Nieuwtjes

De pc van Joost is na ‘’opfrisactie’’ en upgrade – dankzij kundig advies van ‘’onze’’ digitale mantelzorger’’ een stuk sneller; back-up zijn safe, en het besturingssysteem draait op ssd....Joost is er blij mee. Straks de mijne ‘’opfrissen’’ met groter geheugen, kunnen we weer 5 jaar door.

 

Koud, overdag 9 – 12 graden. I/d zon heerlijk, als er niet teveel wind is. Nog een weekje, en dan komen er normalere temperaturen voor hier.

 

Maandagmorgen: ik schrik me rot...mijn klei-octo-pussy heeft forse scheuren! He verdikkie, op de vroege morgen zo’n schrik, ben ik halve dag van slag (in tegenstelling tot een kip, die dan v/d leg is...maar tegenwoordig krijgen we iets meer eitjes...)Mogelijk was de last v/d tentakels toch iets te veel? Zondagavond brandde voor het eerst de verwarming, ook in de hobbykamer. Te warm = te snel gedroogd = scheuren! Ook weer van geleerd. Enfin, na ¾ uur restauratie en nog eens goed inspuiten, gaat het geheel weer onder de ruime plastic hoes, om langzaam te drogen. Woensdag: het ziet er goed uit! Gewoon langzaam verder laten drogen onder de hoes.

 

De buurvrouwen zouden graag zien, dat we de hooischuur voorzien van een lichtketting voor kerst, staat zo leuk zeggen ze. En oh, als er toch sneeuw zou vallen op het donkere dak, dat zou prachtig zijn! Ik wil geen winter. Noch sneeuw. Al helemaal niet op het dak; moet ik verdorie nog sneeuw-haken plaatsen, zodat de sneeuw niet naar beneden kan kukelen? En een sneeuwschuiver aanschaffen? Muy mooi niet! En gezellig lichtjes voor de koetjes? In de stal is licht. Voldoende. Kerstman of kerstversiering? Niet bij ons. ’s Ochtends draait op de radio nu ook al kerstmuziek!....en zijn we op gegeven moment onderweg, zegt Joost ‘’kijk, een wolk i/d vorm van een kerstboom’’. Het is niet te geloven. Samenzwering is het. Ik haaaaaat winter, kou, sneeuw en ijs! En kerst met ballen en zo ho maar! Wij hebben palmen en bougainvilles, daar past dit niet bij! Wie houdt nou niet van kerst? Ik.  En ik zit er niet mee.

 

Dinsdag gaan we naar El Hondo http://www.visitelche.com/naturaleza/parque-natural-el-hondo/ ; een wetland-natuurgebied; we zagen unieke purperkoeten (paarsblauw, uit de rallen-familie, komen alleen voor in Spanje, Portugal en Sardinië, prachtige vogels!), bergeenden, een pato naranja (of te wel slobeend), flamingo’s (de jongen zijn grijzig), waterhoentjes, en als extra bonus: voor het eerst in ons leven zelf een ijsvogeltje gezien! Joost maakte foto’s. Door de wind en grote afstand niet super scherp, maar toch, onze 1e ijsvogel! Yippie! Zie Zoom https://zoom.nl/foto/natuur/purperkoet.3128482.html?object=user&object_id=137447

 

Herfst...ook hier. In de bermen nog volop blommekes: wit, paars, blauw, geel, roze. Enne, natuurlijk weer tijd voor aparte spinnen...Niet mijn favoriet, wel fotogeniek, en nu aan het determineren...wat voor een is het? Een araneus pallidus dus.

 

Dreigende pensioenkorting, tanende zorg, gebrek aan verpleegtehuizen en burn-out bij mantelzorgers, en dan ook  nog schuld aan koopkrachtverlies en economische groei in 2021/2022? Ouderen zijn de kop van Jut. Vergeet men gemakshalve wel erbij te zeggen, dat de lasten wel steeds hoger worden terwijl er miljarden in de Staatskas zitten en teveel geld naar zaken gaan, die niet i/d basiszorg horen...

 

Disney+ markeert films met „verouderde culturele representatie.”...Dumbo, The Aristocats of Peter Pan is not-done...Wat volgt? Genderneutrale en niet sexistische (want bruine) pepernoten?

 

NL: de EU bepaalde in 2019 dat cannabis (of te wel CBD, dat ook gewonnen kan worden uit hennep, anders dan THC, dat uit de cannabis/marihuana plant komt), tot de novel foods behoren. En dus is de vraag, mogen al die druppels, thee of snoepjes wel verkocht worden? NVWA vindt, dat producten uit hennep niet opeens novel food is. Maar als CBD als extract ergens aan toegevoegd is? Oeps, dan is de veiligheid ineens niet aangetoond? Idiote discussie en discriminatie van natuurlijk ingrediënt. https://www.foodlog.nl/artikel/verkoop-cbd-niet-zonder-risico-in-nederland/

 

Medicijnen zijn bij bepaalde hartproblemen net zo effectief als stents of bypassoperaties. Die conclusie trekt de American Heart Association na een groot onderzoek dat 100 miljoen dollar heeft gekost en waarbij de gegevens van 5000 patiënten zijn bekeken. Uit de studie blijkt dat mensen met ernstige, maar stabiele hartproblemen net zo veel baat hebben bij alleen medicatie. https://www.telegraaf.nl/nieuws/87631256/pil-vaak-even-goed-als-hartoperatie

 

DDumbo dicteert zijn ‘’recht’’ aan het Midden Oosten: 2-landen oplossing voor Israël/de Palestijnen? Is naar de Filistijnen...weg hoop Palestijnen. Illegale nederzettingen zijn plots niet meer illegaal, vlg. de VS. VN? Internationaal volkenrecht? De wereld zwijgt oorverdovend. Dictator Erdy stuurt 2 IS vrouwen naar NL, waarvan 1 haar NL-schap al afgenomen was...Over de heg flikkeren, en de hand blijven ophouden. Ook hier: EU zwijgt. Schande, deze politici, egotrippers, volgevreten theorie-tijgers en tandeloze organisaties!

