Medisch, gezondheid en milieu

Na  5 ½ jaar elke week over (on-)gezonde zaken en voeding te hebben geschreven, met nieuws, opinies etc., zet ik een stap terug. Ik moet kiezen, kan niet alles meer.

 

 

Foodlog, Foodwatch, Science en andere nieuwsbronnen brengen genoeg informatie. 

 

Schandalig, Defensie wist al ruim 40 jaar over de schadelijkheid van Chroomverf. En dan wil men nu een mini-vergoeding geven? Willens en wetens mensen met giftige stoffen zonder adequate bescherming te laten werken, onbegrijpelijk. En de destijds verantwoordelijkheden? Genieten van hun riante pensioen. Who cares....

 

Baanbrekend lijkt een therapie met lichaamseigen immuun cellen voor een terminale kankerpatiënt, aldus VS-wetenschappers. Na 2 jaar is ze nog steeds ‘’schoon’’. Weliswaar nog experimenteel, maar wel hoopvol. Aldus het US National Cancer Institute. Nature Medicine.

 

En dan is er weer veel te doen over wel/niet legalisatie marihuana/cannabis voor medicinale doeleinden. In Duitsland gaf het gerecht een patiënt gelijk om wiet te kweken voor eigen gebruik. In 2e instantie werd dit teruggetrokken. Kortzichtig, want zonder medicinale wiet kan hij zijn pijn niet reduceren. En dat omdat hij ‘’verzuimd’’ had, om een uitzonderingsaanvraag te doen bij de Landelijke Opiuminstantie...

Ondertussen heeft Canada als 1e G7 land cannabis gereguleerd/gelegaliseerd. Het volgt daarmee Uruguay en 9 VS-staten, en ook Nieuw Zeeland overweegt dit. Ook in het VK is de discussie aan de gang, omdat ook daar helder is, dat verbieden/criminaliseren niet helpt. In tegendeel, het zorgt voor illegale handel en meer drugscriminaliteit & -problemen. Internationale drugskartels verdienen er dik aan, terwijl vele mensen baat hebben bij gematigd gebruik voor hun gezondheidsklachten. Voorlichting, regulering en legalisatie zou slimmer zijn. Vinden steeds meer landen.

Behalve achterlijk Nederland. Want het NL Huisartsen Genootschap vindt, dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is, dat cannabis als pijnstiller (en spierkramen-oplosser etc.etc.etc.) werkt, en dus moeten de huisartsen maar geen medicinale wiet meer verstrekken voor pijnvermindering en verbetering van levenskwaliteit. Ge zult lijden, is het credo. Achterlijk dom en vreselijk voor die mensen, die liever niet ziek-zwak-misselijk chemo, bestraling of zware vergif-medicijnen willen, maar liever op basis van natuurlijke middelen nog een kwaliteit van leven hebben. Alleen nog geven in de laatste fase. Als het niet anders kan. Ik snap het wel. De farma verdient dik aan chemo/maagbeschermers, antibraakmiddelen en zo. En als je met cannabis wel kwaliteit van leven kunt bieden, zonder de nare bijwerkingen, dan is dat natuurlijk een slag voor de farma. Dus vooral niet doen. Zouden nog meer mensen nog jaaaaren langer leven, dan door hun artsen voorspeld. En een stuk plezanter. Nee, zoiets moet de kop worden ingedrukt. Onbegrijpelijk en kortzichtig. Je zou maar patiënt zijn in NL.

 

Mogelijk kan genetisch testen vrouwen bij vroeg-stadium-borstkanker beschermen tegen uitval van haar, onvruchtbaarheid, chronische pijn en dood – gevolg van onder andere chemo; want met deze test hoeven lang niet alle vrouwen chemo te ondergaan. The Independent.

 

En ook goed bericht voor mannen: een immuun-stimulatie-behandeling kan het leven verlengen van mannen, die aan ongeneselijke prostaatkanker lijden, en soms kan de kanker zelfs gestopt worden. Een studie uitgevoerd met honderden patiënten die geen behandeloptie meer hadden, gaf als resultaat, dat ruim 1/3 v/d mannen na 1 jaar nog leefde, na deze behandeling met pembrolizumab. Bij meer dan 1 v/d 10 groeide de tumor niet meer.  Nader onderzoek volgt. The Independent.

 

En dan lees ik in de krant dat de Zwitsers een ecoRobitx hebben ontwikkeld; een volautomatische onkruidwieder. In Nl onlangs gepresenteerd. Vederlichte machine, werkt op zonnestroom. Aldus Boeren Business. Maar...ze voegen heel specifiek gedoseerd glyfosaat toe. Huh? Onkruidwieder, niet onkruidverdelger!? En dat heet ECO? Ook al is het 20 x minder dan ‘’gewoon’’, het is nog 20x teveel! Uni Wageningen verwacht, dat over een jaar of 3 een smarte onkruidwieder op de markt komt. Die met camera’s plantjes registreert en ze weg schoffelt. Met zonder landbouwgif. Doe't zoals wij: onkruid wieden. Met de hand. Zonder vergif.

