Nieuwtjes

Boerenhoeve; druk met werk: de melkkar voor Sami, de Appenzeller Sennenhond is klaar, het tuigje ook. Over de dakconstructie zijn we het eens, en tijdens de bouwvergadering op zaterdagmorgen hebben we bepaald, waar de trap naar de knechtenkamer/hooizolder komt. Een raam is in het voorfront uitgespaard, bekleed wordt de buitenkant v/d bovenverdieping met houten planken, zo kan zeker ook op de hooizolder voldoende lucht circuleren. En het dak? Oef, gaan we met houten dakpannen (Schindeln i/h Duits) bekleden; dat wordt heeeeeel veel houten dakpannen zagen!

Maar goed, een Zwitserse boerenhoeve zonder hout, da’s niks...de begane grond (= woonruimte) wordt buiten gewit. Dat steekt mooi af tegen de straks donker gebeitste planken. De hooiruif van metaal is klaar. Opschieten met de watertrog, Nic! Het buiten-toilet (ge snapt, met een gat i/d plank en krantenpapier...) is klaar, maar moet nog geschilderd/voorzien worden van Schindeln. De knechtenkamer kreeg een bed (met geruit dekbed), een kast, en een kleine tafel. In de woonruimte komt een schap, een tafel met banken (en een nep-houten oven). Daar is het heerlijk vertoeven. Naast de buitendeur ook een bankje...effe uitrusten. Het gaat hard. Leuk!

 

Ik kon toch nergens meer vinden, waar mijn grootmoeder precies ooit woonde in Zwitserland, in  de houten boerderij. Ik wist het ongeveer, maar had noch naam, noch adres. Ook met Google maps vond ik het niet. Ik de Gemeente Rüschegg gemaild, want ik vond nog foto’s van het huis, toen ze daar nog woonde (laatste van 1982) en na haar dood werd het verkocht en gerenoveerd; laat ik daar nou ook nog een foto van gevonden hebben! Opgestuurd en gevraagd om hulp. En ja hoor, zondagmiddag verzonden, maandagmorgen vroeg al antwoord, laat de gemeentesecretaris daar toch elke dag langsrijden, hij woont een paar huizen verderop....dus dat kon ie makkelijk beantwoorden zonder ingewikkeld in het archief te speuren. Zo leuk! Ik vraag me af, of zoiets ook in NL kan. Waarschijnlijk niet vanwege privacy....Geweldig.

 

Potver...asfaltfabriek. en weer proberen ze me voor het karretje te spannen. Maar ik trap daar niet in, trek de kar niet (bovendien staat ‘’Sami’’ al voor de kar maar dat terzijde...); het is een zaak tussen Gemeente en de Asfaltfabriek en gaat over geld. Niet om weer te produceren. Vooralsnog vind ik dat de gemeente actie moet ondernemen, mensen moet informeren (met tolk) etc....ik ga/kan/wil het niet meer doen...Bovendien heb ik geen brief ontvangen, de andere leden wel. Vreemd...Enfin, ik ga luisteren op vrijdagavond. Basta.

 

Dinsdag is de nieuwe zout-chloor-installatie geplaatst...En nu begeven de deurscharniertjes die de magnetron bedekken, het weer...3 jaar garantie, dus dat komt goed? Nee, want de leverancier meldt, dat schade door gebruik (slijtage b.v.) NIET onder de garantie valt. Ik snap het; wel kijken, niet gebruiken. Nieuwe zijn besteld, bij een ander. Altijd wat.

 

Dinsdag, i/d ochtend, 13,7 graden en een harde, ijskoude wind...Bij Aldi zag ik een fleece-vest...had het bijna gekocht, maar we hebben nog vesten thuis...kachel i/d auto aan...pfff...maar strakblauwe hemel, haarscherpe bergen, prachtig. En wandelen is ook lekkerder als het niet zo warm is...Ovenschotel gemaakt: met witte kool, pittig gekruid gehakt, ui, knoflook, tomaat, restje sperziebonen & aardappels, kaas en nog een rest saus van de kipschotel zondag...Zalig en verwarmend.

 

’s Avonds rond 20 uur wil ik nog een klein hapje klaarmaken. Water 0....Joost kijkt, inderdaad, ook buurman heeft geen water...Ik bel de waterboys, ja er is een ‘’averia’’ (probleem b.v. breuk of zo), en hoe lang het duurt? Mogelijk opgelost i/d loop van woensdagmiddag. Kampeer-modus wordt van kracht. Emmers water uit het zwembad, reserve-water flessen naar boven voor thee etc., en nieuwe flessen halen. Woensdagavond toen we thuiskwamen deed het water het weer. Fijn.

