Nieuwtjes

Tja, het liep even helemaal anders, de afgelopen week...nadat ik maandag met Metformine 850 mg ½ tablet/dag tegen diabetes was gestart, ging het van kwaad tot erger: misselijk, braken, diarree, en vanaf woensdag pijn linker zij uitstralend naar rug. Trek was compleet weg. Smaak ook. Kreeg niks meer binnen. Ge snapt, dat werd hard afvallen. Binnen 4 dagen 3,5 kg...donderdagnacht was de situatie zo ernstig, dat ik vreesde nabij de ernstige complicatie lactaat-acidose te raken. Dus vrijdagmorgen vroeg gingen we naar de urgencia/ZH. Door stress, angst, pijn ook hoge bloeddruk (die is anders normaal, net 1 week daarvoor nog gemeten); mijn lijf accepteert geen Metformine. Dus aan de insuline (spuiten), en directe opname.

 

 

Die dag, maar ook zaterdag, zondag en maandag is een batterij aan testen gedaan (bloed, urine, feces, thorax foto, echo abdomen etc.etc.etc.). Na 3 nachten niet geslapen hebbend, zondag ingestort; gierende zenuwen etc. I/d middag werd ik weer rustiger. Elke dag kwam een arts langs; alles gaat door in het weekend, je ligt daar niet voor doedeledoki..., analyses zelfde avond in mijn dossier, via internet op te vragen. Als je via Urgencia (1e hulp) binnenkomt, gaat alles razendsnel. Weekend of niet. Da's nog eens efficient! Het streven is om mensen zo kort mogelijk te houden. Lang  verhaal in’t kort: Maandag laat in de middag kon ik naar huis, en ’s avonds heb ik mezelf gemeten/gespoten. Wat we nu dagelijks 3x doen. Joost is de perfecte verpleger, mijn grote liefde. Hem hou ik graag! We wisselen af met meten/prikken, zodat we beiden bedreven erin zijn. Voor mij liever geen tabletten, gezien de vele bijwerkingen. Maandag nacht voor het eerst weer goed kunnen slapen. Joost ook. Heerlijk. Thuis.

 

Het leven normaliseert. Woensdag gaven we het bezwaarschrift af bij de Gemeente (daar was dinsdag nog een hoop stress over, want met maar 2 dagen te gaan moest ik e.e.a. nog afwerken en distribueren, maar het wilde niet goed lukken, en uiteindelijk bleek mijn Spaanse kompaan om 21.30 de echte versie te distribueren...)niet goed voor mij dus; dit verhaal is nou voor mij afgesloten. Stress hierover weg. Liepen daarna over de kleine markt van ons dorp, dronken koffie op het terras. Heerlijk i/d zon. Lekker gekookt (het eten i/h ZH was niet te hachelen, grijs/grauw/bruine kleuren/totaal kapot gekookt, z/kruiderij, oneetbaar); hier thuis: vers, vrolijke kleuren, en goed voor ons lijf. Alleen kan ik nog maar mondjesmaat eten; ik krijg het er niet in. Veel te weinig voedingsstoffen/dag, maar kan moeilijk alleen vloeibaar eten. Ik doe mijn best maar het valt niet mee. Enhet ''handige'' systeem van Voedingscentrum om per dag aan te geven wat je eet, met alle info over koolHydraten, vet etc.? Dat klopt niet. Zelf maar een logboek maken dus.

Een aantal activiteiten heb ik al weer opgepakt, en verder gaan we dag-voor-dag werken aan normalisatie van ons leven etc. Het was me een heftige tijd. En nog. Voor ons beiden.

 

In het ZH had ik tv, radio, internet, dus ik kon e.e.a. v/h nieuws volgen. Maar vooral checken van medische zaken. Oh ja...paracetamol via het infuus en dan maagbeschermers geven...een kind snapt, als iets niet door de maag gaat, hoef je die ook niet te beschermen. Juist. Ge snapt. Ik nam het niet. Erger was – en dat vond ik via google - dat paracetamol via infuus hoog zout/suikergehalte heeft! Probeer dan maar de suiker in te regelen...Afkoppelen dus! En nog veel meer...helaas, artsen, verplegers zijn niet gewend zelf te checken laat staan eigen initiatief te nemen. Ze klapperden met hun oren toen ik hun hierop wees...Is maar goed dat ik e.e.a. feilloos op een rijtje had, en besluiten kon nemen over wat ik wel/niet wil/neem/doe. Als het niet zo ernstig was geweest, zou het een klucht zijn. Daar ga ik denk ik wel een verhaal over schrijven. Ter lering ende vermaeck.