Wetenschappers uit de VS, Azië en Australische constateren in Science Advances dat de hoeveelheid eiwitten, zink, ijzer, die rijst bevat, afneemt vanwege hogere CO2 concentratie. Kan gevolgen hebben voor 140 miljoen – 1,4 miljard mensen. Consequenties voor het vitaminegehalte werden in dit onderzoek niet meegenomen (?). Het is de 1e studie die de effecten van hoger CO2 i/d lucht probeert vast te stellen op gewassen. Experimenten werden uitgevoerd in China/Japan voor de belangrijkste commerciële rijstrassen...Laat me raden, komt er straks een ‘’Gouden Rijst’’ 2.0 ?

 

En...klimaatverandering & opwarming v/d aarde hangen samen vanwege CO2 en andere broeikasgassen. Nee maar. Daardoor groeien planten/bomen harder (meer bladeren). En zouden zo het effect van klimaatverandering dempen. Echt? Bij grassen klopte dat, maar na 12 jaar bleek de groei eruit. Grassen die eerder niet harder groeiden, begonnen in het 12e jaar. Huh? 90% v/d planten op aarde gebruikt fotosynthese, die bepaalt dat het 1e CO2 molecuul een C3 is. Bonen, granen, rijst dus. De overige 10% produceren eerst C4; beter voor gewassen in hete/droge omstandigheden, die minder ‘’honger’’ naar CO2 hebben, zoals grassen, mais, sorghum, suikerriet. 30-40% v/d aarde is bedekt met ‘’tropisch’’ grasland, C4 gebied dus. Stikstof kan oorzaak voor verrassende ommekeer zijn; bij C4 planten nam stikstof in grond toe. Diverse theorieën. Helder is, dat huidige klimaatmodellen wel eens te optimistisch zijn als het gaat over ‘’dempende’’ werking. Vooral bij C3 gewassen. Hoe voedselgewassen zich gedragen? Is nog onduidelijker. Vanwege bemesting. Foodlog.

 

Het kabinet twijfelt openlijk over een suikertaks nu is gebleken dat door de Britse suikertaks fabrikanten jaarlijks 45 miljoen kilo minder suiker in hun frisdranken stoppen. Foodwatch startte een campagne om Coca-Cola & Co te laten meebetalen aan de oplopende zorgkosten. Middels een suikerheffing, die direct moet worden betaald door de fabrikanten. Opbrengst moet naar verlaging van de zorgpremie voor burgers gaan. In lijn met het principe ‘de vervuiler betaalt’. Immers, de junkfoodfabrikanten verdienen grof geld aan de verkoop van hun ongezonde drankjes. Beloften om het suikergehalte te verlagen worden amper nagekomen. Gaat de overheid actie nemen? Vast niet.  Foodwatch

 

De VS heeft de overname van Monsanto door Bayer onder voorwaarden goedgekeurd. De grootste en meest omstreden deal in de Duitse economie-geschiedenis. Deze ‘’Duivelse’’ overname zal de wereld veranderen...Want het bepaalt, hoe we in de toekomst eten, landbouw bedrijven en leven. Een groot experiment...Monsanto: wereldwijd grootste producent van genetisch veranderde zaden (GMO). En Bayer is nr. 2 met herbiciden/pesticiden (zoals de bijen dodende neonicotinoides). Het samenspel van dit soort middelen met genetische techniek maakt Bayer tot de machtigste acteur op de landbouwgronden in de hele wereld. Kwalijke, ongezonde situatie. . https://www.welt.de/wirtschaft/article176802218/Bayers-Milliardenuebernahme-Die-Macht-ueber-unsere-Ernaehrung-wird-neu-verteilt.html

 