 

3-D printer? Laatst zag ik er een bij Leroy Merlin (bouwmarkt)!...er lag een kleine gekko geprint en wel. Leuk!? Maar de aanslagpleger in Duitsland drukte zijn machinegeweer thuis zelf. Met 3-D. Maar niks aan de hand hoor...vooruitgang moet je niet stoppen. Ook niet als het verkeerd gaat...?

 

Het wordt serieus! Schuilkelder bouwen, voorraden hamsteren. Want in 2084 (!) zou wel eens een Asteroïde kunnen inslaan op aarde...Jawel... https://www.welt.de/wissenschaft/weltraum/article201728694/Asteroid-entdeckt-In-65-Jahren-koennte-2019-SU3-die-Erde-treffen.html

 

Piketty: gelijk of gek? https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/piketty-is-terug-met-een-nieuwe-ideologie-van-gelijkheid~b4c47328/

 

Gepiepeld worden we... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/15/inkomen-koning-bewust-lager-voorgesteld-a3976821

 

Aha...wetenschappers vonden samenhang tussen hersenactiviteit en levensverwachting (vakblad Nature)... Het proteïne REST schijnt een centrale rol te spelen. Met een medicijn (!!!!) kan het ouder worden vertraagd worden...Echt? Harvard Medical School is echter kritisch. Te veel denken verkort je leven...? En ja hoor...er wordt gespeculeerd dat de ontwikkeling van medicijnen, die neuronale activiteit v/d hersenen moduleren, levensverlengend zouden kunnen zijn/worden...Echt? Of vooral ''Kassa!"'? Welt.de

 

En dan nog; DNA-analyses kunnen helpen, je gepersonaliseerde dieet te vinden...Speekseltests zijn thans te koop. En de ‘’slimme’’ koelkast, mits goed geprogrammeerd, laat je weten, dat je b.v. nu noedels moet laten staan, maar eerder een salade moet maken...toekomstmuziek? Nutri-genetici denken, dat genen de sleutel kunnen vormen en dat een genetisch profiel kan helpen, een persoonlijk voedingsadvies te geven. Bedrijven zien al mogelijkheden.  https://www.spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/diaet-mit-dna-analyse-auf-der-suche-nach-dem-schlankheits-gen-a-1291135.html maar er zijn ook risico’s, blijkt...

 

Brexit-gate slotfase? Juncky weer...er ligt een fantastische deal! Met zonder goedkeuring DUP? Met een Brits minderheidskabinet waar de oppositie al op schiet? De 27 EU landen gaan akkoord. Maar de BB’s zullen zaterdag weer de knuppel in het hok gooien. Mark my words ‘’there is no deal until there is a deal’’. En die komt er nooit...

 

Gaan we nu wel/niet olijven (deels nog groen) plukken? Er is veel over olijfolie geschreven. Maar is groene olijfolie beter dan die van overrijpe/zwarte (niet die ingekleurde zwarten v/d supermarkt!)? O.a.  http://michmyer1.tripod.com/olijfolie.html Aangenamer is het plukken/schoonmaken/persen bij lekker weer, en ook de schoonmaak is fijner bij 20 dan 10 of minder graden. Er is dus wat voor te zeggen, om het naar voren te trekken...Besluit: we plukken morgen, vrijdag, persen zaterdag en maken schoon op zondag...En tijdens het druilweer vlg. week gaan we de boerenhoeve verder afwerken. Aldus besloten.

Koude nachten...12 graden. Binnenkort maar eens de warmtedeken naar voren halen? Overdag is het nog heerlijk, tussen de 26 – 30 graden! Het wordt voorlopig een ‘’warme’’ herfst, winter is nog ver weg!

 

De enorme takkenzooi is opgeruimd; 9 (of 10?) vrachten naar het Ecoparque, en nog 2 vrachten naar de brandstapel, aanvegen, een klaar..Joost bosmaaiert het onkruid maandagmiddag. Je zou niet zeggen dat er een boom is gesnoeid....al die takken eronder lagen zijn opgeruimd. Chikkies dolblij, want er zijn volop insecten/kevertjes, die nu bloot liggen! Leggen, zeg ik!

Zie onder Foto's = TAKKENZOOI, een reportage van het gebeuren. 

