Het nieuws in Spanje

Droog...

Aemet (het Spaanse KNMI) meldt, dat dit mogelijk de droogste winter ( 28% minder) wordt v/d afgelopen 50 jaar, en 67 jaar als we het hebben over sneeuw. Wij zien het; al 3 maanden geen regen...

 

Regio Murcia heeft het grootste oppervlak aan biologische landbouwoppervlak van de Europese Unie in verhouding tot de totale grond. Op 22,2 procent van de landbouwgrond in Murcia worden biologische producten verbouwd. De belangrijkste producten zijn noten (vooral amandelen) met 30.000 hectare, granen met 14,500 hectare en 12.000 hectare wijnbouw. Een grote groenteteler heeft in ons dal grote stukken land opgekocht en ''boert'' daar nu ook. Biologisch.

 

Consumenten in elf Spaanse autonome regio's krijgen binnenkort een naheffing op hun elektriciteitsrekening. Het gaat om achterstallige lokale en regionale belastingen uit 2013 die zes jaar later alsnog in rekening worden gebracht. Consumenten in Andalusië, Aragón, Asturië, Cantabrië, Castilië en León, Catalonië, Extremadura, Galicië, Madrid, Murcia en Navarra moeten extra geld betalen. Voor mensen in Baskenland, de Canarische eilanden en de Balearen geldt de naheffing niet omdat deze regio's in 2013 geen enkele specifieke belasting doorberekende aan de klanten. Gebruikers in de regio Valencia, Castilië-La Mancha en La Rioja betalen ook niets extra omdat zij al enige jaren geleden een naheffing kregen. InSpanje.

 

Inmiddels zijn we stappen verder: we willen niet meer zonnepanelen, maar een rij batterijen (AGM); zo slaan we de productie van stroom, die we niet gebruiken, op, en kunnen die gebruiken als back-up voor als stroom uitvalt, en de nachtproductie hiermee dekken, of onze behoefte bij slecht weer. E.e.a. moet nu nader onder loep genomen worden door een expert. Wordt vervolgd.

 

Ook de Spaanse premier eist van Engeland helderheid bij Brexit: en privileges voor Engelse burgers in Spanje zullen alleen van toepassing zijn, als ook Spaanse burgers in Engeland dezelfde rechten krijgen. Ziezo. Helderder kan het niet gezegd worden.

 

Wel/niet siësta? Grieks onderzoek (gepubl. In American College of Cardiology) wees uit, dat een kort dutje prima is voor immuunsysteem en verlaging van bloeddruk/regulering van gezondheid i/h algemeen. 30 minuten dan. SpanjeVandaag.

Spuugdemont en immuniteit?

Provincies Cadiz/Sevilla; daar rommelt het flink; ruim 30 aardbevingen/aardschokken de laatste tijd. Zoveel in zo’n korte tijd; da’s uitzonderlijk, terwijl het in Spanje ‘’normaal’’ is, dat per dag tientallen aardbevingen plaatsvinden. SpanjeVandaag.

 

Hangouderen in NL weggestuurd vanwege samenscholing staat i/d krant....hier in Spanje, zie je op de promenades (met vaak gratis stoeltjes!) dat ze gezellig samen keuvelen, spelletjes doen en genieten. Grow up NL'dit is niet fout, maar doet de mens goed!

 

Een verrassend initiatief van Carrefour in Spanje: klanten kunnen vanaf donderdag met hun eigen plastic of glazen bakjes vlees, vleeswaren en vis kopen bij de Franse supermarktketen. Toegestaan zijn transparante plastic of glazen bakjes alsook andere zakken of netjes waarmee klanten fruit en groente kunnen kopen die niet is voorverpakt in specifieke hoeveelheden. InSpanje.

