Nieuwtjes

Prachtige rondrit gemaakt op vrijdag: richting Fortuna, om de Sierra de la Pila heen; op zoek naar zuurstokroze velden van paraguayo – de platte perzik. Machtig. Wat een overweldigende kleur...Overigens, in ‘’dezelfde kleur’’ ook huisjes daar...ROZE! Blog volgt. Vlg. week gaan we de Sierra de la Pila in, op zoek naar bloemen en orchideeën.  

 

Daarna gelunched in het buurdorp: elk een haring, wat frietjes, gemengde sla, glas wijn (de haringkar staat op het terrein van een restaurant, en die varen er wel bij: want bij gebakken kibbeling b.v. past dan prima frietjes, biertje of wijn...zo profiteren allen). Prima zo. En op de terugweg nog even 25 min. flink doorgestapt.  Om 1730 schijnt de zon nog, maar er is een ijskoude wind opgekomen. Ik ga de jacuzzi in en sla het zwembad over. Brrrr....

 

De teen is genezen. De zalf hielp goed – gelukkig – en alles is weer dicht/schoon. Pfff...Ok, ik blijk apart... Maar...glucosewaarde bij meting  (soms, niet altijd...) links 130 nuchter/re 106.... (soms wel 30 punten verschil)....apparaat is gekalibreerd, daar ligt het dus niet aan. Tja, ik weer. Maar zo valt geen peil op te trekken...Verschil? Wie’t weet mag het zeggen...Feit is; mijn waarden zijn op ''normaal'' niveau (wel met insuline, maar ik ben aan het afbouwen en dat gaat top).

 

Nadat Felix binnen toezelde (ik weet nog steeds niet waar hij de rest van de tijd ‘’resideert’’), om weer te komen eten – rond een uur of 5, komen Zwartje en Blacky uit hun resp. luie lounge-stoel, lopen naar de tafel, en vleien zich naast elkaar neder. Felix springt op tafel, nadat hij gedronken heeft. Dat duurt zo een poos. Dan gaat Zwartje onder de tafel liggen, en Maxi neemt zijn plaats in. Even later: Felix foetsie, Maxi naar Casita, en de twee katers weer op de stoelen. Genoeg beweging, vinden ze kennelijk...Dinsdagavond merk ik, dat Zwartje mank loopt, en zijn re pootje omhoog houdt als ie even staat. Oeps...steentje? Doorn? Woensdagmorgen zet ik een bakje voer op de grond, hoeft ie niet op tafel te springen. Nadat Mini het eerst voordoet, wil hij daar dan ook wat brokjes van. Even later zie ik hem met Maxi op tafel...en elegant er weer af via de stoel. Lopen doet ie makkelijker, houdt de poot niet meer omhoog. Gaat vanzelf over zo te zien; donderdag nog pietsje mank. Fijn.

 

NuNL: Wederom ‘’bewijs’’ dat mediterraan eten veroudering van hersens – o.a. – tegengaat. 46% minder kans, als je 10 jaar of langer dit volhoudt (wij slagen glansrijk...)....met veel groenten, fruit (ok, ok, je kunt ook overdrijven), noten, zaden, peulvruchten, vis en beetje vlees. Met veel vezels, vitaminen en mineralen. Ook werkt het eetpatroon ontstekingsremmend. Alleen jammer, dat de Spanjaarden zelf steeds minder dit gezonde principe aanhouden....Wij al jaren.

 

Suiker is helemaal niet zo slecht kopt Foodlog...Tuurlijk niet. De (suiker) fabrikanten vinden dat er niks mis is...Als je maar cherry-picking doet en selectieve berichtgeving. https://www.foodlog.nl/artikel/suiker-is-helemaal-niet-slecht-zegt-de-suikerindustrie-maar-weer-eens/ Ach, en de vervuilende industrie vindt zichzelf ook helemaal niet vervuilend. Nee, hoor. Hoe kunnen de domme burgers of sommige politici dat ook veronderstellen.

 

We gaan ten onder aan het succesproduct plastic.....nano of niet..je vindt het overal. In het oostelijk Waddengebied liggen naar schatting 24 miljoen kleine plastic korrels, afkomstig uit de containers die begin januari door een schip werden verloren, meldt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).De hoogste concentraties microplastic liggen op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog, daarna op de Groningse Waddenkust en vervolgens de stranden van Rottumeroog en Rottumerplaat. En nu zeurt het bedrijf over vergoedingen? Bizar.

 

Zaterdag ruim 2 uur in de tuin gewied; pokkenwerk; sommige onkruidpollen moet je eruit hakken (zittend op de olifantenstoel is dat goed te doen); maar het is bijna allemaal weer ‘’bij’’. Maandag ga ik de uien-rij onkruidvrij maken, doperwten zaaien, knoflook poten en dan ziet het er weer allemaal puik uit. Ondertussen ging Joost het land ploegen. Ongesteld...want we hebben prachtige bloedsinaasappels; donkeroranje schil, met donkerrode blos....schitterend...en donkerrood sap. Vandaar.

 

Kers bloeit nog niet, wel nu de nashi peer, gewone peer, en 6 late amandelen; abrikoos heeft al mini-vruchtjes in de kleine abrikoos, de vijg komt eraan en sommige citroenbomen krijgen al weer bloemen, terwijl er nog volop vruchten hangen. Muy mooi. De buurman, die een groot deel van onze (m.n. citrus-) bomen overneemt, is begonnen, ze te snoeien. Veel werk, maar wel belangrijk voor het overplanten. We hebben nog heeeeeel veel grapefruits (roze),citroenen en sinaasappels. De mandarijnen raken op.

