Nieuwtjes

De laatste ronde

Vrijdag; grijs, miezel, maar wel 15 graden, en de temperaturen lopen op. Ik heb de bed-residentie opgeheven; meer lopen/staan/bewegen (met beleid); Joost doet boodschappen, maakt vogelhuisjes en verzorgd de kippen. Ik kook (geen hele lange kookbereidingen); vandaag een tomatensoepje met room vooraf, daarna kalkoenhaas in een mooie saus met boletus en zo, wat aardappelblokjes en gekruide rode kool (met een vleugje kaneel) zalig!  

 

Al langer heb ik de wens, om zeep te maken. Maar niet met loog. Op Pinterest heb ik nu best veel recepten gevonden, die zonder loog kunnen; ik ga het vlg. jaar uitproberen!

 

Blacky is weer in zijn element...opvoeden van Rosado. Soms is het hommeles,  maar we komen er wel, he Blacky? Felix houdt zich – slim – erbuiten; hij mag er zijn en is geaccepteerd. Goed, dat we dus een Nicojo-waakkater (nou ja...’’het’’) hebben...En Joost besloot, om i.p.v. de kartonnen doos (= tuinhuisje, onderaan de klimpalen met appartementen...) een houten paleisje te bouwen.

 

Zaterdag rond 12.30; er is buiten een warme ‘’föhn’’ noem ik het maar; een warme, zonnige wind! Het wordt wel 21 graden, wow!

Joost heeft weer 1 vogelhuisje af, het 2e is in productie/moet nog drogen (lijm); de kippentuin is gefreesd (krijg je met luxe-kippen, die onkruid links laten liggen, want ze blieven liever malse slablaadjes...), het ziet er allemaal nog nat uit (maar 1,8 mm gehad gisteren i.p.v. voorspelde 10 mm...); en de vogels fluiten alsof ze’t al voorjaar vinden (hoop maar niet dat ze enthousiast gaan nestelen, want er komt nog kou in jan/feb!) en de wilde bijtjes zoemen en vlinders vliegen vrolijk rond. Prachtig. De terrasdeur naar binnen is open, evenals de ramen binnenkant in de woonkamer, kom maar op met die warmte! Want na een paar grijzige miezeldagen is het wel afgekoeld. Geen verwarming zo nodig. Dit jaar zijn we op 330 mm regen rond uitgekomen, record v/d laatste 6 jaar...

 

Ben behoorlijk digibeet...maar het is dan toch gelukt – met hulp van Joost – om ook onze kerstkaart digitaal via WhatsApp te versturen...want er zijn er steeds minder, die gewone email hebben.

 

Tip als je niet kunt inslapen; tel van 90 terug, de meesten slapen zo rond 50...nou, ik niet...5x neer/op geteld, en nog klaarwakker...Fluts. Enne uitspraak op Pinterest: 1 universum, 8 planeten, 204 landen, 804 eilanden, 7 zeeën en 7 miljard mensen...Laat je niet kisten als een daarvan probeert je dag te verstoren...Zit wat in.

 

Zondag: meer pijn, zwelling knie wel fors stuk minder, maar er zit nog wat vocht, de ribben nog pijnlijk bij hoest/nies, lach of druk en nachten slecht slapen (en dito flut glucosewaarden). Het ging super, en nu ben ik weer terug bij af of erger? Doemdenken en angst voor ‘’what if’’ helpt me niet. Doorvechten wel, maar ik mag van mezelf nu effe kniezen...het moment, waarin je je perceptie verandert, is het moment, dat je de chemie van je lijf herschrijft.. Maandag is het 21 graden geworden. En dinsdag 22,4 graden... ‘’if you are feeling blue, try painting yourself a different color’’... dus ga ik het houten kattenpaleisje maar verven...Klaar met kniezen.   

 

De 24e is het in Spanje vooral ‘’eten’’ met familie/vrienden ’s avonds (laat), en er wordt dan ook een overdaad aan hapjes, gerechten, zoetigheid en drank opgedist. Plus op de 1e kerstdag ook nog. Wij hebben vele jaren geleden enorme ‘tig gangen menu’s afgeschaft. En aten op woensdag als lunch mini-sardientjes in citroen, boquerones, tomaat en olijfjes, kleine aardappelsalade, en pittige Aziatische kalkoenreepjes in saus. Kleine gerechtjes/hapjes, genieten.

De 25e  als vooraf een salade van tomaat (nog uit de tuin!), avocado, spekjes, chili-garnalen met frisse citroenmayo saus;  daarna gestoofde pittige Aziatische kip  m/kokos, kripiek en een lauwe koolsalade  met curry, gember, peper, knoflook en de 1e bloedsinaasappel uit de tuin.

 

Joost gaat een pantograaf voor me maken – ken je dat nog van vroeger? – zo’n uitvouwbaar ding, waarmee je tekeningen/afbeeldingen kunt vergroten/verkleinen op een stuk papier...nu doe ik het ouderwets met een raster; dat kost tijd, maar is ook te doen. Joost is handig, dus ‘’consider it done’’ zegt ie. Leuk! Die kanjer kan ook alles!

