Nieuwtjes

De tuin staat er goed bij: alle bomen die gesnoeid moesten worden, zijn gesnoeid, onkruid eronder weg, moestuin ook bijna op orde. Joost heeft heel veel werk verzet, ik ‘’tuttel’’ meer met onkruid wieden. Onleuk werkje, maar moet wel gebeuren.  Een handvol zalige aardbeien geoogst. Wat een smaak. Nog volop rucola, versch. soorten sla, de knoflook kan bijna uit de grond, bietjes groeien ook goed, lekkere worteltjes en de kool gaat langzaam maar ok.

 

Vrijdag: we gaan naar de Makro, 1e inkopen voor het feestje voor mijn 60e...hoe heb ik het verzonnen. Het wordt wel 29 graden! Enfin, we maken er wat van, gaan vrolijk genieten! En potverdriedubbeltjes, hoe kan dat nou? Het miezelt in de middag!? Huh?

 

5 nachten slecht geslapen. Dan weer een crash...het is me wat. In de ochtend 1 – 1 ½ uur i/d tuin werken, dan ruim ½ uur wandelen (om rug/benen weer te strekken)...stress is funest: 10 – 30 punten hogere glucosewaarde, maar ondertussen weet ik wat fout gaat...niet alles kan ik voorkomen. En soms is een meetstrip ''corrupt'' en geeft ie 200 aan..kan helemaal niet...enfin, ik lach, en meet op een andere vinger; ziezo, ''normaal''...Maar ik spuit steeds minder!

 

Verdolagas (fam. Portulak) gekocht: prachtige plantjes, die maandenlang bloeien: de bloembakken zijn gevuld, de pyramide voor de keuken ook met 6 kruiden (choco-munt, citroenmelisse, oregano, bieslook en citroentijm) en verdolagas); het ziet er vrolijk, zomers uit! De opuntia-schijfcactus is gek geworden; onnoemelijk veel bloemknoppen zijn gevormd. Dat wordt weer prachtig. Ook andere cactussen hebben bloemknoppen. En ja hoor, op 7 mei bloeien voor wel 23 bloemen, en op 8 mei zijn ook de andere cactusbloemen open. Wat een verjaardags-bloemen, prachtig!

 

Het werd een bijzondere dag, 8 mei. Voor het eerst gaf ik een klein (tapas) feestje, we waren met 12 personen. Heerlijk op terras; 29 graden. Het was gezellig, ontspannen en lekker. Waarna er een aantal riepen ‘’ik zet alvast 8-5-2020 in de agenda’’...ik dacht eerder aan 80e voor Joost...maar het ging eigenlijk zo goed, (o.a. met goede voorbereiding, ‘’mooi’’ wegwerpservies (‘’te mooi om weg te gooien, ga het toch afwassen’’...nou muy mooi niet, want dat was nou net wat we niet wilden; uuuuren opruimen en zo) en er was veel interactie in de groep. Binnen een half uur na hun vertrek waren we klaar, om 20.00 uur was alles weer in ‘’oude’’ staat en konden we nagenieten. Een bijzondere dag. En de waarden waren di/woe super, dus geen stress; top. Vanmorgen zelfs zo’n goede waarde, dat ik geen insuline hoefde te spuiten. Wow.

 

Beter laat dan nooit (en wellicht op enig aandringen?) de Burgemeester van ons dorp heeft eindelijk de valse informatie van de PP inzake de claim van de asfaltfabriek ferm van de hand gewezen en duidelijk de feiten benoemd. Zo, die kan de PP i/d zak steken. Het werd tijd. https://www.diarioinformacion.com/elda/2019/05/03/alcaldesa-niega-acusaciones-pp-planta/2145176.html

 

Donderdag: we smullen heerlijk van sla, tomaat, artisjok, olijfjes, kazen, hamburgertjes (z/broodjes); en een beetje aardappelsalade. Ziezo, mediterraan en lekker makkelijk. De kalkoenfilet met tonnato-saus wordt vrijdag opgepeuzeld. Met een rode kool salade (dank aan buurman voor de rode kool).

 

We hebben schitterende knoflook uit eigen tuin; nog nooit zo grote knoeperds weten te kweken (en dat van bio-bollen); maar ja, Joost had deze geplant. Magische handjes denk ik. Ze droogden vandaag op het land, en ik heb ze een uur geleden opgebonden; ze hangen nu onder het afdak.  Daarna nog even flink uitsloven met zwemmen, ziezo, da’s ook weer binnen...

