuin hoeft 2 dagen geen water, dus alle computergestuurde aan/uit regelaars voor water zijn uit. Saffraan heeft tot in september ook genoeg water. En de klimop zie ik haast juichen van plezier; hij werd dor en bruiner (zoals altijd i/d zomer); met deze gift aan water kan ie gauw jonge, frisgroene blaadjes naar voren toveren! Joost maakte wat mooie foto’s van waterdruppels op olijfbladeren.

 

Het is aangenaam wandelen woensdag bij 24 graden; en daarna snoeit Joost nog een handjes palm, ik help de bladeren i/d aanhanger te leggen, en het wordt gelijk weggebracht; opgeruimd...In plaats van de geplande maaltijd voor de ‘’boomdag’’ maak ik nu gestoofd konijn. Ook zalig. En vanaf 12 uur schijnt de zon, en gauw moeten de ramen dicht. Alles is mooi schoongespoeld; dat scheelt heel veel werk en water!

 

De kippen zijn nu beiden (weer?) in de rui. 0,0 eieren. Oef, balen...de ene leverancier zegt ‘’pas vanaf september weer jonge kippen, want nu te warm’’, maar we vonden een fokker van de Biblu voorbij Alicante, en voortvarend als we zijn:  ’s avonds opgehaald, in het donker op de stokken naast de 2 bruine Chikkies gezet (eerst 1 vleugel gekortwiekt), en vanmorgen zaten ze in de kleine ren al te scharrelen, en graan werd gretig opgepikt. Binnen zit ook een waterbak. Rond 12 uur lopen ze al in de grote ren, scharrelen vrolijk en genieten van ruimte, goede grond, en alle nieuws. Prachtige dieren. En ze zijn zo te zien de baas...Ze hebben het goed bij ons!

 

Al 21 miljoen olijfbomen in Italië zijn besmet... En ook druif, koffie, amandel, oleander, rozemarijn, perzik en andere struiken/bomen gaan eraan ten onder. Preventie zou helpen, maar dan moeten de boeren/burgers wel meewerken. En dat gebeurde nou net niet in Italië...met als gevolg nog meer besmettingen...Arrogante stommelingen. Thans is Xylella al opgedoken in  o.a. Toscane, Frankrijk, Spanje https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/schadelijke-bacterie-richt-ravage-aan-onder-teerbeminde-olijfbomen-in-zuid-italie~b6e641bc/

 

24 ruwe diamanten uit de diepe ondergrond van Brazilië hebben inzicht gegeven in de evolutie van de aarde, en ook in haar huidige binnenste.Geologen discussiëren al decennia over de vraag of zich diep in de aardmantel, de 2.900 kilometer dikke laag tussen de aardkorst en de aardkern, een afgeschermd reservoir bevindt dat rijk is aan onder meer helium-3, een stabiel isotoop van helium. Het reservoir zou een rol spelen bij de vorming van vulkanische eilanden zoals Hawaï, Samoa en IJsland. Met hun onderzoek aan 24 diamanten, afkomstig uit mijnen in het middenwesten van Brazilië, laat een groep geologen nu zien dat zo’n reservoir wel degelijk moet bestaan.. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/15/braziliaanse-diamanten-verraden-reservoir-oeroud-gesteente-a3970199

 

Na Duitsland stopt ook Noorwegen met haar bijdrage aan het fonds ter bescherming van het Amazonegebied. Daarmee verliest Brazilië zijn grootste geldschieter: in elf jaar tijd gaven de Noren ruim 830 miljoen euro aan het fonds, dit jaar zou het om ruim 30 miljoen euro gaan. Maar dat zal Bolsonario niet tegenhouden in zijn desctructieve politiek. NuNL.

 

The road to disaster...De echte effecten van een no-deal-Brexit staan in het Yellowhammer document v/d Britse regering. Vlg Boris ‘’bumps on the road’’. Dreigt met einde van vrij EU-personenverkeer na een no-deal/exit per 31/10. Wilde Merkel en Macron dwingen, Backstop te cancellen en te heronderhandelen. Krijgt nul op request. EU houdt vol: backstop blijft, en deal met May ook. Take it or leave it, Blondie.  

 

Tja, als de Wet geneesmiddelenprijzen en het preferentiebeleid van zorgverzekeraars ervoor zorgen, dat de prijzen stijgen, resp. NL niet aantrekkelijk is voor fabrikanten, en dus medicijntekorten ontstaan, wat doen? https://www.nu.nl/gezondheid/5980358/apothekersorganisatie-verwacht-dat-medicijntekort-groter-wordt.html Nou, gezamenlijk binnen de EU optreden en gezamenlijk inkopen: grote hoeveelheden = da’s wel interessant. Maar nee, liever elk land navelstaren en hun topfloppers laten onderhandelen.

 

Negatieve spaarrente, terwijl banken woekerwinsten blijven maken? Ondanks rechterlijke uitspraken over onrechtvaardigheid van ons vermogensbelastingssysteem en de fiscus onverstoorbaar verder de 4% regel/het bestelen van de spaarders doorgaat? En tegelijkertijd burgers adviseren om vooral geld apart te leggen om te anticiperen op de onzekerheden in ons pensioenstelsel?

 

Klimaatmaatregelen? Niet alleen voor burger (meer bio, minder vlees, minder vliegreizen) maar eindelijk industrie dwingen om minder energie en water te verspillen; scheepvaart moet naar  minder vervuilende brandstof en minder grote diesel-vrachtwagens op de weg. Niet elk jaar een nieuwe gadget/telefoon kopen. BTW op vlees, fris, junk en zoetigheid fors verhogen, die op groente/fruit weer verlagen. Ik wist het wel.

 

Ook de Sargasso zee ontkomt niet aan onze afvaltroep; vanuit de Westkust van Afrika tot de Oostkust v/d VS zet het afval koers, incl. microplastics, naar dit refugium van zeedieren, en belandt uiteindelijk in de magen van deze dieren. Who cares? https://edition.cnn.com/2019/08/19/world/microplastics-sargasso-sea-north-atlantic-intl/index.htmlEn de WHO meldt ‘’niks aan de hand met microplastic voor de mens, maar steunt tegelijk meer onderzoek. Want men weet niet wat het op termijn doet...

 

Groenland, op 2 augustus verloor men ruim 12,5 miljard ton aan ijs (door de warmte); en het is een teken. Klimaatverandering is mensgemaakt en we moeten nu handelen. https://edition.cnn.com/2019/08/19/weather/greenland-nasa-climate-battle-intl/index.htmlenne stampvoetend annuleert DDumbo zijn reis naar Denemarken, want dat kleine landje wil Groenland niet aan hem verkopen. Kinderachtig. Pompeo mag de golven gladstrijken.