 

Zondag 26e om 11.27 is het 23 graden!!!! Ik ging 10 minuten rustig, met stokken lopen op de weg; heel langzaam wil ik weer opbouwen, en met beleid iets meer bewegen helpt ook het vocht afvoeren.

 

Veel consumptie van ultra-geprocessed (zeg maar industrieel) voedsel is geassocieerd met een verhoogd risico van Diabetes II, onafhankelijk van andere risico’s als gewicht, voedingswaarde van je eten/dieet...Aanleiding tot nieuwe richtlijnen i/d bestrijding tot diabetes en meer preventieve gezondheidszorg met Btw-verlaging voor gezonde groente/fruit, en 50% verhoging voor suiker, vet, junk en industrieel voedsel? https://www.medscape.com/viewarticle/922702?nlid=133117_3561&src=WNL_mdplsfeat_191220_mscpedit_wir&uac=316237FR&spon=17&impID=2214143&faf=1

 

De keek op het klimaat... Docu over Roemenië: afvalhopen, illegale stort, verzamelen van grondstoffen door de allerarmsten....Het land vangt dik geld van de EU, maar laat eisen m.b.t. bescherming van milieu/natuur links liggen; en noch Roemenië, noch de EU kan het schelen.

Zinnig/nuttig? Geldverslindende praat-VN-wereldklimaat-toppen of ‘’afspraken’’ op papier? Ondanks internationale bemoeienis m.b.t. klimaatbescherming willen  meerdere landen juist meer kolen gaan stoken; o.a. Egypte, Bangladesh, Pakistan en Mongolië o.a....Kan je als Duitsland/Europa wel van alles willen, (want ook Polen wil er nog niet aan), maar wat is het effect van ons ‘’beteren’’ als  m.n. Azië,  de VS, Rusland, China, India, Australië en Brazilië doorgaan met vervuilen? Dweilen met de kraan open.... https://www.welt.de/wirtschaft/article204504764/Trotz-Klimakrise-Mehrere-Staaten-planen-Einstieg-in-Kohlekraft.html

Pelletkachels; sinds 2014 weet de overheid, dat dezet helemaal niet duurzaam zijn. En toch 5 jaar lang 500,00 subsidie/kachel! Met ‘tig branden (alleen 70 in Noord NL, dus extrapolerend in heel NL of in Europa ....????)...Gekke wereld, hout – de long v/d wereld – verstoken. En bepaalde isolatie blijkt niet echt ‘’gezond’’ voor je gezondheid...Maar ze zullen doorgaan, tot het bittere eind.

Blijkt ook nog uit onderzoek, dat moderne dieselmotoren beter zijn? Evenals overigens gas? Maar nee, iedereen moet aan de electroauto (kosten maak, onderhoud, recycling, laadpalen en energieverbruik...?)...En dan wordt, als klap op de vuurpijl (nog voor Oudjaar) effe bepaalt, dat de benzine-accijns verhoogt wordt. Cashen!

Stijging van FCKW (fluorkoolwaterstoffen) emissies kan de sluiting van het ozongat boven de Antarktis mogelijk met 20 jaar vertragen, aldus NatureCommunications. Eigenlijk geldt sinds 2010 een internationaal productieverbod voor deze ozon-killer...Edoch...illegaal heeft Oostchina/Shandong en Hebei de afgelopen jaren tonnen van het illegale CFC011 uitgestoten (ook een FCKW)...2/3 v/d (verboden!) emissies blijkt uit China te komen.   https://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/antarktis-illegale-fckw-emissionen-in-china-verzoegern-schliessung-des-ozonlochs-a-1302608.html

Milieuramp dreigt voor Galapagos; ongeval met een klein vrachtschip wat nog ruim 2500 liter diesel meesleepte. https://www.sueddeutsche.de/panorama/galapagos-schiffsunfall-dieselaustritt-1.4734395

 

Nee, dan liever lachen...Maarten van Rossum was 24/12 goed op dreef bij De Slimste Mens...‘’Baudet = Ezel in het Frans, komt niet per toeval’’, en de slappe onmacht v/d politiek om misstanden i/d zorg (gezondheid, ouderen en jeugd) etc. kwam ook even aan bod. Politici keken vast niet...maar de leukste uitsmijter is toch: Asterix en Obelix  https://www.sueddeutsche.de/reise/asterix-obelix-reisen-1.4655762-8

 

De laatste ronde. Jawel, beste (soms trouwe) lezer. Dit is de laatste blog. Ik gooi het roer om na meer dan 7 jaar wekelijkse columns, nieuws en commentaren etc. geschreven te hebben. Per 1-1-2020 start ik een 365-dagen-boek; over onze belevenissen; versierd met foto’s, quotes etc..Eind v/h jaar wordt het dan een Nicojo-jaarboek.

En misschien ga ik in het nieuwe jaar een boek schrijven. Nieuw jaar, nieuwe uitdagingen. Met nog veel meer crea – beeldhouwen, mozaïek, keramiek, schilderen en weven en vooral genieten van rust, zonder politiek gekonkel, gedoe of drama. De fotoblog blijft nog tot april 2021 open.

Ik dank alle lezers/belangstellenden voor hun interesse, en wens iedereen een gelukkig, gezond, inspirerend en vrolijk 2020 toe.