Nieuwtjes

Ruim 6,7 jaar schrijf ik nu elke week op de website een blog over ons leven, over Spanje, plus mondjesmaat over CRPS/diabetes. Lena – met een kritische ‘’keek’’ op politieke en andere thema’s heb ik gestopt, ik heb leren loslaten, ook al is nieuws soms tenenkrommend. Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid, maar ik kan het niet veranderen. Liever hou ik me bezig met de kleine, simpele dingen in ons leven, genieten we van natuur, onze poezels, mooie insecten en maken we af en toe mooie ritten, waarvan Joost weer prachtige foto’s op zijn fotoblog zet. En vooruit, soms wat beeldhouwen, mozaïeken, schilderen, lezen, weven, lekker koken en zo...relaxter en dat bevalt prima.

 

Oh ja, blijf vooral regelmatig naar https://ocelotsfotoblog.blogspot.com/ kijken, want Joost zet daar de foto’s van onze ritten op. Nu b.v. kurkeiken!

 

Joost heeft de citroenbomen van onderen bijgeknipt, zodat de takken niet meer tot op de grond liggen (met zware citroenen), en hij er beter bij kan bij het onkruid wieden. Ziet er netjes uit! Prachtige dunne prinsessenboontjes zijn geoogst, evenals peertomaten; groot, sappig en volrood.

 

Na een slechte nacht  zit ik om 7 uur te sakkelen. En ik hoor die mestkerels al weer...Bah, wat een vieze mest (en stank). Om 7.45 roept Joost dat ik snel naar binnen moet. De stofwolken komen eraan. Grofstoffelijk is mest verspreid, en dan met een enorme ploeg op hoog tempo onder de grond gejast...het zal nog een paar uur duren voor alles weer neergelegd is. Ondertussen zijn alle ramen en rolluiken dichtgezet, evenals het zwembad. Ik ben dus om 9.15 maar de andere kant op gelopen. Op de terugweg zag ik wel 20 m hoge stofwolken...ongelofelijk, wat een stof/smeerzooi! Hoezo fijnstof??? De was van gisteren moet weer over, de droogmolen is schoongemaakt...En de nog niet gesakkelde druiven kregen ook even een frisse douche tegen het stof. ’s Avonds spoelen we de zonnepanelen schoon. Tot de volgende stofwolk.

Zaterdagmorgen voor 7 uur aan het sakkelen. De laatste ronde. Klaar. Na het ontbijt lopen. Het is al 26 graden, als ik terug kom 29. Leek wel lood i/d benen te hebben (door meer vochtige warmte?). Enfin, afkoelen onder de douche, en verder rustig aan, het zou rond 35 graden worden en morgen nog warmer (tot 40?)...dus dat wordt zondag 100 rondjes i/h zwembad lopen, niet buiten. En...de witte sluierbewolking maakt plaats voor dichte witgrijze bewolking. Die is een half uur later donkergrijs; zandstormen om ons heen (al die losgeploegde grote lappen grond, daar heeft de wind vrij spel) met echt harde wind. Joost zet het hele terras dicht. Was net alles schoongemaakt. Na een goed halfuur luwt de wind, af en toe nog wat mini-drupjes...wordt alles nog viezer door al het zand buiten...maar de storm lijkt over. Nu nog hopen op afkoeling. Het terras is weer open en Felix zit aan de dis.

 

Het was te verwachten; zaterdag al warm, en zondag 38...en prompt...iedereen zet de airco’s aan...dus....elektra valt uit. En waarschijnlijk niet maar 1 keer. Fluts..Om 15.22 is het 37,2.Maandag: het is raar weer: af en toe een mini-miezel, net genoeg om alles nog viezer te maken. Dinsdagmorgen zijn de zonnepanelen weer helemaal onder het stof (er was ook nog harde wind die nacht); dus weer – binnen 3 dagen – alle panels goed schoonmaken. We zijn er nog niet klaar mee.

 

Onderweg kruist een ladderslang mijn weg. Prachtig, 60 – 70 cm lang, en de naam dankt ze aan de ‘’ladder’’ tekening op haar rug. Ongevaarlijk. Ik ging midden op de weg staan, zodat evt. auto’s haar niet kunnen overrijden (Spanjaarden zijn bang voor slangen hier, en overrijden ze, wij geleiden ze met wandelstokken naar veilige bermen/land...). Schitterend. Enne...meikevers heb ik hier niet gezien (heel veel in Zwitserland, in NL in het begin ook nog wel eens een paar); maar wat hebben wij nu weer? De junikever. Jawel, opvolger v/d meikever, zelfde familie, alleen iets anders van kleur. Ook leuk!