 

De saffraan oogst is dit weekend begonnen. Mondjesmaat, elke dag paar blommekes: gefriemel om 3 rode stampertjes eruit te trekken, en te drogen. Nu al 20 bl. = 60 stampertjes (je hebt maar 3-6 stampertjes nodig in een gerecht/saus of zo, dus hier kom je al een heeeeel eind mee maar we zijn nog niet klaar). Begin is er, ik was al bang, dat door 4 gotas fría’s alles was weggerot. Toch niet helemaal, blijkt. 

 

De vele regen zorgt dat het land nog steeds nattig is. Maar de eerste reuze tomaat komt eraan. Volop krulandijvie (heerlijk als sla), alweer radijsjes, en volop fruit (mandarijnen, citroen, s’appels komen al, appelen). Da’s dus een ‘’uitdaging’’, want ik mag nog maar 4 porties fruit. En wat aten wij tot vorige week? Wel 5-6 als ontbijt (vers fruit) en 4-6 porties in de avond (m.n. grote bak druiven); niet wetende dat ik diabetes II heb...Dat kan dus niet meer. Mandarijnen zijn zalig. Max. 2-3/dag...schiet niet op zo. Volop ook appels...Helup...uitdaging! Of te wel, buren en zo zijn blij met ons huidige ‘’overschot’’. 

 

Blacky kwam maandag een minuutje naar binnen, ging even op me zitten, keek me aan, en peerde weer naar buiten. ‘’Je hebt me 3 ¾ dag verlaten!’’ leek ie met zijn verwijtende blik te communiceren...Dinsdag kwam ie niet. Gisteravond wel. Het is weer goed tussen ons. Dat kennen we nog van onze vorige katten; als we eens met vakantie gingen, bleven ze daarna 3 dagen weg van ons zo van ‘’jij ons verlaten, blieven we jou nu ook even niet’’...Katten. Ook zij raken van slag. Maar de wereld is ook voor de kattenpoezels weer in orde. ''Hun'' gezin is weer compleet. 

 

Het zwembad is nu net 26 graden. Gratis opgewarmd met zonnewarmte. Als er een dag bewolking of regen is, daalt de temperatuur snel. Maar 1-2 mooie dagen stuwen het weer omhoog. En met het dunne neopreenpak en 6mm schoentjes is ook kouder water nog geen probleem. Daarna 10 min. Jacuzzi, lekker warm.

 

En sinds gisteren, woensdag ben ik – na 1 week niet – weer begonnen met zwemmen/oefenen i/h zwembad. Hebben daarvoor nog een wandeling gemaakt. Goed bewegen is belangrijk. Niet alleen voor mijn CRPS. Terug naar de routine/dagelijkse leven!

 

Joost heeft ongelofelijk veel gedaan tijdens mijn opname/verblijf i/h ZH. Huishouden, tuin, beestenspul, boodschappen, en dan 2x/dag naar mij, lekkere hapjes meegenomen (ook al kreeg ik bijna niks door mijn keel). Maandag middag had hij een zalige kippensoep gemaakt met veel groente, en die hebben we die avond en dinsdag samen opgepeuzeld. Soul-food, goed voor je lijf en je hoofd...dat doet echt goed. Top! Kanjer, die man! Ook voor hem nu rustiger; ik heb de draad weer opgepikt, dus doen we’t weer samen. Heerlijk. En de smaak – en de trek – komt weer terug!

 

Kortom, dit was rollercoaster xxl...op naar leven, rust, genieten.

Via Alibaba hadden we een ozonizer en een filter voor de jacuzzi besteld. Nou, dat scheelt zowat 50% met de prijzen hier. Fors bespaard dus. Zagen we elders een prachtige zebrakop (hout, beschilderd) bij een Afrikaanse straatverkoper. We keken elkaar aan en direct dachten we, wow, wat mooi. Hij hangt in de woonkamer, naast de dierportretten. Leuk!

 

De verplaatsing van de 2e rij zonnepanelen heeft toch effect: nu wekken we tot 5 kW op!

