Nieuwtjes

Vrijdag de verplichte ITV ( APK) keuring, 44,00 en zo gepiept als je vooraf reserveert. Ziezo.

 

De kippen hebben weer bedacht, dat ze in de legnestjes willen slapen. Nou, muy mooi niet vindt Joost; net het kippenhok/nestjes netjes schoongemaakt, dat gaan we dus niet doen. Dus kartonneke ervoor – die ik de volg. morgen dan wel weg moet halen zodat ze kunnen leggen. Na een week of zo dit volhouden zijn ze’t zat, en gaan ze gewoon weer netjes op stok. Soms...en anders volhouden.

 

Burger betaald, industrie ontvangt. Zo zit dat met het prachtige klimaatakkoord...https://www.foodlog.nl/artikel/waar-komt-al-die-energie-voor-het-nederlandse-klimaatleiderschap-toch-vanda/ Kapitaalsvernietiging of zinnig? Dokken, niet mokken. https://www.telegraaf.nl/nieuws/2988721/de-rekening-van-het-klimaatkalifaat en dan ook nog ‘’mijn’’ huisfilosoof René ten Bos in NRC https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/04/onze-taak-is-oneindig-en-ook-statistisch-irrelevant-a3127865 over schijnveiligheid van cijfertjes, voor iets wat zich niet in cijfertjes laat vangen...of de statistische irrelevantie van taak en gedrag...en dan is een hond of kat ook nog slecht voor het milieu. Net als kinderen...maar een Formule 1 op Zandvoort, dat kan dan wel? En nog meer vliegverkeer, terwijl sinds 1944 geen kerosine-heffing is? Vreemd.

 

Oh wat een nep....lekkere warm gevoerde sokken? Toen ik ze uitdeed, bleken mijn voeten ijskoud. Echt ijskoud. Niks ‘’warme voeten sokken’’. Huh? En ook de lamswol-gevoerde sloffen van Joost? Geven koude voeten. Nou ja, zeg. Wervelwind wilde ze graag hebben voor haar kids.

 

Eng. Onze Belgische buren hebben 4 grote honden (Beauceron), lijkt wat op een mix van rottweiler/dobermann. Het zijn grote, sterke honden met veel zelfstandigheid. Zij kan nog niet 1 aan de lijn in bedwang houden. De 5e hond is een wolfshond, die heeft nu door dat ie over het te lage hek kan springen en dan kan ie uren rondlopen...zij zoeken....De 2e keer al vorige week. En die twee Belgen kunnen niks anders dan schreeuwen. Wij waren met de Spaanse buurvrouw aan het hek aan het praten, toen ze eraan kwam met 1 van die joekels...die gelijk afdook op die honden (podencos en zo); zo agressief. Zij weet hem niet onder controle te houden. Ook niet aan de riem. Sensibele honden eigenlijk, die ondertussen stokdoof moeten zijn door al dat enorme verbale kabaal. Nou, de Spaanse buurvrouw heeft het gauw bekeken; zij vangt honden en katten op v/d plaatselijke verenigingen, en zij gaat er werk van maken. Dit is gevaarlijk. Ze belt de politie.

 

Het is niet voor niets dat ik bij mijn wandelingen in mijn eentje tegenwoordig de wandelstokken met punt mee heb. Ik ben niet bang voor honden, maar als een (loslopende/verwilderde) hond agressief wordt, kan ik tenminste pogen, me te verdedigen. Zondag liep Joost een groot rondje met me mee. Stralende zon, jas uit, zalig!

’s Middags kwam de politie. Of ik kon/wilde tolken (in het Engels/Spaans/Frans...), okidoki, mijn Frans is van 40 jaar geleden, maar sommige woorden vergeet je niet. Het lukte. Lang verhaal kort: maandagmiddag was het klaar: hogere hekken geplaatst. Zo kunnen ze niet meer ontsnappen. Tenzij ze de deur openlaten...En ze zwaaiden al 2x naar me toen ze me dinsdag onderweg bij het wandelen tegenkwamen. De hoge den die ze hebben – gevaar voor eigen huis of dat v/d buren als ie knapt – gaat ook getopt worden. Ik zag al een Belgisch tuinbedrijf voor hun deur. Voortvarend. En blij, want da’s echt een gevaarlijk hoge den.

 

Dinsdag: de eerste amandelbloesems in onze tuin zijn door Joost gefotografeerd. https://ocelot.zoom.nl/fotos/index.html en https://ocelotsfotoblog.blogspot.com/ Overdag stralende zon, en beschut is het heerlijk, maar nachten zijn koud. Kopt de krant ook nog ‘’er komt een koudegolf’’. Nou, wij zitten er warmpjes bij. Ondertussen is in de sneeuwgebieden volop sneeuw. En dus ook overlast; metershoge sneeuw, die verkeer belemmert en zo. Winter, he?

 

Zeer zorgwekkend...voor het eerst sinds 1 ½ jaar accepteert China weer import-toelatingen voor genetisch gemanipuleerde gewassen. Een ‘’geste v/d goede wil’’? Huh? Koolzaad, mais en soja van Monsanto en DOW. Bah. 

 

Kerstreces over, niks is veranderd, Brexit spook spookt en gedonder dus in Engeland. In het geval van no-deal meent de Republiek Ierland nu van de EU te kunnen eisen dat er miljoenen Euro aan speciale steunmoeten volgen. Pardon? Dat moeten de BB’s maar betalen!

