Nieuwtjes

De BiBlu kippen hebben we kennelijk via een malafide handelaar gekocht. Zo balen. Mini-eitjes, terwijl dit ras bekend staat om grote eieren... en 1 legt nog niet De bruine Chikkies leggen ook niet meer...Nou, ik zie het nog 1-2 weken aan, en anders bestel ik gewoon goede, gewone, bruine leggers en mag buurman deze kippen als soepkip hebben. Ik ben er klaar mee.

 

De boerenhoeve vordert gestaag; alle houten dakpannen zijn geplaatst en geschilderd (wat een werk). Joost de bouwer heeft een puik stuk werk geleverd met een gebogen nokplank, zo ontzettend knap gedaan! De paadjes rondom de boerenhoeve zijn gelegd; de plek voor de groentetuin is bepaald en de rotswand houdt daar de aarde tegen. De stal is klaar, hooi ligt nog te drogen voor i/d ruif. Stro ligt op zolder. Er worden nog wat bomen/struiken geplant.

En potverdrie...had ik toch het deurtje van het schijthuisje per ongeluk opengelaten...heeft de geit het krantenpapier (zo mooi roze, kwam toevallig wat krantenpapier tegen) opgevreten...Joost, er moet een ‘’knip’’ op! Enfin, de watertrog is  gevuld met heerlijk puur bergwater, de vlaggenmast is geplaatst. Maar er is een klein ‘’dingetje’’...door de koeien flatsen hebben we ook wat meer vliegen...ach, kleinigheidje hou je altijd. En laat ik nou toch een waterkan in de knechtenkamer om laten vallen, hutsefluts...

 

Maandag....onkruid wieden 1 uur, daarna nog ruim ½ uur lopen...Beetje mistig/af en toe bleek zonnetje. Wel 22 graden. In NL koud, 12 graden. Brrrr...Nou, bij ons is het de hele week rond de 25 graden. Zalig. Er komen steeds meer puntjes v/d saffraan omhoog.

 

Dinsdag een uitje na al het werk van de afgelopen weken: naar de Kanonnen van – nee, niet Navarone - Mazarron (ter info zie hier b.v. deze blog, maar er is meer hierover op internet) https://www.costa-info.com/Bateria_de_Castillitos.html de baterias de tinas.... Een mooie kustlijn, mooi weer (pietsje heiig, maar warm), en een fikse wandeling omlaag/omhoog naar het ‘’Castillo’’ met de twee enorme kanonnen (die heb ik zelf niet gezien, dat pad werd me toch te eng met die kiezels, de rest liep ik met de wandelstokken en soms ingehaakt bij Joost, hadden we ineens 6 benen...); indrukwekkend. Visje buiten op een terras gegeten langs het water in La Azohia. Daar vertelde de ober ons, toen ik zei ‘’lekker weertje vandaag’’, dat het over 2 weken daar winter is, dus koud. Nu zwommen nog mensen i/h water! Veel tentjes langs de kust gaan sluiten of zijn al dicht. De vakantietijd is over. 28 graden op de terugweg. Enkele rit 135 km van ons vandaan, prima te doen; groot stuk is nl snelweg. Helaas bleek het natuurgebied aldaar alleen per voetpaden bewandelbaar, (dus niet); Joost had gehoopt, door een deel erdoorheen te kunnen rijden. Joost zet foto’s op de blog.

 

Zijn wij toch even blij, dat in de Nicojo-vrijstaat die idiote normen over stikstof, CO2 en aarde verplaatsen niet gelden...hier is de lucht nog zuiver, het leven puur en simpel zonder vergif. De koetjes kunnen inmiddels op de wei grazen, en Sami leert de kar trekken (eerst met wat hout om te leren, da’s iets veiliger, anders krijgt de melkbus zoveel butsen...), en Bäri de pup leert alles al spelenderwijs. Over een poos haalt Sami de koetjes ’s avonds zelf naar de stal...Potverdriekonijntjes, die geit is me er toch een, zat ie vanmorgen zo maar in de moestuin! Gelukkig was ie nog in wording, dus we hebben gauw een touw gespannen; want anders vreet ie me de sla- en koolplanten op als ik die ga planten. Oh ja, het gereedschap voor de moestuin is er: hark, schop, hak en een greep. Aan het werk daar! En verhip, we hadden het kunnen weten. Alle bomen moeten voorzien worden van gaas rondom de stam, want de geit vreet alles aan! Voortgang bekijken? www.nicojo.nl / foto’s / boerenhoeve

 

Woensdagmorgen de eerste 4 saffraan bloemen geplukt = 12 draadjes voor later...Drogen nu op het terras. De grote moestuin is weer praktisch schoon, Joost heeft gefreesd. Sla en snijbiet is geplant, knoflook ga ik nog poten, en veldsla, radijs en spinazie ga ik zaaien.