 

Woensdag experiment: ik maak zelf knäckebröd (met rog/boekweit), zaden-crackers voor ontbijt, en crackers voor tussendoor met kruiden; alleen het knäcke bevat minimaal koolhydraten, de rest 0. Het is op zich niet veel werk; even malen/mengen/uitrollen tussen bakpapier (want het plakt) en her en der heb ik wat aan het recept aangepast (b.v. psyllium, chia of extra vezels, zodat het niet te nat wordt);  zalig en goed gelukt! Binnenkort staat koolhydraat-armer brood op het plan: baguette, broodjes. Niet te veel. Want we eten een stuk minder. Yammie.

 

Duivels doemdenken of toch ernstig vooruitzicht?  https://www.telegraaf.nl/watuzegt/2124623750/de-duivelse-plannen-van-christine-lagarde

 

Een krieltje? Is eigenlijk een volksnaam...oorspronkelijk de kleinste aardappeltjes die eruit werden gesorteerd. Maar de handel ‘’ontdekte’’ de mini-kriel, die wordt gewoon uit grotere aardappels in blokjes gesneden en afgerond. Wil je dus echte krieltjes, zoek dan de echte. Met schil. Foodlog.

 

Uni Zürich stelt, dat klimaatverandering effectief bestreden kan worden door 900 mio hectare bos wereldwijd aan te planten. Maar...Brazilië kapt de Amazonas; Polen blijft 80% van haar energie uit kolencentrales opwekken en USA blijft fracken. Schiphol mag ondanks eerder plafond toch verder uitbreiden, en goede bomen worden gekapt voor pellets en biomassacentrales. Zogenaamd duurzaam. En TourdFrance, Formule 1, WK en OS zorgen voor veel vervuiling/CO2 uitstoot, maar da’s vermaak, dus kan. Bitcoinmining vreet zoveel energie wereldwijd als heel Zwitserland in een jaar verbruikt... https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/mit-baeumen-die-welt-retten-traeumt-weiter-16270704.html en: https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/bitcoin-energy-switzerland-cryptocurrency-mining-a8989816.html Op naar nieuwe kerncentrales. Want die helpen tegen opwarming. Aldus https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-enige-manier-om-snel-en-krachtig-een-eind-te-maken-aan-de-opwarming-van-de-aarde-is-kernenergie~b848e802/

 

Niks aan de hand...? Het wrak van een Russische nucleare onderzeer zonk na een brand in 1989 in de Barentz Zee. En nu zijn er noge niveaus radioactiviteit geconstateerd, aldus Noorse en Russische onderzoekers. Het wrak ligt op 1680 meter diep, voor Beren Eiland, ca. 260 mijl van de Noorse kust. De waarden zijn 100.000 x hoger dan normaal in zeewater voorkomt. Maar geen gevaar hoor... https://www.independent.co.uk/news/world/europe/soviet-nuclear-submarine-russia-barents-sea-radiation-komsomolets-wreck-a8998741.html

 

Sneeuwluipaardjes...https://www.nu.nl/274577/video/dit-zijn-de-opmerkelijkste-videos-van-deze-week.html

 

Uitsmijter v/d week: Een Zwitserse rechter heeft een haan een kraaiverbod opgelegd tussen 22.00 uur en 8.00 uur. Het dier kraait tussen de 14 en 44 keer per uur, zowel overdag als 's nachts, schrijft Het Laatste Nieuws. Ook in Frankrijk startte deze week een rechtszaak tegen een haan die te luid kraait, in de stad Rochefort, ten noorden van Bordeaux. Daar zou haan Maurice te vroeg en te vaak te horen zijn volgens een gepensioneerd koppel. Echt bezopen. NuNL. 

Felix steeds vaker op terras of op een v/d muurtjes ervoor...hij vindt het hier wel leuk...Blacky heeft het moeilijk met zijn warme jasje, zoekt koele tegels op achter...de andere poezels zoeken schaduw/koelere plekjes i/d tuin. Met 36+ graden zaterdag was het warm. De droge warmte is echter veel beter te behappen dan de vochtige in NL.