 

Overigens, het kan nog maffer...het Afrikaanse land Eswatini, dat tot vorig jaar nog Swaziland heette, wordt verscheurd door armoede, maar dat weerhield koning Mswati III er niet van zijn toch al  indrukwekkende autocollectie uit te breiden met niet minder dan  negentien Rolls-Royces en 120 BMW’s. Volgens The Times komt de aankoop van zijne excellentie ten goede aan het gezin, dat uit 15 vrouwen en 23 kinderen bestaat. De monarch - die meer dan 200 miljoen dollar waard is - ligt al langer onder vuur vanwege zijn overdadige levensstijl. Zo bezit hij een vloot van luxe auto’s, privévliegtuigen en heeft hij zelfs zijn eigen luchthaven. Volgens de Britse krant The Guardian verhoogde Mswati enkele jaren geleden zijn huishoudbudget tot 61 miljoen dollar - en dat terwijl de meerderheid van zijn onderdanen van minder dan één dollar per dag moet zien rond te komen. Mswati heerst al over Swaziland sinds 1986, als opvolger van zijn vader koning Sobhuza II, van wie hij de 67e (!) zoon was. Zijn wil is letterlijk wet: een grondwet hanteert Mswati niet. (Gelderlander). Dat bedoel ik nou

 

Gauguin’s schilderijen? Of je daar nog gewoon naar mag kijken....? Deed  het nl. met jonge meisjes (Picasso overigens ook...)...? National Gallery geeft feitelijk relaas. Wil/moet je dat wel weten? Zo wordt alle kunst, mystiek, traditie en volksgebruik wel om zeep geholpen.  https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/kijkt-dit-meisje-neutraal-hoe-meer-je-weet-hoe-anders-je-haar-blik-interpreteert~b11cd89f/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

 

Da’s nou top; NEW SOUTH WALES - De zwaar verbrande koala die afgelopen woensdag al huilend en schreeuwend werd gered uit de vuurzee in Australië is herenigd met de heldhaftige dame die hem uit een boom plukte. Op videobeelden van de dramatische redding was te zien hoe Toni Doherty geen moment twijfelde het dier te helpen aan de bosbranden te ontkomen. https://www.telegraaf.nl/nieuws/471687015/koala-lewis-herenigd-met-vrouw-die-hem-redde-uit-vuurzee Top wijfie!

 

Uitsmijter v/d week....De Nederlandse wens om in 2030 ongeveer twee miljoen elektrische auto's op de weg te hebben is onrealistisch, schrijft dagblad Trouw op basis van onderzoek van bureaus Metabolic, Copper8 en de Universiteit Leiden. Door de wereldwijd groeiende vraag naar elektrische auto's zijn er onvoldoende kritieke metalen beschikbaar voor zo'n grootschalige overstap in Nederland. https://www.nu.nl/auto/6012168/tekort-aan-metalen-staat-overgang-naar-elektrisch-rijden-in-de-weg.html Hapsnap-maatregelen? Haalbaarheid, kosten/baten? Regeren is vooruitzien...

Knoflook zit i/d grond, spinazie, radijs en pluksla is gezaaid. En een bak vol tomaten geoogst, en dat in november, yammie! Volop appels, mondjesmaat sinaasappels, de citroenen kleuren, en nog granaatappels.

 

Het is af. Onze boerenhoeve. We vinden het een geslaagd project. Normaal bouwen we in het groot. Maar nu hebben we een miniatuur Zwitserse-Heimat-landschap gebouwd, met een boerenhoeve (incl. hooi/strozolder en stal), en we importeerden origineel Zwitserse handgemaakte koetjes, geit en hondjes; maakten een miniatuur-groentetuin en nog veel meer. Het betekent heel veel voor me; een stuk jeugdherinnering, en  een stukje van  ‘’mijn’’ Heimat nu hier. Het is mooi geworden en we zijn er trots op. Zie: www.nicojo.nl/foto’s/boerenhoeve (video en foto’s). Het is alleen elke keer weer een verrassing i/d morgen ‘’waar zijn de beestjes’’...Zoekt en gij zult vinden want ze lopen overal. En als’t kan, zit de geit i/d moestuin.

 

Koud...het wordt ook hier frisser. De kledingkast is opgeruimd: zomerspul naar achteren, warmer spul naar voren. Maandag gaat de deken op het bed. Overdag warmt de zon het huis mooi op, zodat het 23 graden is ’s avonds. En de jacuzzi houdt ons ook warm als we rond 17/18 uur er even in gaan. Maar heel veel harde wind, en langdurig. In de luwte is het aangenaam met het zonnetje, maar de ijskoude ‘’poolwind’’ (= zo ervaar ik die) verstiert de boel.

 

Dit jaar lijkt het alsof er meer, harder wind waait. Heel onleuk. Vooral ’s nachts. Dan liggen Joost en ik vaak wakker...luisteren naar de geluiden...De poezenkattels moeten er ook niks van hebben; lekker rustig op het terras wegkruipen in casita’s, penthouses of stoel, heerlijk. Zondag was het heel erg, met hele zware windstoten. Buren verderop beneden i/d straat: daar waaiden 6 zonnepanelen weg van het afdak v/d schuur. Wat een ellende: panels naar de knoppen, draden gescheurd, etc.. Moet er niet aan denken. Wij hadden gelukkig geen schade. Maar wat een stress en gedoe voor hen.

 

10 kg air-dry klei is binnen. Zo ben ik niet afhankelijk van iemands oven, want zelf hebben we er geen meer (die uit NL liep op krachtstroom, en dat hebben we hier niet). Er zijn ideeën voor een aantal sculpturen voor tussen de ramen, die ik wil maken. Het eerste werk is gestart. Snoei/tuinwerk (gelukkig minder aan het worden), we plannen nog uitjes/even eruit, foto’s maken (Joost) en genieten. We zijn druk, maar niet te, en we genieten.

