Medisch, gezondheid en milieu

Goed cholesterol en kunst-appel

Een primeur in 2015. Voor het eerst sinds 1961 GEEN aanbeveling over cholesterol. Vlg. de Harvard School of Public Health heeft de afgelopen jaren een verschuiving in denken plaatsgevonden. Het cholesterol, dat we met ons eten binnenkrijgen – o.a. door eieren – blijkt niet per definitie schadelijk. Sterker nog, er is geen wetenschappelijk bewijs, dat consumptie van cholesterol/vetrijk voedsel tot meer problemen met hart/vaatziekten en dus een hogere sterfte leidt. Zo, en mag dan eindelijk het voorschrijven van statines stoppen? De bijwerkingen wegen niet op tegen de voordelen en zijn toch vooral een ware melkkoe voor industrie en artsen. Heb je niks aan. Aan gezond, gevarieerd, niet-industrieel bereid voedsel en meer bewegen heb je meer.

 

Plastic vervuiling heeft in de afgelopen jaren in de oceanen tot grote zorg over het milieu geleid. Een studie van december, uitgaande van 6 jaar onderzoek door het 5 Gyres Institute onthulde, dat ongeveer 5,25 triljoen plastic deeltjes – een gewicht van ca. 269.000 ton – over de oppervlakte van de zee zwemt. Daarnaast is er groeiende zorg over de risico’s van plastic in consumentenproducten, die mogelijk tot gezondheidsrisico’s leiden. Zoals o.a. Bisphenol A (BPA). Maar het is maar een van de vele monomeren, brandvertragers, antimicrobiële stoffen en andere chemische troep, die gebruikt wordt bij de productie van plastic goederen en daarbij migreren naar de omgeving. Onvoldoende blijken we te weten over menselijke blootstelling/gezondheidsrisico’s en plastic, dat via de zee voedselketen binnenkomt. Onderdelen van plastic, chemische en giftige stoffen kunnen zo via voedsel ons lijf binnendringen. Onderzoek hiernaar vindt thans plaats door de EPA, de NOAA en de NAS (allen USA). Onderzoek naar de relatie van marien-afval en onze gezondheid is nog onvoldoende. De vraag daarbij is, hoe ongerust moeten we ons hierover maken? Daarop is nog geen antwoord.

 

Per- en polyfluoride chemische stoffen (de PF) zijn zo ongeveer de langstlevenden, die chemici hebben bedacht, en ze kunnen niet alleen bij dieren, maar ook bij mensen de vruchtbaarheid verlagen. Hoe hoger het % aan perfluoroctaanzuur (PFOA) of perfluorhexylsulfonaat (PFHxS) in het bloed van een vrouw, hoe langer het duurt, voordat ze zwanger kan worden. Aldus de uitkomst van een Canadese MIREC studie; die zich richtte op een groot aantal zwangere vrouwen in relatie tot mogelijk schadelijke invloeden van chemische stoffen in ons milieu en zwangerschap & gezondheid van het kind. Ze sluiten aan op bevindingen van een Deense studie (dierproeven). Deze stoffen zorgen overigens ook voor vertraging van eerste menstruatie in de puberteit en laten de menopauze later beginnen. Zelfs lage percentages blijken dus al invloed op de vruchtbaarheid te hebben. Deze chemische stoffen zijn praktisch overal aanwezig, maar de hoofdopname vindt vooral plaats via voedsel (vis, schelp/schaaldieren en wild) en drinkwater.

 

Nou, daar mag je dan ‘’blij’’ mee zijn; de Amerikanen hebben weer eens de primeur, als het gaat om een gevaarlijke ontwikkeling: men heeft 2 genetisch aangepaste appels goedgekeurd voor menselijke consumptie, die niet bruin worden nadat je ze aangesneden hebt. Samen geknutseld door het Canadese Okanagan Specialty Fruits. Alsof bruin worden nou zo’n groot probleem is!? Enfin, de Arctic Granny en de Arctic Golden worden op de markt gezet. Goedgekeurd door Aphis, het Amerikaanse departement van landbouw, dier- en plantenwelzijn (USDA). De grootste mijlpaal voor het bedrijf, en een trieste ontwikkeling voor de consument. Ze komen pas in 2016 op de markt, en het zal nog een paar jaar duren, tot ze op grote schaal beschikbaar komen. Laat me raden, als TTIP in werking treedt? De Organic Consumer Association is fel tegen dit kunstspul; de genetische veranderingen die voorkomen, dat de appel bruin wordt, zou gevaarlijk kunnen zijn voor onze gezondheid, en het pesticide niveau in appels zou groter worden. Een zoveelste experiment op mensen, zonder dat we echt weten waarom, waarvoor en met welke gevolgen, vindt de OCA. Ach ja, de FDA heeft ook geen echt, verplicht onderzoeksproces voor GMO’s, en heeft de goedkeuring o.a. gebaseerd op een vrijwillige consultatie met Okanagan. Onbekend zijn de – onbedoelde maar mogelijk wel optredende – consequenties voor insecten, dieren en mensen. Want er ontbreekt onderzoek. Maar het bedrijf beweert, dat dit de meest geteste appel is op de planeet. En dus is het ok. Toch?