 

Een Spaanse arts blijkt de grootte v/d prostaat met een 5-minuten ingreep met stoom te reduceren. Doorbraak?

 https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2019/03/11/5c854c8ffdddffefb88b4612.html

 

Na de 'veroño' doet nu ook de term 'invierano' zijn intrede in Spanje. Met de eerste term die een samenvoeging vormt van de woorden 'verano' en 'otoño' (zomer en herfst) wordt verwezen naar een zomerachtige herfst en de nieuwe term – combinatie van 'invierno' (winter) en 'verano' - verwijst naar een zachte of lenteachtige winter. De afgelopen maand februari gaat de geschiedenis in als de droogste maand van deze eeuw en met recordhoge temperaturen op verschillende plaatsen in het land. De ongebruikelijke weersomstandigheden voor de tijd van het jaar werden veroorzaakt door een anticycloon die ook het weer in Noord-Europa sterk heeft beïnvloedt wat temperaturen betreft. https://inspanje.nl/algemeen/11438/waar-is-de-spaanse-winter-gebleven/

 

Om de Spaanse energievoorziening te verbeteren bestaat het plan om in de provincies Almería en Granada zeker honderd hoogspanningsmasten te plaatsen. Deze snelweg van masten zou daarmee een van de mooiste en ruigste hoekjes van Spanje doorkruisen. O.a. ook de Alpujarras... https://inspanje.nl/algemeen/11439/inwoners-in-actie-tegen-komst-hoogspanningsmasten-in-alpujarras/

 

De Spaanse luchthavenautoriteit Aena heeft ambitieuze plannen aangekondigd om een groot deel van de elektriciteit die wordt gebruikt door 46 Spaanse luchthavens zelf op te gaan wekken met zonnepanelen. Volgens berekeningen van de organisatie zal dit vanaf 2026 de energiekosten - op dit moment 75 miljoen euro per jaar - met 70 procent reduceren. . https://inspanje.nl/algemeen/11436/aena-investeert-in-ambitieus-zonne-energieproject-voor-spaanse-luchthavens/

 

Op 25 maart treedt het ministeriële besluit in werking waarmee de hoogte van de commissies die Spaanse banken kunnen rekenen voor basisrekeningen wordt beperkt tot maximaal 3 euro per maand. https://inspanje.nl/economie/11427/spaanse-regering-beperkt-commissies-banken/  Hoognodig, nadat Spaanse banken in 2018 28  miljard !! aan commissies hadden opgestreken.

 

Het aantal zelfdodingen in Spanje blijft toenemen en overstijgt zelfs het aantal verkeersdoden. Dagelijks beroven tien mensen zichzelf van het leven. Experts en nabestaanden eisen een nationaal plan ter preventie van zelfmoord van de overheid. https://inspanje.nl/zorg-welzijn/11435/experts-willen-nationaal-plan-ter-preventie-van-zelfmoord-in-spanje/

 

Boef/lafbek en voormalig Catalaans president Carles Puigdemont, is kandidaat voor een zetel in het Europees Parlement. Mocht ie gekozen worden als Europarlementariër dan moet ie zich binnen 5 dagen melden in Madrid voor het electorale bureau, om de eed af te leggen. Maar dan pakken ze’m op....Zegt ie doodleuk, dat het EP hem vast wel immuniteit verschaft. Ik hoop van niet. Maar hij en zijn team zoekt naar manieren, om de Spaanse wet te omzeilen. Boeventuig.

 

 

Watertekort, illegale putten en machos

Ongekend warm in februari. Niet best. https://www.spanjevandaag.com/28/02/2019/zorgwekkende-hoge-temperaturen-tot-28-graden-in-spanje/ en geen water voorlopig in zicht. Normaal is de winter de tijd om voorraden aan te vullen. Tot nu toe? Niets...=

 

8 maart; Spaanse jongeren blijken zeer verdeeld te zijn met betrekking tot gendergelijkheid en maar liefst 56 procent verdedigt machogedrag en daaraan gerelateerde zaken of ontkent genderongelijkheid, terwijl 44 procent - waarvan de meerderheid vrouw is - een meer bewuste en rechtvaardige visie heeft. 8 maart gaan Spaanse vrouwen de straat op tegen machogeweld. Heel hard nodig in dit land. En wat doet de achterlijke PP? Die zegt niet mee te doen aan de 8-maart betoging...Heel zwak. En achterlijk macho. Spanje moet nog veel leren.