 

Woensdag: het geplande uitje? Viel uit; er bleek bewolking en regen daar waar ik naartoe wilde, te komen, en om daar uren voor te rijden, nee. Dus plan B) de computer van Joost is weggebracht. Krijgt een opfrisbeurt...of te wel uitbreiding geheugen, extra harde schijf van 1 tb, een ssd-schijf etc...vrijdag op te halen. Daarna volgt de mijne. Kunnen ze weer een paar jaar verder. Dankzij goede tips wisten we hoe we’t moesten regelen. Enne...met 25 op een terrasje lunchen, dat was de bonus daarna. Een v/d laatste echt warme dagen?

 

Het nieuwe kleine sculptuur voor in een v/d vensterbanken in wording: een ‘’octo’’pussy...(en nee, het is vast niet wat je denkt...) verder verklap ik nog niks, maar ik zou Nic niet zijn, als ik van een ‘’gewoon’’ ontwerp iets mafs maak. Met veel plezier. 

 

Donderdag: ik ga lopen met 17 graden. Koude wind waait. Bah...Daarna maak ik de ketchup af (die had lekker zachtjes geprutteld), en begin ik aan mijn sculptuurtje....En potverdrie, ineens regenbui, en temperatuur zakt tot 9 graden. Huh? Winter, ben ik in de verkeerde film beland?  In vele provincies in Spanje ook red alert voor sneeuw! Wel vroeg voor dit jaar...En nee, we gaan geen sneeuw op onze boerenhoeve leggen, noch op het gras. Geen wintergedoe hier. Snotverpielekes...

 

Ondertussen maakt Joost de grote vriezer leeg, verwijdert het ijs en plaatst de voorraad v/d vriezer beneden weer naar boven. 2 vriezers i.p.v. 3.....ach, zegt die lieverd, nog zo’n 75 porties tomaten en iets van 60 porties uien...mooi zo, want het gaat hard...

 

Onderzoekers van de universiteit van Kansas stelden data gestuurd vast welk voedsel ’hyper-palatable’ (‘hyper-smakelijk’) mag heten. 62% van de in de VS verkochte levensmiddelen stimuleert overeten omdat ze te lekker zijn (Hotdogs, brownies en pretzels bevatten eenduidig te identificeren combinaties van suiker, vet, zout en koolhydraten).... https://www.foodlog.nl/artikel/veel-te-veel-voedsel-is-veel-te-lekker-in-de-vs/ Tja, zelf koken is vlg. mij stuk lekkerder & gezonder.  

 

Zwitserland staat bekend om haar goede gezondheidssysteem. Echter...data die dit staven, zijn er nauwelijks. En wat er wel is, laat zien, dat de kwaliteit v/d medische verzorging in Zwitserland verbeterd moet worden; qua kwaliteit, maar ook t.b.v. veiligheid van medicamenten, ongewenste bijwerkingen en medicatiefouten komen te vaak voor. En ruim ¼ van 65-jarigen en ouder krijgen potentieel onwerkzame of niet adequate medicijnen voorgeschreven met hoger risico op bijwerkingen die groter zijn dan de verwachte voordelen. . https://www.nzz.ch/schweiz/medikamente-in-der-schweiz-kommt-es-haeufig-zu-fehlern-ld.1520683

 

Nestlé, Unilever en P&G kopen palmolie van leveranciers, die deels verantwoordelijk zijn voor bosbranden in o.a. Indonesie/Zuid Oost Azie, aldus Greenpeace. De VN waarschuwt dat ruim 10 mio kinderen in gevaar komen door luchtvervuiling; ruim 360 mio ton CO2 is alleen al tussen 1-8 tot 18-9 dit jaar uitgestoten... https://www.independent.co.uk/environment/indonesia-forest-fires-palm-oil-nestle-unilever-pg-desforestation-slash-burn-a9195716.html

 

De 20 belangrijkste landen v/d wereld zijn ‘’goed’’ voor 80% v/d wereldwijde emissies. Maar...het klimaatverdrag van Parijs zal de gestelde doelen niet gestaafd zien door resultaten. Veel geklets voor niks. https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/klima-energie-und-umwelt/die-g-20-staaten-tun-zu-wenig-fuer-den-klimaschutz-16478544.html

 

Zwitserland heeft van 1969 tot 1982 ruim 5321 ton aan nucleair afval in de Noord-Atlantische oceaan gedumpt. Toestand v/d vaten? Onbekend. Noch weet men, of het mogelijk is, deze vaten weer te bergen. Doen overigens veel landen: dumpen, ogen dicht, klaar...in de hoop dat eventuele radioactieve lekkage genoeg verdund wordt...De IAEA stelde na ruim 50 jaar van dit soort praktijken een document samen, wie hoeveel nucleair afval op deze wijze in zee dumpte; o.a. Sovjetunie (Arctische Zee en Pacifische Oceaan), waar ook Japan, Zuid Korea, Nieuw Zeeland en de VS dumpten. 8 EU-landen coördineerden deze activiteiten en dumpten op 15 plaatsen voor de EU-westkust, bij de Canarische Eilanden, de Ierse Zee en het Kanaal tussen Engeland en de EU. https://www.nzz.ch/schweiz/schweizer-atommuell-klappe-auf-und-ins-meer-damit-ld.1486453

 

Foodwatch bekritiseerd tomatensauzen, die speciaal voor kinderen worden gemaakt; te veel suiker. De levensmiddelenindustrie maakt tomatensaus tot zoetigheid en ouders geven die troep als hoofdmaaltijd, want naast natuurlijke suikers in tomaten/groente voegt men ook vruchtensapconcentraten toe. Maar ook die declareert de WHO als suikers...Boeven! https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/foodwatch-viel-zucker-in-kinder-tomatensaucen-16482915.html

 

Ik vind het toch zo knap van die Haagse pluche-babbelaars: het nieuwe stikstofbeleid: 100 km levert net 0,2% minder stikstof op...Koeien moeten naar ander voer. Bouw moet bouwen. Het circuit doet het voor: ongeacht zeldzame hagedis, mini-kikker en natuur vordert de bouw. Voor een rijkeluis-boy’s toys. Algemeen Belang heet dat? Maatregelen  tegen vliegen, varen of industrie? Oorverdovend stil. Lapmiddel voor de show, maar nauwelijks effect. Oh, toch wel; kassa voor verkeersbord-producenten!