 

Heel ernstig: Volgens de Waddenvereniging is de NAM nalatig geweest met de deels weggespoelde boorlocatie op Ameland. Die locatie werd al decennia niet meer gebruikt. Een nog onbekende – maar waarschijnlijk grote – hoeveelheid verontreinigd zand met diesel en barium spoelde weg toen een nooddijk werd vernietigd door de harde wind. „De NAM wordt hiervoor al jaren gewaarschuwd” maar deden niks. Geld gaat boven milieu/natuur.

 

Grootste landbouw-technologische doorbraak. Of te wel knippen/plakken CRISP-CAR om de fotosynthese van planten op te voeren. Eindelijk is de ‘’truc’’ waar men decennialang naar zocht, gevonden. Eng. Heel eng. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mogelijk-grootste-landbouwdoorbraak-in-tijden-40-procent-meer-opbrengst-uit-gewassen~b7f9560d/ en https://www.foodlog.nl/artikel/dubbele-revolutie-wetenschappers-weten-buiten-de-grote-veredelaars-om-fotos/ maar... De Wageningse hoogleraar Leo Marcelis legde uit, dat Europa er niets mee kan, zolang de EU GGO-gewassen niet toestaat (Foodlog). Even opluchting.

 

De Grieken kunnen zonder verdere financiële steun van Europa/IMF...echt? Ondanks 289 miljard die erin gepompt zijn, is de situatie wederom kritiek. Nu strooien ze met cadeaus voor families, onroerend goed bezitters, boeren, ambtenaren, gepensioneerden en consumenten. Vanwege a.s. verkiezingen. Huh? Nog steeds is de schuld 178% van het BNP! https://www.welt.de/wirtschaft/article186530992/Griechenland-Oekonomen-sind-besorgt-ueber-teure-Wahlgeschenke.html  en Tsipras en  Mutti zijn in conclaaf...Oeps, ik voorspel ellende...

 

Zag gisteren bij een antiekwinkeltje een oude hutkoffer (klein) met 2 Jodensterren erop (Duits), en een label: Greta Giesen. Ik wil eigenlijk meer weten: wat is het verhaal achter deze koffer, hoe is die in Alicante beland, wie was die vrouw etc. Tja, dat intrigeert mij nou. En of de familie dit terug zou willen. Die koffer. Waarop Joost nuchter opmerkt, dat juist zij hem mogelijk hebben ‘’gedumpt’’ in die winkel. Tja, dat kan ook...enfin, er zit vast niemand op dit soort feiten te wachten...maar het houdt me bezig. (o.a...effe gespeurd... http://www.warmaisa.de/index.php?id=5950 / Worms?)

 

Op dit moment geef ik de voorkeur aan ca. 45 min wandelen per dag boven het zwemmen (net 22 graden)....en in de zon is het extra lekker lopen! Goed aangekleed, met wolletjes om de knieen en handschoenen aan, jas tot aan de neus.

 

Snap je dat nou? In de winter leggen kippen over het algemeen minder eieren, ook al heb je licht in het hok. Die van ons niet....de afgelopen weken krijgen we regelmatig 3 eieren/dag. Wow.

 

Oh, oh, oh...het mediterrane dieet was zo goed...maar helaas...80% van de mannen en 55% v/d vrouwen in Spanje zullen overgewichtig zijn in 2030; in 11 jaar zullen meer dan 27 miljoen mensen te veel gewicht met zich meeslepen, met extra kosten voor de gezondheidszorg. https://elpais.com/elpais/2019/01/10/inenglish/1547131751_501777.html

 

Oh, pas over een eeuw hebben (micro)plastics grote schade in natuur/milieu aangericht, zo veronderstellen wetenschappers. Nou, dan draaien we ons toch om en gaan lekker slapen?

    Nicojo wenst allen een gelukkig, gezond, liefdevol, vredig en inspirerend nieuw jaar toe

 

Vrijdagmorgen: Joost ineens in ‘’Kerst’’ mood; All I want from Christmas, en nog zo wat kerstliedjes passeren de revue. En ‘’I’m dreaming of a white christmas’’? Dream on, boy, dat komt er niet...Wel berekoud buiten, (rond 0730 was het 2)..brrr...een roodborstje keek op het voederplankje. Leeg. Dit kon ik natuurlijk niet over mijn hart verkrijgen, die blik: dus ik trotseerde de kou en ging buiten zaadjes op de plank strooien.

 

In DieWelt een verhaal over truffel; niet alleen in Frankrijk en Italië. Ook in Spanje! En Oost Europa wil daar een graantje – oh pardon een truffel – meepikken...Dat zal de truffel de komende jaren goedkoper gaan maken. Reusachtige kweekgebieden zijn in de Pyreneeën te vinden, vol geplante steeneiken (wel omheind zodat wilde zwijnen er niet bij kunnen) met waterinstallaties. Nu wordt tussen november-maart geoogst, maar de bomen zijn nog klein, en dus is er nog ‘’maar’’ ca. 80 ton/jaar. Maar over 6-7 jaar zal dat uitgegroeid zijn tot 200 ton. Truffels uit Spanje, ik kijk er naar uit.