 

Ach ja, klimaatdoelstellingen NL: kabinet, grootverbruikers en VNO-NCW nemen het niet serieus. Uitstel zal funest zijn (maar pas als het te laat is komt men in actie?)en CO2-heffing zou echt moeten. Maar nee, vasthouden aan wat is, gevestigde belangen handhaven. Dom. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/aanpak-klimaatbeleid-kan-bij-het-brandhout~badbe709/

 

Overal loeren verleidingen, die ons ongezond laten eten, kopt Foodlog. Ik: dat kan wel zo zijn, maar je kunt natuurlijk ook zelf beslissen, om NIET aan die verleiding toe te geven en onbewerkt en met mate gezond te eten (en te bewegen/leven). Toch? ....Met een gezonde leefstijl kan het aantal mensen dat een chronische ziekte heeft radicaal – met 70 tot 90% – dalen, maar onze omgeving nodigt ons continu uit om ongezond te eten. Maar liefst 80% van de producten in de supermarkt staat niet in de Schijf van Vijf. “Van de mensen boven de 65 heeft meer dan 80% een chronische ziekte en dat zijn we normaal gaan vinden”, vertelt Hanno Pijl, endocrinoloog, hoogleraar diabetologie en mede-initiatiefnemer van het Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. “We denken dat chronische ziekten bij ouderdom horen. Maar daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs.” Op verschillende plekken in de wereld zijn de Blue Zones, regio’s waar tien keer zoveel honderdplussers wonen als elders in de wereld. Ze hebben daar nauwelijks chronische aandoeningen. Dat ligt niet aan hun genen, blijkt uit onderzoek, maar aan hun manier van leven. “We worden ziek door de manier waarop we ons leven inrichten.” Om gezond te blijven zijn er drie belangrijke eetregels, zegt Hanno Pijl: eet onbewerkt, eet gevarieerd en eet niet teveel. En beweeg, voeg ik toe...En zo is’t maar net. https://www.foodlog.nl/artikel/we-worden-overal-verleid-om-ongezond-te-eten/ En nu nog de overheid manen, om die onzalige idiote Btw-verhoging op gezond groente/fruit te verlagen, en die voor junkfood/fris, industrieel voedsel en zo met 100% te verhogen. Is maar een idee...

 

Hiddema die onterechte toeslagen niet terug kan geven; (maar oh weh, als je door een UWV-fout geld moet terugbetalen...); D66 Sophie in/t Veld casht flink in de EU (‘’iedereen doet het’’); Hoekstra wil EU-‘’fouterikken-landen’’ korten (verkiezingspraat, maakt geen kans), of Spuugdemont, die mogelijk straks als Spaanse lafaard zijn onafhankelijkheidsdoel van Catalonie in het EP wil promoten, of eigen regio dat nu wil of niet...Het zijn maar een paar voorbeelden. Nog afgezien van OM, UWV, Justitie, etc...Als burger word je moe van dit soort politieke ‘’elite’’.  In het FD vandaag een artikel over hoe het zit met kosten/verdiensten etc. van het EP. Ik lees het niet. Wil het niet meer weten. Ik laat los. Genieten van ons leven hier; veel belangrijker. En nog veel leuker ook. Op het leven!

Wow, de vele regen zorgde ervoor dat het onkruid groeit als een gek. Vrijdag begin gemaakt met onkruid wieden. Met een zonnetje. Ondertussen ploegt Joost het veld. Pfff...

 

De vers geoogste uien smaken heerlijk! Vooral met een harinkje! 3 haringen gehaald op vrijdag, en opgepeuzeld samen met een salade van komkommer, tomaat, witte kool, peterselie; verse groene asperges kort gebakken met veel knoflook, Serrano ham, Parmezaan en citroensap. Vooraf een ‘’mondvermaakje’’ van sardientjes in citroen. Mediterraan, gezond en vooral zalig. Met een Hollandse twist dan.

 

Mini lijkt weer opgeknapt. Vrijdagmiddag rende ze achter Maxi aan van tuin naar huis. Alsof er niks was. Gelukkig maar.

 

De jacuzzi is ook weer gemaakt: een nieuwe circulatiepomp is geïnstalleerd. Nou, lang zal ie niet meer gebruikt worden; met het warmer worden buiten zal het avondlijke opwarm/relaxkwartiertje verdwijnen. Tot in het najaar.

We hebben een nieuwe tafel (uittrekbaar, dus heel handig) gekocht voor buiten: antraciet aluminium, dus geen onderhoud. De kunststof tafel was niet meer om aan te zien, het ‘’weefsel’’ hing slap en ging kapot. Als werktafel achter op het plaatsje kan ie nog wel dienst doen.

 

Dinsdagmorgen vroeg ‘’herrie’’...De tuinman van de aso-buren is aan het frezen. Nou, dat lukt dus niet; het onkruid staat veeeeeels te hoog. Enfin, na 2 uur worstelen kwam ie daar ook achter. En  komt ie bij ons aan de deur; of wij een trekker....ja, maar nee. Onze heeft niet genoeg power (en als ie het wel had, zouden we’t niet doen voor die aso mensen). We verwezen hem naar de zoon van de druivenboer verder beneden; die had het terreintje in het verleden ook met zijn tractor geploegd (grofstoffelijk dan)...En ja hoor, woensdagmorgen 8 uur horen we hem. Die trekker. Mooi voor de tuinman en ook goed voor ons, want zo’n hoog onkruidveld was even leuk en fijn voor insecten en zo, maar het kan ook ongedierte etc. aantrekken. Het is nu een zootje, maar dan anders. Of ie de klus nog afmaakt? Oh ja, en dit jaar zou hij in november komen om tegen processierups te spuiten. Ja, ja, dat zei hij vorig jaar ook, en muy mooi niet...Maar ik spreek die lui nog wel. En dan zal ik ze vertellen, dat als ze geen onderhoud en moeite willen, ze de bomen gewoon moeten laten omzagen. Scheelt water, onderhoud en gedoe met buren.

