Nieuwtjes

Storm in glas water en bouw

Donderdagavond was alles al in stelling gebracht op het plaatsje. En we begonnen bij de grote olijfboom voor met plukken. Zeker al 60 kg geplukt, dat scheelt. Vrijdagochtend plukken we verder, in totaal hebben we rond 130 kg. Da’s genoeg. De rest (5 bomen bomvol met nu nog groene olijven) mag de buurman hebben (plukken dan). Zaterdag schoonmaak, malen en persen...Zondag schoonmaak, zijn we voor de verwachte slechte berichten over nieuwe gota fria/veel regen, klaar.

 

Vergadering 20.00 uur op vrijdag. Over de asfaltfabriek...Storm in glas water en paniekzaaierij voor niks. De asfaltfabriek heeft nog geen formele claim ingediend. En dan is het zaak tussen Gemeente en fabriek. Wij kunnen daar geen partij in zijn. Pfffff...eerst ¾ uur wachten op de burgemeester...dan nog een 1 uur gehoha... Blij dat ik me niet voor het karretje heb laten spannen...Da’s ook Spanje.

 

Zaterdag grote schoonmaak:olijven, dan crushen, dan persen, vanaf 09.00 uur. 1 uur pauze voor koken/eten. Om 19.00 weken de matjes in het sop, en wij i/d jacuzzi...Zondag overleg: een grote deceptie: 120 kg olijven geperst...en het resultaat? Nauwelijks olie; 4 liter. Je zou er bijna van huilen. Zoveel werk voor bijna niks. Doen we nooit weer, groene olijven. Plukken we de overige 5 bomen met Picual (goede olijven voor olie) met nog weer 3 dagen werk incl. schoonmaak als ze rijp zijn? Nee. We zijn er klaar mee...De buurman mag ze hebben. Dat hebben we dus ook weer ontdekt. Zo balen.

 

We werken hard op de Boerenhoeve voor onze 3 Zwitserse mini-koetjes, de Wallisser geit, de Appenzeller Sennenhond (voor de melkkar) en de Berner Sennen pup. Dinsdag is ons regen beloofd, wel 40 mm...nou, om 19.00 hadden we nog maar 13,6 mm. Ook fijn, konden we doorwerken.  Tussendoor ging ik met 1 wandelstok en 1 grote plu wandelen. Laat me toch door die miezeltjes niet tegenhouden? Enfin, na frisse neus gehaald te hebben, en flink doorstappend, gingen we na een korte rustpauze aan het dak beginnen. Nou, da’s een klus zeg! Al die Schindeln (houten dakpannen zeg maar) een voor een op het dak plaatsen en vastzetten. Maar goed, de lange kant is klaar, de korte – tja, daar komen we potverdriedubbeltjes toch hout tekort!

Op naar de houthandel op woensdag! Na terugkomst wordt het dak afgetimmerd, en net als we klaar zijn komt er toch even een stortbui! Net op tijd.  Wil je de voortgang op onze boerenhoeve bekijken? Ga dan naar de rubriek foto’s onder www.nicojo.nl onder Boerenhoeve.

 

Het eerste puntje van de saffraan krokus is net boven de aarde. Het gaat beginnen. Benieuwd, wanneer en vooral hoeveel bloemen we dit jaar hebben.

 

Geweldig, die E10 brandstof. Kan zo maar je bladblazer, kettingzaag etc. slopen...En waarvoor? https://www.telegraaf.nl/nieuws/1549700298/benzine-e10-sloopt-ook-bladblazers-en-grasmaaiers  ik snap het al, ‘’koop de duurdere 98’’; da’s even cashen!