 

De eerste mandarijn is al opgepeuzeld, de 1e sinaasappel ligt i/d keuken. En als bonus nog een mooie aardbei/resp. een handje op woensdag. Deze maand t/m 31/8: 49 mm regen. Hoogste ooit. Welja...En de eerste winterkou. Nou, de elektrische deken ligt op bed, en oh, wat is dat zalig: in een warm bed kruipen.

 

NL heeft een leerstoel ‘’succesvol ouder worden op het werk’’ op de Uni. Breid de Geneeskunde-studie uit met leefstijlkunde en voeding. Dat zet vlg. mij meer zoden aan de dijk. Ene Arne Doornebal oppert het idiote plan voor een brug tussen Afrika en Spanje, want er moet een treinverbinding komen...welja, laat de hordes maar ongehinderd binnenkomen. Calais-toestanden?! Maar goed, hoeft NL en andere landen zich even niet druk te maken om opvang. Doet Spanje wel.   

Adoptie van zwarte katten is even stopgezet. Uit angst voor Hallowee-taferelen. In Spanje. Onze wervelwind vertelt, dat de Spanjaarden geen zwarte katten blieven....angst voor ‘’kwaad en zo’’, uit de Middeleeuwen, heerst hier nog steeds. Achterlijk. Nou, wij hebben 3 zwarte (vooruit, 1 met wat wit) prachtige katers, en ik vind zwart beautiful.

Nu dit weer; is de Xylella al een enorme bedreiging voor olijf- en andere bomen, nu knaagt een mini-rupsje ook aan de naaldbossen in het noorden https://inspanje.nl/algemeen/11011/microrups-bedreigt-naaldbossen-in-spanje/. En milieuorganisaties zijn blij met het Spaans Hoger Gerechtshof waarbij het beheer v/d stroomgebieden weer teruggedraaid wordt. https://inspanje.nl/algemeen/11007/spaanse-rivieren-en-wetlands-buiten-gevaar/  En de Spaanse regering zet het andere klimaatbeleid voort: na afschaffing van zogenaamde zonne-taks heeft ze besloten, dat nog voor einde 2018 vervuilende kolenmijnen gaan sluiten. De deal die nu op tafel ligt geldt alleen voor de mijnwerkers bij mijnbedrijven en niet voor de overheidsmijnen.

 

Foodlog schrijft over ‘’geplakt’’ vlees; de EU regelgeving staat toe, dat toepassing van plakenzymen NIET vermeld hoeft te worden op het etiket...Hoe bedonder je de consument. Eet smakelijk.. en absurd, de Stint blijft verboden. Vanwege 1 ongeluk. Wordt de Boeing 737 nu ook verboden? Het wereld-landbouwsysteem welk nu granen, vetten en suikers in overvloed produceert, laat teelt van fruit & groente (gezonder...) achterlopen. Zou je dat aanpassen, zou dat ruim 50 mio minder hectares grond vereisen. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181025151042.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fplants_animals%2Ffood+%28Food+News+--+ScienceDaily%29

 

He verdorie, 50% v/d Extra Virgin olijfolie in Spanje is helemaal niet Extra Virgin. De olijvensector is not amused over de resultaten van de Spaanse vereniging van Consumenten. https://www.spanjevandaag.com/27/10/2018/rel-over-onderzoek-consumenten-vereniging-naar-extra-virgen-olijfolie-in-spanje/Bij ons kleuren ze fors. De olijven. Over 1-2 weken oogsten en persen. Extra Virgin uiteraard.

 

 

Ik voel me alsof ik in een rollercoaster zit. En daar heb ik het niet op. 17 maanden geleden de val, nare complicatie CRPS, en nu ineens blijkt ook mijn bloedsuiker torenhoog. Diabetes II dus. Ongezonde leefstijl? Nee. Ik rook niet, eet bio, met (heel (= te) veel groente/fruit/vezels, geen junkfood, minimaal industrieel voedsel, maken ons eigen brood, pizza, sauzen etc., niet te veel (bio) wijn; ik zwem elke dag 30 min, en vaak wandelen/lopen we door de week ook nog. Bloeddruk is top, de BMI (of QI) is normaal, eet weinig rood vlees, let op vet, en dan toch. Ik val dus onder een v/d andere oorzaken. Had ik niet een bloedonderzoek laten doen, hadden we’t niet geweten. En zo’n hoge glucose% geeft teveel risico’s. Ons leven wordt wederom op de kop gezet.