 

Woensdagmorgen: Maxi wordt echt oud. Ze ligt nog als enige in de stoel. Ik hoop dat ze gezond oud wordt en zolang ze nog goed kan bewegen en eten, kan ze hier heerlijk genieten, wij gunnen het haar en zullen haar indien nodig, zo goed mogelijk verzorgen. In alle waardigheid.

 

De 1e wied-klus is geklaard; de nieuwe rij asperges is schoon. Donderdag doe ik rij 2, die valt mee. En dan vrijdag/zaterdag de rest v/d rijen met groentes. Is in het weekend de moestuin weer schoon. Na 1 – 1 ½ uur tuinwerk/ochtend loop ik altijd nog ruim 30 min, om mijn kromme rug weer recht te krijgen. 1 mei is hier een feestdag, dus het is overal rustig, alles is gesloten. Daarna koken. Konijn in pittige heerlijke saus met een grote salade uit de tuin.

 

We gaan donderdag na hard werken uit eten bij ‘’ons’’ restaurantje in Pinoso. En nemen ruim 20 kg yuzu mee. En er is nog meer aan onze bomen...Van sap maak je heerlijke ‘’icecubes’’, of sorbet, ijs, Japanse sausjes; zoveel mogelijkheden. Alleen de vrucht zelf moet je niet willen eten zo. Niet te pruimen. Schil en vrucht kan je ook drogen en dan poeder maken. Kruiderij voor o.a. gevogelte en vis. Zij waren er dolblij mee! Heerlijk gegeten, en twee flessen wijn kregen we als dank. Overigens werd er flink gelachen in het restaurant... de kok nam een yuzu, en stopte een stukje vruchtvlees i/d mond ‘’heerlijk, moet je proberen’’ zei hij tegen zijn personeel (echt niet ‘’lekker’’)... hij nam ze vol in de maling. Nou, ze trapten er allemaal in.. vol plezier erin bijten en dan bitter/zuur/niet eetbaar, bah! Hardop werd gelachen; dolle pret. Pepa kwam bij ons uitlachen, ze kwam haast niet meer bij. LOL!

 

S ’avonds een vers aardbeitje uit eigen tuin opgepeuzeld, zo zalig!

 

Bestond ie nu wel of niet? De Yeti? Vlg. het Indiase leger wel... https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/tiere/spott-fuer-indiens-armee-nach-entdeckung-von-angeblichen-yeti-spuren-16164945.html

Kende u deze al? Een ordinaire greep uit de kas heet bij de politieke elite ‘’gecorrigeerde banktransactie’’ (= FvD). Hoekstra is eerst tegen een Eurozonebudget, de volgende dag ziet ie toch weer meerwaarde. Die kan er ook wat van. Linkmichel Timmy weet zeker dat hij Juncky opvolgt, een ander baantje blieft die volgevreten boskabouter niet (DDS). En wiet in 1 v/d 2 slaapkamers in NL; boete van 20.000, want dat is onttrekking van woonruimte. Oh jee, ik heb een hobbykamer, valt dat ook onder onttrekking woonruimte? Gelukkig woon ik Spanje...

 

Anderen geven geld voor de opbouw van de Notre Dame, de Zwitserse filantroop Hansjörg Wyss geeft 1 miljard $ om in de VS ruim 150.000 hectare natuurgebied te beschermen (Der Spiegel). 18 jaar geleden hebben fotograaf Salgado en zijn vrouw de eerste boom geplant. Inmiddels hebben ze ruim 7000 hectare land weer beplant, met ruim 2 miljoen aan bomen. Dieren kwamen terug, het is een prachtige stuk natuur geworden! De Bulcao farm is nu een national park/beschermd natuurgebied en werd aan de Braziliaanse staat geschonken. Zij gaan verder met beplanten van kale stukken grond.. https://www.welt.de/kmpkt/article192697109/Ehepaar-forstet-Regenwald-mit-mehr-als-zwei-Millionen-Baeumen-wieder-auf.html

 

Hoor nog steeds mensen vragen hoe het in Spanje met de zorg gesteld is. In de veronderstelling, dat het in NL allemaal top is. Muy mooi niet dus...Lees maar: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/waarom-zorg-in-nederland-juist-niet-tot-de-beste-hoort~b784a3eb/

Donderdag kwam de beloofde miezel vanaf 15.00 uur dus niet. Ook ’s nachts niet. Maar vroeg i/d morgen begon het te regenen. Om 9.34 hadden we al 9,6 en het gaat gestaag/rustig door. Yippie voor de natuur. Vond een leuke afbeelding met D.Duck over ‘’het regent, het regent, de pannetjes worden nat’’.....zo leuk (Pinterest o.a.)