 

Machtig mooi: de Turkse agent, die een onderkoelde puppy uit het ijsmeer redde, heeft hem geadopteerd. Top! https://www.nu.nl/258926/video/turkse-agent-adopteert-puppy-na-redding-van-ijs.html

 

Het geknal is weer over, de rotzooi is opgeruimd en tonnen fijnstof zijn de lucht in gevlogen...in Duitsland berekenden ze, dat de rond 4500 ton (!) aan fijnstof op Oud/Nieuw ongeveer evenveel is als 15,5% van de uitstoot door het verkeer...Scheveningen...Denk je lekker vuurveilig aan zee te wonen, organiseren ze een bosbrand op het strand...(De Volkskrant). Regels minachten? Klimaatdoelstellingen?

 

Geluksdruiven uit o.a. ons dal voor Oud/Nieuw; https://www.spanjevandaag.com/30/12/2018/vinalopo-regio-in-alicante-goed-voor-2-miljoen-kilo-druiven-voor-oud-op-nieuw/

De heel dunne Kalenji handschoenen van Decathlon zijn puik, voor 6 Euro heb ik heerlijke warme handen; maakt werken met de PC een stuk aangenamer. En dan nog warme sokken van Hipercor; compleet met hartjes, sneeuwvlokjes en pompons en antislip. Genieten!

 

Bio boekweitmeel. Is eigenlijk geen graan, maar grassoort. Dus lagere glycemische index, dus beter voor mij. Nu met de hand uitgerold/gesneden. De volgende keer pak ik toch mijn pastamachine weer. Smaak prima! Goed alternatief voor pasta, die de suiker i/h bloed langzamer laat stijgen. En bij Mercadona vond ik penne van boekweitmeel. Gelijk uitgeprobeerd, 1,50/250 gr. Prima. Da’s makkelijk. Per 1 januari worden een heleboel medicijnen goedkoper in Spanje, o.a. ook Glargine (= Lantus/diabetes). Da’s fijn, want het is een dure bedoening, diabetes II hebben... https://www.spanjevandaag.com/31/12/2018/1-253-farmaceutische-producten-en-medicijnen-worden-vanaf-1-januari-goedkoper-in-spanje/ Maar er wordt ook het e.e.a. duurder per 1-1: o.a. gas, elektriciteit, postzegels, tolwegen, telefonie en een revisie van het kadaster in 1.179 gemeenten in Spanje (bij ons al gebeurd).

 

Op de laatste dag v/h jaar blijkt, dat de rijksten ter aarde wel 451 miljard hebben zien verdampen door dalende beurzen...wat erg. En Stef is tevreden: ‘’we hebben de wereld ietsje beter gemaakt’’. Huh? Heb ik iets gemist? Zit vast op de verkeerde planeet. Hij dan.

 

Juncky ‘’viert’’ de Euro...? Bloomberg zocht uit, of het zo’n ‘’heil’’ was...Duitsland profiteerde het meest, Frankrijk trok aan’t kortste eind, en de Grieken zitten in de middenmoot. Slovenië en Slovakije kwamen pas later erbij, maar profiteren ook volop. Finland en België lenen goedkoper geld,  het handelsvolume van Oostenrijk groeide. Ierland en Portugal leden sterk door beperking van eigen zelfstandigheid bij de begroting en Spanje, Italië en Frankrijk verloren hun devaluatie-instrument om eigen exporten te stimuleren. https://www.volkskrant.nl/economie/onderzoek-bloomberg-nederland-heeft-beperkt-geprofiteerd-van-twintig-jaar-euro~b8b2d973/

 

Weer voel ik zo’n ‘’ge bent zelf schuld’’ want....‘’ diabetes II komt vooral door ongezonde leefstijl’’ (ongezonde voeding, te weinig bewegen, roken etc.); en dat moet je dus ook zelf kunnen oplossen...Huh? Ook al leef ik gezond, zonder junk- of industrieel food, beweeg ik voldoende, heb gezond gewicht, rook niet en drink met mate, dan nog kan je diabetes krijgen. Hoeveel gezonder kan ik nog? Wie’t weet mag het zeggen. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/31/genees-toch-zelf-je-diabetes-2-a3127417

 

Paaseitjes liggen in Engeland in de winkel...en NVWA in NL gaat vlg. jaar nog maar 52% van haar capaciteit aan voedselveiligheid besteden. Zorg dat je gezond blijft, de overheid doet’t niet voor je.

 

Zondag op maandag; laagste temperatuur 1,3 (dauwpunt – 1,1). Waterspiegel van de duivendrinkplaats had een klein ijslaagje. Het is me wat. Donderdag: - 0,3 vannacht. Het wordt eens grijs, en kouder. Blij dat we woensdag nog een paar uur zon hebben getankt.

 

Oudjaar...net zoals met kerst lijkt hier in Spanje de nadruk te liggen op heel veel eten (en drinken) en feesten, Dagenlang. Ik herinner me nog de huzarensalade van schoonmoeder (met corned beef, bah); die na 12 uur steevast op tafel kwam. Vroeger gingen we nog naar het dorp, waar we bij elke klokslag voor 12 uur een druif (snel!) moesten eten, en dan met cider v/d gemeente iedereen gelukkig Nieuwjaar wensten. Nu is het ons veeeeeels te koud, en we hebben geen zin meer in drukte en gekus van allerlei onbekenden, die al in meer of mindere staat van ‘’vrolijkheid’’ verkeren. Nee, lekker binnen, gezellig met onze nepkaarsjes, warmpjes, en na 12 uur gewoon lekker naar bed, slapen. Voor de laatste lunch dit jaar hadden we: een heerlijke tomatensoep, rijk gevuld met bloemkool, boontjes, kool, kleine pittige rundergehaktballetjes en wat kikkererwten. Uitbuiken en nagenieten buiten i/d zon bij 20 graden. Top toch?