 

NL slaat compleet door...nou zijn naast bouwers en zo, ook distributiecentra i/d fout bij stikstof...en dreigen terugwerkend als illegaal bestempeld te worden... Over kernenergie mag je alleen fluisteren (nauwelijks CO2 uitstoot, geen milieuschade (tenzij lek of zo), het biedt zekerheden (als je’t goed doet), maar het is nodig, wil je klimaatdoelen bereiken. Terwijl NL verlamd raakt onder CO2, stikstof en PFOF/PFAS-normen, mag natuurlijk op het circuit van Zandvoort alvast gestart worden met werkzaamheden, zonder de nodige vergunningen. Huh? Boy’s Toy’s...Ruim 300 Biomassacentrales slokken straks gezonde, gekapte bomen op (zuurstofleveranciers en zuiveraars!), ook al is het niet goed voor ons. Weet men nu al. Stop de stop, weg met idiote, navelstaar-gezever van mini-NL over normen, waarden (waar overigens ook  veel van buurlanden en zo ‘’overwaait’’ of vliegt). Ga verder met leven, bouwen en genieten. Praten we in 2050 verder.

 

Ondertussen mist EU compleet de boot door te mieren over vierkante millimeters, bureaucratie, Brexit, geld  en onzin-regelgeving. China doet het voor, IS groeit weer en Poet haakt aan met Afrika-top in Sochi. Samen met Erdy is een deal gesloten over Syrië, waar Assad vrolijk kan door-dictatoren en Erdy (met blijvende miljoenensteun v/d EU) Koerden legitiem kan verdrijven/vermoorden en DDumbo zegt okidoki. Wat een wereld.

 

Preventie van dementie v.s. nieuw hoopvol medicijn (i/d toekomst)? https://www.foodlog.nl/artikel/dementiepreventie-gaat-2-miljard-aan-zorgkosten-schelen/

 

Nee maar, Unox maakt een vegetarische rookworst (en vega leverpastei, knakworstjes, gehaktballetjes, ragout en stoofpotjes). https://www.foodlog.nl/artikel/unox-promoot-vega-assortiment-want-tijden-veranderen-maar-smaken-verschille/ Ik herinner me nog aan de ‘’proeverijen’’ v/d echte rookworst, i/d fabriek, vooral i/d winter, zo tegen 11.30 uur...dat waren nog eens tijden...

 

Ik begrijp steeds minder, hoe ik, Joost en vele anderen met ons, school hebben overleefd. Zonder smartphone, computer en vooral zonder flexibele schooltijden of huiswerkvrij. Afzien? En nu moeten de ambtenaren met een taalcoach weer begrijpelijk leren schrijven/communiceren. Ook dat nog.

 

Was het nou toch een meteorietinslag, die dino’s en ander leven vernietigde, miljoenen jaren geleden, of hebben enorme vulkaanrook en kwikvergiftiging de boel verstiert? https://www.volkskrant.nl/wetenschap/kwikvergiftiging-hielp-oerwereld-de-nek-om-te-draaien~be3f0db8/

 

Brexit...T.S.Eliot was de tijd ver vooruit ...er is tijd voor nog wel honderd onzekerheden/ en nog wel honderd gebeden en eden,/ voordat de thee is gezet en de toast bereid”... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/22/brexit-en-de-prijs-die-europa-betaalt-a3977629

 

Straks wordt volop geknipt en geplakt... Onderzoekers zijn er in geslaagd om een DNA-bewerkingstechniek bruikbaar voor gebruik te maken die 89% van de ruim 75.000 bekende mutaties kan corrigeren die verantwoordelijk zijn voor erfelijke ziekten bij de mens. Dat schrijft de NRC. Met behulp van ‘Prime Editing’, gebaseerd op de CRISPR-Cas techniek, is het mogelijk om op een specifieke plek DNA te bewerken en de gewenste codesamenstelling aan te brengen. De zogenaamde knipschaar in CRISPR-Cas is in staat om DNA te knippen op een aangegeven plaats in de DNA-streng. Helemaal 100% voorspelbaar is ook deze techniek nog niet. Ach, kleinigheidje...https://www.foodlog.nl/artikel/prime-editing-crispr-cas-voor-mensen-maar-dan-uitgerust-met-zoek-en-vervang/

 

Maar de uitsmijter v/d week? Belgisch advies aan de consument: eet vooral gezond en gezellig! https://www.foodlog.nl/artikel/advies-aan-de-belgische-consument-eet-gezond-en-gezellig/ En zo is’t maar net!