 

Belgische buren hebben de grote dennenboom gekort....mannetje i/d boom, aan een touw, kettingzaag, touw om takken te begeleiden...Voor onze boom is dat geen optie, die is veeeeels te wijd....Dus denk ik over een hoogwerker, waardoor je van buiten (met een klein beveiligd platvorm) naar binnen kunt werken, langzaam, zorgvuldig, want er is een schuurtje, kippenhok en natuurlijk de panelen. Zoals zij het doen, valt te veel ‘’ongecontroleerd’’ naar beneden. Dat kan dus niet. Enfin, we hebben de tijd...en of je dit als particulier kunt huren?

 

Badderende/spetterende vogels; achter de merel, voor bij het waterhuisje een roodborstje; de nieuwe waterbakjes vinden de vogels veel leuker dan de oude....wat is dat genieten voor hen en voor ons.

 

Het leven staat even in het teken van tuinwerk; en dan ook nog wandelen, zwemmen, maar dat is ok; bijna is alles aan kant, is mest gegeven en kan de boel lekker groeien. Met mate dan, want de vriezers zijn nog aardig vol.

 

En hoezo zijn de dino’s door klimaatveranderingen ten onder gegaan 115 miljoen jaar geleden? Nieuw onderzoek over de asteroïde-inslag 66 miljoen jaar geleden laat zien, dat hiermee bepaald niet het einde kwam. Het Imperial College of London heeft in een nieuwe studie geconstateerd, dat de leefomstandigheden op m.n. het Noord-Amerikaanse continent voordelig waren voor bepaalde dino-soorten; en zelfs verbeterd gedurende de krijttijd. https://www.welt.de/kmpkt/article190117369/Neue-Erkenntnisse-Fuer-die-Dinosaurier-war-der-Klimawandel-kein-Problem.html

 

De Amerikaanse FDA heeft het verbod op de import van genetisch gemodificeerde zalm in de VS ingetrokken. AquaBounty Technologies is daar blij mee. Het bedrijf ontwikkelde een genetisch gemodificeerde zalm die twee keer zo snel groeit als andere kweekzalm. Om de zalm in de VS te kunnen kweken bouwde het bedrijf een productielocatie in de Amerikaanse staat Indiana. Maar door het importverbod mochten de eitjes van de transgene AquaAdvantage-zalm, die in Canada geproduceerd worden, het land niet in. Met goedkeuring van de FDA, die al in 2015 al vaststelde dat "de vis veilig is voor humane consumptie, de genetische aanpassing veilig is voor de zalm, en de claim dat deze vis sneller groeit dan andere kweekzalm klopt." Volgens de FDA zal de kweek van de gmo-zalm in Indiana geen milieu-impact hebben.  Ja, ja, ja...wacht maar tot ie ontsnapt, resp. wat het op lange termijn na consumptie met de mens doet (of wilde zalmen en zo). Maar da's voor later. Toch?

 

Vlg. de Erasmus Uni/medische faculteit bevordert de inname van statines het ontwikkelen van diabetes II...Met name als mensen al obese zijn of prediabetes hebben. En dat zijn er velen. British Journal of Clinical Pharmacology/Medscape

 

Uitsmijter...: ik ga het niet over politiek hebben. Maar als je nog even wilt ‘’lachen’’....over de ongelofelijke schandalige klucht, domheid en vertoon van ego en macht door Britse politici, en vooral de ongelofelijke gijzeling van 27 EU-landen, moet je toch dit even lezen.... https://www.indy100.com/article/brexit-talks-ul-eu-theresa-may-conversation-reddit-8823321  en ondertussen hoop ik dat 27 EU landen de Britten duidelijk maken, dat eindeloos uitstel (MET EU-verkiezingen!) niet aan de orde is....ondanks dat Tusk weer voor zijn beurt praat en dit grote onzin in = wat een kosten!

Nadat donderdag een eerste echte zomerdag hier was (boven de 26 graden), was vrijdagmorgen om 10.15 alweer 18 graden op de meter. Maandag komt de tuinhulp het werk doen, zoals nare prik-granaatappel snoeien, Hottentotten vijgen bijsnoeien, agaven-bladeren wegzagen. Ziezo, gaat dat ook weer netjes worden. Ik zal onkruid wieden i/d moestuin. De eerste groene asperges zijn al gespot, 1 is al opgepeuzeld, er volgen er meer.

 

Yep; vrijdag loop ik weer 30 min, en de enkel, de knie, alles voelt goed. We zijn er weer...Joost maakte een beweging bij het draaien in de rug; oeps....als hij het rustig aan doet/niet gekke dingen, dan voelt hij bijna niks van die gebroken rib. Doorgaan zo.

 

Aldi had elk jaar kleine, mooie agenda’s, dit jaar niet, dus ik had een print voor een jaar (1 pag.) v/h internet gehaald. En ja hoor...op 2 maart een agenda voor 1 Euro (groot, zo’n bureauagenda, maar met een kleine handige voor in de tas). Ziezo, dat scheelt!

 

Zaterdag div. slaplantjes gehaald voor de moestuin, spinazie en radijs en wortel wordt bij gezaaid. Knoflook gaat weer gepoot worden, had vorig jaar veeeeels te weinig...Kocht ik ook een doosje lage dunne polbonen. Zegt die lieverd ‘’had je nog niet genoeg’’? Oh ja, in de diepvries barst het nog van de boontjes..Oeps...even wachten.

