Medisch, gezondheid en milieu

Foodlog: het aantal 65-plussers in goede gezondheid daalde de afgelopen 25 jaar van 4,8 naar 3,3 jaar voor mannen en van 4 naar 2,7 voor vrouwen. Aldus het FD. Vlg. Netspar  komt hiermee  verhoogde AOW tot 70 jaar in een nieuw perspectief...Werkzaamheden moeten aangepast worden aan de ‘’zwakkere gezondheid’’ van ouderen. Oh ja, gelukkig lijkt het met de geestelijke gezondheid wel snor te zitten...

 

De zeespiegel stijgt sneller, en tot 2100 zou dit wel dubbel zoveel zijn als de huidige voorspellingen. Aldus nieuwste satelliet-metingen. De stijging tot 2100 zal 10 mm/jaar bedragen. Aldus de Uni van Colorado. De kusten zouden dus rekening moeten houden met een zeespiegel van + 65 cm, dan de oorspronkelijke 30 cm, zoals begroot in 2005. Oeps. Maar who cares? De huidige ‘’regerings-verantwoordelijken leven dan niet meer...

 

De ‘’pil van Drion’’ oftewel een poeder, is door de Coöperatie Laatste Wil  geregeld voor meer dan 300 van haar leden.De Coöperatie Laatste Wil kreeg er duizenden leden bij nadat vorig jaar de publiciteit werd gezocht. Het ledental steeg na de aankondiging van enkele honderden naar zo’n 20.000. Ook een paar honderd Belgen hebben zich bij de organisatie gemeld.„Hun gemiddelde leeftijd is 68 jaar”, aldus voorzitter Jos van Wijk.Het middel kan alleen worden aangeschaft als iemand achttien jaar of ouder is en minstens een half jaar lid. De coöperatie houdt sinds eind januari zogenoemde inkoopbijeenkomsten voor leden.

 

In de strijd tegen borst- en sommige andere kankersoorten zou een dieet met minder eiwitten een additionele therapie kunnen vormen voor patienten. De meeste borstkanker patiënten gaan niet dood aan hun primaire tumor, maar door secundaire metastasen (kankercellen verspreiden zich via het bloed o.a.). Asparagine blijkt nu een essentieel ingrediënt voor tumorcellen om te migreren. Aldus Uni van Cambridge. Als het lichaam minder van dit eiwit binnenkrijgt, of door medicijnen wordt beperkt, blijkt de spreiding van borstkanker gereduceerd. E.e.a. moet nog bij mensen bewezen worden, maar het zou een optie voor de toekomst kunnen zijn. Vooralsnog heeft vermijding/verlaging van asparagine-rijk voedsel (o.a. soja-producten, kip en schaaldieren) bij mensen geen effectiviteit aangetoond. Wel bij muizen. Nature en The Independent.

 

Straling van mobieltjes... Nieuwe onderzoeken laten zien, dat de mobiele telefoons met de hoogste straling de OnePlus5T is met 1,68 w/kg. Plaats 2: Huawei Mate 9 met 1,64 W/kg. Sony Xperia M5 0,14 W/kg!!!! Samsung Note 8 of Galaxy S6 ook maar 0,22W/kg. Google Pixle XL 0,24 W/kg. Het kan dus echt lager! Apple iPhone X 0,92 W/kg; iPhone7 1,38 W/kg...Tja... De WHO vindt een max. waarde van 2.0 W/kg kritisch. NZZ

Haaruitval: onleuk. Nu lijkt er hoop voor de lijdende....Japanse wetenschappers konden op muizen met een chemische stof, die o.a. door McDonalds in het frituurvet wordt gebruikt, vel te laten groeien. McD zij dank! De truc is het dragermateriaal: zuurstof doorlatend silikone Dimethylpolysiloxan. E 900. Een schuim-beperker, die ervoor zorgt, dat het frituurvet niet overmatig schuimt, als McD frietjes gefrituurd worden. Bij muizen werkt het. Helaas...de komende decennia verwachten de wetenschappers nog niet, dat dit ook voor de mens haalbaar is. Die Welt.

 

Iedere leraar aan de griepprik. Moet ie wel tegen de juiste virussen zijn..Onzinremedie, goed voor de farma, maar lost het echte probleem in het onderwijs niet op.

