Meer lezen is goed voor U

Bol.com; E-boekenverkoop en Europa is ziek

Fijn, zo’n Bol.com. Boeken naar Spanje verzenden ze niet. E boeken kun je wel bestellen. Nu kreeg ik eerder een korting van 2,50 bij besteding voor 9 december. Ik dacht, ik koop Amos Oz/Judas en Umberto Eco/nummer 1. Pech. De korting geldt niet voor E-boeken. Maar dat schreven ze niet in de cadeau-mail. Flauw. Heel flauw. Koop er niks meer. Bij Bol.com. Klut-flut-prut.

 

Een interessante vraag: mag je een legaal gekocht E-book doorverkopen? Lees hier verder: http://computerworld.nl/e-commerce/83083-kun-je-e-books-op-legale-wijze-doorverkopen

 

Europa is ziek. Zo begint het boek van Perry Anderson over de politieke situatie van Italië in ‘’The Italian Disaster’’. In 2014 geschreven, nu ook in het Duits vertaald. Een lang essay in het Engels vind je hier:

http://www.lrb.co.uk/v36/n10/perry-anderson/the-italian-disaster

 

De Duitse FAZ schreef er ook over. Het boek borduurt voor op studies, die deze anglo-ierse historicus, wonende in Californië, sinds 20 jaar bedrijft over politieke centra ’s van macht in de wereld. Hij verbindt in zijn polemische teksten geschiedkundige kennis, politieke analyses en systematische vragen. Zo ook over India: welke vorm van democratie ontstaat in een maatschappij, waarbij tot de centrale kenmerken verafgoding van klassenverschil hoort. Zijn boek ‘’Na Atatürk’’ tekent de geschiedenis op van Turkije als staat, die in tegenstelling tot de seculiere schijn, natie en religie nooit gescheiden waren en democratie eerder een doel voor de machtselite is. Wie wil weten hoe Amerika over zich zelf als wereldmacht denkt, kan ook bij hem te rade. En dan nu een boek over de binnenlandse politiek van Italië? Van Berlusconi via Monti en Letta naar Renzi? Volgens hem is dit land geen Europese uitzondering; het dient als voorbeeld voor politieke corruptie. Decennialang is de regeringstop bezet met mensen, die dichtbij banken, bouwgiganten of energiefirma’s staan, en na hun vertrek uit de politiek daar veel geld verdienen, waar ze zich voordien ‘’dienstbaar’’ hadden gemaakt. Helaas lijkt hij Die Mutti even te vergeten als politica, vrij van schandalen…Onder Berlusconi controleerde de elite en was van mening, dat de economie de maatstaf van alle handelen zou zijn, zo van ‘’als ziekenhuizen, scholen, gevangenissen door privatisering winstgevende bedrijven kunnen worden, waarom dan ook niet hetzelfde bij politieke ambten’’? Het belangrijkste symptoom van de Europese Ziekte is volgens hem, dat economische principes intussen een gelijke waarde innemen als juridische staatsprincipes; namelijk de behoefte aan regulering. Kies je voor markteconomische hervormingen, word je al gauw gewezen op wettelijke inbreuken. Tevens kun je aan Italië zien, hoe een democratie eruit ziet, waarin partijen de buit binnenhalen – gegarandeerd door een dienovereenkomstig parlement – en gerechtshoven elke keer weer dat goedpraten wat de heersende elite past. Anekdotes en kleurrijke intriges van de Italiaanse politiek legt Anderson bloot in dit boek. Evenals de hervormings-noodzaak van een verrot land; te starre arbeidsmarkten; onbetaalbare pensioenen, nepotische universiteiten, ontbrekende competitie in de industrie, ontoereikende privatisering, een geblokkeerd rechtssysteem en belastingontduiking. Dit legitimeert haast elk politiek besluit, zonder dat de situatie daarmee verandert. En tevens legt het nog een symptoom bloot van de Europese Ziekte: het is een land zonder oppositie. Want Beppe Grill is niet geïnteresseerd in regeren, maar meer ‘’ertegen zijn’’ en de representatie van de ‘’ware oppositie’’.

Voor de Duitse vertaling is er een postscriptum; hij actualiseert zijn bevindingen rondom trieste berichten over de cijfergoochelij van de Italiaanse economie en demografie. Belangrijkste conclusie: in de jongere geschiedenis van Europa is er geen voorbeeld over hoe je tegelijkertijd een politiek en een economisch systeem kunt hervormen. Een vraag stelde hij echter niet, die ook tot zijn diagnose zou moeten behoren: als de EU een politiek gedrocht is, dat economische doelen dient, kan zij zich uit de historische onwaarschijnlijkheid onttrekken, dat politieke vorm en economisch systeem van een machtsgedrocht tegelijkertijd transformeerbaar is?

 

Een boek wat ik zeker ga lezen. En wellicht ook de anderen.