 

Er is weer een klein wondje/snee op mijn 2e teen. Ditmaal re. Pleister erop overdag, kan ik zonder problemen mee lopen. Moet geen ontsteking meer worden. Maandag haal ik antibioticazalf, want bij diabetes genezen wondjes maar traag (of niet). En dat wil je niet hebben.

 

Joost ging zaterdag in het zwembad. 30 graden. Beetje gelopen/gepoedeld, ging goed. Die dekselse rib = gelukkig kan hij lachen, niezen, zonder pijn, en best veel dingen doen, maar toch, als ie iets verdraaid, dan is het hommeles. Verdorie. Zoals het er nu uitziet, komt het goed. Volhouden zo, lief!

 

Terwijl de poezekattels volop buiten genieten van mooi weer, blijft Blacky stug op terras; op de stoel, in het penthouse of op het kleed. Hoe krijg ik die snoezel nou aan de wandel/naar buiten?

 

Zondag: broodbakken: alles multi-granen met o.a. boekweit; 6 stokbroden, 4 landbroden en 2 grote Züpfes. Ondertussen legde Joost een waterslang i/d moestuin; voor doperwten. Het is prachtig weer, en Joost loopt in korte broek te genieten i/d zon. Heerlijk toch!

 

Nondeju – sorry voor de krachtterm – maar een lijn processierupsen vond Joost vanmorgen, zondag,  op het pad bij de scheiding met de buren. Die hebben 3 pino’s, met veel nesten, en ze verdommen het om er iets aan te doen, terwijl alle buren eromheen dieren hebben; en dan kan het gevaarlijk worden (vooral voor honden). Allemaal doen wij er wat aan, zij niet. Potver....ik ga bij de gemeente langs; kunnen we ze dwingen om er iets aan te doen? Als ze er zelf last van zouden krijgen, zou het me niet kunnen schelen, maar als die krengen lopen, is het hommeles voor anderen en vooral honden (v/d buren om ons heen) en ook katten. Moet er niet aan denken. Controleren nu paar keer per dag. Met de vlammenwerper erbij (nou ja, kleintje dan...)

 

Voortuin is weer aan kant. De jasmijn is verplant; met heel veel moeite uit de pot weten te halen, of ie het haalt is maar de vraag. De intentie was goed. Succes? We zien wel. Nu worden de granaatappels gesneden (door de af-en-toe tuinman, het is een rotklus, want het is een struik/boom met veel doorns).

 

Doe ik mijn beenbeschermer van latex aan, die ik vorig jaar ook gebruikte in het zwembad, om de voet (teen) te beschermen. Waterdicht. Dacht ik...blijkt er bij het uittrekken een heel klein sneetje te zitten....sok keinat. Kapot dus. Hoezo droog houden. Potverdr.....enfin, goed drogen, antibioticazalf erop, droge sok. Vlg. Joost ziet het er prima uit.

 

Dinsdag: het weer is ietwat bewolkt, af en toe zon. De poezekattels blijven lang op het terras, terwijl het buiten niet koud is. Later op de middag, als ik naar het zwembad loop, ligt Mini weer  in de bloembak, Maxi op het tafeltje. Blacky en Zwartje liggen elk op een stoel op het terras ‘’wij komen er niet uit’’, nou vooruit, hooguit eventjes dan...Kattenhotel, dat is het terras!

 

Microplastics zijn overal om ons heen en tot in de verste uithoeken te vinden. Fijnstof, cosmetica, kleding en afbrekend plastic zijn bronnen van microplasticdeeltjes, dia via riolen, rivieren, regen en zelfs smeltend poolijs in de oceanen terechtkomen. Of microplastics gevaarlijk zijn, weten we (nog altijd) niet. Toch is het feit dat de deeltjes tot in het diepste van de oceanen aantoonbaar zijn, zowel verrassend als zorgwekkend, zegt onderzoeksleider Alan Jamieson.
De diepzee functioneert als ‘zinkgat’ voor plasticafval. Eenmaal op de diepzeebodem kan het nergens meer heen. Het onderzoek bevestigt de oprukkende plastisfeer waarvan we de betekenis nog steeds niet kunnen duiden. Foodlog

 

Al jaren wordt ik ‘’gestalkt’’ (telefonisch) door een Spaans bedrijf, en het maakt niet uit, of ik het 10/20 of 30 keer uitleg, dat de persoon die ze zoeken NIET op mijn tel. zit, en dat ze verd.....die naam/dat tel. moeten schrappen. Donderdagmorgen weer. Ik werd kwaad. Ik heb nu het bedrijf, maar het is alleen tel. of schriftelijk te bereiken. Website of email? Ho maar. ik ben het zo zat. Mutsen. Hoe moeilijk kan het zijn om dat nr. uit hun systeem te schrappen? Pffff....

 

Onze klimophaag is een paradijs voor vogels: de net rijpe klimop-besjes worden met grof geweld van hun stengeltjes gerukt; vogels huppelen in de heg van hot-naar-her, het is een lust voor het oog om dit natuurspectakel te bekijken (vooral tijdens de lunch) = prachtig!

 

Top, vandaag, hebben we 77% van onze energie met zonnekracht opgewekt. Maar we zijn nog in contact met Victron; bestaand systeem koppelen aan nieuw met 10 zonnepanelen, omvormer en batterij...wordt vervolgd.