 

De Zwitsers hebben iets bedacht....een apparaat voor emissievrije mobiliteit; zo groot als een koelkast (kan dus in de schuur/garage staan); een eco-tankstation voor waterstof. Ontwikkeld door de Polytechnische Hogeschool in Lausanne; voor zowel produceren als opslaan. Tja, of dat echt veilig is/wordt? https://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/wasserstoff-schweizer-entwickeln-wasserstoff-tankstelle-fuer-zuhause-a-1292625.html

 

Bizar, maandverband genderneutraal...Huh? Venus-symbool op Always verpakking? Foetsie per 2020...Ehum, wie gebruikt ook alweer maandverband? Juist...(NuNL). Het wordt steeds gekker.

 

Evolutionair gezien, zou het handig zijn als de mens plastic leert eten/verteren...las ik. Zit wel een kern van waarheid; want we verzuipen er straks in...Plastic; zoals zwerfafval (verpakkingen van snoep, koek, snacks, sigarettenpeuken, kauwgom - , en hier in Spanje ook lege zakje van de druiven die ingepakt werden; landbouwplastic dat ondergeploegd wordt of wegwaait - blikjes, flesjes, ga zo maar door...En nog steeds zijn er plastic zakjes bij supermarkten. En autobanden, fleece-kleding, en acryl/polyester/polyamide/nylonkleding bevat microvezels die losraken per was/droogbeurt. Cosmetica, sommige vaatwastabletten, schoonmaakdoekjes zijn deels gemaakt van kunststof. Babydoekjes blokkeren riolen en kartonnen bekers hebben een kunstof binnenlaagje dat niet kan worden gerecycled. Oeps. Volkskrant.

 

Denk je als hulporganisatie een super-cereal te laten produceren voor armen/hongerenden. Blijkt het besmet met tropan-alkaloides. De wereldvoedselorganisatie WFP v/d VN moet nu 20.000 ton, geproduceerd in Turkije, laten vernietigen, vanwege doden en honderden zieken in Oeganda...https://www.spiegel.de/politik/ausland/uno-welternaehrungsprogramm-wfp-vernichtet-20-000-tonnen-super-mehl-a-1293547.html

 

Naast CO2, stikstof, PFOS, PFAS en zo, blijkt nu in windmolens en schakelstations een extreem zwaar en schadelijk broeikasgas (SF6) als isolatiemateriaal gebruikt te worden. Honderden kg’s van dit zwavelhexafluoride lekken jaarlijks de atmosfeer in. SF6-molecuul is 23.000 x zo zwaar als CO2 en blijft duizenden jaren actief. BBC noemde dit SF6 in september al ‘’the dirty little secret’’ van duurzame energie. Inconvenient truth...ook niet genoemd in klimaatakkoord en dan eist de NL=regering wel dat burgers hun steentje bijdragen??? https://www.telegraaf.nl/financieel/921218615/windmolen-lekt-schadelijk-gas NL zit op een EU-eiland, weet niet waarom zij het enige land zijn die zo idioot handelt (gaat niet ten rade bij buren). Schiet door met te strenge uitleg. Geen ander land zo gek. Circuit mag wel bouwen, rest v/ NL niet? Enne, 46 te dure JSF’s, die straks elke maand even een oefenrondje voor niks moeten vliegen; hoeveel uitstoot geeft dat? Of gas via NorthStream/Rusland kan dan wel? Bizar. Burger pesten/op kosten jagen, maar uitstoot door industrie, landbouw, schepen/vliegtuigen/vervoer verlagen, en echt duurzame energie zonder vervuiling? Ho maar. En dan wil Lagarde/ECB nog meer investering door NL en de EC ca. dubbel zoveel als Brexit-compensatie; Stefje riep alvast ‘’mooi niet’’ maar mark my words, dus wel...zoals altijd. Als die Brexit er ueberhaupt komt. Ik ben er klaar mee. That’s it.

 

Ik kijk nooit naar Dance with the Stars, maar zaterdag maakte ik – tussen NCIS en Dr. Bull pauzes door – tijd om naar Bibian te kijken. Wat een ongelofelijke powervrouw is zij; voor de 11e keer kanker geconstateerd, in november weer onder het mes, en dan nog zo’n dansprestatie i/d rolstoel. Enorm onder de indruk. Wordt er stil van. Zoveel kracht, elke keer weer optimisme, bijna bovenmenselijk maar ongelofelijk knap en een inspiratie. Wow, wow, wow. Wat een kanjer, die vrouw. Daar kunnen veel jammeraars nog wat van leren.