 

Alkaline water hype of fake? https://www.theguardian.com/global/2018/oct/29/alkaline-water-cure-bs-science-beyonce-tom-brady En de Nederlander eet de aanbevolen 250 gr groente/dag, 50 g peulvruchten en 50 g noten. Onvoldoende. Dus...gaan bakkers vanaf 1-3-2019 vit. B12 en ijzer toevoegen aan brood. En wanneer komt dan een vegetarische melkboer? Foodlog (en NRC); https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/25/wat-als-we-stoppen-met-vlees-eten-a2752737  En de prijs van boodschappen gaat stijgen omdat de burger de schadelijke milieu-effecten v/d landbouw moet opvangen. Huh? De maatschappelijke kosten van niet-bio teelt is 2-3 x zo hoog als bio...En de industrie aanpakken over CO2 en hun energieprijzen verhogen? Of subsidiering en fiscale voordelen voor de bouw van Tesla’s afschaffen? Welnee.

 

Geef mij maar deze jaguar:........ http://www.spiegel.de/video/costa-rica-jaguar-am-strand-gesichtet-video-99022069.html prachtig.

Heerlijk, het ‘’oude’’ toetsenbord is weer in functie. En de 2e rij zonnepalen, die vlg. ons niet correct was geplaatst, is verplaatst. Maar nog steeds valt de opbrengst tegen. Wat nu?

 

Sushi; heerlijk. Wat me dwars zit is de witte rijst. Geen voedingswaarde. Dus ik bedacht Snushi....Sushi op mijn manier....ik heb volkoren rijst gekookt (met curcuma), gehusseld met sherry, suiker, azijn, zout, pietsje peper. Die is natuurlijk niet ‘’sticky’’....dus.....leg op je bord een dunne laag rijst, daarop komkommer, wortel, tomaat, omelet, soja saus, wasabi.  Daarop een mooi dun stuk rauwe tonijn (let op, alle rauwe vis min. 24 uur i/d diepvries; en ben je niet van ‘’rauw’’’bak het dan even aan alle kanten kort aan, evt. met een korstje van sesam). Wil je het echt chic opdienen? Neem dan zo’n ring, en stapel het daarin op.Snushi torentje dus. Leuk en vooral zalig. Vinden wij. Van de afsnijdsels v/d tonijn maakte ik een ‘’tartaar’’; kort bakken met curry, paprika, chili, afblussen met sherry, mengen met mayo, curry, chili, citroengras (sereh), gember, peterselie, citroensap.

 

Het is toch ook een kleine boef, onze meneer-koekepeer Blacky...Sluipt ie op tafel heel zachtjes achter Zwartje en Max die uit de voerbak eten...tot Max even bromt...Gaat ie toch naast haar zitten? Op een klein afstandje? Ja dus. Of ze Wippie ook missien? Op het terras is het heerlijk toeven. Wat zijn ze verwend, met dekentjes, kussens en ‘tig plekjes om te loungen...

 

Grote hoeveelheid paprika’s geoogst. Joost dan. Ik verwerkte ze tot reepjes voor de vriezer. Hoezo magere oogst? Had gewoon meer tijd nodig!. De saffraan laat zich nog niet zien. Benieuwd of er ueberhaupt wat komt!

 

Ze smelten de kazen! Oh nee, verkeerde film. Maar er is gedonder in de glazen. Hier. Ambachtelijke bakkers (en steeds vaker ook consumenten) klagen over de slechte kwaliteit van industrieel bereid brood en de oproep is om weer eerlijk, puur, natuurlijk brood te maken. Steeds vaker eist de consument hier openheid over ingredienten en proces, en niet alleen voor brood, maar ook voor bier, wijn, (olijf) olie etc. https://www.elmundo.es/papel/gastro/2018/10/24/5bcf01a4ca4741507b8b463f.html

 

Het zet wel aan tot denken...deze scene: 2 personen tegenover elkaar. Vraagt de een ‘’wat vind je eigenlijk goed aan me?’’. Zij text via haar smartphone het antwoord. Huh? Hoezo communicatie??? Potje armoede, dat appen/texten en phonen. Ga praten!

Waanzinnige prestatie. Man met botkanker. Nog maar 1 been. En dan toch de Kilimandjaro bedwingen. Top! Der Spiegel.