En de Gezondheidsraad wil dat we maar max. 1 glas alcohol per dag gaan drinken. In de nieuwe preventierichtlijn. Als men het erover eens wordt. Terwijl roken en overgewicht al jaren op de agenda staat zonder dat hier echt iets aan gebeurt? A) maak roken 100% duurder; liever nog, verbied het (jammer, schatkist) en maak junk/industrieel voedsel eveneens 50% duurder dan gezond, onbewerkt voedsel. Het Kabinet voelt voor de 1-glas-richtlijn. Bezopen flauwekul.

 

En dan schrijft Foodlog over de ADH – de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Onterecht blijkt die een veel te prominente rol te spelen in het NL-voedingsbeleid & voorlichting. Binnenkort staat het artikel in Fit met Voeding; de ADH deugt niet. Nattevingerwerk & speculatie waarmee nauwkeurigheid en betrouwbaarheid gepretendeerd wordt. ADH is eerder Fata Morgana; vanuit een afstand lijkt het wat, maar dichtbij is het een vergissing. De ADH’s van verschillende voedingsstoffen zijn voor veel mensen veel te laag. En voedt de opvatting, dat in NL nauwelijks voedingstekorten voorkomen. Onzin. Want die tekorten zijn juist debet aan veel chronische ziekten, vooral bij ouderen. De ADH’s naar leeftijd wekken de schijn van ‘’afgestemde voedingsbehoefte’’, maar de gemiddelde mens bestaat niet, noch is dat relevant. Theorie en statistiek werkt niet voor het individu. Waarden voor ‘’gezonde’’ mensen zijn onbelangrijk voor patiënten. De Gezondheidsraad wijst met haar maatstaven de meest oorzakelijke verbanden tussen voeding/chronische aandoeningen af. Dom. Overigens...de ADH’s kunnen verschillen per land en instantie....https://www.foodlog.nl/artikel/de-adh-deugt-niet/

 

Malaria; de huidige medicijnen lijken het af te laten weten, zoals b.v. Artemisinin. En nog een ander middel. Malaria breidt zich m.n. in Azië razendsnel uit. Multiresistent, wel te verstaan. Is in 2008 in Cambodja ontstaan en is naar Thailand en Vietnam uitgewaaierd. https://www.welt.de/gesundheit/article173203826/Tropenfieber-Arzneien-gegen-Malaria-verlieren-ihre-Kraft.html

Gelukkig blijkt het RadboudUMC net nu over een wondertje te beschikken; de blauwe kleurstof  methyleenblau – veilig voor patiënten – blijkt ongekend snel malariaparasieten te doden en binnen 2 dagen zijn patienten op, en genezen. Vond men uit in Mali. Is alleen een klein dingetje....de urine wordt echt blauw. SMURFJESPLAS! Dat moeten ze nog even oplossen. Joh, is toch niet blijvend?

 

MS – een ontsteking v/h centrale zenuwstelsel, dat hersenen en ruggenmerg aantast, kan in het ergste geval verlammingen en krampen veroorzaken. Er zijn medicijnen die de symptomen verminderen maar een genezing is er nog niet. Voor de farma is dit zeer aantrekkelijk, omdat men tamelijk jong deze ziekte ontwikkeld (50% meer vrouwen dan mannen); tussen de 20 – 40 jaar. En dan moet er tot het eind een geneesmiddel ingenomen worden (?) omdat de levensverwachting van MS-patiënten ‘’normaal’’ is. Er leven wereldwijd ca. 2,5 miljoen patiënten. Roche is eigenlijk een Zwitserse specialist voor kankertherapieën. Maar na 10 jaar onderzoek heeft het in 2017 het medicijn Ocrevus in de VS op de markt gebracht. En recent kreeg het de toelating voor Europa. Analisten verwachten jaaromzetten van 5 miljard of meer. Vlg. Roche werden tot nu toe ruim 30.000 patiënten behandeld en de reacties van hen en artsen lijken positief. Winstpakker. En hopelijk geen hoop-luchtbel die vooral veel geld opbrengt.

 

Prostaatkanker staat nu voor borstkanker als 3e meest dodelijke ziekte in het VK. Meer investering is hard nodig. ‘’Maar’’ 75.000 wetenschappelijke onderzoek documenten zijn er over deze kanker, terwijl er ruim 146.000 over borstkanker gepubliceerd zijn. Men denkt dat met meer investering en geld voor behandelingen ‘’het wel goed komt’’. Echt? The Telegraph.