 

Zaterdagavond....wat zie ik op het muurtje bij een v/d perrons voor het terras? Jawel, de ‘’witte’’ ligt daar. Zwartje onder de tafel, Blacky bij het waterhuisje, Maxi op de paal. Niemand die een poot uitsteekt? Joost gaat naar buiten. Zoef, weg is ze. Maar ze komt later weer. En ook i/d nacht. Ze heeft de voerbak gevonden, vreet haar buik vol. Ik hoop dat ze niet zwanger is en dat we straks hier allemaal jongen hebben rondlopen. Want waar ze voor gisteren zo fel hun terrein verdedigden, en haar wegjoegen, nu doen de poezels niks, nada, nothing. De hitte? Of toch ‘’blijf maar’’?

 

Zondag is het om 09.30 al 29,2. Vandaag niet buiten lopen. Eerst wat andere werkjes doen, en dan intensief in het zwembad ‘’lopen’’...

 

De zandsteensculptuur ‘’kind’’, die ik in 2010 maakte, is onder ‘’revisie’’, d.w.z. Joost maakte hem onder hoge druk schoon, en ik ben aan het schuren gegaan. Het wordt mooi. Joost heeft de 3-hoeksteen met fossielen in marmer weer opgepolijst; wat ziet het er weer prachtig uit! Nog 2 te gaan...

 

Dinsdagmorgen 0700 het miezelt terwijl ik aan het sakkelen bent. Zo tegen 8 uur miezelt het iets harder...Is toch niet te geloven? Alles wordt nat, maar verder stelt de hoeveelheid water niks voor. En het is klef/vochtig, de nacht heeft nauwelijks afkoeling gegeven. Een Hollandse-vochtig-warme ochtend wordt het. Bah.

 

Vorige week een ieni-mieni-muisje, en deze week...een jonge kat...Joost rijdt de auto door de poort en parkeert, om mij de poort te laten afsluiten. Ik hoor een enorm gejank...huh? Ik roep tegen Joost ‘’kom kijken’’. Zit niet in de half afgesloten buis voor het huis. Noch i/d heg. Ineens roept Joost ‘’onder de motorkap’’. En ja hoor...klein rood poesje (kater?) zit daar. Kruipt eerst bijna i/d bumper, maar later weer eruit. Enfin, na 20 min en een hoop gemier rent het jonge ding met een keivaart de straat af...gered vanuit onder de motorkap. De horror i/d zomer als we ergens in een stad/dorp parkeren; altijd even kijken voor wegrijden. En nu op eigen oprit. Het is me wat.

 

En weer hebben we een neushoornkever (vrouwtje met zonder hoorn) gevonden en haar veilig i/h grind i/d voortuin gezet. Daar zette Joost pas nog een mannetje (met hoorn) neer, dus...het duurt jaaaaaren voordat ze uit de grond komen, dan in heel korte tijd paren en dan gaan ze alweer dood. Machtig mooie, imposante, grote kevers (ze doen niks); schitterend dat wij ze hier regelmatig te zien krijgen! Jonge zwaluwen zijn uitgevlogen uit hun nesten, en vertonen nu samen hun vliegkunsten boven onze hoofden; zo elegant! Joost kon er een paar fotograferen!

 

Verschrikkelijk; brand in het palmenbos in Elche...welke gek steekt zoiets aan?  https://www.spanjevandaag.com/30/06/2019/duizenden-palmbomen-verbrand-in-palmen-stad-elche/

 

Wat worden de eettrends de komende jaren? Lees en oordeel zelf... https://www.foodlog.nl/artikel/wat-eten-we-over-50-jaar/

 

Potverdrieconejos....hangen we donderdag de was op...besluit Javalojes om mest te strooien. Kunnen we de was van vandaag morgen weer spoelen....en de 2e was laten we maar even wachten tot morgen om op te hangen. Bah, wat een vieze mest...

 

Wow, wow, wow....we hadden vorige week uit het restaurant in Requena corazon de cuadril gekocht (=rumpsteak)...vandaag sous vide 1 uur op 56 graden, daarna kort aangebraden, met zelfgemaakte pittige kruidenboter en een salade met div. soorten sla, tomaat, komkommer, mais, knoflook, ui, mayo, mosterd, peper, paprika, curry, basilicum, peterselie, citroensap, olijfolie en sherryazijn. Heerlijk!

 

Morgen, vrijdag, worden de laatste druiven gesakkeld...we hebben dan wel maar 13 struiken, maar het kostte toch 7 uur in totaal...en dan moet je de velden zien, die nog gesakkeld moeten worden (van de grote boeren)....oeps....enfin, wij zijn klaar.

