Medisch, gezondheid en milieu

Dodelijke medicijnen

Als ik het Journal of Alzheimer’s Disease even kort door de bocht citeer, hangt het ontstaan van de ziekte Alzheimer samen met vorming van de zogenaamde amyloïde plak in de hersenen. En die plak wordt nu gelinkt aan wat we eten en vooral de hoeveelheid AGE’s in onze voeding. Een AGE is een verbinding van suikers en eiwitten en andere grote moleculen. Deels maakt het lichaam dat zelf aan, de rest ontstaat als voeding tot hoge temperaturen verhit wordt (m.n. vlees, maar ook vis, kaas, groente en plantaardige olie). Voedingsmiddelen, die op lage temperaturen bereid worden (zoals granen, eieren, peulvruchten, melk, noten, knol-/groenten) leveren minder AGE’s op. Data van 549 AGE’s van levensmiddelen werden onderzocht, in combinatie met nationale eetgewoontes en gegevens over eetpatronen via FAO en VN. De grootste AGE leverancier bleek altijd vlees. Niet onlogisch, want vlees wordt over het algemeen – tenzij je zo’n vlees-jacuzzi hebt – op hoge temperaturen bereid. En dus blijkt na allerlei combinatie van gegevens dat het westers dieet, met veel vlees, rijk is aan AGE’s. Landen waar weinig vlees geconsumeerd wordt, scoren beter; zoals b.v. die met een mediterraan dieet; er komt minder Alzheimer voor. De resultaten lijken een aanwijzing te geven voor risicoverlaging om dementie te ontwikkelen: eet minder vlees, bereid dit op lagere temperaturen. En dus gaat het niet alleen om WAT we eten, maar ook HOE we het klaarmaken. Nader onderzoek is nodig.

 

Medicijnen zouden ons eigenlijk een lang, gezond leven moeten garanderen. Helaas, de farmaceutische industrie vermoord meer mensen door medicijnen, dan dat de maffia dit doet met moorden…Aldus de Deense arts Gotsche. En dus moet het roer om. Revolutionair nog wel. Want het huidige systeem deugt niet; zelf werkte deze man ook in deze industrie, maar stapte eruit en leidt nu het Nordic Cochrane Center in Kopenhagen. In zijn boek ‘’dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad’’ uit hij heftige kritiek. In een interview met Süddeutsche Zeitung zegt hij het volgende, nadat hij werd gevraagd, of er nog vertrouwen is in deze branche, n.a.v. het zoveelste schandaal – o.a. recent m.b.t. vervalsing/manipulatie van gegevens door buitenlandse medicijn-testbedrijven. Hij vindt, dat de industrie erger is dan de maffia. Neem Pfizer, wereldwijd het grootste farmaceutische bedrijf; in 2009 veroordeeld voor illegale verkoop van geneesmiddelen en veroordeelt tot een boete van 2,3 miljard $. GlaxoSmithKline bleek in 2011 bereid, 3 miljard $ te betalen, om een proces over geneesmiddelen-bedrog te beëindigen. Abbot betaalde 1,5 miljard, Eli Lilly betaalde 1,4 miljard, Johnson & Johnson 1,1 miljard. Bij andere grote bedrijven ging het eveneens om soms wel honderden miljoenen. Altijd ging het om bedrog en misleiding, omkoping of illegale verkoop van niet-toegelaten middelen.  Deze strafbare zaken voldoen aan criteria van georganiseerde misdaad; dus is gerechtvaardigd sprake van maffiapraktijken. Pfizer heeft in 2010 opzettelijk gedurende ruim 10 jaar de zogenaamde Rico wet tegen georganiseerde misdaad geschonden.

 

En Roche? In 2009 werd door dit bedrijf in de USA en in Europa Tamiflu verkocht, tegen de griepepidemie. De landen sloegen voorraden in voor miljarden, maar Roche had alleen een klein deel van het onderzoek gepubliceerd (thans toegankelijk); waaruit blijkt, dat het middel geen nut heeft maar daarnaast zware bijwerkingen kan opleveren. Aldus Gotsche de grootste diefstal aller tijden.  En wat lees ik in de media van NL deze week? Omdat het griepvaccin deze keer niet werkt (door een ‘’mismatch’’ met het virus), moeten ouderen en mensen met een chronische ziekte verstandig zijn en snel naar de huisarts rennen, als ze griepverschijnselen krijgen. Want dan kan men ze antivirale middelen geven (die dus tegen het virus werken), die de griep afremmen (als je het goede virusje ermee pakt….) Aldus viroloog Osterhaus. Ja hoor, griepvaccin werkt voor een ander virus, en het antivirale middel werkt dan wel? Hoef je niet meer te vaccineren, toch? Hoe het ook zij, het verdient mega, helpt niks, en de bijwerkingen zijn dikke pech.