 

Chloorapparaat kaduuk...wordt dure vervanging...Pas nog het vliegenvangapparaat kaduuk (inmiddels nieuwe geïnstalleerd). Wat volgt? En de solarboy geeft krom advies, wil 2 in plaats van 1 omvormer plaatsen. Naast degene die we al hebben. Huh?  Effe rustig aan.

 

Het heeft wat handen/voeten i/d aarde gehad...Het speciale transport van onze 3 mini-Zwitserse koetjes, 1 Walliser geit, een Berner Sennen pup en een Appenzeller Sennen (die gaat voor de melkkar)...Niks ‘’we gaan beginnen’’’. We zijn begonnen: hout is binnen, bouwtekeningen zijn klaar, de stal is in wording, en gelukkig hebben we nog hooi/stro. Weer veel werk aan de winkel dus...maar het schiet op! We zijn blij dat ze er zijn! Onze Nicojo-boerenhoeve groeit!

 

Tandarts maandag: de provisorische vulling (ik snap nog niet waarom niet gelijk de definitieve geplaatst kon worden) wordt vervangen door de definitieve. 20 min. werk. Ik hoop dat ik de komende jaren alleen op controle/tandsteen-verwijdering hoef.

 

Er zijn nog wat tomaatjes geplukt, kleine (want niet goed geleverd), we hebben appels, granaatappels en druiven (maar veel zijn slecht). Met mate, maar zalig.

 

Oh nee toch, krijg ik een ‘’alert’’ van de voormalige Asfaltgroep; er is weer gedonder, de fabriek claimt (brutaal maar onterecht) miljoenen v/d gemeente. Die hebben onze advocate ingeschakeld. Wordt vervolgd...

 

Baaldag vandaag...geen zin in tuinwerk, dus op zoek naar onderdelen voor bouw v/d stal, en lekker tapas gemaakt...morgen gaan we weer verder. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

 

Mini heeft weer iets...gaat ze op de voerplank, die tegen de klimop heg zit (te zien vanuit het badkamerraam), springen, en tuurt langdurig i/d heg. Wat ziet ze daar? En ineens verdwijnt ze erin. Nou is zij niet zo’n jager, dus ik vermoed, dat ze uiteindelijk daar een veilig, beschut, geheim en rustig slaapplekje heeft, maar zeker weten doen we’t niet, mirakels toch.

Vrijdag: weer zorgen we ervoor, dat 3 stapels takkenzooi klaarliggen...We zijn er nog een poos zoet mee.

 

De peertjes zijn over...veel zien er aan de buitenkant puntgaaf uit, maar als je ze schilt, zie je dat ze van binnenuit rotten...potverdrie...Waarschijnlijk het gevolg van teveel vocht.

 

Prachtig! Als ik wandel, zie ik velden vol sappig groen, met een witte waas van al die (onkruid)bloemen, schitterend! Joost houdt ons terrein goed bij, want als het onkruid te hoog groeit, moet ie continue van de trekker af, en de plukken onkruid tussen de ploegscharen wegtrekken...Het onkruid groeit razendsnel door die regen. Maar het is een mooi gezicht. En niet te geloven, de tuinman v/d buren is er weer! We maken een praatje...Hij wil dolgraag het terrein kopen, maar ze vragen veels te veel (voor bouwval etc.). Idioten; met elk jaar braak liggen verloedert het huis en het terrein. Maar nee, ‘’het onderste uit de kan’’... Enfin, het zou fijn zijn als het hem lukt.

 

Ok, ok, ik weet, ik ben ietwat ‘’prettig gestoord’’...heb weer een project...Ik ga een Zwitserse boerderijscene maken: met houten stal, echt Zwitserse (handgemaakte houten) koetjes (en een geit, en een Appenzeller en Berner Sennehond). En natuurlijk grapjes, en zo.... voor i/d keuken op de dekenkist. Voor de Appenzeller hond – da’s de grotere/gladde variant van de Berner Sennen, gaat Joost een kar maken. Om de melkbus naar de kaasmakerij te brengen. Zo leuk. Moet natuurlijk een figuurzaag voor al die frutsels komen, wij zijn ermee bezig. Geïnspireerd door een bezoek aan Zwitserse vrienden (en de boerderij van mijn grootouders), die een haast antieke stal hadden met dito dieren en zo. Ooit wilde ik een poppenhuis maar dat kon niet toen ik kind was (geen geld), en de vele ‘’kerststallen’’ hier in Spanje riepen altijd weer verwondering op; zulke leuke scènes (met houtvuur, ovens, stalletjes, dieren etc...). Ik ben niet gelovig, maar ik vind die ‘’landschappen’’ die je tegen kerst ziet, echt prachtig! Enfin, we zijn er druk mee; tekenen, maquette maken, meten, checken, uitzoeken. Joost maakt de stal/boerenhuis en het grotere werk, ik doe het friegelspul, zoals een moestuin met mini-slakropjes en zo van klei....en natuurlijk een houtstapel met kat, bloembakken met geraniums, een trog voor water, tafel met kaas, boerenbrood, een Zwitserse vlag & Berner-Bär...etc. En ik zou Nic niet zijn, als ik daar niet wat maffe ‘’verrassingen’’ in stop. Zoals wellicht een dino achterin de koeienstal? Maar eerst de takkenzooi wegwerken, dan ‘’het leuks’’.

