Meer lezen is goed voor U

Onleesbaar manuscript & 12-miljoen boek

Ik schreef er al eerder over; het Voynich manuscript. Mogelijk het meest geheimzinnige manuscript. En zelfs samenzwerings-theoretici weten er geen raad mee. Ruim 100 bladen, velen daarvan meervoudig opklapbaar, vormen 262 bladzijden. Ergens ontstaan rond 1404 – 1438. Allerlei speculaties, veronderstellingen en theorieën hierover doen de ronde; maar niemand snapt nog echt de kleurige, onbekende letters, de fantasie (?) tekeningen of wat het allemaal betekent. De Spaanse Siloe-uitgeverij uit Burgos wil nu – na overleg met de Beinecke Uni van Yale/VS, die eigenaar is van het geschrift – het ‘’boek’’ uitgeven. Kosten: 7-8000 Euro/boek. Verdorie, moet ik crowd funding zien te organiseren....1/23 van de 898 exemplaren is al gereserveerd/verkocht. Moet ik nog haast maken ook.

Gerry Kennedy en Rob Churchill publiceerden in 2005 ‘’The Voynich Code, het boek, dat niemand kan lezen’’. Auteur? Onbekend. 26 symbolen zijn inmiddels ontdekt; ze doen denken aan Sanskriet, in plaats van Latijn, of Thaise tekens. De illustraties wijzen deels op kruiden; astronomie, kosmos, fantasiedieren. Denkt men. En....vreemd, de getoonde planten blijken omstreeks die tijd helemaal niet hebben bestaan? Behalve wellicht zonnebloem, cayenne. Voorkomend in de VS. 1912 ontdekte Wilfried Voynich, een in London levende Poolse antiquair het schrift in een oude kist. De precieze vindplaats zou pas in 1960, lang na zijn dood, aan het licht zijn gekomen; de kist zou in Frascati, in Villa Mondragone bij een jezuïetencollege in Rome zijn ontdekt. De paterkes hadden dringend behoefte aan geld voor renovatie, dus verkochten ze het manuscript.

Ene J.M. Marci had kennelijk in Praag op 19 august 1666 een brief aan een vriend A. Kircher geschreven; en daar las Voynich o.a. ‘’Dr. Raphael, een leraar van de Boheemse taal aan het hof van Ferdinand de 2e, toenmalig koning van Bohemen, berichtte mij, het boek zou eigendom van Keizer Rudolf zijn, die daarvoor 600 dukaten betaalde’. En hij geloofde, dat de schrijver Roger Bacon was. Keizer Rudolf maakte Praag tot keizerlijke hoofdstad, het metropool voor astronomie en astrologen, van Rozenkruisers en andere geheime verbonden; mysterieuze experimenten door alchimisten in hun zoektocht naar de Steen der Wijzen, waarmee goud gemaakt kon worden. De plaats, waar Golem door de straatjes spookte....

Bacon zou een Engels geleerde zijn geweest uit de 13 eeuw, die in Parijs en Oxford Natuurkunde studeerde. Was tegen de vermenging van geloof en wetenschap, en zat daarvoor 10 jaar gevangen in een klooster. Ruim 100 jaar voor B. Schwarz zou hij al het geheim van het kruitpoeder hebben gekend, luidt het. Beschreef hij wellicht explosieve stoffen via gecodeerde letters en teksten? De Voynich code als superwapen uit de monniks-cel? Wordt sparen....  http://www.welt.de/wissenschaft/article157847914/Das-Buch-das-noch-niemand-lesen-kann.html

 

En dan is er nog een primeur: aankomend weekend wordt in Nijmegen voor de eerste keer een boek gepresenteerd, waarvan honderden jaren lang niemand wist, dat het bestond. Nog niet eens de vroegere eigenaren, de Belgische lijn van de adellijke familie Castelnau, die het boek waarschijnlijk al ruim 500 jaar in haar bezit had. En nee, ik maak deze keer geen grapje over Belgen.

Het kleine gebedenboek is ca. 14 x 10 cm, en lag in het archief van de bieb. Van die familie dus. Toen in de 19e eeuw de Europese jacht werd geopend van verzamelaars en musea op precies dit soort boeken, werd het niet gevonden.....Het bijzonder aan dit boekje zijn de 30 tekeningen.  Uit de 15e eeuw. Een sensatie dus. Ontdekt werd het boek pas weer in 2013, tijdens een internetveiling, toen werd 2,5 miljoen geboden. En dat, terwijl nog niemand wist, wie de tekenaar was. Fijnste inkttekeningen; architectonische elementen en van zulk een precisie, ongelofelijk. Mogelijk waren ze bedoeld, om later gekleurd te worden. Maar dat is niet geheel gelukt.

Thans veronderstelt men, dat de tekeningen gemaakt zijn door de 3 gebroeders Limburg; voordat ze in 1416 in Parijs overleden aan pestilentie. Toen waren ze in dienst van de Hertog van Berry, de oom van de Franse koning Karel de 6e. De kenmerkende stijl voor dit tijdperk noemde men ‘’zachte stijl’’, een overgang van gotiek naar renaissance, die eerst in de 19e eeuw echte waardering kreeg, terwijl men toen sprak van ‘’primitifs’’.  Tot nu toe waren maar 3 boeken bekend, waaraan deze broeders aan mee hadden gewerkt. Dit 4e boek zou echter kunsthistorisch gezien een donderklap zijn; gedurende maar 2 dagen presentatie in het Valkhof zal e.e.a. nader toegelicht en bediscussieerd worden, waarbij gerenommeerde experts aan het woord komen. Zoals König/Vrije Uni Berlijn, een van de wereld beste kenners van middeleeuwse kunst en boek-schilderij, en H. Tenschert, een Zwitserse Antiquair, die het boek had opgekocht. Met haast criminalistisch speurwerk wil König bewijzen, dat de oudste broer Paul verantwoordelijk was voor het werk. Omdat een lid van de familie van Castelnau rond 1505 in dienst was van de Hertog van Berry, lijkt het waarschijnlijk, dat het zo in het bezit van de familie kwam.

Het boek was mogelijk bestemd voor de Franse troonopvolger Lodewijk van Orléans, die 1407 werd vermoord en die getrouwd was met de Italiaanse prinses Valentina Visconti, die 1408 overleed. Door de dood van beiden was het belang van het boek gedaald, zodat de hertog het werk daaraan stopzette. Maar het onvolmaakte boek wel liet bewaren. Immers, het zou kostbaar kunnen zijn/worden.

En waarom wordt het boek nou uitgerekend in Nijmegen gepubliceerd? Omdat de stad in het oude hertogdom Geldern de geboorteplaats was van de gebroeders Limburg, en de stad bad de antiquair om een paar maanden tijd, om te beoordelen, of het manuscript niet door NL geacquireerd zou kunnen worden. 12 miljoen zou het kosten...Veel belastinggeld...maar niet veel, als je bedenkt wat voor hedendaagse kunst wordt betaald, aldus de auteur...En ook hier hoopt NL op buitenlandse hulp, om het kostbare boek te kunnen aanschaffen. En daarom wordt het in Nijmegen tentoongesteld. Zodat je ziet, wat je koopt. Het middeleeuwse feest wordt dit keer opgedragen aan de 600e stervensdag van de gebroeders Limburg...

ps...en dan maak ik me druk over 7-8000 Euro. Pfff.....