 

Het ecosysteem komt ernstig in gevaar, als een deel v/d oceaanbodem (5x zo groot als het VK) wordt ontgonnen vlg. Greenpeace. De VN (??) heeft 29 ontginnigslicenties voor bedrijven voor diepzee-mijnwerkzaamheden voor metalen zoals cobalt afgegeven (nodig voor batterijen). Zonder goede overheidscontrole zouden deze mijnwerkzaamheden hele levensgebieden kunnen vernietigen en toxines vrij laten komen in gebieden, die millenialang ongestoord waren. https://www.independent.co.uk/environment/deep-sea-mining-un-crucial-ecosystems-greenpeace-environment-a8986096.html

 

In de gevangenis hebben de lieverdjes allemaal een airco (in NL), maar de verouderde verpleeg/bejaardentehuizen? Ach, zegt Hugo van CDA (¡), om zo iets kleins bij dit mooie weer moeten we ons niet druk maken als de temperaturen hoog oplopen. Je zou maar 80+ zijn.

Hoogmoed komt voor de val. Arrogante boskabouter Timmy ‘’ik volg Juncky op en iets anders blief ik niet’’...Muy mooi niet, hij bijft gewoon vice. Het EP (met 840.000 voorkeursstemmen)was hem te min. Machtsego veel te duur betaald! Ach, en verder ga ik niet over de misstanden bij o.a. het OM, belastingdienst, Europa. Ik laat los.

Zondag: 09.15 lopen: weg met 24 graden, 10.15 terug 26. Heen windstil, en terug en zeer welkom aangenaam briesje. Zomerregime dus.

 

Abrikozen lopen ten einde, vriezer is gevuld, en buren zijn blij met gave...De tuin ziet er super uit; gefreesd, geploegd. En gespoten (Neem).  Ketchup gemaakt: 3 zakken tomaten ‘’puree’’ uit de vriezer: 3 ½ potjes heerlijk kruidige (z/suiker) ketchup; zoals wij hem lekker vinden. Want die fabrieksketchup (o.a. van Heinz) is veeeeels te zoet en smakeloos. Die van ons knalt eruit. Yammie.

 

Beeldhouwsculptuur kind van 2010; hoge drukspuit, en fijn schuren...wordt mooi met de verweerde onderkant v/d steen, maar ik ben nog een paar uur zoet ermee.

 

Grapefruitbomen gesnoeid. Nu nog de citroenen (als ze onder eraf zijn). En weer met Neem spuiten. We blijven bezig. Prachtige radijsjes (nou, sommige zijn radijzen) uit de tuin, wow, zo  gaaf hebben we ze niet vaak. De tomaten groeien mooi! Vallen met feromonen tegen de Tuta (soort naar vliegding dat gek is op o.a. tomaten) zijn geplaatst.

Eindelijk zijn de musjes achter de airco in het gangetje uitgevlogen. Liefst wilden ze in hotel Mama blijven, maar dat vond moeders niet goed. Enfin, ze zijn eruit, er is weer rust, de poezels zitten niet meer strategisch te ‘’wachten’’...De open steen is dichtgemaakt, niet nog een nieuw nest daar!

 

Heerlijk: met die warmte: een grote ‘’salade nicoise’’ met tonijn, komkommer, avocado, boontjes (dv), tomaat, knoflook, ui, mais. Zalig. Dinsdag doen we een andere: met witte/rode kool (dank aan de Engelse onderburen/vrienden), rest mais, tomaat, komkommer, wortel, radijs, knoflook, bosui, peterselie en tahini-mayo-dressing (m/sherry azijn, olijfolie, citroen, peper,peterselie, paprika, basilicum, curry en zo..) en daarbij mini-gehaktballetjes en kalkoenfilet (en daarbij dan een tonnato-mayo saus).

 

Tja, en dan ineens roept Joost zo rond een uur of 2100 uur...’’’daar loopt iets’’ en wijst naar het kastje v/d tv...toch geen grote griezelspin? Of kakkerlak (nog nooit gehad hier overigens) of 1000poot? Tussendoor horen we voor het eerst de Moorse Nachtegaal weer. Machtig, dat aparte geluid. Enfin, ‘’het’’ laat zich nog eens kort zien. Heeft een staart. Eerst denkt Joost nog ‘’gekko’’...maar muy mooi niet, ineens gaat ie lopen. We waren voorbereid. En gevangen onder een plastic koepel...Het blijkt een wimperspitsmuis; zo ienie-mieni-klein...We hebben hem achter bij de ramp in het groen gezet; ver weg van kattenpoezels....zo klein. Maar hoe die in huis kwam? Waarschijnlijk net onder een kleine ruimte onder het hordeur bij het terras...