 

Patiënten moeten onderzoek uitslagen in hun online ziekenhuisdossier kunnen inzien zodra die beschikbaar zijn. Dat vindt Patiënten federatie Nederland. Zeker bij de private ziekenhuizen kan dit al probleemloos in Spanje; dat werkt super, is makkelijk en razendsnel. Veel ziekenhuizen bouwen in hun zogenoemde patiënten portaal een wachttijd in van een week, zodat artsen de uitslagen kunnen duiden, maar de koepel van patiëntenorganisaties vindt dat betutteling. Ook moeten ziekenhuizen, voor patiënten hun gegevens bekijken, waarschuwen dat er vervelende of onverwachte uitslagen bij kunnen zijn of dat de resultaten nog moeten worden besproken in een multidisciplinair team. Bezopen, en niet meer van deze tijd. NuNl.

 

Hoe ver moet het cholesterolgehalte zakken? Sabatine, cardioloog bij Harvard Medical School, geniet veel aanzien. Met zijn Fourier-studie zorgde hij voor opzien, want het gaat over een nieuwe generatie cholesterolverlagers. Tot op heden is er geen enigheid tussen artsen maar de meesten denken, dat het goede HDL bescherming biedt tegen aderverkalking, terwijl het slechte LDL dit bevordert. En langdurig te hoog LDL kan tot een hartinfarct leiden. Met behulp van o.a. statines kan de LDL hoeveelheid verlaagd worden en zo zou het hartinfarct-risico verlaagd worden (maar dan wordt even geen rekening gehouden met de bijwerkingen. Lena). Die Sabatine heeft nu uit studies geconcludeerd, dat bij 70 mg/dl (i.p.v. 100) het positieve effect nog groter is. Maar...wat als we nog lager gaan, ,naar 50 of 20 of zelfs 0? De Fourier studie lijkt dit te bevestigen. Naast statines kreeg een groep hoog-risico-patiënten nog een PCSK9-remmer, die grote hoop biedt voor de farma...Gefinancierd werd deze studie overigens door een farma-producent, Amgen. Aha.

De nieuwe medicijnen blokkeren het enzym PCSK9, en simuleren een genetische afwijking welk ervoor zorgt, dat de levercellen veel meer LDL-cholesterol uit het bloed halen; tot wel 50 – 20 mg/dl. En zie daar, de hartinfarcten namen af. Mogelijk is de evolutie debet aan de creatie van PCSK9-enzymen in de genen, om in hongertijden beter te kunnen overleven. Maar in onze welstands-maatschappij hebben ze geen functie. Dan is LDL alleen nog vergif dat schadelijk is voor het vatenstelsel. En....als we beginnen met 25 jaar deze medicijnen te slikken, is de reductie van een hartinfarct-risico het grootst. Juist ja. Massabehandeling van ‘’gezonde’’ mensen, met het doel, om hun cholesterolpeil tot een absurd laag niveau te brengen? Vroeger was het ‘’hoog LDL = slecht’’. Toen ‘’normaal = niet goed’’. En nu ‘’hoe lager hoe beter’’? De meningen zijn verdeeld. Want aan de Fourier-studie namen mensen met hartziekten deel, die reeds een infarct hadden. Je kunt dat dus niet zo maar overnemen voor ‘’gezonde’’ mensen. En; van elke patiënt, die de PCSK9-remmer kreeg, stierven er net zo veel  aan de gevolgen van een hartaandoening dan diegenen in een placebogroep. UITGELULD heet dat vlg. mij. Maar...waar die meneer Sabatine niet over praat zijn de kosten...Want de behandeling met de huidige PCSK9-remmers kosten 14.000 $ pp/jaar! Onbetaalbaar voor de massa of ziekenfondsen en verzekeringen. In Amerika zien de kostenlawine al rollen. Een ding is zeker: in de strijd met de ‘’vergoeders’’ heeft de farma in Sabatine een belangrijke medestander gevonden. Der Spiegel.