 

Ik kan soms toch echt boos worden. Over die domme, arrogante politiek en ambtenaren. Spuiten ze puur vergif op de bermen (in de harde wind, dus de helft verdwijnt naar elders), terwijl nu de bermen net in bloei komen en oh zo belangrijk zijn voor bijen en zo. Pas als de bijen weg zijn, en de ellende groot, gaan ze wellicht nadenken? Alhoewel, ik waag ook dit te betwijfelen. Potverdr...te stom om zelf na te denken, maar ik kan er niks aan doen. Ik moet loslaten. Maar als ik kon...

 

De eerste vijgenknoppen zitten er, een enkel groen puntje zie ik al. En ook bij de druif. De ‘’wilde perzik, of paraquayo zoals die hier heet, bloeit vlakbij overvloedig: een enorm veld van puur zuurstokroze. Prachtig.

 

Uitsmijter: de kattentrapjes van Bern (CH).... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/06/de-kattenladder-is-vaak-een-mini-mensenladder-a3917084 In Zwitserland wonen ongeveer anderhalf miljoen katten, tegenover een half miljoen honden. Katten zijn zo populair omdat 70 procent van de huishoudens huurt (in Nederland: 42 procent) en verhuurders meer genegen zouden zijn (stille) katten als huisdier toe te staan dan honden. De kattentrap wordt gezien als nuttig hulpmiddel om de katten weer thuis te doen komen.

De grote (eigenlijk honden-) mand wordt nauwelijks meer gebruikt door de poezekattels...vroeger vonden ze het heerlijk, om met z’n 3 of vieren samen dicht tegen elkaar te liggen. Nu liggen ze gedrieën op 1 stoel, Blacky in de andere. Tenzij ze het penthouse/casita weer verkiezen. Enfin, we hebben een nieuw ‘’casita’’ gemaakt...Kartonnen doos, met dekentje...Want dat soort dingen vinden ze ook leuk. Eens zien wie het eerst erin ligt. Tot donderdag = nog niemand.

 

‘’Klimaatverandering’’ en ski-toerisme: wat, als er geen sneeuw is? In sommige gebieden wordt snowfarming door gebrek aan water een probleem...En dus dilemma: watervoorziening voor burgers of economische belangen? En dan vertellen wetenschappers ons iet, wat we nog niet wisten:  klimaatverandering is mens-gemaakt! Jazeker!

 

Ik wil het boek Salomons oordeel van Robert Vuijsje gaan lezen. Zag Robert bij Jinek, lijkt me interessant boek. Dilemma’s, zwart-wit en anders zijn in dit tijdperk. Kleur bekennen...En dan krijgt Donald Duck vanaf nu ook meer personages uit de LHBT-groep. Een 10-jarig meisje (met LHBT-ouders) stoorde zich eraan, dat er alleen maar heterostellen te vinden zijn i/d strips. Nou ja, zeg.

 

Luxe: op vrijdag tussen 12 – 15.00 staat bij het buurdorp een Hollandse Haringkar. Lekker 5 haringen voor 10,00. Omega-3 volop, en lekker. De mijne met uitjes/plakjes augurk. Rond 12.30 een buitengewoon tussendoortje. Nou ja, 2 ½ stuks vullen behoorlijk. Ken je de ‘’Schreeuw’’ van Edvard Munch? Nou, dat beeld zag ik voor me toen ik om 14.10 de waarde mat...40 meer dan normaal...Verdomme. Ui en zoetzure augurk? Of is er weer iets aan de hand in mijn lijf?  Balen. Slaat gelijk op mijn humeur, terwijl het buiten ruim 22 graden en prachtig zonnig is. Relaxed ermee leren omgaan is nog verschrikkelijk moeilijk. Om 15 uur meet ik weer, 2 ½ uur na de haringen. En dan is de waarde met 20 gedaald. Normaler dus. Juist.  De vlg. keer eet ik haring puur.

 

Vrijdagavond hadden we de zonnepanelen schoongespoten: zoveel stof van de landbouwers gedurende afgelopen weken, en poep van vogels...daarmee daalt het rendement fors. Zaterdagmorgen komt Joost terug van een inspectietochtje door de tuin....de panels zijn bedekt met stof...pollen v/d (m.n. cipres-bomen)...oeps...nou graag een windje, is het stof snel weg.

 

Tja...gaan we verder investeren in ‘’duurzaamheid’’ van panels, batterijen etc.? Gezien de leeftijd, en de installatie/apparaten die we al hebben, is het maar de vraag, of het zinnig is. Zeker, elektra zal elk jaar duurder worden...Maar we geven ons nog een paar maanden om a) de verkiezingen in Spanje te monitoren; kostenberekeningen te maken en na te denken over andere opties. En we delen nog slimmer de uren in van de diverse apparaten (warmtepomp zwembad, jacuzzi etc.). En dat betekent, dat we nu 50 tot 65% van onze behoefte kunnen opwekken. Victron blijkt ons goed te kunnen adviseren en wat we willen – koppeling huidig systeem aan uitbreiding met panels, omvormer en AGM-batterijen, is technisch mogelijk. Nu nog kijken naar de kosten. Wordt vervolgd.

 

Zaterdag om 10.15 is het al 19,4, en het zou wel 24/25 kunnen worden. Wordt buiten lunchen! En wel kalkoenfilet (gekruid, gebakken) met tonijnsaus (tonijn uit glas, mayo, knoflook, kruiden, citroensap) = tonnato dus; witte kool salade met dressing van mosterd/mayo, citroen, basilicum, curry, sherry azijn, olie en pietsje water; boquerones met kerstomaatjes en paar ‘’chipjes’’ van kikkererwtenmeel (low carb/bio). En Rosé; de zomer mag komen.