Waardeloos, symboolpolitiek en hypocrisie: De EU wil plastic in de ban doen. Op de EU-top over plastic valt het wel op, dat voor de verzorging van de 38.000 (¡) deelnemers ruim 300.000 plastic waterflesjes nodig zijn...Waarom niet bij de EU zelf beginnen? De zogenaamde ‘’plasticstrategie’’ klinkt aardig, maar is niet echt spectaculair. Luchtballonnen met waarschuwing voor mogelijke milieueffecten; wie zit daar nou op te wachten? Van de jaarlijkse 26 miljoen ton plasticafval wordt nu nog maar 30% gerecycelt; de grote rest belandt op afvalhopen en in depositos, in het wild, in rivieren en in de zee. Tot 2030 (dat duurt dus nog 12 jaar) moeten alle kunststoffen in Europa gerecycelt kunnen worden. Onzinplan. Maar men start alvast met 10 producten. Waarbij verboden wordt, wat ook alternatief geproduceerd kan worden; zoals eenmalig bestek/borden, rietjes, roerstaafjes, houders voor luchtballonnen (¡), wattestaafjes. Andere producten moeten ‘’verminderen’’, zoals verpakkingen voor fast foods, luchtballonnen en (fris-)drankverpakkingen. Ze moeten liefst milieuvriendelijk opgeruimd worden...Chips-zakjes, cigarettenfilters en andere producten; daar moeten de producenten voor dokken. En ook producenten van visnetten moeten betalen; want die vormen een groot probleem in de oceanen. Levensmiddelenverpakkingen, desinfecteer-doekjes en koffiebekers? Die kunnen best met alternatieve materialen geproduceerd worden. En de ‘’bio-kunststoffen’’ dan? Weinig Bio, veel Agro...(PLA/PET etc o.a. op suikerrietbasis). Zo ze al composteerbaar zijn, moet je niet de illusie hebben, dat ze op de composthoop met groenteafval kunnen...Daar heb je industriele ‘’compostering’’ bij hoge temperaturen voor nodig. Maar er is veel lof voor het ‘’politieke signaal’’. Welja. Maar voordat EC, EP en landen het erover eens zijn, vergaan nog jaaaaren. En ondertussen gaan jaarlijks een half miljoen ton plasticafval in onze meren...Welt.de

Na  5 ½ jaar elke week over (on-)gezonde zaken en voeding te hebben geschreven, met nieuws, opinies etc., zet ik een stap terug. Ik moet kiezen, kan niet alles meer. Vandaar een kleine selectie van nieuws. Foodlog, Foodwatch, Science en andere nieuwsbronnen brengen genoeg informatie. 

 

Foodlog komt weer met Luc Bonneux, epidemioloog en verzorgingsarts op te proppen: laat de lezer die gezond wil leven, beter een hond nemen, dan zich met de nieuwste gezondheidsrage te bemoeien. En 20 glazen drank – vooruit, veiliger is 15 glazen – is geen punt. Echt? 

 

Opmerkelijk; het kabinet wil op terrein van roken, drank en overgewicht ‘’dingen verbieden’’ die ongezond zijn. Huh? Begin dan met het terugdraaien van de 50% Btw-verhoging voor gezonde groente/fruit en zet 50% extra op industrieel voedsel met teveel suiker, vet en zout. Maar nee, dat is een vaste afspraak (!?), aldus Blokhuis. Dus voedingsindustrie, frisdrankfabrikanten en junkfood-aanbieders mogen doorgaan. Gezonde groente en fruit? Te duur aan't worden voor sommigen. 80 miljard wordt uitgegeven aan ziekenzorg en 2 miljard aan preventie. Moet anders vindt ie. Ja hoor. Suikertaks? Misschien. Gezondere keuzes? Zeker. En als de consument niet wil, wettelijke maatregelen...Foodlog

 

Schimmelinfecties zouden wel eens de volgende uitdaging kunnen worden, want ze worden resistent tegen medicijnen. Aldus Science.

 

Unilever maakt maar 10% aan ‘’gezonde’’ producten...Zelf vinden ze dat 35% van hun producten ‘’gezond’’ genoemd mag worden. De grote voedingsmiddelenfabrikanten maken minder dan 1/3 aan gezond voedsel. Zorgwekkend. FD. Maar er gebeurt niks. Daar geen wettelijke maatregelen. Bij de consument straks wel? Hypocriet.

 

The Independent komt met een verhaal om alcohol geheel te schrappen om kanker te voorkomen. En ook gelijk de frisdranken, fast food, industrieel voedsel en geprocessed vlees zoals bacon. https://www.independent.co.uk/news/health/cancer-alcohol-processed-meat-world-cancer-research-fund-a8366446.html

 

 

De in 2013 ingestelde beperkingen op het gebruik van het giftige insecticide fipronil in de landbouw zijn niet goed gemotiveerd. Daarom heeft het Gerecht van de Europese Unie een besluit van de Europese Commissie nietig verklaard.Het ging om een zaak die de producent, het Duitse chemiebedrijf BASF, heeft aangespannen.Brussel besloot in 2013 fipronil alleen nog toe te staan in kassen en bij zaden van prei, uien en koolsoorten die buiten worden gezaaid.De rechters oordelen nu dat de effecten van dat besluit ten onrechte niet zijn beoordeeld. Door de belangen niet af te wegen, heeft de Europese Commissie de regels overtreden.

 

Ferro citraat en Ferro EDTA komen vaak in voedingssupplementen voor. Nu blijkt vlg. studies, dat deze twee verantwoordelijk zijn voor tumor-formatie in muizen met darmkanker. ScienceDaily.