 

Waar eerder gewaarschuwd werd voor Ibuprofen bij mannen met mogelijke gevolgen voor de vruchtbaarheid, lijkt nu ook het eierstokweefsel van 12-weken oude foetussen al te wijzen op schade door afsterven van weefsel en eicellen. De waarschuwing om Ibuprofen niet in te nemen tijdens zwangerschap is niet nieuw. Maar kennelijk blijkt nu ook de placenta-barrière voor Ibuprofen niet taboe. En een korte innameduur van Ibuprofen (2-7 dagen) blijkt al voorlopers van eicellen in grote mate te doden. En de celdeling wordt beperkt. http://www.faz.net/aktuell/wissen/macht-ibuprofen-toechter-unfruchtbar-15428408.html

Hypocriet, nep en populisme...da’s de houding v/d overheid en alle overigens partijen. Roken is dodelijk. Weten we sinds de 70-er jaren. Het Antoni van Leeuwenhoek gaat aangifte doen tegen de tabaksindustrie. Met deze stap sluit het Amsterdamse instituut, dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker, zich aan bij de lopende strafzaak die advocaat Bénédicte Ficq in 2016 aanspande tegen vier grote tabaksfabrikanten. Eerder sloot onder meer KWF Kankerbestrijding zich aan bij de zaak van Ficq.  Het AVL spreekt van 'dweilen met de kraan open', zolang een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking verslaafd is aan sigaretten. Dagelijks bekopen 55 mensen in Nederland hun rookgedrag met de dood, becijfert het ziekenhuis. 'Maar liefst 30 procent van de AVL-patiënten sterft aan de gevolgen van roken', meldt het persbericht. Tabaksfabrikanten zijn daar mede schuldig aan, stelt de bestuursraad van het ziekenhuis, omdat zij 'willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret'. Dat is ook het voornaamste argument waarmee Ficq schermt: de industrie voegt doelbewust verslavende stofjes toe die de keuzevrijheid van de roker beperken. Ze heeft gelijk, maar je hebt als roker altijd nog zelf een keus! Je kan kiezen om te stoppen! En de overheid doet aan ‘’gezondheidszorg’’ (eerder ziekenzorg) en strijkt miljoenen aan accijnzen op...?

 

Onzin/nepdiscussies in de 1e Kamer over de donorwet. Oneigenlijke argumenten buitelen over elkaar. Terwijl het toch simpel is: de burger maakt een keus: ja/nee. En kan die altijd herroepen. In het ergste geval besluit de familie, als men niet weet wat de persoon wilde. Wie ethische/morele/religieuze of andere bezwaren heeft, geeft NEE op. Krijgt dan ook geen donororgaan hoop ik dan maar...Maar nee, eindeloos wordt gedebatteerd. Tenenkrommend. Populistisch zielengeknijp. Zoals over die hersendood (of niet): o.a. van het Comité Orgaandonatie Alert (een groep bezorgde burgers onder aanvoering van Annet Wood, een beeldend kunstenaar uit het Noord-Hollandse Berkhout).Het comité maakt zich zorgen over het vaststellen van de zogenoemde ‘hersendood’ voordat organen voor transplantatie uit een lichaam worden genomen. Op de website van het comité staat: „Na veel studie zijn wij tot de conclusie gekomen dat het niet onwaarschijnlijk is dat de donor die hersendood is verklaard, bij het uitnemen van organen helse pijn lijdt.” En het zwartboek over orgaandonatie wat ze hebben? De schrijver (en kennis/kunde?) is onbekend...

Senatoren weten niet goed wat ze met de informatie aan moeten. Zelfs tegenstanders van Pia Dijkstra’s wet zeggen dat de groep sceptici het debat probeert te „vervuilen”. Het wetsvoorstel van Dijkstra gáát ook helemaal niet over het hersendoodprotocol. De Nederlandse Vereniging voor Neurologie schrijft een ferme brief aan de Eerste Kamer. Het debat over orgaandonatie, schrijft voorzitter George Kienstra, „dreigt te worden beïnvloed door onjuistheden en persoonlijke meningen over hersendood” Voor al die senatoren geldt dat ze de medische, ethische, morele en juridische argumenten moeten wegen. Ze kijken streng naar de subsidiariteit en proportionaliteit van de wet. En willen bevestiging dat de uitvoering deugt. Maar ze laten ook hun gevoel spreken. Of dat nu gebaseerd is op een ervaring met orgaandonatie in hun eigen omgeving, het betoog van een oud-collega senator of de hartverscheurende getuigenissen die ze hebben gehoord of gemaild gekregen. 