 

Het is me wat; Forest bathing. Hot trend. Maar dan met zonder bos...en met parfums, behang, kussens en zo...big business...terwijl het helende effect van een wandeling door het bos niks kost?...Duitsland heeft de meeste boeken over ‘’bostherapie’’ en dito producten; cosmetica, rookstaafjes, woon-accessoires die het ‘’induiken’’ in het bos/hout simuleren...Shinrin-Yoku/Japan is de oorsprong van ‘’baden in het woud’’, stamt uit de 80-er jaren en was bedoeld, om mensen te stimuleren, meer de natuur in te gaan. De positieve werking daarvan is ruimschoots bewezen. https://www.sueddeutsche.de/stil/lifestyle-wald-erholung-entspannung-1.4650874

 

Je mag ook nooit wat...Smokkel van 500 kg cannabis in geraspte kaas voor de pizza... https://www.telegraaf.nl/nieuws/833026898/britse-celstraf-voor-nederlanders-die-drugs-in-kaas-smokkelden

Donderdagavond was alles al in stelling gebracht op het plaatsje. En we begonnen bij de grote olijfboom voor met plukken. Zeker al 60 kg geplukt, dat scheelt. Vrijdagochtend plukken we verder, in totaal hebben we rond 130 kg. Da’s genoeg. De rest (5 bomen bomvol met nu nog groene olijven) mag de buurman hebben (plukken dan). Zaterdag schoonmaak, malen en persen...Zondag schoonmaak, zijn we voor de verwachte slechte berichten over nieuwe gota fria/veel regen, klaar.

 

Vergadering 20.00 uur op vrijdag. Over de asfaltfabriek...Storm in glas water en paniekzaaierij voor niks. De asfaltfabriek heeft nog geen formele claim ingediend. En dan is het zaak tussen Gemeente en fabriek. Wij kunnen daar geen partij in zijn. Pfffff...eerst ¾ uur wachten op de burgemeester...dan nog een 1 uur gehoha... Blij dat ik me niet voor het karretje heb laten spannen...Da’s ook Spanje.

 

Zaterdag grote schoonmaak:olijven, dan crushen, dan persen, vanaf 09.00 uur. 1 uur pauze voor koken/eten. Om 19.00 weken de matjes in het sop, en wij i/d jacuzzi...Zondag overleg: een grote deceptie: 120 kg olijven geperst...en het resultaat? Nauwelijks olie; 4 liter. Je zou er bijna van huilen. Zoveel werk voor bijna niks. Doen we nooit weer, groene olijven. Plukken we de overige 5 bomen met Picual (goede olijven voor olie) met nog weer 3 dagen werk incl. schoonmaak als ze rijp zijn? Nee. We zijn er klaar mee...De buurman mag ze hebben. Dat hebben we dus ook weer ontdekt. Zo balen.

 

We werken hard op de Boerenhoeve voor onze 3 Zwitserse mini-koetjes, de Wallisser geit, de Appenzeller Sennenhond (voor de melkkar) en de Berner Sennen pup. Dinsdag is ons regen beloofd, wel 40 mm...nou, om 19.00 hadden we nog maar 13,6 mm. Ook fijn, konden we doorwerken.  Tussendoor ging ik met 1 wandelstok en 1 grote plu wandelen. Laat me toch door die miezeltjes niet tegenhouden? Enfin, na frisse neus gehaald te hebben, en flink doorstappend, gingen we na een korte rustpauze aan het dak beginnen. Nou, da’s een klus zeg! Al die Schindeln (houten dakpannen zeg maar) een voor een op het dak plaatsen en vastzetten. Maar goed, de lange kant is klaar, de korte – tja, daar komen we potverdriedubbeltjes toch hout tekort!

Op naar de houthandel op woensdag! Na terugkomst wordt het dak afgetimmerd, en net als we klaar zijn komt er toch even een stortbui! Net op tijd.  Wil je de voortgang op onze boerenhoeve bekijken? Ga dan naar de rubriek foto’s onder www.nicojo.nl onder Boerenhoeve.

 

Het eerste puntje van de saffraan krokus is net boven de aarde. Het gaat beginnen. Benieuwd, wanneer en vooral hoeveel bloemen we dit jaar hebben.

 

Geweldig, die E10 brandstof. Kan zo maar je bladblazer, kettingzaag etc. slopen...En waarvoor? https://www.telegraaf.nl/nieuws/1549700298/benzine-e10-sloopt-ook-bladblazers-en-grasmaaiers  ik snap het al, ‘’koop de duurdere 98’’; da’s even cashen!

 

NL slaat compleet door...nou zijn naast bouwers en zo, ook distributiecentra i/d fout bij stikstof...en dreigen terugwerkend als illegaal bestempeld te worden... Over kernenergie mag je alleen fluisteren (nauwelijks CO2 uitstoot, geen milieuschade (tenzij lek of zo), het biedt zekerheden (als je’t goed doet), maar het is nodig, wil je klimaatdoelen bereiken. Terwijl NL verlamd raakt onder CO2, stikstof en PFOF/PFAS-normen, mag natuurlijk op het circuit van Zandvoort alvast gestart worden met werkzaamheden, zonder de nodige vergunningen. Huh? Boy’s Toy’s...Ruim 300 Biomassacentrales slokken straks gezonde, gekapte bomen op (zuurstofleveranciers en zuiveraars!), ook al is het niet goed voor ons. Weet men nu al. Stop de stop, weg met idiote, navelstaar-gezever van mini-NL over normen, waarden (waar overigens ook  veel van buurlanden en zo ‘’overwaait’’ of vliegt). Ga verder met leven, bouwen en genieten. Praten we in 2050 verder.