 

Gelukkig maar...de hightech aardappel HZPC – je zou toch zo heten - voor friet (geconstrueerd met de Crisp-CAR knip-en-plak DNA-techniek) mag vooralsnog niet in NL worden geteeld. Dus wijkt men uit naar Canada...

 

Uitsmijter v/d week: NL’s ’s die in het VK wonen krijgen – als straks een Brexit komt – dubbele nationaliteit. Maar NL’s in andere EU-landen moeten nu niet denken, dat ook zij dat kunnen. Bizar, hypocriet en NL op zijn smalst... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/07/laat-onze-een-miljoen-ambassadeurs-zelf-nationaliteit-kiezen-a3979543  Alles voor de bühne...Net zoals het nieuwe logo voor promotie van NL in het buitenland. Koopje...2 ton. Om Holland te vervangen door Netherlands. Het mag wat kosten, Sigrid!

Donderdagavond 23.50 was het nog 21,3 graden, vrijdagmorgen om 08.30 alweer 21,2. Warm dus.

Saffraan: vrijdagmorgen 16 bloemen x 3 = 48 draadjes. Yep, het giet oan!

 

Het is, dat het maar 1x/1-2 jaar gebeurt...Palmen snoeien. Maar wat een pokkenwerk; die krengen van stengels met vlijmscherpe punten en ‘’zaagtanden’’ vernielen je werkkleding, beschadigen je huid en zijn onhandige monsters....De grote oprijlaan op het grote terrein heeft 12 handjespalmen. Die hebben we vrijdag gesnoeid. En dan ga ik rechts, zit Joost weer links te snoeien...pfff... De 5 ‘’wilde’’ gewone palmen die ertussen zitten? Die gaan eraan. Ze nemen veel licht weg, zijn onhandig – want te groot aan het worden. Weg met die zooi. Zaterdag brengen we 2 vrachten naar het ecoparque. Zondag snoeien we nr. 5 v/d tussen-palmen en dat wordt woensdag weggebracht. Ziezo.

Als dat allemaal klaar is, dan t.z.t. de buitenkant: klimop snoeien na de bloei/vruchten, aan de wegkant coniferen en oleander...never a dull moment.

 

Wat is het een genot, om onze mini-boerderij met mini-koetjes, geit, en zo te beheren! De geit moet uit de moestuin gehouden worden, want oh, oh, oh, die sla en kool en wortelen zijn toch zo verleidelijk. De ‘’bloemen’’ blieft ze niet...Gelukkig maar...En we hebben bekijks....www.nicojo.nl / foto’s / boerenhoeve...

 

Zondag lijkt het wel alsof NL wat storm onze kant op blies. Op de heenweg wandelde ik haast turbo, zo hard duwde de wind (70 km/h of meer). Wow. Maar terug had ik tegenwind. Oeps, dat heb ik geweten. En mijn benen ook. Maar goed, niet mauwen, doorstappen! Ondertussen heeft Joost alle bladerzooi v/d palmen bij de brandstapel gelegd (hoop dat het er morgen nog ligt...) en de aanhangwagen is volgestampt met de snijsels v/d lange stekelige bladeren.

 

We kunnen wel een handeltje beginnen...bomen/struiken groot/klein; we hadden ze natuurlijk al tijdig opgekweekt...de boerenhoeve is compleet. Zo mooi. Vinden wij. Ga maar kijken!

 

Tussen alle bedrijvigheden door vorige week een prachtig uitje. Naar de ''Kanonnen van Mazarron (nee, niet Navarone...)...zie: https://ocelotsfotoblog.blogspot.com/ weer eens wat anders! De ober in La Azohia zei, toen we zeiden ''mooi weertje'', dat over 2 weken de winter zou intreden; dan is het koud, leeg en het seizoen over. Over 2 weken? Oeps.

 

Een oud middel tegen hartritmestoornissen blijkt ook te werken tegen een zeldzame spierziekte, bewijzen Nijmeegse onderzoekers. Tot een farmaceut het middel in het vizier krijgt; kostte het vroeger 5000,00, nu kost het 80.000,00. Stop ‘’oud’’ in nieuw jasje, en het is kassa voor de farma, pech voor de burger die dit middel nodig heeft... https://www.volkskrant.nl/wetenschap/nijmeegse-onderzoekers-bewijzen-nieuwe-toepassing-oud-medicijn-en-dus-verzestienvoudigt-farmaceut-de-vraagprijs~bae26adb/

 

Seasteading...ofwel drijvende steden op zee...(Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Seastead een porte-manteau van sea (zee) en homesteading (cultiveren van land om het bewoonbaar te maken) is het idee om permanente bewoning, "Seasteads", op zee te maken, buiten de territoriale wateren). De meeste voorstellen voor Seasteads waren tot nu toe aangepaste cruiseschepen. Andere voorstellen waren onder andere omgebouwde olieplatforms en speciaal gebouwde drijvende eilanden.[1] Tot nog toe is niemand erin geslaagd een staat buiten de territoriale wateren te bouwen dat erkend werd als een soevereine natie. Wellicht dat Sealand, een betwiste micronatie gebouwd op een verlaten zeefort in de buurt van Suffolk, het nog het meest benadert. Tja, als het op het land te vol wordt, resp. als de zeespiegel stijgt, kun je altijd nog uitwijken naar zee? Die Welt liet plaatjes zien van ideeën. 2 VS-visionairs willen drijvende steden bouwen die zelf voorziend zijn en zichzelf ook besturen. Mini-eiland-landjes met mini-besturen en zelf voorziend? Moet je niet dat gezeur hebben over CO2, stikstof, PFOS/PFAS en zo... https://www.businessinsider.es/floating-city-plans-seasteading-institute-peter-thiel-blue-frontiers-2017-12?r=US&IR=T

 