 

Goed nieuws; de bultruggen in de Antarktis doen het puik; er is sprake van een heuse babyboom. Aldus Royal Society Open Science. En ook de populatie van in Central Afrika levende Gorilla’s blijkt 50% hoger dan geschat. En er zijn veel meer Chimpansee’s. Aldus Science Award. En vlg. het blad Spektrum is de San-Quintin-kangoeroerat toch niet uitgestorven! Na ruim 30 jaar vond men het diertje in het mexicaanse Baja California. Wel 4! Aldus het San Diego Natural History Museum.

 

Uni Texas ontwikkelde gel, waarmee ze uit zee- en afwalwater drinkwater kunnen winnen. E.e.a. met behulp van zonne-energie. Het versnelt het verdampen  van vloeistoffen, het zuivere water condenseert en wordt teruggewonnen. Schadelijke stoffen, bacterieen en zouten blijven terug. Per m2/dag kan ruim 20 liter water gewonnen worden. Het water zou nog beter zijn dan vlg. WHO-richtlijnen vereist.

 

Lego gaat kunststof-stenen maken op basis van suikerriet. Op termijn zullen alle legobouwstenen uit duurzame materialen gebouwd worden, en verdwijnt het huidige plastic v/d schappen. De nieuwe stenen worden uit polyethylen gemaakt, op basis van uit suikerriet gewonnen ethanol en hebben de vorm van groene planten...Tot 2030 wil het bedrijf prorducten en verpakkingen duurzaam produceren en productieafval in zijn geheel vermijden.

 

De met behulp van Chinezen te bouwen grootste dam in Cambodja zou weleens letterlijk de Mekong rivier kunnen doden, blijkt uit vertrouwelijk rapport, ingezien door The Guardian. De plek bij Sambor is de slechtst denkbare plek voor waterkrachtcentrale. Onderzoek was gelast door overheid, maar is stilgehouden. Vrees is dat men plan wil doorzetten,ongeacht de grote gevaren voor de rivier dolfijnen en ‘s werelds grootste migratie van verswatervis.

 

Onzinonderzoek en dus logisch resultaat: acupunctuur tijdens IVF leidt niet tot meer geboorten.. Volkskrant kopt, ‘’spijtig nieuws voor vrouwen die heil zoeken in acupunctuur voor verhoogde vruchtbaarheid’’. Acupunctuur tijdens IVF verhoogt die kans niet. Nee, kan ik ook wel vertellen. Wel helpt een combi van leefstijl- en voedingsadvies plus kruidenpreparaten. Bewezen in mijn eigen praktijk. Weer een flutonderzoek met voorspelbare uitkomst.

 

Airco’s zullen als gevolg van de globale energiebehoefte heel veel meer energie gaan vreten. Al nu gaat het om 1/10 v/h wereldverbruik aan stroom voor airco’s en ventilatoren. Aldus de IEA. Aangezien steeds meer mensen zich airco’s en koelsystemen kunnen permitteren, zal het stroomverbruik tot 2050 met een factor 3 stijgen. Er moet infrastructuur komen, voor zoveel energie, die thans door alle kerncentrales v/d EU, de VS en Japan gezamenlijk worden geproduceerd. Je kunt natuurlijk ook de bitcoins aan banden leggen...

 

Voor prostaatkanker met laag risico is er nu een betere behandeling. Uni Dresden past minimale invasieve operatie toe (Tookad). Minder ingrijpend.  https://www.welt.de/gesundheit/article176276011/Prostatakrebs-Neue-Therapie-fuer-Prostatakrebs-Patienten.html

 

Iedereen heeft van tijd tot tijd een leaky gut, of lekkende darm. Tot voor kort werd dit beeld gezien als een wat alternatieve diagnose en zetten wetenschappers er hun vraagtekens bij. Inmiddels is er eigenlijk geen twijfel meer over dat de ‘leaky gut’ echt bestaat. Het is zelfs behoorlijk goed aan te tonen. Dat vertelden wetenschappers van verschillende universiteiten op het 9e Internationale Yakult Congres in Gent. Het kan ontstaan door stress, een verkeerd eetpatroon en het leveren van een topsportprestatie. Maar een leaky gut kan ook chronisch worden, zoals bijvoorbeeld bij mensen met morbide obesitas. Een lekkende darm is over het algemeen weer te herstellen door een gezond voedingspatroon dat laag in suikers en vet is. Ook kan het gebruik van probiotica de klachten verminderen. Die kun je uit een supplement halen, maar komen ook in gewone groenten als asperges, artisjok, ui, knoflook voor of in gefermenteerde producten als yoghurt, karnemelk en kefir. Ook bij een lekkende darm komt het dus vooral aan op de leefstijl: gezond eten en het verminderen van stress. Je hebt er niet eens Yakult voor nodig, als je je een beetje aan de spelregels voor gezond eten en leven houdt. Foodlog.