Nieuwtjes

Olijven en zo

Boerenhoeve; druk met werk: de melkkar voor Sami, de Appenzeller Sennenhond is klaar, het tuigje ook. Over de dakconstructie zijn we het eens, en tijdens de bouwvergadering op zaterdagmorgen hebben we bepaald, waar de trap naar de knechtenkamer/hooizolder komt. Een raam is in het voorfront uitgespaard, bekleed wordt de buitenkant v/d bovenverdieping met houten planken, zo kan zeker ook op de hooizolder voldoende lucht circuleren. En het dak? Oef, gaan we met houten dakpannen (Schindeln i/h Duits) bekleden; dat wordt heeeeeel veel houten dakpannen zagen!

Maar goed, een Zwitserse boerenhoeve zonder hout, da’s niks...de begane grond (= woonruimte) wordt buiten gewit. Dat steekt mooi af tegen de straks donker gebeitste planken. De hooiruif van metaal is klaar. Opschieten met de watertrog, Nic! Het buiten-toilet (ge snapt, met een gat i/d plank en krantenpapier...) is klaar, maar moet nog geschilderd/voorzien worden van Schindeln. De knechtenkamer kreeg een bed (met geruit dekbed), een kast, en een kleine tafel. In de woonruimte komt een schap, een tafel met banken (en een nep-houten oven). Daar is het heerlijk vertoeven. Naast de buitendeur ook een bankje...effe uitrusten. Het gaat hard. Leuk!

 

Ik kon toch nergens meer vinden, waar mijn grootmoeder precies ooit woonde in Zwitserland, in  de houten boerderij. Ik wist het ongeveer, maar had noch naam, noch adres. Ook met Google maps vond ik het niet. Ik de Gemeente Rüschegg gemaild, want ik vond nog foto’s van het huis, toen ze daar nog woonde (laatste van 1982) en na haar dood werd het verkocht en gerenoveerd; laat ik daar nou ook nog een foto van gevonden hebben! Opgestuurd en gevraagd om hulp. En ja hoor, zondagmiddag verzonden, maandagmorgen vroeg al antwoord, laat de gemeentesecretaris daar toch elke dag langsrijden, hij woont een paar huizen verderop....dus dat kon ie makkelijk beantwoorden zonder ingewikkeld in het archief te speuren. Zo leuk! Ik vraag me af, of zoiets ook in NL kan. Waarschijnlijk niet vanwege privacy....Geweldig.

 

Potver...asfaltfabriek. en weer proberen ze me voor het karretje te spannen. Maar ik trap daar niet in, trek de kar niet (bovendien staat ‘’Sami’’ al voor de kar maar dat terzijde...); het is een zaak tussen Gemeente en de Asfaltfabriek en gaat over geld. Niet om weer te produceren. Vooralsnog vind ik dat de gemeente actie moet ondernemen, mensen moet informeren (met tolk) etc....ik ga/kan/wil het niet meer doen...Bovendien heb ik geen brief ontvangen, de andere leden wel. Vreemd...Enfin, ik ga luisteren op vrijdagavond. Basta.

 

Dinsdag is de nieuwe zout-chloor-installatie geplaatst...En nu begeven de deurscharniertjes die de magnetron bedekken, het weer...3 jaar garantie, dus dat komt goed? Nee, want de leverancier meldt, dat schade door gebruik (slijtage b.v.) NIET onder de garantie valt. Ik snap het; wel kijken, niet gebruiken. Nieuwe zijn besteld, bij een ander. Altijd wat.

 

Dinsdag, i/d ochtend, 13,7 graden en een harde, ijskoude wind...Bij Aldi zag ik een fleece-vest...had het bijna gekocht, maar we hebben nog vesten thuis...kachel i/d auto aan...pfff...maar strakblauwe hemel, haarscherpe bergen, prachtig. En wandelen is ook lekkerder als het niet zo warm is...Ovenschotel gemaakt: met witte kool, pittig gekruid gehakt, ui, knoflook, tomaat, restje sperziebonen & aardappels, kaas en nog een rest saus van de kipschotel zondag...Zalig en verwarmend.