 

Joost heeft de cipressen bij het zwembad gesnoeid met de heggenschaar; zonder pijn aan de gebroken rib. En zondag ging ie het perron om het zwembad schoonspuiten onder hoge druk. Was hoognodig. Het ziet er weer uit als een plaatje. Maandag is ie zelfs een deel v/d moestuin aan het frezen. Ook dat gaat prima. Hij blij. Ik ook. Wat een kanjer is die man.

 

Januari/Februari: praktisch geen regen. Oeps, dat is niet best. En de komende tijd zien we nog geen verandering. Waar vorig jaar ruim 1/3 meer water viel, is dit jaar begonnen met schaarste...

 

Prachtig...Welt schrijft over de Altersgarten (niet Altenheim = bejaardentehuis)...ofwel een boerderij, waar gepensioneerden, die niet saai achter de geraniums in een verzorgings/bejaardentehuis willen zitten, meehelpen/doen wat ze kunnen: het werkt voor beide partijen: de boerderij heeft baat van ‘’meer handen’’ voor klusjes, activiteiten, en de senioren voelen zich nuttig, en de tijd vliegt om. Net zoals eerder i/h nieuws het ‘’bejaardendorp’’ in Zwitserland; met winkels, kapper etc., waar mensen (ook met dementie) zo lang mogelijk in staat worden gesteld, hun ‘’oude’’ leven te leiden. Mooi.

 

Blacky is echt een kat van minimaal 23 uur slapen (of in de casita, of deels op mij); en vooral niet aan de wandel gaan. Ook niet met dit zonnige weer. Hij was even buiten, keek naar de moestuin. Joost heeft hem een zacht duwtje gegeven en hem uitgenodigd, samen met hem de tuin in te gaan. Deed ie. Maar kort; daarna was het weer de slaap opzoeken....Max zat sinds lang vannacht weer in de mand te slapen. Had net gisteravond bedacht dat ik die zou weghalen. Niet dus.

 

Gezond koken met eerlijk, puur voedsel? De Uni van Colorado/VS opperde tijdens een congres van de AAAS, dat de gemeten hoeveelheid fijnstof bij het bereiden van een maaltijd  met aardappels, vlees en groenten vergelijkbaar is met wandelen door een erg vervuilde stad... En da’s niet goed voor de gezondheid v/d bevolking....Foodlog. Oh ja, in ScienceDaily een artikel over de consumptie van ui-familie (knoflook, ui, prei) = reduceert het risico van darmkanker, aldus een studie uitgevoerd in China.

 

T.Rex wist razendsnel aan de top v/d voedselketen te komen...en wel via de kleinste voorouders van dit soort.  https://www.nu.nl/wetenschap/5755878/paleontologen-vinden-mogelijk-ontbrekende-schakel-in-evolutie-t-rex.html Misschien gaan we dit jaar eens naar Teruel....Dinoland...

 

Spaans nieuws...Omdat we hier wonen, en dus alles, wat de politiek in Spanje ons aangaat, , ook goed gevolgd wordt, en voor diegene, die ook daarin is geïnteresseerd: een nieuwe rubriek = ga naar Spanje Nieuws...

 

Uitsmijter: ja, ja, men is eruit. Hoe dat nou zit met die Zebrastrepen....Kennelijk blijken ze lastige bloedzuigers (o.a. paardenvliegen) te hinderen om te steken. De strepen verwarren de beesten, waardoor ze niet landen...de suggestie is, om paarden een zebradeken aan te meten...nu nog een zebrapak voor de mensen tegen die lastige muggen...toch? Geen muggenspray, citronella of lavendelbossen nodig...Of bodypainten?

 

En vandaag, donderdag, werd het 26,5 graden. Het zwembad is nu 30. Zomer.

Tja, en dan is het weer eens zover....internet doet het niet. En dan is het nog niet eens zomer....Vandaar de vertraging van publicatie. Force Majeure...

 

Ik zou nog kunnen aanvechten, dat het belachelijk is, dat garanties vervallen bij SolarEdge, als je andere dan de 2 lithium batterijen zou gebruiken voor hun solar systeem...maar ik heb geen zin om die juridische strijd aan te gaan. We gooien het over een andere boeg: creatieve oplossingen worden gezocht.  En hopen dat de PP niet onverhoopt weer na april aan de macht komt.

 

Aziatische hussel op zondag; wel 10 groentes: mais, courgette, wortel, ui, knoflook, spinazie, kool, tomaat, doperwtjes, bloemkool, champignons; pittig Aziatisch gekruid, beetje volkorenrijst met geklutst ei erdoor en kruiding, een paar augurkjes tegen de scherpte erbij, zalig.

 

Ok, ok, vorige week had ik net even te snel weer mijn niveau van ‘’lopen’’ (in het zwembad dan) verhoogd, omdat de enkel iets ‘’rustiger’’ voelde. Ik werd afgestraft door  meer pijn. Ik neem gas terug, dus in de jacuzzi ‘’rondjes gefietst’’, maar zonder belasting v/d enkel. Hutsefluts. Joost houdt ook veel pijn, vooral als ie moet lachen....verdorie. Zegt die lieverd dinsdagmorgen ‘’ik kan mijn rib bewegen, hij zit echt los’’. Nou, Joost, niet te veel bewegen die rib! En er is niks wat ik kan doen; het moet gewoon zelf genezen. Maar de kneuzen redden zich. Er kan nog veel. En de rest? Moet maar wachten.