 

Ondertussen mist EU compleet de boot door te mieren over vierkante millimeters, bureaucratie, Brexit, geld  en onzin-regelgeving. China doet het voor, IS groeit weer en Poet haakt aan met Afrika-top in Sochi. Samen met Erdy is een deal gesloten over Syrië, waar Assad vrolijk kan door-dictatoren en Erdy (met blijvende miljoenensteun v/d EU) Koerden legitiem kan verdrijven/vermoorden en DDumbo zegt okidoki. Wat een wereld.

 

Preventie van dementie v.s. nieuw hoopvol medicijn (i/d toekomst)? https://www.foodlog.nl/artikel/dementiepreventie-gaat-2-miljard-aan-zorgkosten-schelen/

 

Nee maar, Unox maakt een vegetarische rookworst (en vega leverpastei, knakworstjes, gehaktballetjes, ragout en stoofpotjes). https://www.foodlog.nl/artikel/unox-promoot-vega-assortiment-want-tijden-veranderen-maar-smaken-verschille/ Ik herinner me nog aan de ‘’proeverijen’’ v/d echte rookworst, i/d fabriek, vooral i/d winter, zo tegen 11.30 uur...dat waren nog eens tijden...

 

Ik begrijp steeds minder, hoe ik, Joost en vele anderen met ons, school hebben overleefd. Zonder smartphone, computer en vooral zonder flexibele schooltijden of huiswerkvrij. Afzien? En nu moeten de ambtenaren met een taalcoach weer begrijpelijk leren schrijven/communiceren. Ook dat nog.

 

Was het nou toch een meteorietinslag, die dino’s en ander leven vernietigde, miljoenen jaren geleden, of hebben enorme vulkaanrook en kwikvergiftiging de boel verstiert? https://www.volkskrant.nl/wetenschap/kwikvergiftiging-hielp-oerwereld-de-nek-om-te-draaien~be3f0db8/

 

Brexit...T.S.Eliot was de tijd ver vooruit ...er is tijd voor nog wel honderd onzekerheden/ en nog wel honderd gebeden en eden,/ voordat de thee is gezet en de toast bereid”... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/22/brexit-en-de-prijs-die-europa-betaalt-a3977629

 

Straks wordt volop geknipt en geplakt... Onderzoekers zijn er in geslaagd om een DNA-bewerkingstechniek bruikbaar voor gebruik te maken die 89% van de ruim 75.000 bekende mutaties kan corrigeren die verantwoordelijk zijn voor erfelijke ziekten bij de mens. Dat schrijft de NRC. Met behulp van ‘Prime Editing’, gebaseerd op de CRISPR-Cas techniek, is het mogelijk om op een specifieke plek DNA te bewerken en de gewenste codesamenstelling aan te brengen. De zogenaamde knipschaar in CRISPR-Cas is in staat om DNA te knippen op een aangegeven plaats in de DNA-streng. Helemaal 100% voorspelbaar is ook deze techniek nog niet. Ach, kleinigheidje...https://www.foodlog.nl/artikel/prime-editing-crispr-cas-voor-mensen-maar-dan-uitgerust-met-zoek-en-vervang/

 

Maar de uitsmijter v/d week? Belgisch advies aan de consument: eet vooral gezond en gezellig! https://www.foodlog.nl/artikel/advies-aan-de-belgische-consument-eet-gezond-en-gezellig/ En zo is’t maar net!

Boerenhoeve; druk met werk: de melkkar voor Sami, de Appenzeller Sennenhond is klaar, het tuigje ook. Over de dakconstructie zijn we het eens, en tijdens de bouwvergadering op zaterdagmorgen hebben we bepaald, waar de trap naar de knechtenkamer/hooizolder komt. Een raam is in het voorfront uitgespaard, bekleed wordt de buitenkant v/d bovenverdieping met houten planken, zo kan zeker ook op de hooizolder voldoende lucht circuleren. En het dak? Oef, gaan we met houten dakpannen (Schindeln i/h Duits) bekleden; dat wordt heeeeeel veel houten dakpannen zagen!

Maar goed, een Zwitserse boerenhoeve zonder hout, da’s niks...de begane grond (= woonruimte) wordt buiten gewit. Dat steekt mooi af tegen de straks donker gebeitste planken. De hooiruif van metaal is klaar. Opschieten met de watertrog, Nic! Het buiten-toilet (ge snapt, met een gat i/d plank en krantenpapier...) is klaar, maar moet nog geschilderd/voorzien worden van Schindeln. De knechtenkamer kreeg een bed (met geruit dekbed), een kast, en een kleine tafel. In de woonruimte komt een schap, een tafel met banken (en een nep-houten oven). Daar is het heerlijk vertoeven. Naast de buitendeur ook een bankje...effe uitrusten. Het gaat hard. Leuk!