 

De achterkant van ons terrein = waar ze altijd grofstoffelijk spuiten tegen onkruid zodat zelfs de klimop dood gaat....konden we deze keer beschermen: NIET SPUITEN riep Joost, en al ruim de helft v/d heg is achter bijgeknipt, zodat het niet op het land v/d uien komt. Daar waar mogelijk, worden loten weer teruggestoken, om in te vlechten. Veel werk, maar schiet op.

 

Facebook: de laatste jaren niet echt ‘’betrouwbaar’’ als het gaat om transparantie, veiligheid en zo. En nu een ‘’eigen’’ munt Libra, zonder controle en dat moet zich zelf reguleren en zo? Er is veel kritiek, en het is maar de vraag of ze de geëigende maatregelen kunnen nemen om e.e.a. te beschermen. https://www.pcr-online.biz/2019/06/19/facebook-libra-will-raise-awareness-of-cryptocurrency-but-how-safe-is-it/

 

Verdorie, nu dat weer: Europa wordt overspoeld met besmet Braziliaans rund- en kippenvlees. De Europese Unie en Mercosur-landen Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay staan op het punt om een handelsakkoord te tekenen, waarbij de grenzen zonder voorwaarden wagenwijd opengaan voor Zuid-Amerikaans vlees met grote risico’s voor voedselveiligheid en dierenwelzijn. Aldus Media.

 

Ik kan nog steeds boos worden over ongenuanceerde verslaggeving. Zorgkosten stijgen alsmaar...ja hoor, maar ook omdat hierin opgenomen zijn:  sociale uitkeringen (47,8%, kinderopvangtoeslag (16%) en hogere afdracht aan de EU om maar een paar te noemen. Zo kan je de zorg wel ‘’hoog’’ rekenen...

 

Donderdag waren we weer op stap: naar het National Geologisch Park Chera-Sot de Chera (1e geopark in Valencia, en in totaal 4 van dit soort parken in Spanje); Almansa-Cofrentes-Ayora (vanaf hier mooi landschap) naar Chera. DINOLAND! Wilden daar even het geo-museumpje bekijken. Dicht...Maar even later na uitgebreid gebabbel met een relaxte Spaanse Gemeentejuf, kregen we de sleutel van het gebouwtje mee..We mochten wel zelf kijken (alles is alleen in het Spaans); met informatieve platen over de geologie van dit gebied aan de muren, en paar vitrines met fossielen – jawel, ook een rib van een dinootje... – en mineralen. Kneuterig klein maar leuk om te zien. En ons zomaar de sleutel geven. Kan alleen in Spanje...Het werd een schitterende rit, machtige rotsformaties, een enkel steeds smaller wordend pad (had ik weer, peentjes gezweten...) wat gelukkig ophield/dus omkeren, en lekker eten (1600 uur) in Requena. 390 km, goed te doen op 1 dag. Wat is er ongelofelijk veel prachtige natuur in Spanje. Het natuurbeheer is wel vaak ''naadje''...want landbouw kan vaak i/d parken plaatsvinden (en echt niet altijd eco), evenals ''toeristische'' activiteiten zoals zwemmen en picknicken...

 

Vrijdagmorgenom 7.15 begin ik met zakkelen v/d druiventrossen bij 19 graden, lekker.  Daarna 8.20 ontbijt, en 9.15 lopen (26 graden). 10.15 terug bij 29,2 graden. Ik plons i/h zwembad om even af te koelen. Joost wil wat valfruit oprapen, en wordt 2x door agressieve wesp gestoken: in hand en in bovenlip. Die is nou dik. Auw...Ik zeg nog ''ijs erop'' maar dat hoeft niet van hem...

Vrijdagmorgen miezelt het heel zachtjes. En dat in juni. Stelt verder niets voor anders dan dat het weer even alles vochtig maakt. Voor het onkruid puik, dat popelt al weer om eruit te springen!

2 handjes kersen van onze kersenboom dit jaar, in mini-porties, en het is al op; heerlijk. En 1 potje met kappertjes al vol!