 

Dinsdag reden we naar het Vall de Gallinera; de kersenbloesems zijn nog niet uit; dat duurt 1-2 weken, afhankelijk hoe veel zon/warmte er komt. De kersenboom in onze tuin is ong. even ver, dus een goede graadmeter weten we nu. Onderweg meidoorn in bloei, veel gele bloemen in de bermen, en al brem gezien. Mooie, ontspannen rit. En in Lliber in een privé tuin een reuzeorchis gefotografeerd (door Joost):  https://zoom.nl/foto/natuur/reuzenorchis.3043459.html?object=user&object_id=137447. 2 jaar geleden op 16/2 hadden we eveneens deze orchidee gespot in Lliber, maar wel veel kleiner. Leuk!

 

Woensdagmorgen: weer een nacht bijna niet geslapen. En net toen ik wel rond 0700 in slaap wilde vallen, crashte een merel tegen het glas. Katten peerden er naar buiten. Het is dat we geen klauwen hebben, anders zaten we ermee in het plafond! Joost heeft de merel gered. Slapen daarna? Nop. Woensdag middag is het zwembad al 29+! Een 40-tal rondjes rustig gelopen. Nog wat ‘’gefietst’’ in de jacuzzi en in de ochtend had ik 25 rustig gelopen. Langzaam opbouwen.

 

Prikken om je suiker te meten. 3 controle-prikken/dag minimaal = 1095 keer/jaar. De ‘’rijken’’ kunnen zich straks een slimme meter, de Free Style Libre, veroorloven, prikvrije controle! Niet voor de gewone burger. Want het kost wel 1500,00/jaar...Zorgverzekeraars kijken alleen naar de prijs, niet naar de voordelen. Elite-zorg. https://www.foodlog.nl/artikel/alleen-rijke-mensen-met-diabetes-hoeven-niet-meer-in-hun-vingers-te-prikken/

 

Helaas, ruim 50% v/d Spanjaarden eet steeds meer industrieel voedsel in plaats van mediterraan dieet. https://elpais.com/elpais/2019/02/13/inenglish/1550055336_780262.html . Gezonde verse groente, fruit, weinig rood vlees, peulvruchten, rijst, kaas, noten, wijn en zo? Ingeruild en verkwanseld voor te vette/zoete/zoute/ongezonde industrieprut. Heel jammer.  En Spanje is een v/d belangrijkste EU-leveranciers van vlees en zuivel. 62% v/d landbouwgrond en 66% v/d gecultiveerde grond is bestemd voor veevoer. 80% wordt geproduceerd op macroboerderijen. We moeten minderen met vlees? En wit brood vormt een v/d grootste problemen voor Spanjaarden! Men wil dat de overheid de BTW op volkoren verlaagt van 10 naar 4% (wit = 4%). Terug naar puur, onbewerkt, bio en minder vet, zout, suiker.  

 

Oh verdorie, wat nu weer? Het LEO 1-13 project voor fracking (ook al beweren ze nu dat ze fracking (nog) niet toepassen????) en zo....tussen Albacete en Murcia....en Jumilla, of Sierra de la Pila is wel heel dichtbij! https://www.boe.es/boe/dias/2019/02/14/pdfs/BOE-A-2019-2011.pdf

Nationale verkiezingen op 28 april in Spanje. Wat staat op het spel? Het wordt een zooitje. https://www.spanjevandaag.com/16/02/2019/dit-gaat-niet-door-na-afwijzing-staatsbegroting-in-spanje/

 

Tonnen (m.n. plastic) afval gedumpt....en het spoelt aan op het Galapagos-archipel. Ernstig! https://www.sueddeutsche.de/panorama/ecuador-tonnenweise-muell-auf-galapagos-inseln-angeschwemmt-1.4332294

 

En dan nu voor de laatste keer op deze plek; politiek gedonder, gelieg en gedraai....Amazon; winst verdubbelt, maar bijna geen belasting. Ongelijkheid tussen rijk en arm? AFM wil meer geld vanwege financiele instellingen die vanuit Engeland naar NL gaan verkassen omwille van Brexit. Huh? Laten zij betalen, zij willen toch eruit? Het ooit zo machtige British Empire is het spoor bijster en te stom om het goed te regelen. No-brexit. Ik voorspel het. Op het allerlaatst. Sorry chaps, we stay in.

Limiet voor Schiphol – afgesproken met betrokken partijen – gooit Cora gewoon overboord omwille van concurrentiepositie en vooral financiële belangen. Afspraken zijn niets meer waard zo. Klimaatgedoe? Ook onzin. Voor die 0,00 achter de komma aan ‘’klimaatwinst’’ moet de NL burger wel erg diep in de buidel tasten terwijl in omringende landen mondjesmaat of niet, of juist vervuilender wordt geproduceerd, geleefd, gewerkt. Bedrijfsleven wordt vooral gespaard. En dat wachtgeld voor politici? Ook onzin; kun je wat, vind je een baan. Maar ze willen gewoon niet. Lees maar Annemarie van Gaals’column hierover. Liever met riante beurs rondlummelen en leuke dingen doen voor 3 jaar. Vertrouwen in Mark en zijn ploeg? In rechtvaardigheid of gelijkheid? Nul! Ministeries, of instanties, of bewindslieden en bedrijven die fout doen. Niet alleen in NL, maar overal. Volksverlakkerij o.a. weer van Pinoccio-Wiebes en Mona over ‘’energiekosten’’. En helaas, u gaat toch fors op achteruit. UWV blunderde wederom. D66 die zielige Britten na de Brexit uitstel voor inburgering in NL wil geven. Wie volgt? EMA zit vast aan Engels huurcontract; tot 500 miljoen. Wie compenseert? NL...want sorry, foutje? Boeven, stiekemerds en belazeraars, de ‘’elite’’ politici. Het domme voetvolk moet vooral niet te intelligent worden of moeilijke vragen stellen, maar gewoon dokken, niet mokken.  