 

Ik kon toch nergens meer vinden, waar mijn grootmoeder precies ooit woonde in Zwitserland, in  de houten boerderij. Ik wist het ongeveer, maar had noch naam, noch adres. Ook met Google maps vond ik het niet. Ik de Gemeente Rüschegg gemaild, want ik vond nog foto’s van het huis, toen ze daar nog woonde (laatste van 1982) en na haar dood werd het verkocht en gerenoveerd; laat ik daar nou ook nog een foto van gevonden hebben! Opgestuurd en gevraagd om hulp. En ja hoor, zondagmiddag verzonden, maandagmorgen vroeg al antwoord, laat de gemeentesecretaris daar toch elke dag langsrijden, hij woont een paar huizen verderop....dus dat kon ie makkelijk beantwoorden zonder ingewikkeld in het archief te speuren. Zo leuk! Ik vraag me af, of zoiets ook in NL kan. Waarschijnlijk niet vanwege privacy....Geweldig.

 

Potver...asfaltfabriek. en weer proberen ze me voor het karretje te spannen. Maar ik trap daar niet in, trek de kar niet (bovendien staat ‘’Sami’’ al voor de kar maar dat terzijde...); het is een zaak tussen Gemeente en de Asfaltfabriek en gaat over geld. Niet om weer te produceren. Vooralsnog vind ik dat de gemeente actie moet ondernemen, mensen moet informeren (met tolk) etc....ik ga/kan/wil het niet meer doen...Bovendien heb ik geen brief ontvangen, de andere leden wel. Vreemd...Enfin, ik ga luisteren op vrijdagavond. Basta.

 

Dinsdag is de nieuwe zout-chloor-installatie geplaatst...En nu begeven de deurscharniertjes die de magnetron bedekken, het weer...3 jaar garantie, dus dat komt goed? Nee, want de leverancier meldt, dat schade door gebruik (slijtage b.v.) NIET onder de garantie valt. Ik snap het; wel kijken, niet gebruiken. Nieuwe zijn besteld, bij een ander. Altijd wat.

 

Dinsdag, i/d ochtend, 13,7 graden en een harde, ijskoude wind...Bij Aldi zag ik een fleece-vest...had het bijna gekocht, maar we hebben nog vesten thuis...kachel i/d auto aan...pfff...maar strakblauwe hemel, haarscherpe bergen, prachtig. En wandelen is ook lekkerder als het niet zo warm is...Ovenschotel gemaakt: met witte kool, pittig gekruid gehakt, ui, knoflook, tomaat, restje sperziebonen & aardappels, kaas en nog een rest saus van de kipschotel zondag...Zalig en verwarmend.

 

’s Avonds rond 20 uur wil ik nog een klein hapje klaarmaken. Water 0....Joost kijkt, inderdaad, ook buurman heeft geen water...Ik bel de waterboys, ja er is een ‘’averia’’ (probleem b.v. breuk of zo), en hoe lang het duurt? Mogelijk opgelost i/d loop van woensdagmiddag. Kampeer-modus wordt van kracht. Emmers water uit het zwembad, reserve-water flessen naar boven voor thee etc., en nieuwe flessen halen. Woensdagavond toen we thuiskwamen deed het water het weer. Fijn.

 

3-D printer? Laatst zag ik er een bij Leroy Merlin (bouwmarkt)!...er lag een kleine gekko geprint en wel. Leuk!? Maar de aanslagpleger in Duitsland drukte zijn machinegeweer thuis zelf. Met 3-D. Maar niks aan de hand hoor...vooruitgang moet je niet stoppen. Ook niet als het verkeerd gaat...?

 

Het wordt serieus! Schuilkelder bouwen, voorraden hamsteren. Want in 2084 (!) zou wel eens een Asteroïde kunnen inslaan op aarde...Jawel... https://www.welt.de/wissenschaft/weltraum/article201728694/Asteroid-entdeckt-In-65-Jahren-koennte-2019-SU3-die-Erde-treffen.html

 

Piketty: gelijk of gek? https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/piketty-is-terug-met-een-nieuwe-ideologie-van-gelijkheid~b4c47328/

 

Gepiepeld worden we... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/15/inkomen-koning-bewust-lager-voorgesteld-a3976821

 

Aha...wetenschappers vonden samenhang tussen hersenactiviteit en levensverwachting (vakblad Nature)... Het proteïne REST schijnt een centrale rol te spelen. Met een medicijn (!!!!) kan het ouder worden vertraagd worden...Echt? Harvard Medical School is echter kritisch. Te veel denken verkort je leven...? En ja hoor...er wordt gespeculeerd dat de ontwikkeling van medicijnen, die neuronale activiteit v/d hersenen moduleren, levensverlengend zouden kunnen zijn/worden...Echt? Of vooral ''Kassa!"'? Welt.de