 

Potver...kan dan wel mooi gezicht zijn, zoveel grond in ons dal beplant met groentes...maar als ze dan weer geoogst hebben, wordt grofstoffelijk geploegd, en dan gefreesd. En ook met veel wind...dus alles wordt weer met een laag stof bedekt....nog afgezien van het gif, wat op de gewassen/in de grond komt (uitzondering voor de bio-boeren, die zelfs – alle lof!!! – het plastic weer weghalen en niet zo maar onderploegen). Helaas, daar kunnen we niets aan doen.

 

s'Avonds 19.20 plons ik in het zwembad. Om af te koelen. En kom na 1/2 rondje gelijk weer eruit. Bijna 34 graden. Warme soep. Niet lekker. (temperatuur was overdag 29 graden). Tijd om het voorfrontje eraf te halen. Zeg ik tegen Joost ‘’je wordt zowat gekookt’’...hij gaat toch (hij vindt hoe warmer hoe lekkerder) en roept ‘’krijg je zo gekookte Joost’’...denk ik nog even ‘’moet ik er wel een sausje bij hebben....LOL...

 

De doperwtenplanten zijn gerooid, en de doperwten zorgen voor overheerlijke maaltjes (uit de dv). De peertomaatjes groeien gestaag, en het duurt niet al te lang meer totdat ze rijp zijn, yippie! De Zwartkopjes (uit de Madrono) zijn al uitgevlogen. Wow, wat snel.

 

BiBlu is niet meer...Al een paar dagen kwam ze niet voor de ontbijtgraantjes...ze wilde nog wel wat sliertjes (gekookte spaghetti) wegpeuzelen, maar verder zag je haar niet. Vrijdag kwam ze niet. Joost overal zoeken. Vond haar weggedoken onder het net van de vijg...Niet goed dus...Onze buurman Manolo gevraagd, of hij haar naar de eeuwige jachtgronden wilde helpen (wij kunnen dat niet), en liever niet eten, want ik wist niet, of ze nu ineens wel aangetast was door iets...Enfin, na 20 uur kon Joost de kip brengen, Manolo nam hem mee, en even later was’t klaar. Ze hoefde niet te lijden en heeft bij ons een schitterend leven gehad. Ik had hen graag een grote soepkip gegund, maar het is niet anders...Kregen ze 6 eitjes op zaterdag van ons...als dankjewel.

 

Zondag was het zowaar beetje ‘’fris’’ (net 1 dag het frontje v/h zwembad eruit...); maar 24/25 graden...Niet erg, konden we wat klusjes doen, en bij bewolking met Neem spuiten (normaal doen we dat ’s avonds). Wandelen was aangenaam. Maandag werd het al vroeg warm. Eerst even tuinwerk, en dan wandelen. Bijna 30 graden, ik had wel water mee...Gestaag en niet te snel lopen, ging goed. Nou, elke kamer werd na wervelwind koeler gezet (rolluiken omlaag, ramen/deuren dicht), zodat het niet te veel opwarmt. De komende 2 weken blijft het warm, rond de 30 graden overdag.

 

Proefondervindelijk vastgesteld: als ik 1 ½ week geen cbd/thc neem, gaat CRPS weer erger opspelen: krampen, spiertrekkingen en zo...met cbd/tch is het rustiger en kan ik ook iets meer uurtjes slapen en blijken de waarden van glucose ‘’normaal’’....ok, ik ben om, blijven gebruiken dus, zonder kan nog niet.

 

Dinsdagmorgen zijn we al vroeg op: na het ontbijt wordt de opslag v/d gekapte granado bij de kippenren weer teruggesnoeid, kan ie woensdag mee met het tuinafval. En een droogkast vol citroenschijven staat op de bar achter. Zoveel citroenen...Oh ja, en 8 grote porties abrikozen zitten in de vriezer (2-3/keer te gebruiken). Ja, ja, voedselverwerking Nicojo. En om 10.00 ga ik lopen, want het wordt weer heet. Turbo’s zijn we.

Woensdag 1e les speksteen bewerken. Ik heb natuurlijk weer een lastige uitgekozen; en het is zo anders werken dan beeldhouwen in zandsteen (of marmer). Even wennen. 