 

Mensen die hun been breken of die een kijkoperatie aan hun knie moeten ondergaan, moeten wekenlang medicatie tegen trombose inspuiten. Zorgverzekeraar VGZ en het LUMC willen dat ziekenhuizen stoppen met die injecties. Jaarlijks krijgen 77.000 patiënten met deze injecties te maken, meldt het ADdinsdag.Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat het geven van bloedverdunners aan deze mensen geen zin heeft. De patiënten liepen nog evenveel kans op trombose. In de helft van de gevallen worden de spuiten nog wel voorgeschreven.

 

 Koraalriffen blijken niet alleen te lijden onder de opwarming van het zeewater als gevolg van klimaatverandering. Ook de toenemende plasticvervuiling draagt bij aan ziekten als verbleking en afsterven van de koraalriffen. Amerikaanse zeebiologen onderzochten 159 koraalriffen in Indonesië, Australië, Myanmar en Thailand. Ze ontdekten dat in zee rondzwervend plastic een 'ideaal' transportmiddel is voor allerlei bacteriële ziekteverwekkers. Als koralen in aanraking komen met plastic, stijgt de kans op een ziekte van 4% naar 89%. Het onderzoek is verschenen in Science.  "Hoewel we de enorme impact van de klimaatverandering op de koralen op korte termijn niet kunnen stoppen", zegt Drew Harvell, hoogleraar Ecologie en Marine Biologie, die meewerkte aan de studie, "zouden we met deze studie wel beleidsmakers kunnen overtuigen om iets te doen aan de plasticvervuiling." De onderzoekers schatten en passant dat de koraalriffen in de door hen bestudeerde gebieden meer dan 11 miljard stukken plastic 'bevatten', van flessen tot luiers, wattenstaafjes en verpakkingen. Foodlog.

 

Veel cholesterol in het bloed? Is niet gezond. Verrassend is een nieuwe studie, die aantoont, dat cholesterol een groeibevorderaar is voor stamcellen. Daaruit kunnen bijna alle soorten cellen  - ook tumorcellen – geproduceerd worden. Onderzoeken ontdekten, dat tumorcellen in de darm op cholesterol reageren. Ergo: minder dierlijk, meer plantaardig voedsel eten! Cholesterol speelt een belangrijke rol in celmembranen v/h lichaam, en de lever produceert het meest. Meer dan we binnenkrijgen door (slecht) voedsel. En toch is het verstandig, om teveel cholesterol in te nemen. 

Kennelijk zijn veel mensen van mening, dat kanker een psychische oorzaak heeft, 61% vindt, dat psychische belasting, stress, verlies etc. kanker kan provoceren. Wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt. In tegendeel. Vlg. de Uni Heidelberg is de veronderstelling, dat men opgrond van persoonlijke kenmerken, stress, verlies etc. kanker kan krijgen, wetenschappelijk onhoudbaar is (huh?). Of iemand kanker krijgt, is afhankelijk van meerdere factoren; deels genetisch, deels door leefstijl (roken, drinken, obesitas etc.) en deels door toeval. En andersom; een positieve instelling kan niet kanker voorkomen resp. een terugkeer daarvan voorkomen. Evenmin is een negatieve/labiele houding schuld aan een verslechtering v/d toestand. Een positieve instelling kan bijdragen aan het beter voelen v/d patient zelf in zijn omgeving, en niet omdat het ‘’moet’’. Meer lezen? http://www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/positives-denken-kann-krebs-nicht-heilen-a-1189546.html

 

Volledige-Java-aapjes-klonen in China: Uit 417 eicellen, die ontdaan werden v/d kern, en waar foetus- of zelfs volwassen lichaamscellen werden ingebouwd, en chemisch geactiveerd werden, ontstonden 260 embryo’s, die werden geplaatst in 63 wijfjes; 4 werden geboren, waarvan 2 overleefden. Met de zogenaamde Dolly (kloon-schaap) methode. Critici veroordelen de methodiek en wijzen op ethische consequenties. E.a. werd in Shanghai gedaan. Meldde Cell. Vanwege de nabijheid van apen tot mensen roept het veel vragen op. Ook de werkwijze, met herprogrammering en gids-stofjes, die uiteindelijk tot embryo’s leiden. Ja, ja, en gemotiveerd wordt het daarmee, dat hiermee veel meer lab-dieren voor testen beschikbaar komen....ethisch voordeel noemt men dat. Of deze methodiek echter voldoende is om ‘’echte’’ klonen te produceren, is de vraag. Nog afgezien van de ethiek. En kennelijk leek het hier meer om prestige te gaan, vinden critici. En dat zou niet moeten mogen op kosten van sensitieve wezens zoals deze aapjes http://www.sueddeutsche.de/wissen/genetik-chinesische-forscher-klonen-erstmals-affen-1.3838703