Ja ja, van troep naar poep = 9 soorten microplastic is ontdekt in poep. En wat die op langere termijn in/met je lijf doen? Geen idee. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wetenschappers-vinden-negen-soorten-plastic-in-menselijke-ontlasting~ba14df8a/

 

Onbekend milieuschandaal................voor Louisiana/VS loopt al 14 jaar (!) elke dag tussen de 35.00 – 80.000 liter ruw olie in de Golf van Mexico. Vlg. de Washington Post is het tot nu toe niet gelukt, om alle lekken te sluiten, die ontstonden toen de boortoren tijden eens storm in 2004 zonk. 6 jaar ‘’merkte’’ men niks v/d lekken....Maar 1/3 is dicht. FAZ

 

Yippie, ik slaap een stuk beter! Wow, het lijf kan iets opknappen, en dat is zo belangrijk. Maar daarnaast zijn er een aantal andere onleukigheden, die nader medisch onderzoek vereisen. Onleuk.

 

Kijk, dit vind ik nou wel leuk: een robot-zeehond. Voor demente mensen. http://www.spiegel.de/wirtschaft/roboter-paro-ergaenzt-pflege-von-dementen-mixed-media-reportage-a-1212667.html

 

Donderdag: prachtige dag, 26 graden. Aten aan de promenade, genietend van zee en lucht. Morgen wordt ook nog mooi/24 graden. En dan? Volgen – als het klopt – 2-3 ijskoude dagen met nachttemperaturen van 5 graden, en overdag 10...Binnenblijven, pyjama/trainingspak-dag (films kijken in bed en zo); cocoonen. Doen de poezenkattels ook.

 

Potverdrie, de auto start al een paar keer niet soepel. Accu? Startmotor of dynamo? Enfin, op de terugweg langs de garage. Meten het even op, en hupsakee, binnen 10 min. reden we weer weg. Accu kaduuk (5 jaar oud). 100,00 armer, maar de auto rijdt weer zonder problemen. Snel geregeld. Top

DE wintertrend in NL: neuswarmers. Echt: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2670450/nieuw-voor-in-de-winter-de-neuswarmer Geef mij maar oorwarmers. Liefst met ‘’dieren’’ oortjes...

 

Je valt van de ene verbazing i/d andere hier....voor bijna 1 mio wordt het kleine gemeentehuis in ons dorp gerestaureerd/gerenoveerd...Zoveel geld voor zo’n kleine gemeente, die zich niet om mens, natuur, milieu en gezondheid bekommert? Vandaar dat onroerend goed belasting zo fors steeg.

Jaaaaren gaat het goed...thee naast mijn pc...en dan toch, een pietsje theewater over het toetsenbord. Een oude moet naar voren komen, niet ergonomisch, recht, kortom onhandig, maar ik kan er wel mee werken. Kan het andere toetsenbord een paar dagen drogen. Altijd wat.

 

Volgens de BB’s kent Europa een gebrek aan voorstellingsvermogen, EU blokkert nl. de Brexit.  Die kers komt er niet...DDumbo gelooft in sprookjes: ...de klimaatverandering gaat wel over...vanzelf. Khashoggy? Collateral damage bij het interne Saoedische machtsspel. Sorry, foutje en business as usual, hete aardappel van tafel, want niemand wil boycot. Italië op ramkoers met de EU over begrotingsregels en de NL regering is dus bezorgd....Maar de NL-pinautomaat voor het bedrijfsleven, Mark, overleeft weer i/d Kamer. Follow-the-money, ego en macht. 

 

Maandag; da’s een lastige dag voor mij. Onze wervelwind raast door het huis, laat af en toe de stofzuigerslang vallen of iets anders, en ik moet me inhouden om niet uit te schieten. Of me te ergeren. Lastig. Voeg daar nog toe een afspraak bij de tandarts, nou, dan weet je’t wel. Teveel ‘’ruis’’ (herrie, gedoe, onrust) op 1 dag. Schrap-die-maandag.

Doordat er zoveel druiven zijn, is het elke dag ‘’grote bak’’  druiven ’s avonds oppeuzelen. Heb je daarna geen trek meer in nog iets anders. En dan zijn er ook appels. Grote. En sinaasappels kleuren.

