Meer lezen is goed voor U

Boekenhotels....

Wat zou het heerlijk zijn, als je als boekengek kunt zwelgen in een hotel, zoals een Nobelprijswinnaar van Literatuur; of debatteren met een bestseller auteur. Of alleen maar snuffelen in boeken naar hartenlust. Duitse Hoteliers hebben het idee van een ‘’boekenhotel’’ omgezet in realiteit. In hun ruimtes spelen niet Kindle, iPad en tablets de hoofdrol, nee, het is het goede (oude) boek zelf.

 

Neem nou Groß-Breesen. Dit landhotel is een pionier onder de boekenhotels; overal boeken, waar je ook kijkt; ruim 300.000 in schappen of in kisten; in lobby, gang, schuur, kelder of restaurant. Geweldige plek voor degene die graag zoekt, snuffelt en leest. Het hotel liet zich daarbij inspireren door Hay-on-Wye in Wales. Ontmoeting, gesprekken en natuurlijk het zoeken/vinden en lezen vormen de aantrekkelijkheid van het hotel. Een ruilsysteem zorgt voor continu wisseling van de collectie; 2 brengen, 1 uitzoeken en meenemen is het principe. En het werkt.

 

Of het elegante Friedenau, gelegen in mogelijk het mooiste villa-district van Berlijn; eigenlijk beter gezegd een literatuur-hotel. Het stadsdeel was geliefd door schrijvers zoals E. Kästner, G. Grass en H. Müller, die daar tijdelijk woonden. Foto’s, schriften, evenementen vinden plaats. De eigenares, C. Moog, is zelf auteur, en drukte haar eigen stempel op het hotel. Eenvoudig biedermeier ontmoet actuele schrijvers zeg maar...

 

Wedina maakt ook naam als boekenhotel in Hamburg. Gratis lezingen, o.a. in samenwerking met het Literatuurhuis Kooperation, zijn bekend. Het complex bestaat uit 5 kleurige gebouwen; Blauw o.a. – voor/door/over auteurs – die overigens ook graag komen, zoals Amos Oz. Elke kleur heeft een thema. Een almaar groeiende bieb van gesigneerde werken van gasten is door iedereen te leen.

 

Of liever een kasteel?  Schloss Elmau, gelegen in een stil dal aan de rand van de bergen van Garmisch biedt sinds 1916 een refugium voor gestresste burgers door middel van culturele programma’s, zoals concerten. Ook Obama was hier tijdens de G7 top...Maar vooral komen de bezoekers naar de boekwinkel (sinds 2007); op zoek naar het ‘’bijzondere’’ boek, want bestsellers kan je overal krijgen, nietwaar? Ook lezingen worden georganiseerd. Muziek en literatuur; wat wil je nog meer?

 

En last but not least: Bibliotel; het feit, dat veel mensen graag lezen, was voor hotelier Mettler aanleiding, om een franchise keten van ‘’herbergen’’ op te zetten. Ruim 50 hotels in Oostenrijk, Duitsland, Zwitsersland en Italië hebben zich al aangesloten. Als eis geldt o.a. dat ze een bieb moeten hebben met tenminste 300 boeken, plus actuele tijdschriften en kranten. Hoor boeken, afspeelapparatuur en leesbrillen moeten ook beschikbaar zijn. Evenals geschikte zithoeken, lekkere zitmeubels/banken of ligstoelen. En wie uitcheckt, krijgt een persoonlijk wensboek als cadeau. De gezamenlijke marketing, maar ook de persoonlijke noot vormt de basis voor de groep. En de rating? Niet in sterren, maar in boeken.


Dat vind ik nou super concepten!