 

Roeptoetert Joost ‘’het wordt winter’’....Ja lieve schat, maar met 32 graden overdag (dinsdag) duurt dat nog een poos...De nachten worden fris (tot 13 graden) maar het dekbed is warm.

 

Het is te gek voor woorden...we hebben een tijger mug gezien! Naast ons zwembad. Potverdrie, hij is dus in ons dal! Eng beest Sommige dorpen hebben er veel last van! En ook onze gemeente waarschuwde ervoor. Nondeju!

 

NL wordt steeds gekker...De aanleg van een deel van natuurgebied De Zumpe aan de oostzijde van Doetinchem is stilgelegd vanwege het stikstofbesluit van de Raad van State. Omdat de aanleg van de natuur gebeurt met machines. Daarbij komt stikstof vrij.  Aldus De Gelderlander. Geen ander land in Europa doet zo spastisch over stikstof. Ze zijn gek in DH. Stop de auto’s! https://www.gelderlander.nl/doetinchem/aanleg-doetinchems-natuurgebied-stilgelegd-vanwege-stikstof~a909419b/

 

Nederlandse onderzoekers deden wat echte proefjes waarin simpelweg is vast te stellen dát plastic een effect heeft. Aan de Rijksuniversiteit Groningen is de invloed van vezels in synthetische kleding (65% van onze kleding), vloerbedekking en gordijnen getest op gekweekte cellen van luchtwegen en longblaasjes. En de uitkomst stemt niet vrolijk. https://www.foodlog.nl/artikel/plastic-angst-lijkt-gerechtvaardigd-na-vaststellen-feitelijke-effecten/

 

Kurkumapoeder in Bangladesh wordt op grote schaal bijgekleurd met loodchromaat. In zeven van de negen belangrijkste kurkuma-producerende districten, samen goed voor de helft van alle kurkuma in het land, troffen milieuwetenschappers van de Amerikaanse Stanford Universiteit tot 500 keer hogere concentraties lood aan dan toegestaan in de specerij. Giftige troep! https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/01/bengalen-doen-lood-in-de-kurkuma-a3975216

 

Het kan nog maffer in NL. Nu weer met de Warenwet. Wil je een kippenei biologisch laten certificeren, kan het niet, omdat de kip insecten vreet (als ze buiten lopen), die niet biologisch gekweekt zijn...Te zot voor woorden. https://www.foodlog.nl/artikel/een-eitje-van-een-kip-die-insecten-eet-mag-niet-biologisch-heten/

 

He, verdorie, toch niet Atlantis...maar ooit was er nog een continent tussen Europa en Afrika...Is ontdekt...Het ‘’Greater Adria’’. Jawel. https://www.welt.de/wissenschaft/umwelt/article200979858/Greater-Adria-Forscher-entdecken-versunkenen-Kontinent-unter-Europa.html

 

Te huur: ‘dierlijke’ robothond op pootjes, u mag zelf verzinnen wat u daaraan heeft". De vierpotige robot Spot – vanaf nu te huur – beweegt haast dierlijk, terwijl hij rondwandelt over oneffen terrein of trappen beklimt. Het is het eerste commerciële product van de befaamde robotbouwer Boston Dynamics; een doorbraak in de ontwikkeling van robots.  Tja, hoezo hond  uitlaten, aaibaarheid, liefde en gezelschap?... https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/te-huur-dierlijke-robothond-op-pootjes-u-mag-zelf-verzinnen-wat-u-daaraan-heeft~b33fa623/

 

LOL...Grappy wil ingrijpen bij bedrijven, die hun computerbeveliging niet op orde hebben. Las ik toch vorige week, dat de overheid, grote bedrijven de VPN-updates niet of onvoldoende deden. Ik zou zeggen, steek hand in eigen boezem Grappy en doe eens echt wat in plaats van te brallen!