 

Spanje nr. 4 op lijst levensverwachting. Zwitserland 2. Over 40 jaar is Spanje nr. 1. Verwacht men. Moeten ze wel af van junkfood en weer gezond Mediterraans leven... https://www.spanjevandaag.com/16/10/2018/over-40-jaar-zal-spanje-de-hoogste-levensverwachting-hebben/

 

Potverdrie. Dinsdag 18,39. Uit mijn ooghoek zie ik de flits, en direct een enorme knal. Die was dichtbij! Het dorp en de omringende bergen? Het ziet  zwart. Storm en een plensbui!. Gota Fría dus. Was pas voor do/vrij voorspeld...Had Joost kort van te voren nog geroepen ‘’zullen we een ommetje doen’’? Gelukkig deden we’t niet...Binnen een paar minuten hoost het. Om 19 uur is het over en gaat de zon weer schijnen. Goed voor de natuur, ietwat te heftig voor de moestuin (net gezaaid/geplant). Tuin weer onder water (18 mm). Toch rijst telen....? Totaal dit jaar al 271 mm...record. Woensdag komt er een extra bericht v/d regering van Valencia over de a.s. wateroverlast vanaf donderdag. Dit hebben we de afgelopen 10-15 jaar nog nooit meegemaakt. Oeps: https://hondon-nieves.blogspot.com/  en http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/municipios/fondo-de-les-neus-el-hondon-de-las-nieves-id03077 De voorspellingen laten maar paar mm’s zien, maar ja, die gota fria van gisteren was ook niet voorspeld... Vandaag nog wat boodschappen doen, en dan ramen dicht, licht aan en binnenblijven....Maar voor die tijd nog even de was ophangen/laten drogen vandaag. Toch? Nou, donderdag was het zowat 25 graden. En zon. Zonder druppels. Vrijdag dan?

 

Binnenkort in het eet-theater....kipnuggets gemaakt van cellen van kippenveren...Aldus de BBC over de nieuwe vinding van JUST/S.Francisco/Foodlog. Eet smakelijk. En dan is de HEMA verkocht...met rookworst?

Vrijdag: Wippie al weer gezien. Liep rond het huis. Mager. Aangeboden natvoer accepteert ze niet. Ze drinkt hooguit wat. Zo kunnen we haar niet helpen! Blacky had donderdag best veel pijn, maar i/d avond bleek het kennelijk beter en hij bleef maar bij ons komen knuffelen. Liefie. Ik gun het Wippie ook, om haar te laten helpen, maar als zij niet wil, is het kansloos.

 

Is toch niet te geloven? Sinds gistermiddag is er geen Movistar-bereik v/d mobiele. Ben je mooi klaar mee...Enfin, de 2 bedrijven waarvan we leveringen verwachten, zijn geinformeerd...

 

Niks dividendbelasting, Brexit, Kavanaugh of DDumbo. Geef mij maar dit knuffelnieuws: https://www.nu.nl/249512/video/zeehond-bij-farne-eilanden-kan-niet-van-duiker-afblijven.html

 

We zijn het wel een beetje zat. In de volle zomer ‘’minder’’ zonnestroom (hoe heter = hoe minder stroom = paradox, maar lees maar na, het klopt. Zelfs in NL). Nu, bij 23 graden, strakblauwe hemel, geen obstakels, wekt ie weer minder dan 4 op, terwijl hij tot 5,5 moet kunnen. De leverancier moet maar eens opdraven...Potver...altijd wat.

 

Yammie, donderdag gegeten bij www.gosushing.com; een heerlijke salade met sesamdressing; en daarna sushi met o.a. tonijn, zalm, botervis, gamba’s. Zalig. Het idee van een poke-bowl (oorspronkelijk Hawaiiaans) is een heerlijke afwisseling: naar behoefte rijst of noedels (indien hoofdmaaltijd); diverse slasoorten, tomaat, avocado, ui, etc., en b.v. kip, zalm etc., je kunt ook een ‘’natte’’ maken, met noedels en bouillon, gestoomde groentes en zo. Eindeloze variatie en lekker licht en smakelijk.

 

En natuurlijk komt de zending, die binnen 72 uur (woensdag dus) geleverd had moeten worden, niet. Weer dezelfde rotsmoezen. Ze komen maandag. Nou, ik koop bij dat bedrijf niet meer, tenzij ze van koerier veranderen. En ja hoor, de storing bij Movistar was i/d middag verholpen.

 

Pauw...over vrouwen en seks en zo....citeert die ene gast o.a. ‘’ vrouwen zijn niet goed afgebakken’’ en dus maar een aftreksel v/d man..En manlief kan het niet helpen, zijn genen bepalen zijn driften...?