Potverdorie...wil je van het gas af, kost het bergen vol geld. Te gek voor woorden... https://www.gelderlander.nl/buren/stel-uit-buren-wil-van-het-gas-af-maar-schrikt-van-de-kosten-dat-is-toch-pure-idioterie~af04cf3f/  En als we zoveel elektra willen verbruiken, moet het klimaat maar een beetje ‘’lijden’’, want dat SF6 stofje (23.000 x erger dan CO2), dat komt kennelijk niet alleen uit windmolens, maar zit vooral in de moderne hoogspanningstechniek. Aldus Tennet. Aha. Ik snap het. Het kan niet anders (want alternatief wordt niet gezocht, want dit is goedkoop...?). Mag burger in het vervolg gewoon maar 80 rijden en verzinnen we nog meer elektrische apparaten (zoals warmtepomp)...toch?https://www.foodlog.nl/artikel/sterk-broeikasgas-sf6-lekt-niet-uit-windmolens-maar-uit-moderne-hoogspannin/ En hoe zit het eigenlijk met een extra belasting op bitcoin-mining, wat enorm energie vreet???? Psssst.

 

Speculatie....daling van de koerswaarde van Beyond Meat betekent het einde van deze voedseltrend? Terwijl het zich richt op flexitariers; vleeseters die een af-en-toe alternatief zoeken? Koeien, ja, die stoten CO2 uit...en methaan. De helft van de totale oogst wordt thans gebruikt om de dierenpopulatie voor ons eten te voeden: 1,4 miljard runderen, 1 miljard varkens, 20 miljard gevogelte en 1,9 miljard aan schapen/lammeren en geiten. Da’s bedenkelijk. https://www.welt.de/wirtschaft/article202856336/Beyond-Meat-am-Ende-Fleischlos-Aera-ist-grosses-Missverstaendnis.html Zou er een gezondere variant, zonder al die ‘tig toevoegingen zijn, zou het interessant zijn...(ik schreef eerder erover)...En als mensen ophouden junkfood te eten, zijn we al een heel eind...Je vraagt je toch af, hoe een McD burger en frites al 10 jaar ‘’overleven’’ na productie zonder te verrotten of zo. Doordenkertje... https://www.welt.de/vermischtes/article202826206/Island-Dieser-McDonald-s-Burger-ist-zehn-Jahre-alt.html

 

China; razendsnelle groei v/d economie heeft ook schaduwkanten, naast welvaart en verstedelijking. Obesitas groeit hard daar, vooral bij Chinezen die i/d stad wonen (26,6% in Beijing).   https://www.foodlog.nl/artikel/chinezen-in-tien-jaar-drie-keer-zo-dik/

 

Klein landje NL; geslaagd met vlag en wimpel voor het EU-klimaatdoel van 2030. Maar het kabinet wou nog strengere doelen. Die niet gehaald worden...Zelfgekozen gijzeling, stommiteiten en hap-snap-maatregelen...: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1696392618/kabinet-maakt-van-ons-land-braafste-klimaatjongetje-van-europese-klas . Braafste, maar vooral domste klimaatjongetje v/d klas.  Navelstaren, sparen v/d kool en de geit (en uit ervaring weet ik, dat lukt dus niet).

 

Het nieuwe eten in een restaurant...door een chef kok bereid met een 3-D-printer? Als we de visionairs in dit stuk mogen geloven, wel. Nou, ik wil dat een goede kok gewoon goed kookt met pure ingrediënten...Dit 3Dis niks voor mij. Ik wil voelen, ruiken, proeven en variëren. Met vers, onbewerkt voedsel... https://www.volkskrant.nl/economie/of-de-sous-chef-een-octopus-uit-de-3d-printer-wil-draaien~b5e6d9e6/

 

Een studie laat zien, dat het kappen van intacte regenbossen tussen 2000 – 2013 veel meer CO2 uitstoot gaf dan verwacht. De negatieve uitwerkingen op het klimaat stegen met 626%. Verlies van (intact) regenwoud blijkt dus meer 6x erger uit te pakken. https://www.welt.de/wissenschaft/article202987326/Tropenwaelder-So-gross-sind-die-Schaeden-der-Brandrodung-wirklich.html Als je dat leest, zijn maatregelen, o.a. van NL en anderen, peanuts en stelt het weinig voor. Dit zijn de grote uitdagingen en gevaren. Maar daar hebben we’t niet over.

 

Frankrijk heeft 250 oude uraniummijnen waar ze geen raad mee weten. En in nog zoveel andere landen dringt langzaam (of nog niet) door, dat het afval en de daarmee gepaarde vervuiling funest gaat worden...(maar...een dorp in Spanje wil weer een uraniummijn heropenen? Zie eerder Spanje nieuws). Gisteren weer op het nieuws: ditmaal Kirgizie... een heel dal en daarmee miljoenen mensen, in gevaar... decennia oude afval bedreigen de waterverzorging van miljoenen mensen in de bergen van Kirgizie. Een nucleare ramp moet voorkomen worden!  https://www.euronews.com/2019/11/06/the-mountain-valley-one-landslide-away-from-radioactive-catastrophe

 

Aha, low carb idee: stukjes brood en rauwkost zoals tomaatjes en komkommer zijn klassiek om te eten bij kaasfondue. Maar het kan ook met witlofblaadjes - je kunt de kaas er zo mee uit de pan scheppen - en stukjes voorgegaarde groene asperges, boontjes, paprikareepjes, radijsjes b.v. Yammie.

 

Te zot voor woorden. Om de bio-brandstof ethanol te winnen, wil de Braziliaanse regering de teelt van suikerriet in de vochtige gebieden toelaten. Voor de Amazonas en het Pantanal werd een 10-jarig decreet opgeheven. Ernstig. https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/amazonas-und-pantanal-jair-bolsonaro-kippt-verbot-fuer-zuckerrohr-anbau-a-1295364.html

 

Uitsmijter v/d week...transgender-zebrapad. In Almere. https://www.jetzt.de/gender/stadt-in-den-nierlanden-hat-transgender-zebrastreifen wat volgt?