 

En dan nog; DNA-analyses kunnen helpen, je gepersonaliseerde dieet te vinden...Speekseltests zijn thans te koop. En de ‘’slimme’’ koelkast, mits goed geprogrammeerd, laat je weten, dat je b.v. nu noedels moet laten staan, maar eerder een salade moet maken...toekomstmuziek? Nutri-genetici denken, dat genen de sleutel kunnen vormen en dat een genetisch profiel kan helpen, een persoonlijk voedingsadvies te geven. Bedrijven zien al mogelijkheden.  https://www.spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/diaet-mit-dna-analyse-auf-der-suche-nach-dem-schlankheits-gen-a-1291135.html maar er zijn ook risico’s, blijkt...

 

Brexit-gate slotfase? Juncky weer...er ligt een fantastische deal! Met zonder goedkeuring DUP? Met een Brits minderheidskabinet waar de oppositie al op schiet? De 27 EU landen gaan akkoord. Maar de BB’s zullen zaterdag weer de knuppel in het hok gooien. Mark my words ‘’there is no deal until there is a deal’’. En die komt er nooit...

 

Gaan we nu wel/niet olijven (deels nog groen) plukken? Er is veel over olijfolie geschreven. Maar is groene olijfolie beter dan die van overrijpe/zwarte (niet die ingekleurde zwarten v/d supermarkt!)? O.a.  http://michmyer1.tripod.com/olijfolie.html Aangenamer is het plukken/schoonmaken/persen bij lekker weer, en ook de schoonmaak is fijner bij 20 dan 10 of minder graden. Er is dus wat voor te zeggen, om het naar voren te trekken...Besluit: we plukken morgen, vrijdag, persen zaterdag en maken schoon op zondag...En tijdens het druilweer vlg. week gaan we de boerenhoeve verder afwerken. Aldus besloten.

Koude nachten...12 graden. Binnenkort maar eens de warmtedeken naar voren halen? Overdag is het nog heerlijk, tussen de 26 – 30 graden! Het wordt voorlopig een ‘’warme’’ herfst, winter is nog ver weg!

 

De enorme takkenzooi is opgeruimd; 9 (of 10?) vrachten naar het Ecoparque, en nog 2 vrachten naar de brandstapel, aanvegen, een klaar..Joost bosmaaiert het onkruid maandagmiddag. Je zou niet zeggen dat er een boom is gesnoeid....al die takken eronder lagen zijn opgeruimd. Chikkies dolblij, want er zijn volop insecten/kevertjes, die nu bloot liggen! Leggen, zeg ik!

Zie onder Foto's = TAKKENZOOI, een reportage van het gebeuren. 

 

Chloorapparaat kaduuk...wordt dure vervanging...Pas nog het vliegenvangapparaat kaduuk (inmiddels nieuwe geïnstalleerd). Wat volgt? En de solarboy geeft krom advies, wil 2 in plaats van 1 omvormer plaatsen. Naast degene die we al hebben. Huh?  Effe rustig aan.

 

Het heeft wat handen/voeten i/d aarde gehad...Het speciale transport van onze 3 mini-Zwitserse koetjes, 1 Walliser geit, een Berner Sennen pup en een Appenzeller Sennen (die gaat voor de melkkar)...Niks ‘’we gaan beginnen’’’. We zijn begonnen: hout is binnen, bouwtekeningen zijn klaar, de stal is in wording, en gelukkig hebben we nog hooi/stro. Weer veel werk aan de winkel dus...maar het schiet op! We zijn blij dat ze er zijn! Onze Nicojo-boerenhoeve groeit!

 

Tandarts maandag: de provisorische vulling (ik snap nog niet waarom niet gelijk de definitieve geplaatst kon worden) wordt vervangen door de definitieve. 20 min. werk. Ik hoop dat ik de komende jaren alleen op controle/tandsteen-verwijdering hoef.

 

Er zijn nog wat tomaatjes geplukt, kleine (want niet goed geleverd), we hebben appels, granaatappels en druiven (maar veel zijn slecht). Met mate, maar zalig.

 

Oh nee toch, krijg ik een ‘’alert’’ van de voormalige Asfaltgroep; er is weer gedonder, de fabriek claimt (brutaal maar onterecht) miljoenen v/d gemeente. Die hebben onze advocate ingeschakeld. Wordt vervolgd...

 

Baaldag vandaag...geen zin in tuinwerk, dus op zoek naar onderdelen voor bouw v/d stal, en lekker tapas gemaakt...morgen gaan we weer verder. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

 

Mini heeft weer iets...gaat ze op de voerplank, die tegen de klimop heg zit (te zien vanuit het badkamerraam), springen, en tuurt langdurig i/d heg. Wat ziet ze daar? En ineens verdwijnt ze erin. Nou is zij niet zo’n jager, dus ik vermoed, dat ze uiteindelijk daar een veilig, beschut, geheim en rustig slaapplekje heeft, maar zeker weten doen we’t niet, mirakels toch.

