Nieuwtjes

Sint weet het; maar Mark weet niet of ie iets wist????

Sint is weer in het NL-land, en het moet gezegd, het is lastig deze keer; Moldavische gelukzoekers, Somalische remigranten, ALS-patiënten, ouderen en jeugd, allemaal willen ze hulp, geld en meer.

 

Rotwereld door geweld, intolerantie, discriminatie, misbruik, chantage en politiek gekonkel, potverdorie, wat een gedrochten, gedraai en gemonkel!

 

 Sint heeft het dit jaar maar zwaar; discriminatie van zijn Pieten-hulpjes, straks ligt ook hij onder vuur, want wit, machtig en te macho; je zou je toch zo willen verstoppen onder je poncho!

 

Lichtpuntjes zijn er: ‘’doneer je speelgoed’; fantastische mensen zoals  Bibian die blijft vechten; anderen die strijden tegen kwaad, misbruik, onwil en ongerechtigheid willen beslechten

 

Zelfs Dijkhoff lijkt zich deels te bezinnen, stort onterechte reisvergoeding terug; en  ‘’wachtgeldregeling’’? ‘’Is mijn recht’’,  zeur niet mensen, da’s een te verre brug...?

Want graaien, dat loont, weten politici als geen ander, laat burgers zorgen voor zichzelf en  de ander.

 

Enfin, Sint is ook vergevend; kom op, feest voor iedereen! Geen onenigheid, jaloezie, graaigedrag of gedonder, het is een blij feest, en gaat niet over erop of eronder!

 

Al dat gezeur over stikstof, CO2, en andere onleukigheden ten spijt? Onzinpraat of klimaatbeleid?

 

Hoe je het wendt of keert, burger is klos, rijkaards krijgen circuit, handelsbelangen gaan voor milieu; da’s toch eigenlijk helemaal verkeerd?

 

En toch; iedereen vanavond gunt ie leuke surprises, grapjes, liefde, aandacht en zijn voor elkaar, want uiteindelijk gaat het toch juist om dit gebaar?  

Geniet van warme chocola, hapjes, gezelligheid, liefde, geluk en plezier, dan komt het vanzelf, dat vertier. En wel zonder gemier!

 

Nikki heeft een Sikkie roept Joost ineens....wie met pek (oh, pardon, de geit) omgaat...? Nou, het is 1 haartje onder de kin, meer niet! Ik lijk toch niet nu al op onze geit!? Maar Joost heeft LOL, en roeptoetert dit de hele dag. Ok, ok, ik haal het al weg. Klaar.

 

Weer pc-gedonder...dachten we dat alles goed ging, ineens hommeles...enfin, lang verhaal i/h kort, weeeer naar de PC-dokter. Na een heleboel uurtjes wachten dan eindelijk ‘’het is klaar’’; en na uren puzzelen ‘’want ik weet niet waar zit wat’’ blijkt alles toch weer te vinden en te werken. Pfff....Onder het wachten door - had Joost bedacht - naar de Sierra Espuña te gaan. Dikke 90 km verderop. Ietwat aan de late kant...dus niet helemaal tijd voor een uitje. Blijkt een kabelconnectie uiteindelijk een v/d boosdoeners. Het is me wat. Maar mooi weer was het; wel 25 graden.

 

Al wandelend geniet ik van bermbloemen, de zon, gouden loofbomen en herfstige druivenstruiken, vogels fluiten om het hardst en ook vlinders vliegen nog!

Tegen processierups is gespoten in de grote pino...Joost zag eerste nestjes. Terwijl vallen hangen. Nondeju! Maar goed, we kunnen in elk geval nu goed erbij. En Bacteriensis thuring. helpt!

Zondag; prachtig zonnig tot ca. 1500..het huis opgewarmd tot 22 graden. Om 17.30 is het weer heel anders; ¾ om ons heen zit in dichte mist/wolken, het is koud geworden. Er wordt regen verwacht. Bah...

 

...maar als we niet buiten kunnen zijn/of ritje maken of zo...dan plan B). De vleermuis silhouet is geschilderd (Joost heeft hem prachtig uitgezaagd); de eerste 2 vogelhuisjes schieten hard op. De komende dagen wordt het grijs, vochtig/koud weer, met soms veel (?) regen. Wel even wennen na een week van 22 of meer graden!