 

De Mono Lake in Californie is geen geschikte plek om te leven. Het water is 3x zo zout als de oceaan en heeft een extreem hoge pH waarde.   En alsof het nog niet genoeg is, zit er ook nog het giftige arsenicum in. Geen wonder, dat tot nu toe maar 2 diersoorten zijn gedocumenteerd: zoutkreeften en een vliegensoort, die in staat is om te duiken i/h water...Nu hebben wetenschappers 8 microscopisch kleine wormpjes ontdekt...met 3 geslachten, resistent tegen het arsenicum en hun nakomelingen groeien op in een buidel zoals bij kangoeroes.  https://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/mono-lake-forscher-finden-wuermer-mit-drei-geschlechtern-in-kalifornischem-see-a-1289172.html

 

De Verenigde Staten mogen tarieven heffen over 7,5 miljard dollar aan goederen uit Europa, als reactie op de illegale subsidie die de Europese Unie verleende aan vliegtuigbouwers. Aldus de WTO. In januari beslist men over soortgelijke ‘’steun’’ door de VS aan Boeing en dito heffingen van de EU op de VS. Tit for Tat noemen ze dat? Ik noem het kleine-jongens-pesterijen met grote economische gevolgen. Grow up, boys.  

Zeuren over klimaat en stikstof? Niet in Brazilie...daar mag binnenkort een autorace plaatsvinden in het beschadigde deel v/d Amazonas. Alles voor boys-toys en zich druk maken om mlieu is iets voor de domme burger? Telegraaf https://www.autovisie.nl/nieuws/er-gaat-geracet-worden-in-het-regenwoud-in-de-amazone?

 

Als het aan de EU ligt, zal iedere burger zijn huishoudelijke apparaten voortaan zelf kunnen repareren (krijgen we dan van de EU een reparatiesetje???). Verlengt de levensduur van die producten. Is dit wel zo? Spaart het grondstoffen? https://www.welt.de/wirtschaft/article201317052/Reparaturvorschriften-Komplizierte-Regeln-fuer-Haushaltsgeraete.html

 

Tjonge jonge. Een universum op zichzelf; 6 boeken dik project over onderzoek naar het fenomeen brood. Tot op de laatste kruimel. 2 wetenschappers waren hier druk mee, en een patissier. En de ultieme vraag werd beantwoord; ‘’hoe blijft het het langst vers’’? https://www.welt.de/icon/essen-und-trinken/article201059988/Brot-ist-vieles-Klimasuender-Droge-Heilmittel-17-kuriose-Fakten.html. Tja, rechtsom of linksom, ik bak mijn bio-brood met bio-meel, gist, water, zout, evt. kruiden, zaden en noten, met zonder toevoegingen. En het is me toch lekker!

 

Uitsmijter deze week: ‘’Arib staat haar mannetje’’...ahum, genderneutraal? Ik zit er niet mee, maar een kleine minderheid in NL is daar scherp op. Belachelijk

Yammie; kleine sappige peertjes en nashi-peer; zalig! En druiven natuurlijk. Joost schat dat we wel 80 kg amandelen (gedroogd nu en in zakken i/d schuur) hebben...

 

Hommeles, en hoe...Zwartje. Blacky, Maxi en Mini op de uitkijk. Rosado wil wat brokjes smikkelen, maar om 17.30 is dat niet zo slim, als iedereen op het terras is. Een gebrom/gedreig van jewelste...Joost houdt het i/d gaten: katten-tv heet dat.

 

Wondertje...vrijdagavond laat loopt er een mini-gekko in de keuken. Joost heeft hem in de warmteketel-kast gezet, daar zit ie veilig, en er zijn insecten om op te peuzelen. Even later ziet hij nog zo’n kleine dreumes onder de zwembadrand verdwijnen...Oh, wat zijn ze schitterend! En de 1e bloem uit de stek van lidcactus (witroze) is gaan bloeien! Voor maar 1 dag.

 

Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag...uuuuuren gewerkt i/d tuin; want het vele water liet het onkruid omhoogschieten! En zondag dacht ik opeens ‘’pfff, wat heet’’ kom ik na 3 uur tuinwerk binnen, is het 29,7 buiten! Oeps. Maar het schiet op. Joost ploegde zondag het grootste deel v/h land en de stukken i/d moestuin die leeg waren. Het ziet er weer mooi uit.