Vrijdag: weer zorgen we ervoor, dat 3 stapels takkenzooi klaarliggen...We zijn er nog een poos zoet mee.

 

De peertjes zijn over...veel zien er aan de buitenkant puntgaaf uit, maar als je ze schilt, zie je dat ze van binnenuit rotten...potverdrie...Waarschijnlijk het gevolg van teveel vocht.

 

Prachtig! Als ik wandel, zie ik velden vol sappig groen, met een witte waas van al die (onkruid)bloemen, schitterend! Joost houdt ons terrein goed bij, want als het onkruid te hoog groeit, moet ie continue van de trekker af, en de plukken onkruid tussen de ploegscharen wegtrekken...Het onkruid groeit razendsnel door die regen. Maar het is een mooi gezicht. En niet te geloven, de tuinman v/d buren is er weer! We maken een praatje...Hij wil dolgraag het terrein kopen, maar ze vragen veels te veel (voor bouwval etc.). Idioten; met elk jaar braak liggen verloedert het huis en het terrein. Maar nee, ‘’het onderste uit de kan’’... Enfin, het zou fijn zijn als het hem lukt.

 

Ok, ok, ik weet, ik ben ietwat ‘’prettig gestoord’’...heb weer een project...Ik ga een Zwitserse boerderijscene maken: met houten stal, echt Zwitserse (handgemaakte houten) koetjes (en een geit, en een Appenzeller en Berner Sennehond). En natuurlijk grapjes, en zo.... voor i/d keuken op de dekenkist. Voor de Appenzeller hond – da’s de grotere/gladde variant van de Berner Sennen, gaat Joost een kar maken. Om de melkbus naar de kaasmakerij te brengen. Zo leuk. Moet natuurlijk een figuurzaag voor al die frutsels komen, wij zijn ermee bezig. Geïnspireerd door een bezoek aan Zwitserse vrienden (en de boerderij van mijn grootouders), die een haast antieke stal hadden met dito dieren en zo. Ooit wilde ik een poppenhuis maar dat kon niet toen ik kind was (geen geld), en de vele ‘’kerststallen’’ hier in Spanje riepen altijd weer verwondering op; zulke leuke scènes (met houtvuur, ovens, stalletjes, dieren etc...). Ik ben niet gelovig, maar ik vind die ‘’landschappen’’ die je tegen kerst ziet, echt prachtig! Enfin, we zijn er druk mee; tekenen, maquette maken, meten, checken, uitzoeken. Joost maakt de stal/boerenhuis en het grotere werk, ik doe het friegelspul, zoals een moestuin met mini-slakropjes en zo van klei....en natuurlijk een houtstapel met kat, bloembakken met geraniums, een trog voor water, tafel met kaas, boerenbrood, een Zwitserse vlag & Berner-Bär...etc. En ik zou Nic niet zijn, als ik daar niet wat maffe ‘’verrassingen’’ in stop. Zoals wellicht een dino achterin de koeienstal? Maar eerst de takkenzooi wegwerken, dan ‘’het leuks’’.

 

Roeptoetert Joost ‘’het wordt winter’’....Ja lieve schat, maar met 32 graden overdag (dinsdag) duurt dat nog een poos...De nachten worden fris (tot 13 graden) maar het dekbed is warm.

 

Het is te gek voor woorden...we hebben een tijger mug gezien! Naast ons zwembad. Potverdrie, hij is dus in ons dal! Eng beest Sommige dorpen hebben er veel last van! En ook onze gemeente waarschuwde ervoor. Nondeju!

 

NL wordt steeds gekker...De aanleg van een deel van natuurgebied De Zumpe aan de oostzijde van Doetinchem is stilgelegd vanwege het stikstofbesluit van de Raad van State. Omdat de aanleg van de natuur gebeurt met machines. Daarbij komt stikstof vrij.  Aldus De Gelderlander. Geen ander land in Europa doet zo spastisch over stikstof. Ze zijn gek in DH. Stop de auto’s! https://www.gelderlander.nl/doetinchem/aanleg-doetinchems-natuurgebied-stilgelegd-vanwege-stikstof~a909419b/

 

Nederlandse onderzoekers deden wat echte proefjes waarin simpelweg is vast te stellen dát plastic een effect heeft. Aan de Rijksuniversiteit Groningen is de invloed van vezels in synthetische kleding (65% van onze kleding), vloerbedekking en gordijnen getest op gekweekte cellen van luchtwegen en longblaasjes. En de uitkomst stemt niet vrolijk. https://www.foodlog.nl/artikel/plastic-angst-lijkt-gerechtvaardigd-na-vaststellen-feitelijke-effecten/

 