 

September is de warmste maand sinds 1965 hier. Klimaatdoel-geklets alom. Policiti stop met die styropor bekers vol hippe koffie. Gewoon weer thermoskan. En leg de grootste plasticvervuilers, CCola, Nestlé, Pepsi en co deadline voor reductie van plastic.

 

Joost vond Wippie zondagmorgen bij de schuur. In elkaar gedoken. Razendsnel transport box gepakt. Joost kon haar zo oppakken. Nou, het was niks meer (net 2 kg); achterbenen sterk vermagerd zodat ze bijna niet meer kon lopen. Wat precies ze had, weten we niet, maar na 2 weken niet eten/nauwelijks drinken was ze te ernstig verzwakt. En...we kunnen haar niet verzorgen; normaal zou je haar nooit te pakken kunnen krijgen, laat staan haar kunnen aanraken. En deze toestand is er niet een die met 1 spuitje op te lossen is! Dus een wonder, dat we haar vonden; als ze zou wegkruipen, zou het wellicht nog dagenlang een lijdensweg zijn geworden voor haar. We wilden haar die ellende besparen. Nam afscheid met aaitjes. Was ze nooit gewend maar ze vond het best. Een bijzondere kat was het, eenling, eten deed ze in vele kleine porties, ze was niet echt sociaal met de andere katten; ontoegankelijk voor ons, maar ze had hier toch 10 jaar een goed leven. Ze ruste zacht.

 

Eindelijk is per decreet direct de impuesto del sol – ofwel de zonnetaks voor zonnepalen voor eigen gebruik afgeschaft. Minder bureaucratie en meer ruimte om zonnepanelen te plaatsen https://www.spanjevandaag.com/06/10/2018/einde-van-zonbelasting-en-bureaucratie-wat-betreft-zonnepanelen-spanje/  De Spaanse consumentenorganisatie FACUA eist dat de regering reële en efficiënte maatregelen neemt om de elektriciteitsrekening voor Spaanse huishoudens te reduceren. Deze werd in vijftien jaar tijd 92 procent duurder. Hebben wij weer.  https://inspanje.nl/algemeen/10935/elektriciteitsrekening-spanje-stijgt-met-92-procent-in-vijftien-jaar-tijd/

 

Horrorscenario........ Europese onderzoekers luiden in Science de alarmklok over een onderzoeksproject van het Amerikaanse defensie instituut DARPA. Volgens hen kan het project 'Insect Allies' een nieuwe generatie biologische wapens opleveren, schrijft Trouw. Een project waarvoor $45 miljoen is vrijgemaakt, richt zich op het inzetten van insecten om genetisch gemodificeerde plantenvirussen te verspreiden in gewassen die al op het veld staan.  https://www.foodlog.nl/artikel/amerikanen-ontwikkelen-insecten-als-nieuw-biologisch-wapen/ . En dan is de 1e robotboerderij ook een feit: https://www.foodlog.nl/artikel/eerste-amerikaanse-robotboerderij-heeft-alleen-nog-handjes-nodig-om-sla-sch/ waar gaat dat heen.

 

Het gaat hard. Te. Olijven kleuren blauw! Oeps, dat wordt een vroege oogst dit jaar...De paprika’s waren dit jaar niet veel, noch groot. Dinsdag oogsten we de rode paprika’s voor de vriezer.

 

De American Food and Drug Administration (FDA) heeft 7 chemische stoffen, die goedgekeurd waren voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie, alsnog verboden. Aldus WebMD. Niet omdat ze slecht zijn, maar omdat de wet het zegt. In een toelichting zegt de FDA dat de stoffen bij gebruik waarvoor ze bedoeld zijn geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren, maar dat ze nu verboden worden omdat de wet het voorschrijft. De stoffen zijn: benzofenon (een UV-blokker), ethylacrylaat (smaakstof), methyleugenol (smaak- en geurstof), myrceen en pulegon (geurstoffen) en het pyridine (een veelgebruikt oplosmiddel en smaakstof). FOODLOG

 

Spanje werkt aan een nieuwe wet die regelt dat iemand instructies kan achterlaten over de digitale erfenis die hij of zij na overlijden achterlaat en wie die kan beheren of verwijderen. https://inspanje.nl/algemeen/10940/spanje-komt-met-nieuwe-wet-rond-digitale-erfenis/