Medisch, gezondheid en milieu

Eruopa op zijn smalst

Kijk, dat is nou Europa op zijn smalst…Willy Selten, de van fraude met paardenvlees verdachte vleeshandelaar uit Oss, heeft met zoonlief Nick alweer een nieuw vleesverwerkend bedrijf opgezet in het Belgische Mol. Terwijl het strafproces in maart nog moet starten, gaat hij onverdroten door met zijn praktijken. En dat kan, omdat controle op fraudezaken een nationale, en geen Europese aangelegenheid is. Men hoeft elkaar over en weer niet op de hoogte te stellen. En de NVWA weet niets van het nieuwe bedrijf, lijkt het. Welja. Waarom niet een internationaal register van dit soort boeven? Want als die over de grens gaan, moet de controle ook grensoverschrijdend worden, aldus Europarlementariër Esther de Lange/CDA.

 

Cannabis verzacht chronische pijn effectiever dan conventionele medicijnen, volgens een nieuw onderzoek van de Australian National Drug and Alcohol Centre. Bovendien is het minder verslavend dan opiaten. En heeft minder bijwerkingen dan medicijnen. Wellicht aanleiding om een ruimer gebruik van cannabis, en meer tolerantie voor het kweken hiervan te overwegen? Want veel te veel patiënten raken afhankelijk van medicijnen, en dat is ook niet goed. Recent is namelijk ook gebleken, dat pillen tegen hooikoorts en slapeloosheid het risico om Alzheimer te krijgen, aanzienlijk verhoogd, wel met 63%, aldus de University of Washington School of Pharmacy. De link was al langer bekend (maar omwille van de industrie stil gehouden?) maar er komt steeds meer bewijs hiervoor. De pillen zijn niet de oorzaak van dementie, maar er zijn wel implicaties (een fraai woord voor nare bijwerkingen). Ouderen vooral zouden zich bewust moeten zijn, dat veel medicijnen (m.n. anticholinergica) – sommigen receptvrij – sterke effecten hebben op het. Laat de artsen minder voorschrijven zou ik zeggen! En vooral lage doseringen, en niet over jaren medicijnen laten slikken, er zijn ook andere manieren om met slapeloosheid, pijn en ander ongemak om te gaan. Evengoed, er moest meer onderzoek komen. Ja hoor, laten we nog jaren pillen verschrijven die lang niet altijd goed werken en schade opleveren.

 

Tweede Kamer en Kabinet zeiden in 2009, dat alle schoolkantines in NL in 2015 gezond moeten zijn. Gaat niet lukken. Oh nee? Nee. Maar 105 van 2000 schoollocaties blijken de norm gehaald te hebben. Want het Voedingscentrum haalt het niet. Te weinig controleurs (11) … Nou ben ik geen rekenster, maar ….6 jaar x 11 inspecteurs en 2000 scholen = 30/inspecteur/jaar! Nou, da’s dan ook een luizenbaantje….?En alle bezochte scholen blijken de ongezonde troep ook nog niet te hebben verwijderd. Omdat er geen sanctie/straf zou zijn. Nou ja, Edith toch! Gewoon onwil om fabrikanten van slecht spul uit kantines te weren. Slap gebazel, zoals gewoonlijk, als het om echt gezonde zaken gaat. Foei.

 

Tegenwoordig zijn vele testen te koop die van alles en nog wat beweren te kunnen vaststellen, meten of bewijzen. Zo ook de ‘’vertraagde voedingsmiddel-allergietest type III”. Want we weten vaak niet dat we allergisch zijn, omdat de reacties pas uren, of zelfs dagen na het eten optreden. Symptomen zoals opgeblazen gevoel, gewichtsschommelingen, concentratieproblemen of moeheid. En dus niet alleen na het eten. Veel laboratoria verdienen heel veel geld met deze zogenaamde IgG tests, en werken soms samen met artsen of therapeuten. Wie klachten heeft en naar een antwoord zoekt, is dan bij hun aan het goede adres, want alleen in Duitsland al leveren ze gauw tot 20 miljoen aan omzet, en artsen/therapeuten rekenen al gauw tot 400 Euro/onderzoek, afhankelijk op hoeveel levensmiddelen getest wordt. Volgens specialisten is het vooral geldklopperij, want allergieën van het type III komen praktisch niet voor. Puur verzinsel dus. Wie het geloofd moet het zelf weten.

 

Veehouders in Europa zijn – aldus De Boerderij – alert op het zeer besmettelijke virus BVD bij runderen. Dit virus uit de familie van de varkenspest, veroorzaakt diarree, sterfte, slechte groeiontwikkeling en algemene verzwakking van dieren. Een vrijwillig opsporingsprogramma is in NL van kracht. En er kan ingeënt worden. BVD is niet gevaarlijk voor de mens. Tijdens onderzoek met runderen uit Denemarken en eigen proefboerderij in NL bleek toch, dat een van de eigen kalveren BVD drager was. Ondanks dat kalverstal  en proefstal fysiek gescheiden waren en strikte hygiëneregels gelden. Dus dier-op-dier contact sloot men uit. Dus als enige conclusie bleef over; overdracht via de mens is de oorzaak. Hoezo hygiëne/gescheiden stallen en processen? Maar geen gevaar voor de mens, hoor!