 

Hoop dat de merelkuikens af en toe zich uitschudden en voor een groot deel beschermd zijn door de bladeren. Kippen liepen mistroostig buiten, en zoeken schuilplaatsen; echt ‘’verzopen’’ soepkippen...nou ja, ze leggen nog.

 

Joost zet voor de middag nog de 3-vaks-Ikea-kast in elkaar, met 2 lades, en nu is er echt voldoende opbergruimte in de crea-kamer. Wat is die lieverd toch handig; zo gepiept!

Grijze natte dag op vrijdag; we eten heerlijk gestoofde konijn; met veel kruiden/specerijen, wijn en doperwtjes voor Joost, courgette op z’n Italiaans en krulandijviesla voor mij, en wat frietjes uit de Airfryer. Zalig. Omdat er niet te wandelen valt (regen) fiets/loop ik op het ergo-toestel 2 x 15 minuten intensief.

 

Het weef-werkje vordert; na een paar dagen niets eraan gedaan te hebben, begon ik vrijdag weer eraan. Takkenzooi. Letterlijk...met echte takjes, omwikkeld met wol en zo...Nu moet ik nog een manier vinden, om de boomkronen te maken. Haken? Ik heb haaknaalden, maar kan er niks van. Plan B dus.

 

Ondertussen heeft Joost de E-reader gereset, leeg gemaakt, ik maakte een kleine selectie van boeken die weer erop gezet zijn. Nu maar hopen dat ik zonder problemen kan lezen. Die man kan ook alles!

 

Vrijdag laat op de middag; Iets is niet goed met Mini; haar achterhand lijkt ingezakt, ze loopt raar, maar kan wel op tafel springen via de stoel, en eet, ze kijkt goed uit haar ogen. Maar iets klopt niet. Misschien is ze ongelukkig van de tafel afgesprongen eerder vandaag. Nu ligt ze met Maxi en Zwartje op een stoel. Lekker warm. Lichten zijn aan, voer i/d bak, ik hoef niet meer op terras, heeft ze rust.

 

Zaterdagmorgen: gisteren 40 mm gehad, vandaag om 10.00 uur al 30. Nog 20 te verwachten. Pijpenstelen, regent het! Zoveel in een keer. Grote plassen op het land. En Blacky kwam na uitgebreid toiletteren/buiten zijn, weer kletsnat op terras en stond voor de deur. Afdroogservice graag!...Weer rondje fietsen/lopen i/d schuur op het toestel, met zicht op de regen buiten.

Zondag: de merelkuikens zijn uitgevlogen: ze hebben het slechte weer overleefd, en Mams en Paps voorzien ze van voedsel. Zo blij!

 

We hebben niks met Pasen: paashazen die eitjes (geverfd) in hun mandje ophalen? Nou, niet bij ons...Overigens zouden al die broodjes, smoothies en zoete dingetjes toch niet voor ons passen. Wel gekookt (vers) eitje, fruit zoals gewoonlijk, m/yoghurt, knäcke met kaas, groene thee, prima. Maar we gunden een ieder vrolijk Pasen. In NL stralend weer, 25 graden, hier druil, grijs en koud...Het zij zo. De rest v/h jaar vieren wij feest...De plassen op het land zijn al weg.

 

De 289 potjes met Chinese kruiden op een plank in de badkamer heb ik weggedaan; ik praktiseer niet meer (behalve voor mij/Joost); klaar. Ruimte zat voor nieuwe crea-beeldjes...En 2 prachtige keramieken rode potten met hangplanten staan er nu. Mooi.

 

5 dagen voor de verkiezingen in ons dorp een artikel i/d krant...de eigenaar v/d asfaltfabriek eist 1,5 miljoen v/d gemeente...met een half verhaal. Vergeten was even: 1) illegale productie z/licenties, 2) gemeente heef incorrecte afgifte van licenties gecorrigeerd en 3) vlak voordat stap 2 voor de rechter moest komen, trok de fabriek zich terug. En nu dit? Verkiezingsgeblaf. Maar de tamtam en de nodige berichten volgen elkaar weer op in rap thema. Goed in praten, stemming maken, maar daden? Ho maar...Naar mijn idee hebben ze geen punt. Maar dit is Spanje.

 

Dinsdag: de regen is weg...dachten we. Wakker worden met zon...i/d middag toch even een miezeltje. De poezels blijven tot in de middag op het terras. Later op de dag gaat Mini met Maxi en Zwartje op stap. Ik dacht eerst ‘’het gaat fout, ik zie haar niet eten noch drinken de hele dag’’, maar na haar goed toegesproken te hebben, is het tij gekeerd. Wil ik geloven.