 

Zondagmorgen rond 05.30 een gekrijs van jewelste...Potverdrie, kunnen die kattenpoezels nou niet gewoon vreedzaam met elkaar omgaan en ons laten slapen? Voer zat, dus geen voernijd! Maar nee, grijze plukken en witte op het terras. Mini of Maxi met Rosado aan het matten?

 

Zondag WhatsApp ’’nee, wordt niks maandag, platvorm op ondergelopen terrein’’ Ok, dan niet. Plan B) voor maandagmorgen; boodschappen, tuinwerk en zo.Onderweg telefoon ‘’we komen rond 1400 uur met ander platvorm’’.Oeps, plan C) snel lopen, eten maken, klaarstaan. Uiteindelijk kon het platvorm de ramp niet op, deze was nl. een stuk groter dan de geplande. Dus toch met 2 man ‘’handwerk’’, waarbij de jongere i/d boom klom (met prof. klimtuig). Elfenhuisje naar de knoppen (eigen schuld, had ik moeten weghalen), boom fors gesnoeid, veel lucht, dus minder kans voor omvallen bij storm. Verder geen schade aan k’hok, panels of schuur en een enorme takkenzooi eromheen. Maandagavond en dinsdaggmorgen ruimen we rond het kippenhok op, leggen stapels takken klaar voor de aanhangwagen (1e lichting woensdag). Veel werk. De wandeling kon ik gevoeglijk overslaan, genoeg beweging.

 

Woensdag naar de post.En Joost denkt er ineens aan, na te vragen, of in het vak van onze straat misschien nog onbestelde post voor ons is? Ja hoor, brief belastingdienst! (Vakantievervanging had niet gezien dat het adres/postbus correct was....grrrr) En? De zaak is afgesloten. Ons verweer incl. documentatie is geaccepteerd. Pffff, geen grote som ‘’nabetalen’’ en wij zijn in het gelijk gesteld. Een berg valt van m’n schouders.

 

IPCC rapport. Hoe slecht moet het nog komen, voordat regeringen/landen/mensen in beweging komen? Als het water over de plint naar binnen klotst of droogte zorgt voor honger, of....?  https://www.sueddeutsche.de/wissen/ozean-versauerung-ipcc-klimawandel-1.4613669

 

MvInfrastructuur/Waterstaat wist in 2011 al dat de Stint niet voldeed, maar Cora hield dat stil. EU-regelgeving dreigt NL-vrijwillige brandweer om zeep te helpen, en het Kabinet wil langs belangrijkste EU-wegen laadplaatsen electroauto's. En het vitaparcours (je weet wel, met die toestellen/oefeningen) mag voortaan kinderen alleen maar in begeleiding hierop toelaten. Eist EU. En NL? Braafste jongetje tuurlijk. Ja, EU, natuurlijk EU, meteen EU.

 

Stikstof-gate....te bezopen voor woorden...andere landen doen niet zo maf.Maar voor het Circuit van Zandvoort zint NL op een list...want boys-toys en rijkeluis-speeltjes moeten doorgaan. Woningbouw- en andere projecten niet. Uiteraard met belastinggeld gesubsidieerd, want het budget is nu al veeeels te laag. Wist Bernhardje jr. ook...Vliegtaks of industrie aanpakken? Welnee! Liever een milieupolitie i/d ruimte...

 

En dan nog suffige Stef, die IS-strijders in Irak wil laten berechten, als het maar humaan, eerlijk en z/doodstraf is. Grow up, Stef! Oh ja, en die 5 Marokkaans-NL jihadgangers, die toch weer NL-paspoort krijgen? Regeringsvliegtuig sturen, feestelijk onthalen met gratis huis, uitkering en zorg, en ook nog een schadevergoeding voor het tijdelijke onterechte (vechten bij IS = terreurdaad) verlies van het paspoort. Toch? Grappy brabbelt en is slappe, kale hap. 

 

Toppunt NL-belachelijkheid? Volgens Engelmuts moet rolbevestigend speelgoed verdwijnen. Niks geen Barbie, kookfornuisje of popjes...Dat gender neutrale-geleuter loopt uit de hand. Maar hoe zit dat dan met Formule 1 en racewagens, Engelmuts?