 

Een goed begin van 2019: weer 20 graden, lunch in de zon buiten met tapas: humus, knäcke/brood, paté/kaas, boquerones, artisjokken met citroen/knoflook, en een kleine aardappelsalade. Zalig.

 

Na de feestdagen goede voornemens bij velen; afvallen, gezonder te eten, stoppen met roken & drinken....En alles omlijst met boordevol adviezen. Zinnig of niet..https://www.foodlog.nl/artikel/voor-wie-zijn-de-voedingsrichtlijnen-van-de-overheid-en-het-pioppi-dieet-ei/ ..terug naar totale voeding en leefstijl, en voedingsadviezen moeten zich niet richten op ongezonde mensen...En dan wordt triomfantelijk door de regering verkondigd, dat de leefstijlcoach wordt vergoed. Ja, voor 8000 personen. Op een totaal van 5 mio mensen die’t nodig zouden hebben...maar het Voedingscentrum weet raad met de ‘’eetwissel’’...En vlg. de WHO is aangetoond, dat light drankjes en kunstmatige zoetstoffen niet zorgen voor afvallen en zo...

 

Oh nee he, in The Independent een artikel over ‘’ is klassiek ballet seksistisch’’. Hoeveel gekker kan het nog?

 

Nee, geef me dan maar het ongekende succes v/d NASA...ook zo genoten van de prachtige beelden van Ultima Thule. Het verste object ooit wat ze kiekten. Wow. Je hebt er niks aan.

Veiligheid in gevaar? Als je drones boven Gatwick zou afschieten? Huh? Staat maandag in Engelse kranten, dat mogelijk helemaal geen drones vlogen...? Bizar. BB’s...

 

Blacky is een beetje ‘’fors’’ om het netjes te verwoorden. En elke keer als hij op de tafel van het terras ‘’springt’’, kraakt het. We hebben nu de tafel omgedraaid, zodat de poot in het midden zit; in de hoop dat als hij erop springt, het niet kraakt....overdag is dat nl. geen punt, maar ’s nachts soms wel...Gezien het feit, hoe moeilijk hij thans door het luikje klimt, zou je toch denken ‘’iets minder eten’’...maar dat komt nog niet in hem op.

 

De Volkskrant schrijft uitgebreid over visvangst voor kust van Senegal, Mauritanië, Marokko...niet door EU-trawlers, maar door Chinese en Turkse viskotters; vis wordt veevoer voor varkens/kweekvissen in eigen land. Hoezo visvangst voor voedsel? En wat als er geen vis meer is, want het wordt rap leeggevist? Komen m.n. Senegalezen dan weer naar Europa? E.e.a. is gevolg van visserijakkoord, dat de EU sloot met Mauritanië...om de visstand te bewaken en de commerciële visserij niet ten koste laten komen voor lokale visserij. Ja,ja...Maar de EU heeft daar nu geen gezag over, betaalt notabene 70 miljoen/jaar voor visrechten. Welke? Voor wie? Maar ja, migratie/terreurbestrijding en ga zo maar door, gaan voor de oorspronkelijke doelen.

 

 De Spaanse regering wil vliegbedrijven verplichten tot groene quota van 2% aan biobrandstoffen vanaf 2025. Daarmee pioniert de regering aangezien de sector tot nu toe zelf zijn strategie voor vermindering van uitstoot bepaalde. InSpanje. Zet toch geen zoden aan de dijk? Verhoog accijnzen op vliegtuigbrandstof en hef belasting op tickets!

 

Nochebuena; ofwel de 24e; traditioneel begint het grote eten in Spanje, voortgezet op de 25e, en de rest v/d week heeft men restjes. Niet wij. Dit jaar geen kerstversiering, nog geen pijnboom-denneappel met rood lint. Geen zin in. Maandag was het 22 graden, vol zon. Op kerst is het sluierbewolking, wel voldoende om wat zon erdoor te laten.Joost baalt ‘’slechte dag voor solar’’, maar het is niet anders. En of we nog een 10-tal panels en gelbatterijen aanschaffen? Moeten we nog bezien. Een grote eend is ontdaan van vet, in stukken verdeeld, en in een aziatische marinade gezet (o.a. met soja, chili, knoflook, s’appelsap, kaneel, steranijs, paprika, curry, sherry en citroen etc). Daarbij  volkoren rijst, lauwe koolsalade. Simpel maar oh zo lekker. Geen kerstgevoel. Maar op 1e kerstdag draag ik wel de kerst-oorbellen. Vooruit, 1x/jaar.

 

Zo balen; bij pijn stijgt de glucose! Wat ik ook uitzoek, ik kan de oorzaak niet vinden. Ik maak er werk van en probeer een arts te vinden, die niet in protocollen denkt, maar met me meedenkt...Een toer...Pfff.

 

Woonkamer; ik was het abstracte, kleurige schilderij al lang zat. Maar wat dan? 1e kerstdag heb ik een paar schilderijen in wissellijsten geplaatst en Joost hing ze op. Veel rustiger. Tot we een ander idee hebben.