Mini blijft een raadsel, Joost spiedde later ook nog, en zag dat ze heerlijk i/d zon bij de ramp achter zat. Heb haar zien eten. Springt zo op tafel en eraf. Waste zich op het ligbed, zittend, helemaal naar achteren - krijg ik bijna plaatsvervangend hernia als ik dit verdraaien zo zie - en ze is alert. Vanmorgen vroeg gedrieën op stap, lekker i/d zon slapen, goed eten, en vanmiddag was ze de eerste die door het raam v/d woonkamer (Joost had die even open gezet voor Maxi) naar binnen kwam: zonder problemen eraf/erop springen, stikkies eten (snacks voor katten); dat doe je niet als er iets ernstigs is. Pffff...ben zo blij, het lijkt goed te komen. Had gisteren al zoiets ''ik hou rekening met het ergste''...maar wellicht is dat te voorbarig. We kijken per dag en zijn blij als we haar (en de anderen) heerlijk in de zon zien liggen genieten.

 

Vanmorgen, donderdag vroeg, rond 7 uur hommeles...Zwartje zat te ‘’matten’’ met die witte (krolse?) poes. Blieft ie niet. Maar kennelijk heeft ie ook wat ‘’veren’’ moeten laten. Enfin, gekrenkte trots/ego...lag de halve ochtend verder op de plank binnen...Witte weg, rust weer weergekeerd...Het is half bewolkt; toch is er veel gedaan: de uien die gisteren gerooid werden, zijn opgebonden en hangen onder het afdak. Alle snoei-takken van de fruitbomen zijn netjes op een stapel gelegd; praktisch alle bomen zijn nu gesnoeid (ook die van de ‘’merels’’). Morgen wordt onkruid gewied (ik) en gezaaid (radijs en zo). Joost gaat waarschijnlijk ploegen.

 

Het 2e werkje (3-d weven) is af...zie onder foto’s/crea 2018/19 op deze website.

Zaterdagmorgen; kleine mIauwtjes. Blacky staat voor de deur; zodra ik opendoe, loopt ie naar de stoel ‘’kom, zitten, ik wil op je liggen’’....alzo geschiedde...huh? Deed ie nog nooit. Gaat het fout met zijn bekkie? Of had ie gewoon even zomaar zin in extra knuffels? Dat laatste dus....

 

Het is lekker weer...en nog meer warmte komt dit weekend. Joost is aan het snoeien (olijfbomen), terwijl ik ruim 40 min. ga wandelen. Vanmiddag help ik de takkenzooi weg te halen.

 

Ja hoor, de buren zijn er weer. Paasweekend. Aso’s. Ik hoop dat alle processierupsen die niet naar ons en de buren zijn gewandeld, bij hun in huis zitten. Te beroerd om hun land te verzorgen, zodat alle buren last krijgen, da’s werkelijk top egoïsme. En niet altijd typisch Spaans, want we zien om ons heen ook dat het anders kan. Enfin, als die zoon van hun komt, krijgt ie ervan langs, want die oudjes luisteren toch niet...Enfin, kennelijk hadden ze in de gaten, dat het daar niet leefbaar is, ze vertrokken al na 1 dag. Goed zo. Rust.

 

Al de 3e middag is het ‘’ballen’’. Of te wel, ik loop/zwem eerst een 30-50 rondjes, dan komt Joost, en gaan we ballen...DOELPUNT klinkt het regelmatig, als de bal niet tegen de wanden knalt. Intensief bezig zijn, leuk, en het is nog goed voor lijf en humeur! Zo, die lichaamsbeweging is weer binnen.

 

KREKELS! Ze zijn er weer! Zaterdagavond krekelden ze de oren van m’n hoofd...de hele nacht door; heerlijk. Het geluid van de a.s. zomer. Laat ie maar komen!

 

Merelnest bij snoeien i/d citrus, we voelen ons voyeurs want we plaatsten de wildcamera strategisch. 2 dagen daarna: 336 foto’s....merels op/af met voer. En die jongen groeien! We denken dat ze binnen 1 week uitvliegen. Maar...er komt eerst wat regen. Oeps...

 

Zondagmorgen rond 0500 was het 17.2...wow...om 0800 uur nog maar 13...Vandaag zou het 27 graden worden.

 

Maandagavond krijg ik een berichtje v/d buurvrouw: haar man zag dat we de gesnoeide olijventakken op de aanhangwagen hadden geladen. Als het ons om het even was, zou de buurman (met geiten) dit graag willen..Tuurlijk! Hoeven wij niet naar het ecoparque. Enfin, dinsdagmorgen om 09.00 precies kwam de tecnico – de circulatiepomp v/d jacuzzi is kapot – dus binnen 10 min. was hij weer weg, hij bestelt een nw. Om 9.40 bracht Joost de aanhangwagen naar de buurman (die kwam zelf met een kleine kruiwagen.....had ie wel 10 keer moeten lopen)...zo gepiept. Zijn geiten blij, wij hoeven morgen niet naar het ecoparque. Vicente is ons dankbaar ‘’als jullie iets nodig hebben, je weet me te vinden’’ zei die nog. Lief. Ook weer goed geregeld en een dankbare overbuur.