 

Malaria. Je kunt natuurlijk ook genetische techniek toepssen...maar...dat heeft bijwerkingen. Aldus Scientific Reports. Want een ongewenste overdracht van genen van genetisch veranderde muggen blijkt in de natuurlijke gemeenschap van muggen te zijn overgegaan. Oeps. Onverwacht? We hebben het niet i/d grip!  https://www.sueddeutsche.de/wissen/transgen-muecken-zika-1.4609451

 

Het natuurgebied Cerrado in Brazilie (200 mio hectare groot) verdwijnt 3x zo snel. En ondertussen gaan branden door...https://www.nu.nl/klimaat/5996535/enorm-natuurgebied-cerrado-in-brazilie-verdwijnt-drie-keer-zo-snel-als-amazone.html

 

Onderwerp voeding wereldwijd onvoldoende opgenomen in medisch onderwijs. Aldus The Lancet Planetary Health. Men wil verplicht voedingsonderwijs voor alle geneeskundestudenten. https://www.foodlog.nl/artikel/voeding-moet-verplicht-onderdeel-zijn-in-medisch-onderwijs/

 

De voorspelling dat over twintig jaar een half miljoen Nederlanders dementie hebben, is ‘boterzacht’. Het is gebaseerd op  oud (25 jaar) onderzoek. Intussen zijn er nieuwe signalen dat dementie in bepaalde groepen afneemt. https://www.gelderlander.nl/nijmegen/voorspelling-van-toename-dementie-is-al-lang-achterhaald~a3a69104/

 

Kopje thee...met nano- en microplastic vanuit die schattige kunststof-pyramide zakjes. Maar geen gevaar voor je gezondheid, hoor. Maar zeker weten doet men dat nog niet. 

 

Oh, wat een klucht;  geldverslindend, slap gezwabber op de klimaattop bij de VN....65 landen (!) willen hun best doen om 2050 klimaatneutraal te zijn/worden. Net 10.7%. Grote landen zoals China, India en de VS? Nop. Het plaatje zegt genoeg. Ernstig dat gevolgen van klimaatverandering niet serieus worden genomen. En te weinig landen echt willen veranderen. Who cares. https://www.nzz.ch/wissenschaft/klimawandel-wer-die-co2-emissionen-auf-null-setzen-will-ld.1510958

 

Uitsmijter v/d week: octopussy...https://www.nu.nl/276346/video/dromende-octopus-kan-van-kleur-veranderen.html

Oef, gota’s fría’s donderdag en vrijdag.... bij ons? Donderdag 48 mm....veel minder dan voorspeld. Gelukkig. Maar heel veel onweer, af en toe stevige buien. Na 00.30 gelukkig onweer weg. Slapen. In de maand september de afgelopen 11 jaar nog nooit zoveel regen gehad. Oeps, de saffraan zal dit niet leuk vinden. Evenmin als de granaatappels.

 

Vrijdagmorgen miezelregen...en er komt rook onder uit het waterhuisje...huh? Blijkt daar een oude leiding te zitten. Joost dacht dat ie het niet meer deed. Die moeten we dus als het droog is, z.s.m. vrij leggen en afdoppen. En dan valt ook nog de stroom uit....Iberdrola. Terwijl ik net 5 (quarantaine) eitjes voor de Chikkies had opgezet. Poef! En net als de pc is afgesloten, doet de stroom het weer. Maar nu giert het stroomverbruik omhoog. Terwijl verder niks aanstaat?  De ‘’foute’’ stroomdraad doet dit. Tussen de buien af dopt Joost af. Ziezo, het grote verbruik zakt naar normaal. Weer wat geleerd.

 

Vanaf dinsdag mogen onze eitjes weer door ons opgepeuzeld worden. De ‘’quarantaine’’ eitjes geven de Chikkies wat extra kalk. Zij zijn er dol op. En het 1e henne-eitje van een van de BiBlu’s is donderdag gelegd. Zo klein...Het tweede is er ook. De eiproductie komt weer op gang! En dan verzint het stomme EU hobby-kip-houder pesten: elke kip moet straks geringd, geregistreerd en ingeënt zijn t.b.v. dierenwelzijn. NIET ratificeren! Industrie aanpakken. En anders? Burgerlijke ongehoorzaamheid! https://www.telegraaf.nl/nieuws/1216514329/kippenhobbyist-dupe-brusselse-regelbrijMaar de EU vindt het onnodig om voor/nadelen van GMO-sojabonen te herzien? Bizar.