 

12 miljoen voor startups voor e-health….heb je niks aan als je blind, slechtziend, of zonder smartphone zit. Noch zorgt het voor meer handen aan het bed, echte mensenzorg  dus en efficiency. Dat zou gestimuleerd moeten worden, vindt Lena. Maar da’s niet sexy. Een app wel.

 

Het Amerikaanse National Marine Fisheries Services NMFS gaf een langverwachte mening over 3 pesticides (chloorpyrifos, diazinon en malathion). Milieugroeperingen zochten de publiciteit omdat de regering van DDD de pesticide fabrikanten weer bevoordeelde met een 2-jaars-verlenging voor hun giftige producten. De negatieve – zelfs gevaarlijke – effecten werden in een 3700 pagina lang rapport genoemd. En ze deden concrete aanbevelingen incl. restricties.  https://www.theguardian.com/environment/2018/jan/21/trump-administration-lawsuit-pesticide-orca-salmon

 

Asda in het VK stopt met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 16 jaar. Het gaat om 84! Producten. Ook het Britse Aldi en Waitrose voeren per maart een leeftijdsbeperking in . Morrisons deed dit al eerder. Dit naar aanleiding van alarm door kinderartsen, die in toenemende mate de gezondheidsgevolgen hiervan zien. De Britse jeugd hoort bij de grootste groep drinkers van dit spul in Europa. Ook in NL pleiten kinderartsen voor een verbod. Maar nee, zover gaat men niet...

 

En ja hoor, het EP stelt een onderzoekscommissie in....over het goedkeuringsproces van Glyfosaat en andere pesticiden. Met name de ‘’ommezwaai’’ van Duitsland – het land dat zich eerst onthield van stemming en daarna alsnog voor verlenging koos – verdient aandacht, aldus De Groenen. En men wil nou eens weten, wat de rol is van EU-agentschappen voor voedselveiligheid EFSA en chemische stoffen ECHA. Alsof we dat nog niet weten. En alsof deze onafhankelijk zijn. Over 9 maanden wordt  bevallen. Oh pardon, dan worden de bevindingen gerapporteerd. https://www.foodlog.nl/artikel/europees-parlement-onderzoekt-toelatingsproces-glyfosaat/

 

Ibuprofen...vrij te koop, deze pijnstiller. Vaak gebruikt bij ontstekingen/sportblessures en zo. Maar....regelmatige inname in grotere hoeveelheden is niet zonder risico. Vooral bij mannen leidt dit tot veranderingen in het testosterongehalte, en dat heeft op lange termijn effecten voor gezondheid en vruchtbaarheid. http://www.faz.net/aktuell/wissen/medizin-ernaehrung/ibuprofen-veraendert-maennlichen-hormonspiegel-15400753.html

 

En weer wordt gejuicht over een nieuwe methode om kanker vroegtijdig te kunnen opsporen (Science), aldus wetenschappers van de Uni NY. Ze konden in het bloed circulerende tumorproteines vaststellen. Het zou goed nieuws zijn voor de opsporing van eierstok-, lever-, maag-, pancreas-, slokdarm-, darm, long- en borstkanker. Duitse experts waarschuwen voor te hoge verwachtingen en hebben veelvuldige kritiek, want door deze methode zouden teveel mensen veronzekerd worden en onnodige vervolgtesten/onderzoeken plaatsvinden. https://www.welt.de/gesundheit/article172626558/Frueherkennung-Neuer-Bluttest-erkennt-acht-Krebsarten.html

Magnetrons in de EU zorgen voor meer CO2 uitstoot dan 7 miljoen auto’s tezamen. Aldus een nieuwe studie van de Uni van Manchester. Het gaat dan om de energie, die de magnetrons gebruiken en de onderdelen/vervuiling van productie tot afvalverwerking. Schreef The Independent.