 

De Belgische buren worden verblijd met s’appels en citroenen. Of ze ook grapefruit lusten? Oh ja!!!! Of Joost even de tuin wil zien....Later! Als ie de pomelo’s brengt. We gaan samen....hartelijk ontvangen, drinken aangeboden, rondleiding door huis (veel gerenoveerd); zij schildert (olieverf); prachtige wolven en tijgers, schitterend! Ze hebben een mini-moestuintje (4x4) met van alles. Het zwembad (nou ja, de put) wordt gerenoveerd; want het is een zootje. En er komt een buitenkeuken. Leuk. Vlg mij kunnen we niet meer stuk. Woensdag bracht hij een bosje (netjes met touw omwikkeld) van prachtige rode, gave radijs uit eigen tuin. Zalig!

 

Woensdag gingen we nog een 3-er kast bij Ikea kopen, voor bovenop de bestaande kast i/d hobbykamer. Wordt opgezet als het regent (donderdag). Nou, dan kan ik echt vooruit!

 

Hoge nood...de legkastjes worden s ’avonds dichtgezet met karton; zodat ze er niet in gaan zitten/poepen. Betekent wel, dat iemand (ik dus) ’s morgens rond 0800 op moet om die hokjes open te zetten. Woensdag was ik iets later...oeps....chikkies schrokten graan (gestrooid) op, en eentje zette het op een rennen terug in het hok ‘’ik moet’’.....hoezo rustig ‘’een graantje pikken’’?

 

Die poezenkattels toch; eerst negeren ze ruim 1 week de stoelen, en liggen ze weer in casitas, tuinhuisjes of penthouses of mand, dan ontdekt Blacky weer dat het ‘’tuinhuisje’’ (onder de kattenpalen) ook heerlijk ligt. Donderdagmorgen zie ik Maxi en Zwartje elk een stoel bezetten. Katten.

 

Voor de regen alle rejas (hekwerken voor de ramen) aan de buitenkant geschilderd. Kan het weer 1 jaar tegen. De binnenkant volgt later.

 

Donderdagavond een lekker hapje: pittige balletjes met een mosterdsausje. We herinnerden ons aan de ‘’stuiterballen’’ die we in 1978 aten...12 industrieballen uit zo’n vacuumpakje; je kon er mee ping pongen, zo rubberachtig waren ze. Die met saté smaak vonden we destijds lekker. Na 1-2 jaar kregen we er genoeg van...Nou, onze balletjes waren bepaald niet rubberachtig, noch kunstmatig van smaak, maar heerlijk. Er zijn maar een paar over...lekker als beleg op de knäcke.

 

Welja, nu is er in Woudenberg/NL ook al een baby spa, waar baby’s in de jacuzzi tot rust kunnen komen zonder overprikkeling.....Huh?

Ondanks giftigheid en schade van o.a. flumioxazin heeft de EU weer de oren naar commercie laten hangen, en 34 middelen goedgekeurd...zonder enige veiligheidstoets. Top. Foodwatch.

Albert Heringa, de man die zijn moeder hielp bij zelfdoding, is toch definitief veroordeeld. Schandalig. Boeven pamperen, maar dit soort heldendaden (waardig sterven!) beboeten? Onbegrijpelijk.

 

Op de bodem van de Mariana Trench, het diepste deel van de oceaan, hebben wetenschappers unieke, olie-vretende bacterieen ontdekt. Eerder werden deze gevonden en gebruikt om de olievervuiling van o.a. Deepwater Horizon in 2010 in te zetten, maar kennelijk blijkt op deze plek de grootste concentratie van deze bacterien i/d wereld. https://www.independent.co.uk/news/science/bacteria-oil-eating-mariana-trench-uea-pollution-a8866911.html

 

Tja, hoezo onafhankelijk Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD)...Oud onderzoeker G. Aalders onthult in ‘’Het Instituut’’ de werkwijze van dit instituut. Zwichten voor druk van Koningshuis of politiek? Aan de orde v/d dag. Hij zwijgt niet. Politieke speelbaal? Kan niet. https://www.gelderlander.nl/binnenland/niod-is-een-speelbal-van-politiek-en-koningshuis~ab605f3e/

 

Lef: Voor de derde keer op rij heeft de Franse graanteler Paul François voor de rechter gelijk gekregen tegen gewasbeschermingsmiddelenproducent Monsanto.David tegen Goliath... Foodlog

 

Ach guttegut, bij 50% v/d patienten werken de statines niet naar behoren en ernstige bijwerkingen (o.a. hartproblemen) stijgen...(NRC)..maar het advies v/d arts is toch ‘’vooral blijven slikken’’?

