Nieuwtjes

Brutale geit, flatsen en cannabis in kaas

De BiBlu kippen hebben we kennelijk via een malafide handelaar gekocht. Zo balen. Mini-eitjes, terwijl dit ras bekend staat om grote eieren... en 1 legt nog niet De bruine Chikkies leggen ook niet meer...Nou, ik zie het nog 1-2 weken aan, en anders bestel ik gewoon goede, gewone, bruine leggers en mag buurman deze kippen als soepkip hebben. Ik ben er klaar mee.

 

De boerenhoeve vordert gestaag; alle houten dakpannen zijn geplaatst en geschilderd (wat een werk). Joost de bouwer heeft een puik stuk werk geleverd met een gebogen nokplank, zo ontzettend knap gedaan! De paadjes rondom de boerenhoeve zijn gelegd; de plek voor de groentetuin is bepaald en de rotswand houdt daar de aarde tegen. De stal is klaar, hooi ligt nog te drogen voor i/d ruif. Stro ligt op zolder. Er worden nog wat bomen/struiken geplant.

En potverdrie...had ik toch het deurtje van het schijthuisje per ongeluk opengelaten...heeft de geit het krantenpapier (zo mooi roze, kwam toevallig wat krantenpapier tegen) opgevreten...Joost, er moet een ‘’knip’’ op! Enfin, de watertrog is  gevuld met heerlijk puur bergwater, de vlaggenmast is geplaatst. Maar er is een klein ‘’dingetje’’...door de koeien flatsen hebben we ook wat meer vliegen...ach, kleinigheidje hou je altijd. En laat ik nou toch een waterkan in de knechtenkamer om laten vallen, hutsefluts...

 

Maandag....onkruid wieden 1 uur, daarna nog ruim ½ uur lopen...Beetje mistig/af en toe bleek zonnetje. Wel 22 graden. In NL koud, 12 graden. Brrrr...Nou, bij ons is het de hele week rond de 25 graden. Zalig. Er komen steeds meer puntjes v/d saffraan omhoog.

 

Dinsdag een uitje na al het werk van de afgelopen weken: naar de Kanonnen van – nee, niet Navarone - Mazarron (ter info zie hier b.v. deze blog, maar er is meer hierover op internet) https://www.costa-info.com/Bateria_de_Castillitos.html de baterias de tinas.... Een mooie kustlijn, mooi weer (pietsje heiig, maar warm), en een fikse wandeling omlaag/omhoog naar het ‘’Castillo’’ met de twee enorme kanonnen (die heb ik zelf niet gezien, dat pad werd me toch te eng met die kiezels, de rest liep ik met de wandelstokken en soms ingehaakt bij Joost, hadden we ineens 6 benen...); indrukwekkend. Visje buiten op een terras gegeten langs het water in La Azohia. Daar vertelde de ober ons, toen ik zei ‘’lekker weertje vandaag’’, dat het over 2 weken daar winter is, dus koud. Nu zwommen nog mensen i/h water! Veel tentjes langs de kust gaan sluiten of zijn al dicht. De vakantietijd is over. 28 graden op de terugweg. Enkele rit 135 km van ons vandaan, prima te doen; groot stuk is nl snelweg. Helaas bleek het natuurgebied aldaar alleen per voetpaden bewandelbaar, (dus niet); Joost had gehoopt, door een deel erdoorheen te kunnen rijden. Joost zet foto’s op de blog.

 

Zijn wij toch even blij, dat in de Nicojo-vrijstaat die idiote normen over stikstof, CO2 en aarde verplaatsen niet gelden...hier is de lucht nog zuiver, het leven puur en simpel zonder vergif. De koetjes kunnen inmiddels op de wei grazen, en Sami leert de kar trekken (eerst met wat hout om te leren, da’s iets veiliger, anders krijgt de melkbus zoveel butsen...), en Bäri de pup leert alles al spelenderwijs. Over een poos haalt Sami de koetjes ’s avonds zelf naar de stal...Potverdriekonijntjes, die geit is me er toch een, zat ie vanmorgen zo maar in de moestuin! Gelukkig was ie nog in wording, dus we hebben gauw een touw gespannen; want anders vreet ie me de sla- en koolplanten op als ik die ga planten. Oh ja, het gereedschap voor de moestuin is er: hark, schop, hak en een greep. Aan het werk daar! En verhip, we hadden het kunnen weten. Alle bomen moeten voorzien worden van gaas rondom de stam, want de geit vreet alles aan! Voortgang bekijken? www.nicojo.nl / foto’s / boerenhoeve

 

Woensdagmorgen de eerste 4 saffraan bloemen geplukt = 12 draadjes voor later...Drogen nu op het terras. De grote moestuin is weer praktisch schoon, Joost heeft gefreesd. Sla en snijbiet is geplant, knoflook ga ik nog poten, en veldsla, radijs en spinazie ga ik zaaien.