Joost maakt zijn eigen ruime werkruimte in de grote schuur achter (waar ook de trekker staat); nu staat er in een hoek een grote zaag op een tafel, maar da’s onhandig maneuvreren zo naast de trekker; dus schuiven met kasten/spullen, verplaatsen, opruimen, zodat hij een hele zijwand ter beschikking heeft, voor werk/zaagtafel en zo. Een stofzuiger voor de afzuiging van o.a. zaagsel en stof etc. is ook binnen. Verlichting is aangelegd, dus de werkplaats Nicojo is geopend! De Chikkies liepen af en toe nieuwsgierig binnen. De gekko’s aan de wand moeten even wennen aan bedrijvigheid in ‘’hun’’ schuur, maar er valt prima samen te leven!

Zeg ik ‘’moet er niet iets vrolijks aan de wand”? Zegt die lieverd lachend ‘’doe maar een Boerenmeidenkalender’’. Want een Pirelli-kalender ziet ie niet zitten ‘’al die opgepimpte banden’’...Mancave...

 

Maandag: heerlijk, Joost is druk, de octo-pussy vertoonde nog wat kleine scheurtjes, die ik gerepareerd heb. Nu moet ie drogen, kan niet wachten tot ik hem/haar kan schilderen! Het volg. project ook al uitgezocht; zo houden we ons bezig, als ‘’buiten’’ zijn geen optie is (en heel vroeg net na het ontbijt, ging ik al lopen, was droog, maar oef, koud! Nu miezel). Weer wat anders! En als lunch hebben we nog een heerlijke Aziatische kip-kokos-groentesoep; nou, da’s goed voor lijf en ziel!

 

Nog weer wat tomaten kunnen oogsten! En de sinaasappels smaken super! Nog de laatste 10 appels, en dan zijn deze op. 1e grapefruit, jammie! Steeds vaker krijgen we nu 2 eitjes/dag, en de 3e kip maakt ook aanstalten om weer te leggen. Komt het toch weer goed met die Chikkies?!

 

Dinsdagmorgen rond 0414 ging de stroom uit. Huh? Joost doet rondje/met zaklamp. Niks. Typisch; maar een deel v/d groepen heeft geen stroom...alles uit, weer aan. Doet het weer. Slapen. Nou ja...Om 0930 belt buurvrouw; als ze meer dan 3 lampen wil gebruiken, heeft ze geen stroom...onze spanning is goed, alle groepen zijn gecheckt. Huh? Alle buren aan de andere kant v/d weg hebben geen of minimaal stroom. En ja, dan doet internet het weer niet...Verdikkie. Om 11 uur gaat ook bij ons de stroom eraf. Net voor 12.30 gaat alles weer aan. Het werkt weer. Geen noodscenario met generator nodig (maar we zijn er wel op voorbereid).

 

Deze maand al 21 mm regen...Nu grijs en fris. Aangezien internet niet werkt, aan de slag: Joost i/d schuur; en ik schuur heel voorzichtig octo-pussy glad. En ga weer wandelen. Het is grijs, droog en koud.  Gelukkig zijn we niet verslaafd...maar de ochtendroutine van ‘’krantjes scannen’’ is even verstoord.

 

Bikkel...zeggen ze..of gek...woensdagmorgen lopend in de regen, met 1 paraplu en 1 stok. ‘’Walking’’ in the rain...’s avonds heerlijk i/d jacuzzi, blijven we hele avond warm.

 

Je leest erover...koppels/gelijkgestemden kopen samen een huis, om samen oud te worden; kleine woongemeenschappen dus. Lijkt me prachtig, zoiets. Wie weet.

 

Chinese kinderen zijn de slimste kinderen ter wereld volgens de bij 600.000 scholieren in 79 landen afgenomen PISA-test (Bloomberg). Vijftienjarige Chinese scholieren steken op het gebied van lezen, rekenen en natuurwetenschappelijk inzicht met kop en schouders boven de rest van de wereld uit. NL en Spanje scoren slecht. Minder appen, zappen, en meer lezen en praten met elkaar?

 

Dec. 2018 melden media ...Fabrikant van borstimplantaten Allergan heeft donderdag bekend gemaakt te stoppen met de verkoop van getextureerde implantaten (Microcell en Biocell) en de voorraden terug te nemen. Zij doen dat in heel Europa, dus ook in Nederland. Allergan kwam tot dit besluit nadat de CE-markering niet verlengd werd door de notified body... De realiteit? Vrouwen worden maar mondjesmaat geïnformeerd, en vervanging? Ho maar...’t zijn maar vrouwen... https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2018/12/19/allergan-neemt-europese-voorraden-borstimplantaten-terug

 

Klimaat...kan wel een aparte blog hierover maken, maar hier wat ‘’highlights’’ of zwarte gaten...