Kurkumapoeder in Bangladesh wordt op grote schaal bijgekleurd met loodchromaat. In zeven van de negen belangrijkste kurkuma-producerende districten, samen goed voor de helft van alle kurkuma in het land, troffen milieuwetenschappers van de Amerikaanse Stanford Universiteit tot 500 keer hogere concentraties lood aan dan toegestaan in de specerij. Giftige troep! https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/01/bengalen-doen-lood-in-de-kurkuma-a3975216

 

Het kan nog maffer in NL. Nu weer met de Warenwet. Wil je een kippenei biologisch laten certificeren, kan het niet, omdat de kip insecten vreet (als ze buiten lopen), die niet biologisch gekweekt zijn...Te zot voor woorden. https://www.foodlog.nl/artikel/een-eitje-van-een-kip-die-insecten-eet-mag-niet-biologisch-heten/

 

He, verdorie, toch niet Atlantis...maar ooit was er nog een continent tussen Europa en Afrika...Is ontdekt...Het ‘’Greater Adria’’. Jawel. https://www.welt.de/wissenschaft/umwelt/article200979858/Greater-Adria-Forscher-entdecken-versunkenen-Kontinent-unter-Europa.html

 

Te huur: ‘dierlijke’ robothond op pootjes, u mag zelf verzinnen wat u daaraan heeft". De vierpotige robot Spot – vanaf nu te huur – beweegt haast dierlijk, terwijl hij rondwandelt over oneffen terrein of trappen beklimt. Het is het eerste commerciële product van de befaamde robotbouwer Boston Dynamics; een doorbraak in de ontwikkeling van robots.  Tja, hoezo hond  uitlaten, aaibaarheid, liefde en gezelschap?... https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/te-huur-dierlijke-robothond-op-pootjes-u-mag-zelf-verzinnen-wat-u-daaraan-heeft~b33fa623/

 

LOL...Grappy wil ingrijpen bij bedrijven, die hun computerbeveliging niet op orde hebben. Las ik toch vorige week, dat de overheid, grote bedrijven de VPN-updates niet of onvoldoende deden. Ik zou zeggen, steek hand in eigen boezem Grappy en doe eens echt wat in plaats van te brallen!

 

De Mono Lake in Californie is geen geschikte plek om te leven. Het water is 3x zo zout als de oceaan en heeft een extreem hoge pH waarde.   En alsof het nog niet genoeg is, zit er ook nog het giftige arsenicum in. Geen wonder, dat tot nu toe maar 2 diersoorten zijn gedocumenteerd: zoutkreeften en een vliegensoort, die in staat is om te duiken i/h water...Nu hebben wetenschappers 8 microscopisch kleine wormpjes ontdekt...met 3 geslachten, resistent tegen het arsenicum en hun nakomelingen groeien op in een buidel zoals bij kangoeroes.  https://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/mono-lake-forscher-finden-wuermer-mit-drei-geschlechtern-in-kalifornischem-see-a-1289172.html

 

De Verenigde Staten mogen tarieven heffen over 7,5 miljard dollar aan goederen uit Europa, als reactie op de illegale subsidie die de Europese Unie verleende aan vliegtuigbouwers. Aldus de WTO. In januari beslist men over soortgelijke ‘’steun’’ door de VS aan Boeing en dito heffingen van de EU op de VS. Tit for Tat noemen ze dat? Ik noem het kleine-jongens-pesterijen met grote economische gevolgen. Grow up, boys.  

Zeuren over klimaat en stikstof? Niet in Brazilie...daar mag binnenkort een autorace plaatsvinden in het beschadigde deel v/d Amazonas. Alles voor boys-toys en zich druk maken om mlieu is iets voor de domme burger? Telegraaf https://www.autovisie.nl/nieuws/er-gaat-geracet-worden-in-het-regenwoud-in-de-amazone?

 

Als het aan de EU ligt, zal iedere burger zijn huishoudelijke apparaten voortaan zelf kunnen repareren (krijgen we dan van de EU een reparatiesetje???). Verlengt de levensduur van die producten. Is dit wel zo? Spaart het grondstoffen? https://www.welt.de/wirtschaft/article201317052/Reparaturvorschriften-Komplizierte-Regeln-fuer-Haushaltsgeraete.html

 

Tjonge jonge. Een universum op zichzelf; 6 boeken dik project over onderzoek naar het fenomeen brood. Tot op de laatste kruimel. 2 wetenschappers waren hier druk mee, en een patissier. En de ultieme vraag werd beantwoord; ‘’hoe blijft het het langst vers’’? https://www.welt.de/icon/essen-und-trinken/article201059988/Brot-ist-vieles-Klimasuender-Droge-Heilmittel-17-kuriose-Fakten.html. Tja, rechtsom of linksom, ik bak mijn bio-brood met bio-meel, gist, water, zout, evt. kruiden, zaden en noten, met zonder toevoegingen. En het is me toch lekker!

 

Uitsmijter deze week: ‘’Arib staat haar mannetje’’...ahum, genderneutraal? Ik zit er niet mee, maar een kleine minderheid in NL is daar scherp op. Belachelijk