 

De Neonazi-groep Hogar Social Ramirez Ledesma wil meedoen aan de verkiezingen; en VOX (rechtspopulisten/extremen) willen, als zij winnen, natuurparken openstellen voor jagers. Zo hopen ze juist 800.000 jagers als stemmers op hun mee te krijgen. Zogenaamd vanwege ‘’politisering’’...en dat roepen zij? Kwalijke zaak.

 

En oh, oh, oh, wat werd Real Madrid gruwelijk afgestraft voor haar gezapige arrogantie en matig gespeel door veels te hoog betaalde ego-pikkies (sorry, leuker kan ik het niet zeggen); Ajax won glansrijk met 4-1. Het werd hoog tijd. In de Spaanse kranten maar kleine berichtjes - in tegenstelling als ze winnen; dan is het paginagroot. Nu likken ze hun gekweste ego's. 

 

De International Airport Council (ACI) heeft het vliegveld Alicante-Elche als beste van Europa gekozen in de categorie van 5 tot 15 miljoen passagiers op jaarbasis. Het ACI benadrukt de uitstekende kwaliteit van de installaties en goede service voor de reizigers.SpanjeVandaag.

 

Spanje wil eventueel 400.000 Britten residentie verlenen bij een no-deal Brexit. Als zij op hun beurt hetzelfde garanderen voor Spanjaarden in Engeland. https://elpais.com/elpais/2019/03/01/inenglish/1551427780_768403.html

 

In een plaats vlak bij ons, Novelda, hebben ze al 32 illegale waterputten verzegelt, nog een 20+ te gaan. Naar aanleiding van het ongeval met het jongetje Julen. Voortvarend

 

Een v/d medestrijders tegen de Asfaltfabriek wil vlg. week met me praten over een initiatief van Groen Hondon. Partij? Of iets anders? Ik ga gewoon luisteren. Persoonlijk heb ik geen zin meer om me politiek te engageren; kost me teveel energie, en uiteindelijk is het een boel werk voor wie? Juist.

Brug Marokko-Spanje, elBulli en gezond land

Spanje en Marokko bekijken opnieuw mogelijkheden voor een onderzeese spoorlijn – in plaats van een brug. Binnen 2 jaar moet het onderzoek afgerond zijn. In het beoogde gebied bevinden zich 2 grote aardspleten. En dan hebben we’t nog niet over de aardbevingen...Huh? https://www.spanjevandaag.com/22/02/2019/spanje-en-marokko-maken-afspraken-over-continentale-spoorlijn/ . Ambtenaren willen best met 61 met pensioen, zodat er banen vrijkomen voor de jeugd. 70% v/d Spaanse ambtenaren is ouder dan 50, en 17% ouder dan 60 jaar, de gemiddelde leeftijd: 57 jaar...Politie kan met 59 met pensioen. Ziekenzorg: met 60. En nu willen de goedige ambtenaren = het zijn er maar zo’n 3 miljoen = ook vroeger...? Kost kapitalen

 