Mark roeptoetert in Madrid dat NL ambitieus wil zijn, maar niet alleen. Mensen moeten hun levenswijze kunnen voortzetten en dus moet het stap voor stap. Oh ja? Terwijl DDS en Trouw melding maakt dat elektra wel degelijk fors duurder wordt, omdat netbeheerders hun netwerk moeten verbouwen door al die solar en de Belgen vanwege kapotte Kerncentrales meer NL gas kopen? En dat het zo goed gaat met de industrie (ook dankzij subsidies!?)...maar opslagen voor ‘’duurzame energie’’ worden duurder en belastingvermindering op energie wordt minder? Geeft niet, gewoon en masse naar een klimaattop vliegen. En straks racen op Zandvoort. Leve de uitstoot...

Houtkachels i/d/ban? RIVM waarschuwde ‘’stook niet’’ want slecht voor de lucht/ademhaling...Nou, hier in Spanje (en vele andere landen) wordt volop gestookt, met hout, kolen, pellets, gas, rotzooi etc. nobody cares. Maar het EP heeft ineens geen taboe meer,  kernenergie is serieuze optie.! https://www.foodlog.nl/artikel/kernenergie-huitema-in-wording/  En stijgend water dan?  https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/deze-steden-dreigen-de-strijd-met-de-stijgende-zeespiegel-te-verliezen~p19391/ Madrid pretendeert ‘’actie’’ maar het blijft vooral bij vage woorden zonder commitment. https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/klimagipfel-cop25-in-madrid-das-sind-die-themen-auf-dem-gipfel-a-1298577.html 

Oh ja, terwijl Europa snel af wil van kolen...doet Rusland er nog een paar scheppen bovenop. Enorme hoeveelheden kolen worden geproduceerd en aan landen in Azie geleverd...Hoezo klimaatverdrag? https://www.welt.de/wirtschaft/energie/article203991090/Klimaschutz-Der-europaeische-Kohleausstieg-rettet-nicht-das-Weltklima.html

Last but not least deze week: wil men ons eerst de auto uit (of de elektrische in); neem vaker de trein, willen nationale regeringen in Europa de compensatie voor vertragingen verlagen! https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/bahn-eu-staaten-wollen-bahnreisende-weniger-entschaedigen-a-1299255.html En roeptoetert NL expert ineens, dat de bodem onder het spoor niet te volle of langere treinen aankan? Spoorwegennet stamt uit stoomtijdperk...

 

21e eeuw; modern, tolerant en voortvarend? Ammehoela...terug i/d tijd...althans door een paar lieden...Grote protesten na comeback van Pussycat Dolls (treden licht gekleed op) in Engeland; mag niet meer! Tja, mannen in string ontbraken, da’s waar. Seksistisch en niet genderneutraal dus...

Ik voorspel, Kerstman gaat i/d ban, want blank, macho en te dik. De paashaas ook, want mannelijke haas steelt vrouwelijke kippeneieren verft ze en verdeeld ze met pasen...Oef

 

foodwatch laat weten dat consumenten nog tot minstens 2021 moeten wachten op een logo dat ongezonde producten ontmaskert en vergelijking in één oogopslag mogelijk maakt. . Industrielobby wint weer eens; vertragen is devies! NutriScore komt er. Alleen nu nog niet.  https://www.foodlog.nl/artikel/nutri-score-wordt-na-aanpassing-het-voedselkeuzelogo-voor-nederland/

Alsof iemand Hosanna roept. Voortschrijdend inzicht? Leefstijl is belangrijk. Artsen moeten bij klachten link leren leggen naar leefstijl (voeding, bewegen, gewicht, stress etc.); nee maar. https://www.foodlog.nl/artikel/ook-stress-slaap-en-bewegen-horen-thuis-in-de-spreekkamer/

 

Uitsmijter v/d week: stikstofprobleem van koeien? Op te lossen! Koe i/d cloud! Ik zie het voor me;  koeien van stal transporteren naar cloud xyz...https://www.nporadio1.nl/natuur-milieu/20293-kringloopboer-wil-koe-in-de-cloud-om-uitstoot-beter-te-meten   Wie melkt eigenlijk de koeien i/d cloud? En geeft Berta 432 wel echte melk, of is het straks niet meer ok, want v/d cloud???