 

’s Avonds rond 20 uur wil ik nog een klein hapje klaarmaken. Water 0....Joost kijkt, inderdaad, ook buurman heeft geen water...Ik bel de waterboys, ja er is een ‘’averia’’ (probleem b.v. breuk of zo), en hoe lang het duurt? Mogelijk opgelost i/d loop van woensdagmiddag. Kampeer-modus wordt van kracht. Emmers water uit het zwembad, reserve-water flessen naar boven voor thee etc., en nieuwe flessen halen. Woensdagavond toen we thuiskwamen deed het water het weer. Fijn.

 

3-D printer? Laatst zag ik er een bij Leroy Merlin (bouwmarkt)!...er lag een kleine gekko geprint en wel. Leuk!? Maar de aanslagpleger in Duitsland drukte zijn machinegeweer thuis zelf. Met 3-D. Maar niks aan de hand hoor...vooruitgang moet je niet stoppen. Ook niet als het verkeerd gaat...?

 

Het wordt serieus! Schuilkelder bouwen, voorraden hamsteren. Want in 2084 (!) zou wel eens een Asteroïde kunnen inslaan op aarde...Jawel... https://www.welt.de/wissenschaft/weltraum/article201728694/Asteroid-entdeckt-In-65-Jahren-koennte-2019-SU3-die-Erde-treffen.html

 

Piketty: gelijk of gek? https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/piketty-is-terug-met-een-nieuwe-ideologie-van-gelijkheid~b4c47328/

 

Gepiepeld worden we... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/15/inkomen-koning-bewust-lager-voorgesteld-a3976821

 

Aha...wetenschappers vonden samenhang tussen hersenactiviteit en levensverwachting (vakblad Nature)... Het proteïne REST schijnt een centrale rol te spelen. Met een medicijn (!!!!) kan het ouder worden vertraagd worden...Echt? Harvard Medical School is echter kritisch. Te veel denken verkort je leven...? En ja hoor...er wordt gespeculeerd dat de ontwikkeling van medicijnen, die neuronale activiteit v/d hersenen moduleren, levensverlengend zouden kunnen zijn/worden...Echt? Of vooral ''Kassa!"'? Welt.de

 

En dan nog; DNA-analyses kunnen helpen, je gepersonaliseerde dieet te vinden...Speekseltests zijn thans te koop. En de ‘’slimme’’ koelkast, mits goed geprogrammeerd, laat je weten, dat je b.v. nu noedels moet laten staan, maar eerder een salade moet maken...toekomstmuziek? Nutri-genetici denken, dat genen de sleutel kunnen vormen en dat een genetisch profiel kan helpen, een persoonlijk voedingsadvies te geven. Bedrijven zien al mogelijkheden.  https://www.spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/diaet-mit-dna-analyse-auf-der-suche-nach-dem-schlankheits-gen-a-1291135.html maar er zijn ook risico’s, blijkt...

 

Brexit-gate slotfase? Juncky weer...er ligt een fantastische deal! Met zonder goedkeuring DUP? Met een Brits minderheidskabinet waar de oppositie al op schiet? De 27 EU landen gaan akkoord. Maar de BB’s zullen zaterdag weer de knuppel in het hok gooien. Mark my words ‘’there is no deal until there is a deal’’. En die komt er nooit...

 

Gaan we nu wel/niet olijven (deels nog groen) plukken? Er is veel over olijfolie geschreven. Maar is groene olijfolie beter dan die van overrijpe/zwarte (niet die ingekleurde zwarten v/d supermarkt!)? O.a.  http://michmyer1.tripod.com/olijfolie.html Aangenamer is het plukken/schoonmaken/persen bij lekker weer, en ook de schoonmaak is fijner bij 20 dan 10 of minder graden. Er is dus wat voor te zeggen, om het naar voren te trekken...Besluit: we plukken morgen, vrijdag, persen zaterdag en maken schoon op zondag...En tijdens het druilweer vlg. week gaan we de boerenhoeve verder afwerken. Aldus besloten.