De BiBlu kippen hebben we kennelijk via een malafide handelaar gekocht. Zo balen. Mini-eitjes, terwijl dit ras bekend staat om grote eieren... en 1 legt nog niet De bruine Chikkies leggen ook niet meer...Nou, ik zie het nog 1-2 weken aan, en anders bestel ik gewoon goede, gewone, bruine leggers en mag buurman deze kippen als soepkip hebben. Ik ben er klaar mee.

 

De boerenhoeve vordert gestaag; alle houten dakpannen zijn geplaatst en geschilderd (wat een werk). Joost de bouwer heeft een puik stuk werk geleverd met een gebogen nokplank, zo ontzettend knap gedaan! De paadjes rondom de boerenhoeve zijn gelegd; de plek voor de groentetuin is bepaald en de rotswand houdt daar de aarde tegen. De stal is klaar, hooi ligt nog te drogen voor i/d ruif. Stro ligt op zolder. Er worden nog wat bomen/struiken geplant.

En potverdrie...had ik toch het deurtje van het schijthuisje per ongeluk opengelaten...heeft de geit het krantenpapier (zo mooi roze, kwam toevallig wat krantenpapier tegen) opgevreten...Joost, er moet een ‘’knip’’ op! Enfin, de watertrog is  gevuld met heerlijk puur bergwater, de vlaggenmast is geplaatst. Maar er is een klein ‘’dingetje’’...door de koeien flatsen hebben we ook wat meer vliegen...ach, kleinigheidje hou je altijd. En laat ik nou toch een waterkan in de knechtenkamer om laten vallen, hutsefluts...

 

Maandag....onkruid wieden 1 uur, daarna nog ruim ½ uur lopen...Beetje mistig/af en toe bleek zonnetje. Wel 22 graden. In NL koud, 12 graden. Brrrr...Nou, bij ons is het de hele week rond de 25 graden. Zalig. Er komen steeds meer puntjes v/d saffraan omhoog.

 

Dinsdag een uitje na al het werk van de afgelopen weken: naar de Kanonnen van – nee, niet Navarone - Mazarron (ter info zie hier b.v. deze blog, maar er is meer hierover op internet) https://www.costa-info.com/Bateria_de_Castillitos.html de baterias de tinas.... Een mooie kustlijn, mooi weer (pietsje heiig, maar warm), en een fikse wandeling omlaag/omhoog naar het ‘’Castillo’’ met de twee enorme kanonnen (die heb ik zelf niet gezien, dat pad werd me toch te eng met die kiezels, de rest liep ik met de wandelstokken en soms ingehaakt bij Joost, hadden we ineens 6 benen...); indrukwekkend. Visje buiten op een terras gegeten langs het water in La Azohia. Daar vertelde de ober ons, toen ik zei ‘’lekker weertje vandaag’’, dat het over 2 weken daar winter is, dus koud. Nu zwommen nog mensen i/h water! Veel tentjes langs de kust gaan sluiten of zijn al dicht. De vakantietijd is over. 28 graden op de terugweg. Enkele rit 135 km van ons vandaan, prima te doen; groot stuk is nl snelweg. Helaas bleek het natuurgebied aldaar alleen per voetpaden bewandelbaar, (dus niet); Joost had gehoopt, door een deel erdoorheen te kunnen rijden. Joost zet foto’s op de blog.

 

Zijn wij toch even blij, dat in de Nicojo-vrijstaat die idiote normen over stikstof, CO2 en aarde verplaatsen niet gelden...hier is de lucht nog zuiver, het leven puur en simpel zonder vergif. De koetjes kunnen inmiddels op de wei grazen, en Sami leert de kar trekken (eerst met wat hout om te leren, da’s iets veiliger, anders krijgt de melkbus zoveel butsen...), en Bäri de pup leert alles al spelenderwijs. Over een poos haalt Sami de koetjes ’s avonds zelf naar de stal...Potverdriekonijntjes, die geit is me er toch een, zat ie vanmorgen zo maar in de moestuin! Gelukkig was ie nog in wording, dus we hebben gauw een touw gespannen; want anders vreet ie me de sla- en koolplanten op als ik die ga planten. Oh ja, het gereedschap voor de moestuin is er: hark, schop, hak en een greep. Aan het werk daar! En verhip, we hadden het kunnen weten. Alle bomen moeten voorzien worden van gaas rondom de stam, want de geit vreet alles aan! Voortgang bekijken? www.nicojo.nl / foto’s / boerenhoeve

 

Woensdagmorgen de eerste 4 saffraan bloemen geplukt = 12 draadjes voor later...Drogen nu op het terras. De grote moestuin is weer praktisch schoon, Joost heeft gefreesd. Sla en snijbiet is geplant, knoflook ga ik nog poten, en veldsla, radijs en spinazie ga ik zaaien.

 

De Zwitsers hebben iets bedacht....een apparaat voor emissievrije mobiliteit; zo groot als een koelkast (kan dus in de schuur/garage staan); een eco-tankstation voor waterstof. Ontwikkeld door de Polytechnische Hogeschool in Lausanne; voor zowel produceren als opslaan. Tja, of dat echt veilig is/wordt? https://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/wasserstoff-schweizer-entwickeln-wasserstoff-tankstelle-fuer-zuhause-a-1292625.html

 

Bizar, maandverband genderneutraal...Huh? Venus-symbool op Always verpakking? Foetsie per 2020...Ehum, wie gebruikt ook alweer maandverband? Juist...(NuNL). Het wordt steeds gekker.

 

Evolutionair gezien, zou het handig zijn als de mens plastic leert eten/verteren...las ik. Zit wel een kern van waarheid; want we verzuipen er straks in...Plastic; zoals zwerfafval (verpakkingen van snoep, koek, snacks, sigarettenpeuken, kauwgom - , en hier in Spanje ook lege zakje van de druiven die ingepakt werden; landbouwplastic dat ondergeploegd wordt of wegwaait - blikjes, flesjes, ga zo maar door...En nog steeds zijn er plastic zakjes bij supermarkten. En autobanden, fleece-kleding, en acryl/polyester/polyamide/nylonkleding bevat microvezels die losraken per was/droogbeurt. Cosmetica, sommige vaatwastabletten, schoonmaakdoekjes zijn deels gemaakt van kunststof. Babydoekjes blokkeren riolen en kartonnen bekers hebben een kunstof binnenlaagje dat niet kan worden gerecycled. Oeps. Volkskrant.