 

Probeer je gezond te leven, zonder junkfood, vers, mager, voldoende beweging, en dan toch...diabetes II. Telegraaf kopt ...Onderzoeksleider Sabrina Schlesinger stelt dat een dagelijks ontbijt met veel granen en weinig rood vlees of suiker de meeste kans biedt om de aandoening af te weren...Helaas. Elke dag ontbeten, met gezond fruit, yoghurt, knäcke of (meergranen/bio-) brood of muesli, geen rood vlees, (bio)kaas en dun (bio) boter, zelden vleeswaar, geen toegevoegde suiker en groene thee. Gezond leven is geen garantie dus. Fluts.

 

Paus vindt dat de mensheid graaierig, gierig en onverzadigbaar is geworden. Huh? Waar blijft de kerk en gezapige bisschoppen e.a. die zwelgen in overvloed? Laten zij het goede voorbeeld stellen, met soberheid voorop (zonder dure wijnen en restaurants); in plaats van alleen de gewone burger aan te sporen tot liefdevol geven en zo...!

 

Voedingsleer wordt Citizen Science. Of het daardoor serieuzer wordt en tot betere, echte preventie van aandoeningen leidt? Of wordt het weer ‘’misbruikt’’ door handige marketeers en voedingsmiddelenfabrikanten, om ‘’maatvoeding’’ voor bepaalde groepen te maken die duur zijn?  https://www.foodlog.nl/artikel/voedingsleer-wordt-citizen-science/

 

Engeland. Na een reeks aardbevingen bij de 1e fracking-site in Lancashire pleit de industrie nu voor versoepeling van aardbevings-protocollen en dito eisen. Want anders komt ‘’hun’’ business (= profit) niet goed v/d grond...Tja, zo kan je’t ook bekijken. The Independent.

 

Vandaag, donderdagmorgen: om 8 uur 2,7 graden. Ons landgoed is rondom ingesloten met dichte mist. Waterkoud. Om 11.25 schijnt de zon, de mist lost op en zonnewarmte komt binnen. De poezenkattels hebben hun loungeplekken opgezocht: Zwartje languit op de jacuzzi, Mams op een groene tuinstoel, en Mini op het houten ligbed. Blacky is even een rondje toiletteren doen i/d tuin en zal daarna – zoals bijna altijd – lekker weer op de stoel op het terras i/d warmte slapen. Toch is het bijna 15 graden geworden. Het zwembad is 22. Met 6 mm natpak te doen. Elke dag.Pfff...

 

     Nicojo vrijstaat wenst iedereen een gelukkig, gezond, gezellig en uitdagend 2019 toe!

Nou, nou, het was me een stormachtige donderdagavond vorige week...harde wind/storm (tot 88 km/w.kracht 8), je hoort dan van alles en slaap is dan ook relatief ‘’licht’’. En daarvoor 4x tv uit/floepte gelijk weer aan, kan je wel elke keer weer de opname v/e programma opstarten...ergerlijk...Iberdrola weer. Vrijdagmorgen: nog steeds storm, w/k 7, maar met zon. Goed voor de verwarming, en verder denken poezenkattels en wij er even niet aan om ‘’lekker’’ naar buiten te gaan. Vooruit, voor een 20 min. neus fris-wandelen wil ik me wel kleden, maar daarna? BINNENBLIJVEN!

 

Elk jaar heeft Maxi i/d winter een nies/verkoudheids-periode. Deze keer hoestte ze vooral woensdagnacht lang en diep. Oh wat heb ik met haar te doen. Donderdag ging het iets beter, en s ’nachts was ze iets rustiger. Je kunt er niks aan doen. Over het algemeen gaat het vanzelf weer over. Zondag is het bijna over lijkt het. Fijn. Ze is immers ook al 12 (of meer?), deze ‘’grande dame’’.

 

Over emancipatie is weer het e.e.a. te doen. En dat NL vrouwen vooral veel in deeltijd werken. Niet iedereen wil hogerop, velen kiezen bewust voor minder werken. Het seksistische gedoe blijft: vroeger sprak je over tikpoezen (secretaresses) en nu over de sekspoezen (Telegraaf) van DDumbo. Of het ongepaste gedrag van Juncky. Nothing changed.

 

Spanje heeft het 16e nationale park erbij: Sierra de las Nieves, prov. Malaga; bekend om zijn unieke zilversparren en geologie: https://inspanje.nl/algemeen/11162/sierra-de-las-nieves-is-het-zestiende-nationale-park-van-spanje/

 

Alzheimer zou wel eens ‘’getriggerd’’ kunnen worden door verschillende medische procedures, zoals b.v. bloedtransfusies, groeihormoonbehandelingen etc. meldde The Telegraph. In 2011 was al gemeld, dat wisselingen in het oestrogeen-niveau mogelijk Alzheimer triggert: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3058507/  en: https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/risk-factors-and-prevention/hormones-and-dementia

 

En zoals Youp het verwoord...de overheid vergat de Stint te testen (?!) maar men maakt zich wel druk over EU-regels over een rolgordijnkoordklem? En de Stint was jaren geleden wel ok? Onbehoorlijk bestuur, want overheid, instanties hadden allemaal boter op hun hoofd...! Oh ja, logisch, want NL heeft een boterberg. Sufmuts ben ik toch...Maar overheid en keurders gaan ‘’vrijuit’’ terwijl het bedrijf failliet is. Ongelofelijk. En NL denkt groots...te land, ter zee en i/d lucht wil men weer ‘’great again‘’ worden. Gezamenlijk beleid/inkopen in Europa tegen de opkomende dreiging van Rusland...? Straks keren we terug naar de Koude Oorlog!? Bezopen. Huiveringwekkende bangmakerij en verdoezeling van wat echt speelt. En het mag wat kosten. Burger lijkt zich ondertussen hooguit beetje druk te maken. En dan vooral over vallende kerstboomnaalden, kerstdecoratie en kerstdiner. Wereldvragen, bijklussende artsen, na 1-dag-werken-al-uitkering, migratiegolf, geweld etc.? Noppes.