 

Een nieuwe ecologische ramp doet zich voor door het gezonken Iraanse tankerschip voor de oostkust van China. 4 olietapijten breiden zich uit. Ruim 101 km2, en het is nog niet over. Het wrak ligt in 115 m diepte. 136.000 ton olie-condensaat (een bijzonder hoogwaardige ‘’lichte olie’’) en ruim 1000 ton zware olie lag erin opgeslagen. Het schip zonk, voordat de complete lading verbrand was. Het uiterst giftige condensaat voor leven in zee zorgt niet voor een olietapijt, en daardoor is scheiding van water erg moeilijk. En dan ligt het wrak ook nog in een broedgebied van bepaalde inktvissen, waar ook bepaalde vissoorten overwinteren, en een aantal walvissen de zee doorkruisen. De Chinese autoriteiten hadden eerst de milieueffecten gebagatelliseerd, maar experts waarschuwen nu voor een milieucatastrofe van historische grootte.

 

De levensverwachtingen van mensen zijn in de afgelopen decennia in de grote industrielanden gemiddeld gestegen; minder oorlogsdoden, betere geneeskunde & hygiëne & voeding. Maar nu lijkt zich af te tekenen, dat de trend zich wijzigt. Mogelijke reden: ongezonde leefstijl, obesitas en daarmee verbonden ziektes. Dit biedt dan weer ‘’voordeel’’ voor verzekeraars en bedrijven, die pensioenen voor hun medewerkers aanbieden. Maar het maakt ook een verkoopbelofte van verzekeraars minder geloofwaardig. Ze zeggen nl. dat de mensen bij hun sparen omdat de verzekeraar levenslang pensioen uitkeert, en dus zijn ze superieur aan andere spaarvormen...Maar de levensverwachting van Amerikanen dalen al jaren licht...En NL wil ons doen geloven, dat onze levensverwachtingen blijven stijgen? Wordt wakker! http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/versicherungen-lebenserwartung-in-industrienationen-sinkt-1.3824752

 

In Oxford, Engeland kondigde een arts aan, dat chemotherapie voor kankerpatiënten gerationeerd moet worden, omdat het ZH te weinig gekwalificeerd personeel heeft. Dit en andere horrorverhalen kenmerken de overbelasting, hopeloos geld tekort komende NHS (overheids-gezondheidsdienst). Niet alleen is het elke winter raak door de griep, waardoor duizenden operaties uitgesteld moeten worden, maar steeds vaker zakt het systeem aan alle kanten in elkaar. Schokkend. 21 eeuw. Er wordt nu overwogen, om een NHS-belasting in te voeren, waarmee het systeem gefinancierd kan worden. Wat nu via belasting (dus onvoldoende) wordt gefinancierd, zou dan omgevormd worden naar een met extra bijdragen gefinancierde overheids-ziektekostenverzekering.

 

Nou, nou, nou, op 13 januari is dat nieuws? Weten we toch al jaaaaren? Artsen die in een EU-land zijn geschorst komen vaak toch weer aan het werk in andere lidstaten. Het Europese waarschuwingsysteem dat dit moet voorkomen werkt niet goed genoeg. In tien landen wordt het zelfs helemaal niet gebruikt.Dat meldt NRC zaterdag op basis van eigen onderzoek. Uit Bulgarije, Cyprus, Estland, Griekenland, Letland, Luxemburg, Slovenië, Slowakije en Tsjechië kwam geen enkele melding van een zorgverlener die grenzen heeft overschreden. Hierdoor kan niet worden gecontroleerd of medici uit deze lidstaten die naar Nederland komen, een beroepsbeperking hebben.  Nederland is een van de weinige landen die buitenlandse beroepsbeperkingen uit het register automatisch overneemt. Volgens NRC is het niet duidelijk waar de drempel voor een melding ligt. Sommige landen registreren alleen een beroepsverbod voor een arts, terwijl andere lidstaten ook waarschuwingen en boetes melden. Een ander probleem is dat zaken van voor 2016, toen het waarschuwingssysteem werd ingevoerd, niet gemeld hoeven te worden. Daardoor kunnen zorgverleners die voor die tijd in opspraak kwamen gewoon blijven werken. Het Europese waarschuwingssysteem voor 'foute artsen' wordt sinds januari 2016 gebruikt. Waar het ‘’grote Europa’’ toch weer schromelijk weet te falen. Waar heb je’t dan voor?