 

Zaterdagmorgen tussen 0500 – 0545 enorme stortbuien, en een ‘’elektrisch onweer’’ (nog nooit gezien) met eindeloze lichtflitsen (maar zonder gedonder) om ons heen. Met heel harde wind. Ik sliep erdoorheen. Niks meegekregen. Joost lag wakker. Geen schade, nog 13,5 mm tot 0600, en de zon schijnt om 11 uur, het gaat 25 graden worden. Wij hebben deze gota fria goed doorstaan met in totaal maar 83 mm water. Vele dorpen/plaatsen om ons heen zijn niet zo fortuinlijk  https://www.spanjevandaag.com/14/09/2019/situatie-noodweer-en-overstromingen-zuidoost-spanje/ Totaal zitten we dit jaar op 249 mm voor dit jaar.

 

Sokkenbak opgeruimd. 8 paar nieuwe kleurige antislip sokken voor mij erbij: eindeloze combi’s mogelijk, leuk! Helaas zijn Sushi of Pizza-sokken op Amazon niet antislip, anders...

 

Mijn oude naaimachine (Turissa/CH van wel 50 of 60 jaar oud...) doet al jaren niet/of stapsgewijs wat ik wil. Hoe de machien ook is schoongemaakt, spanning aangepast, doorgesmeerd etc., het lukt niet. Vroeger naaide ik veel. Nu staat er een nieuwe basismachine. Singer. Voor simpel (herstel-)werk.  Had even de hulp v/d kundige buurvrouw nodig, maar het doet het prima. Verademing.  

 

Oef...tandarts...het liefst zou ik het negeren; de vulling die uit een kies re achter boven is gevallen (amalgaam, ruim 30 jaar oud)...maar...mijn verstand wint het v/d angst...2 opties legt de tandarts mij voor. Wordt 2-3 sessies. Oh wat zie ik er tegenop. Maar ik snap dat dit de beste oplossing is om ontstekingen te voorkomen met behoud van gebit&bot. 30/9 gaat stap 1 starten.

 

YEP, de nieuwe, vitale oudere...Maar...vele YEP’s lijken zich kennelijk onvoldoende voor te bereiden op de fase, waarin ze zorg nodig hebben. Wij voelen ons wel YEP, maar we hebben ook op de toekomst geanticipeerd met een leeftijdsgerecht huis. Want op de overheid of zorg hoef je niet te rekenen. https://www.trouw.nl/zorg/vitale-ouderen-weigeren-zich-voor-te-bereiden-op-de-zorg-die-ze-later-nodig-hebben~be9290af/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

 

Ongelofelijk: Supermario stunt op het laatst, dit zal door EU-burgers duur betaald moeten worden. https://www.nu.nl/economie/5992168/dnb-president-klaas-knot-haalt-uit-naar-nieuwe-big-bazooka-van-ecb.html

 

En dan dit bommetje...Het (nog door landen te ratificeren) CETA-verdrag tussen de EU en Canada kan afbouw van gaswinning belemmeren resp. misgelopen schade kan bij de overheid verhaald worden. Pardon?  En ook Canadese en VS-investeerders op de NL woningmarkt kunnen maatregelen voor betaalbaar houden van woningen dwarsbomen. https://www.nu.nl/economie/5994460/handelsverdrag-met-canada-kan-afbouw-gaswinning-belemmeren.html Zegt straks Pinoccio ‘’ik heb het wel geprobeerd’’...?

 

Na bomen knuffelen is er nu, tata: GEITENYOGA. Vlakbij St. Moritz. Geiten als begeleiders zijn leuk! Tenminste als je vreetbestendige kleding, veters en oren hebt.. https://www.faz.net/aktuell/reise/ziegenyoga-im-oberengadin-16383764.html

 

En bang voor deze nieuwsgierige 4-benige hulpjes of (on-)rustverstoorders? Is er altijd nog bosbaden. Of, net bedacht...kamerplanten als medicijn...Weten ze in Japan en in Engeland. https://www.hetkanwel.nl/2019/09/09/kamerplanten-als-medicijn/?utm_source=hetkanWel+Nieuwsbrief&utm_campaign=348589bc52-EMAIL_CAMPAIGN_2017_06_24_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_5707cd7d98-348589bc52-285663469

 

Liever culinaire uitdaging? Slakkenkaviaar! https://www.foodlog.nl/artikel/flash/slakkeneitjes-voor-verwende-fijnproever/

 

En als uitsmijter de laatste HIT...je (al dan niet gestreste) knuffelbeest (teddy of knuffelaap of pluchepoesje of zo) op vakantie sturen. Booming business. Is zelfs een reisbureau voor! https://www.welt.de/reise/nah/article200458220/Pauschalreisen-Auch-ein-Kuscheltier-ist-mal-urlaubsreif.html