 

Dag uitdaging: voor (kaartspellen op de PC)  Pyramid, Freecell, Klondike, Spider en TriPeaks...ik ben aangestoken door Joost. Sommige spellen zijn echt pittig. Je bent zo een uur ‘’kwijt’’, en traint ondertussen flink je hersens. Tussendoor even buiten uitwaaien. En ook Mahjong heeft een dag uitdaging, nou, over pittig gesproken...

 

Noodzaak voor politieke hervorming na het rapport Remkes? Read my lips:...politici  zijn vooral bezig met navelstaren, egotrippen en krom-rechttrek-verdoezelingen. De burger is maar lastig. Corrigerend, bindend referendum zoals in Zwitserland? Griezelig! Want je wordt door de kiezers genadeloos afgestraft zo. In Zwitserland houden referenda politici scherp. NL durft dat niet. Slap. Enne...2 jaar werk waarschijnlijk voor nop = flop, maar kost waarschijnlijk top.

 

NL i/d ban v/d 1e winterstrubbels. Zondagmorgen las ik in de krant ‘’geen treinverkeer tussen Utrecht en Schiphol’’, over geannuleerde vluchten en zo. Vanwege winterweer....nou ja, 1 vlokje, en de NS is al van slag. Met zonder blaadjes en ijs...en strooiwagens hebben goedkoop - maar flut - strooizout. He bah. Wel leuk: in de VS bietst een pup een ijshockey-puck van het veld. https://www.nu.nl/257732/video/pup-steelt-puck-van-ijshockeyers-in-vs.html LOL!

 

Katowice-klimaattop. Ook zo’n top met veel loze beloftes, uitschuiven van lastige thema’s en vage doelstellingen. Intenties, die verder nauwelijks tot activiteit leiden voorspel ik. Nu gaat het vooral over procedures, controles, planning, financiën en transparantie & dialoog...156 pag’s woorden na gewauwel-praatjes...(Nu.NL en FAZ). Ondertussen levert de VS een boevenstreek: met wetgeving blijken ze nu data op buitenlandse servers te kunnen opeisen. Hoezo privacy? En vooral: waarom accepteert de wereld dit? (NZZ). Domme vraag, Lena. 

 

Wie 1984 van George Orwell al heftig vond ‘’big brother is watching you’’, moet vooral niet in China willen wonen...want dat is 1984 XXL in de 21e eeuw: http://www.spiegel.de/video/china-ueberwachungsstaat-mithilfe-des-social-credit-system-video-99023573.html

 

Foodwatch kreeg gelijk van de Reclame Code Commissie in 7 van 9 klachten over de claim ‘’geen toegevoegde suiker’’. Suiker direct/indirect (b.v. sap concentraat) is wel ‘’toegevoegd’’...Maar als suiker toegevoegd is om een andere reden dan zoetkracht? Als bindmiddel of voor textuur? Dan mag die claim wel. Nou, als producent wist ik het hiermee wel. Snapt u het nog? Foodlog.

 

Foodlog: voor het eerst is er een heel uitgebreide meta-analyse uitgevoerd naar medicinale cannabis, die naast de bewijsvoering ook nog eens naar de regelgeving in verschillende landen kijkt. Het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) probeert voor beleidsmakers orde te scheppen in de informatiechaos rondom medicinale cannabis. Dat blijkt niet overbodig. In 16 landen is de verkoop van medicinale cannabis in de apotheek inmiddels toegestaan, maar de regels, toegestane producten en voorwaarden verschillen per land... Er zou matig ‘’bewijs’’ zijn voor werking van cannabis tegen diverse klachten is de conclusie. Ja, vooral niet luisteren naar de vele mensen, die er wel baat bij hebben. Want de Farma wordt zo wel buitenspel gezet. https://www.foodlog.nl/artikel/medicinale-cannabis-eu-rapport-schept-duidelijkheid/  en kijk ook even naar de verwijzingen in de rechterbalk...Ondertussen klussen artsen vrolijk bij; o.a. bij Uni MC’s; lucratieve deals met producenten van medische hulpmiddelen o.a....hoezo belangenverstrengeling en echte zorg? https://www.foodlog.nl/artikel/de-dokter-doet-het-voor-de-poen/

 

En duurzame landbouw? Carola wilde effe snel de automatische verlenging van toelating van een 42-tal gewasbeschermingsmiddelen afvinken. Muy mooi niet, vond de 2e Kamer; en ook de EC heeft eerder dit jaar afgesproken, dat zomaar automatisch verlengen – vanwege ‘’capaciteitsgebrek’’ (huh?, met zoveel rondlopende super betaalde nitwitpiefen?) niet meer kan. Carola is voorstander van verlenging, want anders hebben boeren/telers die middelen niet meer. Juist, waarom denk je dat ze op de lijst stonden? Boerderij.