 

Nieuw Zeeland; nauwelijks ander land, dat zo goed haar natuur in de kijker zette voor toerisme; sinds de spectaculaire beelden uit Lord of the Rings is het een bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers...Maar het sprookje wordt bedreigd; een bericht v/h Nieuw-Zeelandse Ministerie voor Milieu (Aotearoa 2019) laat zien, dat uitsterven van rassen, vervuilde wateren steeds meer een probleem vormen. En de grootste bedreiging vormt de melkveehouderij en de toename van bebouwd gebied... https://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/neuseelands-natur-ist-bedroht-a-1263514.html

 

Aha, Frankrijk doet, wat de EU niet durft....verbieden van titaandioxide E 172 in levensmiddelen... https://www.spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/titandioxid-frankreich-verbietet-weissmacher-in-lebensmitteln-a-1263406.html

 

En Westland wil cannabis telen...NL treuzelt. En gaat de boot missen. Ondertussen gaan andere landen Full speed voor medical marihuana kweek. Big business.

 

De schaduwblog zit vol met nieuws, die ik niet meer publiceer, over politiek, fouterikken en nog zo wat onleukigheden. Wil je deze ongecensureerd ontvangen? O.a. over luie, dik betaalde NL-politici in de EU, die de belangrijke stemming over WW-export misten...? Mail me en je ontvangt hem....

Vrijdag heerlijk gesmikkeld: onze gekochte tonijn is top: kort gebakken (m/knoflook, peper, curry), afgeblust met sojasaus; supermals! Daarbij verse groene asperges met serrano-ham, knoflook, peper, Parmezaan en citroen; rijst met ei, ui, paprika, soja en salade met witte kool, wortel, tomaat, ui en avocado, citroensap en balsamico. Yammie.

 

Mijn hemel. Als we ergens aan beginnen, dan doen we’t goed....de provisiekast is praktisch ‘’opgeruimd’’; de studeerkamer ook; bakken vol met ‘’oud’’ papier: wat heb ik een hoop verzameld sinds 2008 (toen lazen we nog kranten, nu is het digitaal); over van alles: natuur, weer, politiek, water en ga zo maar door. Nou, de kasten beginnen aardig leeg te raken! En dan is er ruimte voor crea-werk...

 

En vanaf vrijdag drupt het weer! Zaterdag ook, en zondagmorgen vroeg ook. Met schitterende regenboog. De tuin/natuur is vrolijk!

 

Bezopen: dat gedoe om wie niet tegen mazelen ingeënt is, wordt geweerd in NL. Allen die wel zijn gevaccineerd hebben toch niks te vrezen? Enne, een hele generatie is met mazelen groot geworden, wij ook (en met bof, roodvonk etc.)! Het virus is niet erger geworden, maar gewoon stabiel. En in principe is er niks aan de hand, tenzij je al ziek of verzwakt bent. Dus...?

 

Wildcamera: eerdere opnames lieten vooral ons en kattenpoezels zien...Andere plek....en ja hoor, boomratjes! Nog onscherp, dus instellingen aangepast, en opnieuw plaatsen...Zo leuk! En dan; je ziet Zwartje en Mini bij de holletjes... en een boomratje (eigenlijk gewoon bruin ratje, maat hamster) een stuk krant voor de ingang trekken, af en toe staat ie rechtop ‘’zie je me’’. Prachtig!

 

2 ½ dag ruimen. Pfff....uuuuuren dossiers/mappen geleegd, 3 grote bakken met papier weggebracht, en de nodige andere ‘’troep’’. Maar de klus is geklaard; provisiekast is opgeruimd, er is volop ruimte voor de stofzuiger met opgehangen slang, de crea-kamer is compleet (kast vol); en de studeerkamer is lekker opgeruimd; wat een heerlijk voldaan gevoel! En ruimte in het hoofd. Crea-tijd!

 

Zondag: het miezelt; zo’n hele fijne, maar oh zo natte koude miezel...het zou zonnig worden!? Enfin, goed voor de natuur, blijven wij binnen. Kattenpoezels kijken mistroostig naar buiten. Wanneer komt de zon? Wij zetten een gezellig muziekje op: Beethovens 5th van ELO. We swingen bijna de studeerkamer uit! En ja hoor, de zoveelste keer, dat internet in het weekend ‘’foetsie’’ is. En niemand te bereiken...Tot maandagmorgen 09.00. Daarna werkt het wel weer....Ergerlijk. Wat kun je eraan doen? Niks. Ooohhhmmm...Gelukkig is na 2 uur internet toch weer online...pfff.