Genoeg is genoeg. En dus vanaf nu hooguit nog satire, humor en o.a. Saturday Night Life, waar Alec Baldwin weer een schitterende parodie gaf op ‘’The Wall’’.... https://www.bento.de/today/alec-baldwin-spielt-wieder-trump-so-gut-parodiert-er-die-notstands-rede-a-6c4b716e-93d7-473b-ad58-275360e7a77f#ref=ressortbox. Veel leuker. De rest kan me niet meer bommen...That’s it folks. Geen stiekeme Lena-column meer verstoppeld in de blog. 

 

Uitsmijter v/d week...pardon, ....soep. Erwtensoep: daar ging het deze week over. Niet alleen als immaterieel erfgoed in NL, maar vooral ‘’wat is de enige echte’’...HET grote dilemma. Ja, ja.

Afgelopen 15 jaar is de prijs voor elektra in Spanje  met 78% gestegen. En het gaat door....SpanjeVandaag. En het kan nog veel gekker i/d wereld...klaag je ouders aan omdat ze je hebben verwekt en je geboren hebben zonder je toestemming. Aldus een 27-jarige Indiër die zich anti-natalist noemt. En als zodanig is het moreel verwerpelijk en fout, om zich voort te planten...Wie had moeten instemmen? Het spermadrupje? Eitje? The Independent.

 

Zelf je sla en zo kweken. Met aqua/hydroponics....Ikea levert basis-set...simpel toch? https://www.foodlog.nl/artikel/kweek-je-eigen-water-sla-nog-niet-af/ Voor als het echt fout gaat hier met water...

Lees ik in een Duitse krant, dat tortelduiven het zwaar hebben en op de lijst van bedreigde diersoorten staan. Nou, hier rond de Vrijstaat Nicojo is er een overvloed aan tortels! Jarenlang konden ze mee eten van de kippen, en dus bleven ze ‘’plakken’’. En hun kroost ook. Ook al voeren we ze niet, ze zijn maar moeilijk ‘’weg’’ te krijgen en blijven om ons terrein vliegen...

 

Nieuwe ontwikkeling: pil die in de maag via een prik insuline vrijlaat. Wil ik dat? Hoe weet ik zeker, dat ie niet ergens anders prikt, vast blijft zitten? Vindt de maag dagelijks meerdere prikken wel leuk? En doet het echt geen zeer? En het maagzuur dan?  https://www.nu.nl/wetenschap/5733996/pil-ontworpen-die-insuline-injectie-voor-diabetespatient-overbodig-maakt.html en in Foodlog:...pijnloos en biologisch afbreekbaar en zo maar door het hele darmenstelsel heen? Kanniewaarzijn? https://www.foodlog.nl/artikel/schildpad-inspireert-nieuwe-behandelmethode-diabetes-de-insulinepil/ Ondertussen lijkt het een Spaanse wetenschapper aan de Uni van Geneve gelukt te zijn, de pancreas te ‘’herprogrammeren’’ zodat hij weer insuline produceert middels getransplanteerde ‘’eilandcellen’’...maar voor het voor de mens bruikbaar is, duurt het nog jaaaren.  https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2019/02/13/5c645c3121efa0fd628b4604.html 

 

De gekneusde rib van Joost doet nog steeds zeer; heel vervelend en langdurend. Heel langzaam voelt het iets minder pijnlijk. 2 weken geleden stuiterde ik van een halve traprede af, net niet enkel verzwikt, en net niet gevallen. Dacht ik. Ging gewoon door met wandelen/elke dag. Tot gisteren; eerst met buurvrouw 40 minuten gelopen, daarna in Alicante nog eens 2x 20 min. Oeps...’s avonds was het mis. Dus even geen wandelingen, meer rust (maar wel in het zwembad lopen en oefenen, dat kan wel). 2 kneuzen op de bank...nou ja...figuurlijk dan.

 

Sinds ik nauwelijks koolhydraten eet, dalen de glucosewaarden goed. Mondjesmaat nog beetje (5-6 stukjes) boekweit/volkoren pasta, lepeltje volkorenrijst of 1-2 stukjes aardappels of stukjes brood. Verder protesteert mijn lijf tegen industriële vleeswaren/worstproducten. Dus zelf maken: ‘’gehaktbrood’’ met kalkoenvlees en veel kruiden (heerlijk op knäckebröd). Overal stopt de industrie tegenwoordig suiker in (ook in vlees/-producten! En zelfs in frites etc.) en zetmeel. Kant-en-klare sauzen? Of pakjes/potjes? Funest voor glucosespiegel; overal zitten stoffen in, die ik niet meer tolereer. Chinees/Indisch in een restaurant? Te veel suiker, verdikkingsmiddelen. Nee! Alles vers, van scratch, is de enige oplossing. Even niet-nadenkend iets gaan happelen? Is  er niet meer bij.

 

De vogels doen alsof het voorjaar is: fluiten om het hardst, tikkertje spelen, geweldig! Ook de kleine abrikozenboom staat al in bloei! Nu bloeit dus: een groot deel van onze amandelbomen, de perziken en 1 abrikoos. Yippie, voorjaar! Moet het niet net 1 nachtje licht i/d ochtend gaan vriezen! Maar zo te zien, net geen schade. En nog volop yuzu, s’appels, grapefruit, citroen en mandarijnen.