In de tweejaarlijkse Bloomberg Healthiest Country Index rangschikt nieuwsdienst Bloomberg 169 landen op factoren die bepalend zijn voor volksgezondheid. In de nieuwste editie klimt Spanje van de zesde naar de eerste plaats. Italië zakt naar 2, IJsland staat op 3. 
In de top-10 staan nog 3 Europese landen: Zwitserland op 5, Zweden op 6 en Noorwegen op 9. Japan (4), Australië (7), Singapore (8) en Israël (10) maken de top-10 vol. Nederland zakte naar 15. VS 35e plek, China, met 1,4 miljard inwoners het land met de grootste bevolkingsomvang, klom 3 plaatsen naar de 52e plaats. E.e.a. gebaseerd op levensverwachting, rookgedrag en obesitas en toegang tot schoon water en milieuvervuiling.  Het mediterrane dieet - veel groenten, weinig vlees, olijfolie, peulruchten, groente en zoveel mogelijk alles puur, niet industrieel - zou een (gedeeltelijke) verklaring kunnen zijn voor de hoge Spaanse en Italiaanse scores.https://www.foodlog.nl/artikel/spanje-is-het-gezondste-land-ter-wereld/ maar dat zal snel veranderen, doordat men hier  liever junk met teveel vet, zout, suiker, dan mediterraan eet...

Over junkfood gesproken – pardon geschreven - en...ondanks de toevoeging van een paar ''gezondere'' menukeuzes, is fast food thans nog ongezonder dan 30 jaar geleden. ScienceDaily.  

Heel raar...islamitische godsdienstlessen (o.a. in Crevillente) als experiment op scholen, geïnitieerd door de regionale MvOnderwijs. Hoezo scheiding van religie en onderwijs? Kennelijk blijkt religie voor sommige sektoren zeer winstgevend...InSpanje.

 

Spanje is het tweede land ter wereld met de meeste medische faculteiten. Het aantal groeide de laatste jaren van 28 naar 42. Jaarlijks stromen circa 7.000 nieuwe artsen de arbeidsmarkt op. Dat zijn er veel te veel voor het aantal beschikbare plaatsen. De meerderheid van die artsen kan geen opleidingsplaats vinden om zich te specialiseren en is direct werkloos. In 2018 overkwam dat was 4.006 afgestudeerde artsen. Dat betekent dat 43 procent zich niet heeft kunnen specialiseren. De balans moet beter tussen het aantal studenten geneeskunde en het aantal specialisatieplaatsen. Bovendien moeten de specialisaties beter worden afgestemd op de behoeften in de Spaanse gezondheidszorg. https://inspanje.nl/zorg-welzijn/11335/veel-teveel-artsen-voor-te-weinig-plaatsen-in-spanje/

 

Bij een optreden tijdens Madrid Fusión 2019 in Madrid kondigde de beroemde chef Ferràn Adrià aan elBulli, het restaurant waar hij wereldberoemd mee werd, opnieuw te openen.Adrià kondigde ook aan op zoek te zijn naar culinaire professionals uit de hele wereld die 'hun talent willen wijden aan het onderzoeken van de creativiteit in de keuken, vanuit zeer diverse invalshoeken gebaseerd op verschillende takken van menselijke kennis' en zo willen bijdragen aan Adrià's experiment. De oproep is vanaf 3 februari gepubliceerd en geïnteresseerden kunnen tot juni reageren. https://inspanje.nl/cultuur/11272/beroemd-restaurant-elbulli-gaat-weer-open-in-2020/

 

 Met een nieuw aangenomen decreet is het in Palma de Mallorca verboden om meer dan drie huisdieren te houden in woningen die onderdeel uitmaken van residentiële gebouwen en meer dan vijf in eengezinswoningen. https://inspanje.nl/algemeen/11379/maximaal-drie-huisdieren-toegestaan-in-palma-de-mallorca/

 

Bachbloesems, fruittherapie, hydrotherapie zijn maar 3 van de 73 ''alternatieve therapieën'' die men als niet nuttig/effectief beschouwt. Het zijn vlg. de Spaanse overheid ''pseudo-therapieën''. En daar gooien ze dan ook gelijk yoga, reiki en acupunctuur erbij op de hoop. Worden gelijkgesteld met homeopathie en andere therapeutische interventies, die men als wetenschappelijk niet bewezen acht. Schandalig, achterlijk en dom. El Mundo.