 

Donderdag vertrekken we redelijk vroeg: Naar Sierra Calderona, we overnachten in Jerica, en vrijdag gaan we naar Sierra Espadan. 1 nacht kunnen kippen/katten zonder ons...Oh, wat een rit door de Sierra Calderona – over een boswachterspad (af en toe wat ‘’eng’’ vond ik); en niet ingetekend op de kaart, maar met wat uitleg v/d info-meneer in Serra vonden we het. Heerlijk gegeten bij El Farol, in Altura; aparte ens. russa met cashewnoten en pompoenzaadjes, appelreepjes, en hun eigen olijfolie, en daarna een goed gerijpte entrecote; zo mals! En de beste kort gefruite groentjes sinds ooit in een restaurant: bosui, venkel, prei, boontjes, wortel, courgette, zalig! De volgende ochtend na een goed ontbijt naar Sierra Espadan; vlakbij, hier goede paden, behalve 1 ‘’aftakking’’ via bospad, nog smaller dan donderdag -  naar het dal v/d kurkeiken – die in dat gebied overigens overvloedig groeien. Tip v/d B&B Shariqua; en ja, een betoverd sprookjesbos...schitterend. Daarna over ‘’normale weg door het park. Kwamen kurk-snijders tegen: konden we zien hoe ze de kurk v/d stam schilden; prachtig! In Sagunto heerlijk gourmet-gegeten (Arrels) in een 16e eeuwse paardenhouderij. Prachtige locatie, lekker gesmikkeld van mini-porties. Terug waren we rond 18 uur; alles ok, katten, kippen blij (wij ook), en na uitpakken/water geven plonsden we ter ontspanning in het water. Rust...2 intensieve dagen vol natuurindrukken. Wow.

 

Zaterdag: het is afgelopen met grapefruits. Nog wel knoeperds van abrikozen (geven we weg). En een prachtbosje radijs. De vijgen laten nog even op zich wachten.

 

Plastic blijkt negatief effect op het niveau van mariene micro-organismen.  https://www.foodlog.nl/artikel/waterkringloop-plaatjes-geven-een-vals-gevoel-van-veiligheid/  

.40% van Groenland bleek te smelten vorige week; verlies aan ijs van 2 gigaton (= 2 miljard ton) op een dag alleen... https://edition.cnn.com/2019/06/14/us/greenland-sudden-ice-melt-wxc/index.html En foto: https://edition.cnn.com/2019/06/17/health/greenland-ice-sheet-intl-hnk/index.html

 

Hommeles bij het Lago Maggiore (Zwitserland: Locarno e.o.). De meterstand (was 194 m) daalt gestaag. 20% behoort toe aan Zwitserland, de rest aan Italië, en die verhogen het niveau in het stuwmeer Miorina sinds 2015, om in droogtetijd genoeg water voor de boeren in het Po-delta te hebben. Onleuk, vinden de Zwitsers; gevaar voor overstroming van promenades/strandbaden.  https://www.sueddeutsche.de/panorama/lago-maggiore-italien-schweiz-streit-wasser-1.4486885

CO2 heffing of anders denken? https://www.volkskrant.nl/economie/wat-denken-miljardair-bill-joy-en-topman-richard-branson-van-de-klimaatcrisis~b4df55ec/

Heerlijk weer; lekker warm. Overdag weer het ‘’zomer’’ regime: voor 10 uur alle ramen/rolgordijnen dicht, en ’s avonds voor het slapen gaan alles weer open. Zomer...

 

Abrikozen knoepers, doperwten, bietjes geoogst. En nw. slaplanten (30) en tomaten (30) en 5 courgetteplanten gepoot...We zijn er nog niet uit; wel/niet avocadobomen planten? Of toch gewoon 1-2/week kopen?  Kennelijk hebben we een ‘’metsel’’ spinnendoder onder ons (open) waterhuisje bij de tuiningang...Een  Spinnendoder (sceliphroncaementariom) verdooft spinnen, en ‘’metselt’’ ze in, legt daar een eitje in, larve komt eruit, vreet spin op = voedsel, voilà). Een nestje zwartkopjes in madrono, merels in de kleine abrikoos (die om gaat nadat ze weg zijn). En een mammoetwesp (megascolia) i/d tuin (op een artisjok-bloem). Natuur...

 

Lekker: 2/3 zucchini ‘’zoodles’’ en 1/3 volkoren spaghetti; lekkere bite, goede smaak, en minder carbo’s, super! Die spiralizer (Twinzee 5 blades)  is heel simpel, goed te reinigen, top. Zucchini, komkommer, (winter)wortel, biet en andere groentes kun je zo fantastisch verwerken.