 

Denk je als hulporganisatie een super-cereal te laten produceren voor armen/hongerenden. Blijkt het besmet met tropan-alkaloides. De wereldvoedselorganisatie WFP v/d VN moet nu 20.000 ton, geproduceerd in Turkije, laten vernietigen, vanwege doden en honderden zieken in Oeganda...https://www.spiegel.de/politik/ausland/uno-welternaehrungsprogramm-wfp-vernichtet-20-000-tonnen-super-mehl-a-1293547.html

 

Naast CO2, stikstof, PFOS, PFAS en zo, blijkt nu in windmolens en schakelstations een extreem zwaar en schadelijk broeikasgas (SF6) als isolatiemateriaal gebruikt te worden. Honderden kg’s van dit zwavelhexafluoride lekken jaarlijks de atmosfeer in. SF6-molecuul is 23.000 x zo zwaar als CO2 en blijft duizenden jaren actief. BBC noemde dit SF6 in september al ‘’the dirty little secret’’ van duurzame energie. Inconvenient truth...ook niet genoemd in klimaatakkoord en dan eist de NL=regering wel dat burgers hun steentje bijdragen??? https://www.telegraaf.nl/financieel/921218615/windmolen-lekt-schadelijk-gas NL zit op een EU-eiland, weet niet waarom zij het enige land zijn die zo idioot handelt (gaat niet ten rade bij buren). Schiet door met te strenge uitleg. Geen ander land zo gek. Circuit mag wel bouwen, rest v/ NL niet? Enne, 46 te dure JSF’s, die straks elke maand even een oefenrondje voor niks moeten vliegen; hoeveel uitstoot geeft dat? Of gas via NorthStream/Rusland kan dan wel? Bizar. Burger pesten/op kosten jagen, maar uitstoot door industrie, landbouw, schepen/vliegtuigen/vervoer verlagen, en echt duurzame energie zonder vervuiling? Ho maar. En dan wil Lagarde/ECB nog meer investering door NL en de EC ca. dubbel zoveel als Brexit-compensatie; Stefje riep alvast ‘’mooi niet’’ maar mark my words, dus wel...zoals altijd. Als die Brexit er ueberhaupt komt. Ik ben er klaar mee. That’s it.

 

Ik kijk nooit naar Dance with the Stars, maar zaterdag maakte ik – tussen NCIS en Dr. Bull pauzes door – tijd om naar Bibian te kijken. Wat een ongelofelijke powervrouw is zij; voor de 11e keer kanker geconstateerd, in november weer onder het mes, en dan nog zo’n dansprestatie i/d rolstoel. Enorm onder de indruk. Wordt er stil van. Zoveel kracht, elke keer weer optimisme, bijna bovenmenselijk maar ongelofelijk knap en een inspiratie. Wow, wow, wow. Wat een kanjer, die vrouw. Daar kunnen veel jammeraars nog wat van leren.

 

Het is me wat; Forest bathing. Hot trend. Maar dan met zonder bos...en met parfums, behang, kussens en zo...big business...terwijl het helende effect van een wandeling door het bos niks kost?...Duitsland heeft de meeste boeken over ‘’bostherapie’’ en dito producten; cosmetica, rookstaafjes, woon-accessoires die het ‘’induiken’’ in het bos/hout simuleren...Shinrin-Yoku/Japan is de oorsprong van ‘’baden in het woud’’, stamt uit de 80-er jaren en was bedoeld, om mensen te stimuleren, meer de natuur in te gaan. De positieve werking daarvan is ruimschoots bewezen. https://www.sueddeutsche.de/stil/lifestyle-wald-erholung-entspannung-1.4650874

 

Je mag ook nooit wat...Smokkel van 500 kg cannabis in geraspte kaas voor de pizza... https://www.telegraaf.nl/nieuws/833026898/britse-celstraf-voor-nederlanders-die-drugs-in-kaas-smokkelden

Donderdagavond was alles al in stelling gebracht op het plaatsje. En we begonnen bij de grote olijfboom voor met plukken. Zeker al 60 kg geplukt, dat scheelt. Vrijdagochtend plukken we verder, in totaal hebben we rond 130 kg. Da’s genoeg. De rest (5 bomen bomvol met nu nog groene olijven) mag de buurman hebben (plukken dan). Zaterdag schoonmaak, malen en persen...Zondag schoonmaak, zijn we voor de verwachte slechte berichten over nieuwe gota fria/veel regen, klaar.

 

Vergadering 20.00 uur op vrijdag. Over de asfaltfabriek...Storm in glas water en paniekzaaierij voor niks. De asfaltfabriek heeft nog geen formele claim ingediend. En dan is het zaak tussen Gemeente en fabriek. Wij kunnen daar geen partij in zijn. Pfffff...eerst ¾ uur wachten op de burgemeester...dan nog een 1 uur gehoha... Blij dat ik me niet voor het karretje heb laten spannen...Da’s ook Spanje.

 

Zaterdag grote schoonmaak:olijven, dan crushen, dan persen, vanaf 09.00 uur. 1 uur pauze voor koken/eten. Om 19.00 weken de matjes in het sop, en wij i/d jacuzzi...Zondag overleg: een grote deceptie: 120 kg olijven geperst...en het resultaat? Nauwelijks olie; 4 liter. Je zou er bijna van huilen. Zoveel werk voor bijna niks. Doen we nooit weer, groene olijven. Plukken we de overige 5 bomen met Picual (goede olijven voor olie) met nog weer 3 dagen werk incl. schoonmaak als ze rijp zijn? Nee. We zijn er klaar mee...De buurman mag ze hebben. Dat hebben we dus ook weer ontdekt. Zo balen.