 

Oh, oh, oh, de Brexit-klucht wordt steeds belachelijker: de EU is schuld, dat May niet kreeg wat ze wilde (= cherry picking); politici willen 2e referendum (= dubbel kiezersbedrog) en dan kondigde de MvBiZa aan, dat het aantal werkmigranten sterk verlaagd zal worden; 5-jaars visa en nog zo wat bommetjes. Stel voor dat Brexit eind maart echt exit wordt ‘’take it or leave it’’, en dat de privileges voor Engelsen die in de EU wonen/werken/leven ook dienovereenkomstig aangepast worden. Ben er klaar mee.  https://www.elmundo.es/internacional/2018/12/16/5c16739efdddff42668b45c6.html  of: https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/eu-immigration-sajid-javid-home-secretary-slash-brexit-a8685646.html

 

En wat nou echt geweldig is, in de week van 19 december? 1 zonnebloem bloeit in de kippenren; 50 cm hoog, en prachtig geel. De Chikkies hebben nog niet door, dat daar heerlijke zaadjes in zitten...En aardbeien; nog bijna elke week wel 1 of meer...zalig bij het ontbijt. De eerste narcissen hebben al weer gebloeid, elke keer krijg ik een nieuwe roos op het bureau, uit de tuin; heerlijk geurend, dieprood, schitterend. Vorige week vrijdag zou de 1e sneeuw weer te zien zijn geweest op de Aitana; hebben we net gemist...En vandaag, donderdag, zaten we in Alicante i/d zon bij de haven: 19, zelfs 20 graden! WOW!

 

Jaarlijks wordt er dankzij lekken en storingen meer dan één miljard water verspild in het openbare waternetwerk in Spanje. Terwijl de weersomstandigheden ervoor zorgen dat het steeds warmer wordt en er minder neerslag is, neemt het verspillen van water als gevolg van een gebrek aan onderhoud en investeringen van de gemeentelijke waternetwerken toe. (de jaarlijkse waterconsumptie in Spanje is ca. 17,5 miljard liter.)InSpanje

 

Tot slot: Unilever neemt ‘’De Vegetarische Slager’’ over. De vegetarische slager dus...

                        Gezellige feestdagen, lekker genieten en gezond blijven

Vrijdag na de middag: Blacky ligt op een v/d stoelen op het terras, en Felix heeft zich op een kleed voor het raam neergevlijd. Beiden liggen te slapen. Oh pardon, dat heet katzwijm...Ondertussen gingen wij op de markt plantjes halen: die werden in de middag, terwijl ik zwom, door Joost erin gezet: een 20-tal slaplanten (voor ons en de Chikkies), en dan nog een tiental elk van witte/rode kool en broccoli. Het plantenvrouwtje ging het allemaal niet aftellen, dus het waren er ruim meer.

 

En potverdriedubbeltjes....na 15 rondjes lopen zie ik in mijn ooghoek ineens iets op me afzwemmen. Het zal toch niet? Jawel, een bootsmannetje. Die zijn hartstikke agressief, en bijten dat ze doen! Razendsnel zijn die donders ook! Ik snel het net gepakt (ligt op het tafeltje in het zwembad), eruit gevist, goed opgevouwen (dacht ik) en op de overkapping gelegd. En door met zwemmen/lopen...tot ik hem bij het 55e rondje weer zag. Nee he? Ja dus. Toch eruit weten te krabbelen, en floeps weer erin, die engerd? Nou, ik eruit. Morgen ga ik die dekselse donder wel vangen en vraag ik Joost even erbij te blijven, om hem aan de kippen te voeren. Nog een keer ontsnapt ie me niet! Buiten is het om 18.30 nog 18 graden! Naschrift: de volgende dag is ie foetsie. Misschien toch in het filter gezogen.

 

El Pais meldt, dat 15 miljoen Spanjaarden vervuilde lucht inademen, welke door de EU als zodanig wordt geclassificeerd. https://elpais.com/elpais/2018/12/05/inenglish/1544008632_514634.html

https://www.spanjevandaag.com/08/12/2018/11-nieuwe-dorpen-op-de-lijst-van-spanjes-mooiste-dorpen/ prachtig, echt even kijken: weer 11 ‘’mooiste’’ dorpen in Spanje erbij. En wij wonen dus in een aldea = een gehucht, want ons dorp heeft minder dan 3000 inwoners. Weten we dat ook.

 

Zo dood als een pier...helemaal fout. Nu raken spreekwoorden met dieren in de ban...Twee vliegen met 1 klap slaan of de stier bij de horens grijpen? Not done. Racistische, homofobe of discriminerende taal wordt onacceptabel, en nu kunnen eventuele gruweldaden t.o.v. dieren ook niet meer.  Tja, ik vrees dat vorig jaar  ‘’Flappie’s’’ kerst echt de laatste keer was...

 

Vrijdagavond 23.15 is het nog 17,9 graden! Om 03.30 was het nog 16 graden. Kijk, zo koelt het zwembad ’s nachts niet al te veel af! Voor het eerst vind ik dit jaar bij Mercadona en Aldi zelfs boerenkool! Leuk snack idee: maak er chips van! Kruiden, en in de oven; zalig, lekker en gezond ook!