 

Onvoltooid verleden tijd. Voor mij een contradictie. Je kunt toch ook niet maar een beetje zwanger zijn? Verleden = verleden, en daarmee basta. Ik ging uit nieuwsgierigheid googelen, wat dit nou is, de o.v.t. En de verwarring werd alleen maar groter. Niet te behappen.  

 

Dinsdagavond zowaar weer een mini-miezeltje...Stelde niet veel voor, maar het was even nat/vochtig buiten...Ik zal blij zijn als het werk op de landerijen om ons heen even tot rust komt. Ik word gek van dat getoeter als zo’n grote trekker (en meestal meer dan 1) achteruit rijdt. Urenlang...Laat nou woensdag alles wat eerst geploegd en daarna netjes gefreesd/glad gemaakt werd, weer geploegd worden. En ja hoor, donderdagmorgen om 0700 wordt weer gefreesd...Blij dat we weg gaan, rust...

 

Vandaag, donderdag maakten we weer een prachtige rit. Naar o.a. La Suiza Manchega (het Zwitserland van Castilla La Mancha)...via Jumilla-Hellin naar Ayna, door naar Botarra en ‘’doorgestoken’’ via een kleinere weg naar Riopar, terug via Elche de la Sierra-Hellin. Schitterende natuur. Prachtig. Fotos gaan op de blog...als het fototoestel tenminste wil. Voor het eerst ‘’weigert’’ ie ze te laden op de PC. Potverdr...het zal toch niet?????  Ik hoop maar dat het toestel weer ‘’bijkomt’’...zou zonde zijn van al die prachtige foto’s!. He, he, uiteindelijk krijgt hij het voor elkaar. Maar iets met het programma klopt nog niet. Potverdr....

Oh ja, over Ayna; DE locatie van een heuse Spaanse film...Amanece, que no es poco (wake up, it’s not little):  een film uit 1989 van J.L. Cuerdo, over een jonge Spanjaard, die als Engineer in de VS werkte; voor een sabbatical terugkeert naar zijn dorp Ayna, waar vader een Vespa kocht, zodat ze samen de omgeving kunnen verkennen...een ‘’zwarte humor/surrealistische’’ film  over een dorp en de gekke belevenissen van de bewoners.  Gefilmd m.n. in Ayna (in het hele dorp vind je verwijzingen naar de scene’s). En de Vespa/zijspan staat prominent voor de ingang v/h dorp. Schitterend gelegen, dat Ayna. En die film? Bonus https://books.google.es/books?isbn=1841504637 en: https://www.imdb.com/title/tt0094641/

 

https://edition.cnn.com/2019/06/07/europe/russia-volcano-scli-intl-scn/index.html een inactieve vulkaan in Kamchatka/Rusland komt mogelijk weer tot leven...Met enorme gevolgen voor klimaat (en vliegverkeer)...Oeps...

 

Nee he, de Brexit-klucht, incl. dreigementen over niet-betalen, gaat door. De nieuwe politieke norm a la DDumbo ook in Europa: lieg, bedrieg, hou achter, corrumpeer en chanteer. En win. Bah. Ondertussen stijgt de gin-productie in het VK. Cheriooooh miss Sophie...hard nodig zo...

 

Ja hoor, de zoveelste studie/bewijs dat suiker bevattende frisdranken consistent geassocieerd blijft met hoger risico voor Diabetes type II, Hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk en overgewicht... De strategie lijkt simpel, de uitvoering is echter weerbarstiger... https://www.medscape.com/viewarticle/912953_4

 

Spaanse wetenschappers hebben de eerste gepersonaliseerde therapie tegen pancreas-kanker gelanceerd: https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2019/06/03/5cf3e24ffdddff7c4b8b45ed.html

 

Zo mooi: olifantenbaby geboren...eerste stapjes met hulp.... https://www.spiegel.de/video/elefantenbaby-lernt-laufen-im-zoo-in-belgien-video-99027676.html

 

De gemiddelde persoon krijgt per dag ca. 5 gram (mini/micro)plastic/week binnen (ongeveer de grootte van een creditcard), aldus het WWF. O.a. via gebotteld en tap water, schaal/schelpdieren, bier en zout...Telegraph UK.  

 

De schaduwblog over ander nieuws (v/h Lena) loopt bijna over...Ik schrijf en laat los.