 

We werken hard op de Boerenhoeve voor onze 3 Zwitserse mini-koetjes, de Wallisser geit, de Appenzeller Sennenhond (voor de melkkar) en de Berner Sennen pup. Dinsdag is ons regen beloofd, wel 40 mm...nou, om 19.00 hadden we nog maar 13,6 mm. Ook fijn, konden we doorwerken.  Tussendoor ging ik met 1 wandelstok en 1 grote plu wandelen. Laat me toch door die miezeltjes niet tegenhouden? Enfin, na frisse neus gehaald te hebben, en flink doorstappend, gingen we na een korte rustpauze aan het dak beginnen. Nou, da’s een klus zeg! Al die Schindeln (houten dakpannen zeg maar) een voor een op het dak plaatsen en vastzetten. Maar goed, de lange kant is klaar, de korte – tja, daar komen we potverdriedubbeltjes toch hout tekort!

Op naar de houthandel op woensdag! Na terugkomst wordt het dak afgetimmerd, en net als we klaar zijn komt er toch even een stortbui! Net op tijd.  Wil je de voortgang op onze boerenhoeve bekijken? Ga dan naar de rubriek foto’s onder www.nicojo.nl onder Boerenhoeve.

 

Het eerste puntje van de saffraan krokus is net boven de aarde. Het gaat beginnen. Benieuwd, wanneer en vooral hoeveel bloemen we dit jaar hebben.

 

Geweldig, die E10 brandstof. Kan zo maar je bladblazer, kettingzaag etc. slopen...En waarvoor? https://www.telegraaf.nl/nieuws/1549700298/benzine-e10-sloopt-ook-bladblazers-en-grasmaaiers  ik snap het al, ‘’koop de duurdere 98’’; da’s even cashen!

 

NL slaat compleet door...nou zijn naast bouwers en zo, ook distributiecentra i/d fout bij stikstof...en dreigen terugwerkend als illegaal bestempeld te worden... Over kernenergie mag je alleen fluisteren (nauwelijks CO2 uitstoot, geen milieuschade (tenzij lek of zo), het biedt zekerheden (als je’t goed doet), maar het is nodig, wil je klimaatdoelen bereiken. Terwijl NL verlamd raakt onder CO2, stikstof en PFOF/PFAS-normen, mag natuurlijk op het circuit van Zandvoort alvast gestart worden met werkzaamheden, zonder de nodige vergunningen. Huh? Boy’s Toy’s...Ruim 300 Biomassacentrales slokken straks gezonde, gekapte bomen op (zuurstofleveranciers en zuiveraars!), ook al is het niet goed voor ons. Weet men nu al. Stop de stop, weg met idiote, navelstaar-gezever van mini-NL over normen, waarden (waar overigens ook  veel van buurlanden en zo ‘’overwaait’’ of vliegt). Ga verder met leven, bouwen en genieten. Praten we in 2050 verder.

 

Ondertussen mist EU compleet de boot door te mieren over vierkante millimeters, bureaucratie, Brexit, geld  en onzin-regelgeving. China doet het voor, IS groeit weer en Poet haakt aan met Afrika-top in Sochi. Samen met Erdy is een deal gesloten over Syrië, waar Assad vrolijk kan door-dictatoren en Erdy (met blijvende miljoenensteun v/d EU) Koerden legitiem kan verdrijven/vermoorden en DDumbo zegt okidoki. Wat een wereld.

 

Preventie van dementie v.s. nieuw hoopvol medicijn (i/d toekomst)? https://www.foodlog.nl/artikel/dementiepreventie-gaat-2-miljard-aan-zorgkosten-schelen/

 

Nee maar, Unox maakt een vegetarische rookworst (en vega leverpastei, knakworstjes, gehaktballetjes, ragout en stoofpotjes). https://www.foodlog.nl/artikel/unox-promoot-vega-assortiment-want-tijden-veranderen-maar-smaken-verschille/ Ik herinner me nog aan de ‘’proeverijen’’ v/d echte rookworst, i/d fabriek, vooral i/d winter, zo tegen 11.30 uur...dat waren nog eens tijden...

 

Ik begrijp steeds minder, hoe ik, Joost en vele anderen met ons, school hebben overleefd. Zonder smartphone, computer en vooral zonder flexibele schooltijden of huiswerkvrij. Afzien? En nu moeten de ambtenaren met een taalcoach weer begrijpelijk leren schrijven/communiceren. Ook dat nog.

 

Was het nou toch een meteorietinslag, die dino’s en ander leven vernietigde, miljoenen jaren geleden, of hebben enorme vulkaanrook en kwikvergiftiging de boel verstiert? https://www.volkskrant.nl/wetenschap/kwikvergiftiging-hielp-oerwereld-de-nek-om-te-draaien~be3f0db8/

 

Brexit...T.S.Eliot was de tijd ver vooruit ...er is tijd voor nog wel honderd onzekerheden/ en nog wel honderd gebeden en eden,/ voordat de thee is gezet en de toast bereid”... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/22/brexit-en-de-prijs-die-europa-betaalt-a3977629

 

Straks wordt volop geknipt en geplakt... Onderzoekers zijn er in geslaagd om een DNA-bewerkingstechniek bruikbaar voor gebruik te maken die 89% van de ruim 75.000 bekende mutaties kan corrigeren die verantwoordelijk zijn voor erfelijke ziekten bij de mens. Dat schrijft de NRC. Met behulp van ‘Prime Editing’, gebaseerd op de CRISPR-Cas techniek, is het mogelijk om op een specifieke plek DNA te bewerken en de gewenste codesamenstelling aan te brengen. De zogenaamde knipschaar in CRISPR-Cas is in staat om DNA te knippen op een aangegeven plaats in de DNA-streng. Helemaal 100% voorspelbaar is ook deze techniek nog niet. Ach, kleinigheidje...https://www.foodlog.nl/artikel/prime-editing-crispr-cas-voor-mensen-maar-dan-uitgerust-met-zoek-en-vervang/

 

Maar de uitsmijter v/d week? Belgisch advies aan de consument: eet vooral gezond en gezellig! https://www.foodlog.nl/artikel/advies-aan-de-belgische-consument-eet-gezond-en-gezellig/ En zo is’t maar net!