 

 En de opsomming gaat verder; VIOXX (pijnbestrijding) – werd verkocht terwijl bekend was, dat het risico voor een hartaanval verhoogd en tot de dood kan leiden. Zonder klinische documentatie kwam het op de markt. Merck werd in 2011 veroordeeld tot betaling van 950 miljoen $. Voordat het van de markt werd genomen, werd het voorgeschreven bij rugpijn of tenniselleboog, terwijl een paracetamolletje voldoende was geweest of ook zonder medicijnen de kwaal verdween….Maar veel van deze patiënten gingen dood. De FDA schat hun aantal boven de 50.000, Hij gaat uit van meer dan 120.000 doden (ruim 80 miljoen mensen in 80 landen namen deze troep in). Celebrex van Pfizer – vergelijkbaar met Vioxx – werd tot 2004 aan ruim 40 miljoen mensen verstrekt; ook daar zouden ruim 75.000 mensen aan overleden zijn. En het middel wordt nog steeds voorgeschreven, ook nadat Pfizer miljoenen moest betalen, omdat de onderzoeken over de veiligheid niet juist waren aangegeven….Andere middelen, die zo op de markt gegooid werden: Redux, Pondimin (= afvallen), Neurontin (epilepsie), Ketek (antibioticum) en Avandia (diabetes).  Of Zyprexa (schizofrenie); waarbij antipsychotica wereldwijd ook voor behandeling van Alzheimer, depressie en dementie toegepast worden, terwijl ze hiervoor niet zijn toegelaten. 1,4 miljard $ moest men betalen voor deze illegale verkooppraktijk (bij een omzet van 39 miljard $ voor Zyprex een schijntje).

 

Regelmatig wordt ook gewaarschuwd voor antidepressiva, die vooral aan oudere mensen worden voorgeschreven, ze worden slecht verdragen. Seroxat (Paxil) van GSK kan bij kinderen en jeugden zelfmoordrisico’s verhogen. Ook hier geen controle op data of claims. Medicijnen blijken in Europa en de USA de 3e doodsoorzaak te zijn, na hart/vaatziekten en kanker. Niet altijd door een onwerkzaam, fout of gevaarlijk medicament, maar ook door onjuiste toediening of inname of in combi met andere medicijnen. En natuurlijk zijn er medicijnen, die wel goed zijn voor onze gezondheid, die infecties en een aantal aandoeningen weten te behandelen. Maar in verhouding tot de hoeveelheid van middelen die voorgeschreven worden, profiteert maar een kleine groep mensen. Omdat zieken veel te vaal te veel medicijnen krijgen voorgeschreven. En ook de farmaceutische industrie graag wil, dat ook gezonde mensen hun middelen innemen (o.a. statines tegen cholesterol). Volgens hem kan 95% van het geld voor medicijnen bespaard worden, zonder dat patiënten daar schade van ondervinden. De reden dat hier maar lauw op gereageerd wordt door artsen en patiëntenorganisaties en politici in de gezondheidszorg ligt daarin, dat deze industrie buitengewoon veel macht heeft en financieel uitzonderlijk goed is toegerust; beïnvloeding (en/of betaling) van artsen, en ‘’succesverhalen’’ zonder te praten over de gevaren. Een mens wil liever het ‘’goede’’ geloven…Toezicht? Gebrekkig. Vooral die van de FDA, want het gaat om belangen, corruptie en vooral veel geld. Onafhankelijk onderzoek? Een lachertje; wie betaalt deze? Juist.

 

Dus? Onafhankelijke tests voor medicijnen – te betalen door de industrie, maar zonder invloed – moeten komen. Studies moeten openbaar worden, ook de negatieve resultaten. Artsen moeten nee leren zeggen tegen geld en andere douceurtjes van deze farmabedrijven. Reclame voor medicijnen – ook binnen vakgroepen – moeten verboden worden. Of dat gaat lukken? Denk van niet, veel te veel geld gemoeid om mensen onnodig, gevaarlijk of zelfs dodelijke pillen te laten slikken.