Uitbreiding solar systeem? Dilemma: SolarEdge accepteert in combi met ‘’haar’’ onderdelen alleen de nu nog veel te dure lithium-batterijen van o.a. LGChem. Als we andere (b.v. AGM) batterijen eraan willen koppelen, vervallen alle garanties.  Weegt dat op tegen nw. Panels/ AGM batterijen en nw. Inverters? Investering = terugverdientijd vs opslag extra energie/besparing dure elektra van Iberdrola voor m.n. nachtconsumptie?

 

Zat woensdagavond er even doorheen; veel pijn enkel, machteloos vanwege hoge glucosewaardes (pijn = cortisol = stijging glucose). Blacky kroop heel dicht op mij, wangetje aan wang, zo lief; hij troostte me. Snoezel.

 

We lezen er praktisch elke week over. Maar het beleid verandert voor geen mm. Nog. https://inspanje.nl/algemeen/11334/wetland-tablas-de-damiel-bedreigd-door-wateronttrekking-landbouwbedrijven/ Ernstig vooral voor de wetlands en andere natuurgebieden.

 

Geen goede ontwikkeling, als verzekeraars de rol van artsen overnemen en artsen meer naar protocollen en ‘’standaarden’’ kijken, dan naar de mens en b.v. de rol van voeding.  https://www.foodlog.nl/artikel/specialist-en-verzekeraar-houden-voeding-buiten-de-deur-en-schrijven-liever/ VVD oppert tevens boete op kind gebonden budget als het niet ingeënt wordt...bizar...kijk naar vele blunders en inefficiency van vaccinaties en vooral naar bijwerkingen...Farmadictatuur noem ik dat. En politiek trapt erin. Dom. Maar ht kan erger...2 onderzoeksteams in de VS willen uit ‘’veilige’’ vogelgriep-virussen een gevaarlijke variant voor mensen kweken. https://www.sueddeutsche.de/wissen/vogelgrippe-erreger-forschung-1.4328324?reduced=true

 

En natuurlijk aast Mark op een comfortabel en dik betaalde baan bij de EU. Vooral met zijn ‘’Churchill’’ lezing profileerde hij zich. En dan ontkennen? Wie houd je voor de gek, Mark?

 

Titaandioxide E 171 – niet alleen in verf, maar ook in kauwgom, suikerspullen, medicijnen, tandpasta, make-up, lipsticks, zonnecrèmes en schoolverf; de EU wil maatregelen voor verplichte etiketinfo. https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eu-kommission-will-kennzeichnungspflicht-von-titandioxid-16037678.html

 

Spanje: het proces om de separatisten in Catalonie ging van start. Politiek gedoe, met 2-maten meten (verontwaardiging over aanklacht rebellie terwijl de separatisten willens en wetens de grondwet schonden? Bizar) en Spuugdemont, die comfortabel in Belgie zit, terwijl zijn compaenen tot 25 jaar eis tegen zich horen? Lafaard! Als ik Catalaanse was, zou ik hem met pek besmeuren en naakt de woestijn in jagen! Goedkeuring begroting faalde, op naar verkiezingen. Oei...

 

Zo had ik het natuurlijk nog niet bekeken...de Formule 1 kan de vervanger voor de Elfstedentocht zijn...Creatief bedacht, wel met CO2 uitstoot, stankoverlast, fileleed dan, maar geeft niet...Prinsen-speeltje moet door belastinggeld gefinancierd worden en zeur niet over klimaatdoelen/CO2 reductie. Voor de Elite dan, Champagne sippend. Maar...kan NL met 0,0 achter de komma werkelijk het verschil maken? De krampachtigheid en de onevenredige druk op burgers deugt niet. Transparantie, eerlijke voorlichting?

 

Anders/beter/duurzamer/gezonder eten. Aldus The Lancet...en... de vanzelfsprekendheid van de mate waarin we nu vlees, vet en suiker consumeren moet serieus ter discussie worden gesteld. Minder bewerkt/industrieel voedsel. Vindt de voedingsindustrie niet leuk. Zal dus wettelijk aangepakt moeten worden als men daar iets aan wil verbeteren. En als de mens zelf niet gezonder wil? Dan gooien we toch een vlees-, suiker- of junkfoodtaks erop? Naast die op gezond groente/fruit? https://www.volkskrant.nl/wetenschap/meer-groenten-minder-vlees-kan-het-lancet-dieet-echt-de-wereld-redden-~bd977a47/

Plagiaat in de farma? https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wie-securpharm-europaeische-arzneimittel-vor-plagiaten-schuetzen-soll-16031549.html Of het RIVM dat grondstoffen toch doorlaat voor kankermedicijn terwijl het verontreinigd is? Zo van ‘’er is geen alternatief” of eerder ‘’dood ga je toch’’? Onbegrijpelijk. De PP in Spanje wil weer abortus verbieden, om zo het geboortecijfer op te krikken. Of voor conservatieve schijnheilige stemmen? Terug naar de Middeleeuwen?

 

Na vier jaar onderzoek concludeert de bekende Franse socioloog Frédéric Martel dat een meerderheid van de kardinalen homo is. Dit zou onder andere het verdoezelen van misbruikschandalen binnen de kerk verklaren. Zieke kerk en schijnheiligen. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/14/hoe-de-vele-homoseksuele-kardinalen-de-kerk-steeds-homofober-maakten-a3654110

 

Uitsmijter v/d week: Heel Holland zakt....(opletten, lees niet Heel Holland bakt...!); en dus moet er een minister van bodemdaling komen? Zoveelste flutbaantje? Echt?