 

Nog niet zo lang geleden ‘’het wondermiddel’’: statines. En nu wegen mogelijk de nadelen toch zwaarder dan de (eventuele) voordelen voor sommige (hele grote) groepen mensen? Het is big business, en ‘’nog meer mensen zouden het preventief moeten slikken’’ vinden ze vooral in het VK, maar deze kaskraker is niet voor iedereen geschikt.https://www.pressreader.com/uk/the-sunday-telegraph/20181209/282067688016378

 

En dan meldt Foodlog ‘’junkfood blijven eten, niet sporten/bewegen of gezond eten’’, want afvallen kan moeiteloos via een pil. Zonder moeite?! Geen fictie, maar er is een succesvolle muizenstudie (!) geweest, die dit scenario bevestigd. Binnenkort. Huh? Ik snap het: mega-business met al die mensen met obesitas, die echt niet van plan zijn om hun dieet of leefwijze aan te passen. Foodlog.

 

Minder charmant: koopkracht Spanjaarden in 10 jaar tijd flink lager:  https://inspanje.nl/economie/11148/koopkracht-spanjaarden-in-tien-jaar-tijd-flink-gedaald/  en dan blijken er ook nog 66 wegen ‘’met mankementen’’, waaronder ook veel bruggen...Aldus El País.

https://elpais.com/elpais/2018/12/10/inenglish/1544429934_139356.html en dan blijkt er nog steeds onvoldoende water – met een paar uitzonderingen dan – in de stuwmeren, ondanks veel regen dit jaar...https://www.embalses.net/provincias.php  ; provincie Alicante/Comunidad Valencia hebben nog maar 28% v/h water in hun reservoirs...

 

Roept eerder de EU  ‘’nog meer geld nodig, vanwege Brexit’’, want het royaal spenderen of in eigen zakken steken moet gehandhaafd blijven; het wordt te vaak aan onzinprojecten uitgegeven. Zoals het plastic-nepkasteel in Krakra/Bulgarije, bedoeld voor toeristen die er niet komen. 90 miljoen belastinggeld voor nop. Oh pardon, plastic. De ‘’regionale ontwikkeling’’ kijkt niet zo precies...en niemand luistert naar de EU-rekenkamer. En effectiviteit v/h beleid? Niet relevant. immers niet ‘’eigen’’ geld. En dan staat de EU plots open voor meer schuld (- 1,95% ) door Italie? Er de strafprocedure dan? Dat was maar show? De handen met gaten worden steeds groter daar. Ik moest ook maar eens zo'n project verzinnen...

 

Koolmonoxide vergiftiging. Weer een gezin net aan de dood ontsnapt vlg. de radio. Bij elke CV-ketel of ander apparaat met gas, verplicht een koolmonoxide meter erbij leveren. Bij groots inkopen wordt de hiervan prijs zo een prikkie. En verzekeringen moeten’t  verplichten. Simpel toch?

Tja, Lancashire/Engeland wilde laten fracken. $-tekens voor hun ogen, maar verder olie- oh pardon – fracking-dom...Nu weer een 1,5 aardbeving...Niet voor het eerst. Cuadrilla, de fracker,  vind de tegenstanders maar zeurders, ‘’het is niets...alsof je een meloen laat vallen’’. The Independent.

 

Nu al????....Foodlog:.... alle Europese Lidstaten gaan akkoord met het voorstel van de Europese Commissie voor een limiet op de hoeveelheid transvetten in voedsel. Het voorstel kwam er op initiatief van het Europees Parlement, dat nu twee maanden heeft om het voorstel te bespreken, schrijft het AD.  We weten al jaaaaaren dat transvetten schadelijk zijn. En nu al limitering? Wow.

 

Dino’s uitgestorven? Te inflexibel om op klimaatramp 66 mio jaar geleden te reageren? Nou, beiden kloppen bepaald niet... https://www.welt.de/kultur/article185421114/Von-wegen-ausgestorben-Steve-Brusattes-Geschichte-der-Dinosaurier.html

 

We hebben nog steeds verse, grote vleestomaten uit de tuin. Vorige week wel een van 600 gram! En sappig & smakelijk dat ze zijn, yammie!

 

Het zou toch wat zijn; als het dagelijkse (3-5x) prikken voor meten/insuline spuiten, vervangen wordt door prikloze monitoring. Er is al e.e.a. op de markt, en nog meer in ontwikkeling.  Biedt perspectief, want de vingertoppen vinden dit dagelijkse geprik zeer onleuk. De apparaten die nu op de markt zijn/komen, zijn soms redelijk in aanschaf, maar de sensor vervangen kost dan weer wel veel/jaar. En het is nog niet helemaal fool-proof. Ondertussen loont het om te ‘’shoppen’’ naar spullen voor diabetes: kies je een andere glucosemeter, kan het je zo aan meet-strips 120,00 of meer/jaar schelen! En lancetten en naalden zijn via Amazon een stuk goedkoper dan via de apotheek. En zolang ik nog niet gepensioneerd ben, en de ZK-verzekering niks betaald, maakt dat wel heel wat uit. Zo hebben we de SD Codefree bloedglucose meter besteld....en wat blijkt: tussen de Contour en deze blijkt het verschil wel 20 punten te zijn (het maakt wel wat uit of je glucosewaarde 130 of 150 is m.b.t. insuline-dosering!); potverdrie, welke is goed? Beiden zijn in Spanje, Duitsland en Engeland in de top 3 van beste meters. Enfin, we blijven een poos parallel testen. Mogelijk zit ik dus al in de ‘’goede’’ range????En ja, 15% afwijking tussen glucosemeters schijnt vlg. ISO standaarden acceptabel te zijn. De SD heeft overigens een kalibreerfunctie. En deze zegt ''meting correct''.Wordt vervolgd.