 

Maandag: drukke dag: wervelwind is er (moet ik wegwezen, want ik wordt gek van herrie, omgevallen dingen en zo...); Joost moet even naar de tandarts (controle/tandsteen verwijderen); ik ga mee, en lekker naar de Chinese Bazaar, da’s op loopafstand....die heeft me toch leuk spul! Kocht een mand voor wol, plus wol (in div. groen/bruintinten en nog wat andere kleuren); mijn volgende weefproject wordt een boom....maar dan 3-D, dus met overhangende takken en zo (kijk maar eens op Pinterest); lijkt me zo leuk om te doen; een tafelkleed in pastel voor de hobbykamer zodat niets hard op het geharde glas valt (en makkelijk schoon te maken); en een opbergkoffer voor alle naaiprullaria zoals naalden, knopen etc., kortom ik ben helemaal klaar to go!

 

Enne...we aten voor het eerst in 4 maanden weer eens spaghetti: volkoren (zoals altijd) met een rijk gevulde groentesaus (courgette, paprika, tomaat, champignons, ui, knoflook etc); en een grote gemengde salade; Ik nam 2 eetlepels spaghetti en veel groente/saus en sla. Zalig!

 

Supplementen doen het niet; gezonde voeding wel... https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190408183720.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fplants_animals%2Ffood+%28Food+News+--+ScienceDaily%29

 

Weer gedoe over titaandioxide; maar als het aan de lobbyisten voor de Chemische industrie ligt, gaat de strengere beperking van deze stof er niet komen. En dus ook niet de gevreesde waarschuwing ‘’kan mogelijk kanker veroorzaken’’...Miljoenen tonnen van dit goedje worden jaarlijks geproduceerd; en bijna overal zit het in: verf, lak, kunststof, papier, inkten, beton, kleefspul, gum, tandpasta, zonnecrème of soep in blik/zak. Big business, dus je wilt natuurlijk niet het label ‘’mogelijk kankerverwekkend’’ erop geplakt zien. Aldus de machtige Chemie lobby.  Kritiek hoor je vaker over wetenschappelijk onderzoek, maar in hoeverre dit gestuurd is door belanghebbenden? Vooral voor verf/lakproducenten, in rond 95% van hun producten dit spul stoppen, en de fabrikanten van zonnecrème willen die scherpere richtlijn niet.

 

EU Commissaris Cañete – ja die boef die in Spanje afging – wil dat NL het klimaatplan aanpast om doelen te halen? Hoeveel andere landen – o.a. Spanje – doen helemaal niets? Enne, wat heeft het voor zin, om in NL klimaatdoelen te stellen, als in omringende landen gewoon vrolijk CO2 uitstoot blijft groeien? Zinnig is wel wat je als land kunt doen, maar wel pragmatisch graag.

 

Woensdag: het weefraam is weer opgespannen, ik heb een ontwerp en ik popel om te beginnen. Maar eerst moeten nog wat andere klussen geklaard worden. Enne, na een dag in ALicante - met veel lopen - heb ik 's avonds geen puf meer om te starten.

 

Donderdag gaan we wederom naar de Sierra de la Pila; dit keer nog geen orchideeën, frittilaria; maar we constateren wel dat het groener is, er zijn paar waterplasjes, en er is meer aan bloemen, vooral geel. De blauwe bloemen komen ook, en veel staat nog in knop. Zou het dit jaar dan toch nog goedkomen?  Joost heeft mooie foto’s genomen van het landschap, wordt je vrolijk van. En ’s middags begin ik aan de nieuwe creatie op het weefraam. Spannend. En nog best lastig: een plaatje ziet er leuk uit, maar de realiteit is ‘’weerbarstiger’’. Enfin, het ontwerp is een richtlijn, ik maak mijn eigen creatie.

 

Joost heeft een kattenbruggetje gemaakt zodat de poezenkattels makkelijker vanaf de heg naar het dak van het tuinhuis kunnen lopen. Nu deden ze dat meestal door zich af te zetten op de kraan...en je raadt het al; die sprong natuurlijk weer eens open. Het spoot eruit. Het duurde even voor we’t door hadden. Inmiddels is deze waterleiding afgesloten (die leidde naar het achterste stuk v/d tuin, en die gebruiken we niet meer omdat we minder groente verbouwen). Opgelost. Of de poezenkattels dit ‘’bruggetje’’ leuk vinden?

 

Verdikkie, al 2 keer begaf de jacuzzi het; d.w.z. de circulatiepomp. Joost kon dan met een schroevendraaier e.e.a. iets losser maken, en dan sprong ie weer aan. Maar nu niet. Uitgezet, er moet onderhoud gebeuren. Pief gebeld die dat kan, of ie vlot komt? Anders zoek ik een ander; zo lastig kan dat toch niet zijn? Dus na het zwemmen even niet in de jacuzzi.

 

Het zit nog niet goed met de zwevende rib, die nu na de breuk echt zweeft...Eigenlijk doet men er niks aan – als je googlet, - maar ik hou het in de gaten; want het moet natuurlijk niet in milt of long gaan prikken, en als het zo blijft, moeten we wellicht toch e.e.a. laten controleren. Als ie geen gekke bewegingen maakt of erop ligt, heeft ie weinig last. Maar het zit er wel...