 

De Zwitsers hebben iets bedacht....een apparaat voor emissievrije mobiliteit; zo groot als een koelkast (kan dus in de schuur/garage staan); een eco-tankstation voor waterstof. Ontwikkeld door de Polytechnische Hogeschool in Lausanne; voor zowel produceren als opslaan. Tja, of dat echt veilig is/wordt? https://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/wasserstoff-schweizer-entwickeln-wasserstoff-tankstelle-fuer-zuhause-a-1292625.html

 

Bizar, maandverband genderneutraal...Huh? Venus-symbool op Always verpakking? Foetsie per 2020...Ehum, wie gebruikt ook alweer maandverband? Juist...(NuNL). Het wordt steeds gekker.

 

Evolutionair gezien, zou het handig zijn als de mens plastic leert eten/verteren...las ik. Zit wel een kern van waarheid; want we verzuipen er straks in...Plastic; zoals zwerfafval (verpakkingen van snoep, koek, snacks, sigarettenpeuken, kauwgom - , en hier in Spanje ook lege zakje van de druiven die ingepakt werden; landbouwplastic dat ondergeploegd wordt of wegwaait - blikjes, flesjes, ga zo maar door...En nog steeds zijn er plastic zakjes bij supermarkten. En autobanden, fleece-kleding, en acryl/polyester/polyamide/nylonkleding bevat microvezels die losraken per was/droogbeurt. Cosmetica, sommige vaatwastabletten, schoonmaakdoekjes zijn deels gemaakt van kunststof. Babydoekjes blokkeren riolen en kartonnen bekers hebben een kunstof binnenlaagje dat niet kan worden gerecycled. Oeps. Volkskrant.

 

Denk je als hulporganisatie een super-cereal te laten produceren voor armen/hongerenden. Blijkt het besmet met tropan-alkaloides. De wereldvoedselorganisatie WFP v/d VN moet nu 20.000 ton, geproduceerd in Turkije, laten vernietigen, vanwege doden en honderden zieken in Oeganda...https://www.spiegel.de/politik/ausland/uno-welternaehrungsprogramm-wfp-vernichtet-20-000-tonnen-super-mehl-a-1293547.html

 

Naast CO2, stikstof, PFOS, PFAS en zo, blijkt nu in windmolens en schakelstations een extreem zwaar en schadelijk broeikasgas (SF6) als isolatiemateriaal gebruikt te worden. Honderden kg’s van dit zwavelhexafluoride lekken jaarlijks de atmosfeer in. SF6-molecuul is 23.000 x zo zwaar als CO2 en blijft duizenden jaren actief. BBC noemde dit SF6 in september al ‘’the dirty little secret’’ van duurzame energie. Inconvenient truth...ook niet genoemd in klimaatakkoord en dan eist de NL=regering wel dat burgers hun steentje bijdragen??? https://www.telegraaf.nl/financieel/921218615/windmolen-lekt-schadelijk-gas NL zit op een EU-eiland, weet niet waarom zij het enige land zijn die zo idioot handelt (gaat niet ten rade bij buren). Schiet door met te strenge uitleg. Geen ander land zo gek. Circuit mag wel bouwen, rest v/ NL niet? Enne, 46 te dure JSF’s, die straks elke maand even een oefenrondje voor niks moeten vliegen; hoeveel uitstoot geeft dat? Of gas via NorthStream/Rusland kan dan wel? Bizar. Burger pesten/op kosten jagen, maar uitstoot door industrie, landbouw, schepen/vliegtuigen/vervoer verlagen, en echt duurzame energie zonder vervuiling? Ho maar. En dan wil Lagarde/ECB nog meer investering door NL en de EC ca. dubbel zoveel als Brexit-compensatie; Stefje riep alvast ‘’mooi niet’’ maar mark my words, dus wel...zoals altijd. Als die Brexit er ueberhaupt komt. Ik ben er klaar mee. That’s it.

 

Ik kijk nooit naar Dance with the Stars, maar zaterdag maakte ik – tussen NCIS en Dr. Bull pauzes door – tijd om naar Bibian te kijken. Wat een ongelofelijke powervrouw is zij; voor de 11e keer kanker geconstateerd, in november weer onder het mes, en dan nog zo’n dansprestatie i/d rolstoel. Enorm onder de indruk. Wordt er stil van. Zoveel kracht, elke keer weer optimisme, bijna bovenmenselijk maar ongelofelijk knap en een inspiratie. Wow, wow, wow. Wat een kanjer, die vrouw. Daar kunnen veel jammeraars nog wat van leren.

 

Het is me wat; Forest bathing. Hot trend. Maar dan met zonder bos...en met parfums, behang, kussens en zo...big business...terwijl het helende effect van een wandeling door het bos niks kost?...Duitsland heeft de meeste boeken over ‘’bostherapie’’ en dito producten; cosmetica, rookstaafjes, woon-accessoires die het ‘’induiken’’ in het bos/hout simuleren...Shinrin-Yoku/Japan is de oorsprong van ‘’baden in het woud’’, stamt uit de 80-er jaren en was bedoeld, om mensen te stimuleren, meer de natuur in te gaan. De positieve werking daarvan is ruimschoots bewezen. https://www.sueddeutsche.de/stil/lifestyle-wald-erholung-entspannung-1.4650874

 

Je mag ook nooit wat...Smokkel van 500 kg cannabis in geraspte kaas voor de pizza... https://www.telegraaf.nl/nieuws/833026898/britse-celstraf-voor-nederlanders-die-drugs-in-kaas-smokkelden