Medisch, gezondheid en milieu

Emulgatoren, bloody Blits en kunstprut

Emulgatoren; stoffen die je op het etiket vindt onder de naam lecithine, xanthaan gom, polysorbaat en carrageen, om er een paar te noemen. Ze verbeteren textuur en houdbaarheid door stoffen te verbinden, die eigenlijk niet met elkaar verbonden kunnen worden. Een kunstig knutseltje van de voedingsindustrie. Emulsies (zoals een mayonaise)worden zo geproduceerd (water & vet). En vindt gretige toepassing in vetarme, vetvrije of glutenvrije voedingsmiddelen. Maar juist deze voor de industrie handige stofjes blijken niet zo onschuldig als men ons wil doen geloven. Ze lijken een grotere rol te spelen bij het ontstaan van obesitas, metabool syndroom, darmontstekingen en mogelijk ook diabetes2 en hart- en vaatziekten. Al deze aandoeningen lijken terug te voeren te zijn tot een verstoorde darmflora. En vooral die ‘’moderne’’ toevoegingen aan ons voedsel blijken daarbij de boosdoeners. Of wel; ze verstieren de boel. In de darmen dus. Heeft Georgia State University ontdekt. Die zogenaamd onschuldige hulpstofjes blijken minder ongevaarlijk dan gedacht. En uit studies met muizen, die deze troep moesten eten, bevestigde zich het vermoeden: ze werden obees, hyperglycemisch, insulineresistent en hun immuunsysteem werd verzwakt. En dat laatste wederom zorgt voor darmontstekingen en andere aandoeningen. Lena blijft het herhalen: hoe minder industrieel voedsel en frisdrank je consumeert, hoe beter dit voor je lijf en je gezondheid is. 

 

En laten die gekke Britse parlementariërs in de afgelopen 2 jaar bijna 200.000 repen chocola en ander zoet spul verorberd te hebben! Te koop in cafés, kantines etc. in het Palace of Westminster. Kit Kat, Twix en Snickers zijn het meest gevraagd. Per lid van het Britse Hoger/Lagerhuis gemiddeld 70 repen/jaar….Tja, een beetje veel te veel zoet, vet en troep is dat wel. En bovendien geef je zo geen goed voorbeeld aan de kiezers. Cameron streed jaren geleden nog tegen goedkope chocola bij de kassa. Recent kreeg hij kritiek op zijn idee om uitkering van te dikke en verslaafde mensen te korten, als ze geen hulp bij afvallen wilden accepteren. Tja, als politici ongezond eten, wordt de boodschap ‘’eet en leef gezonder’’ natuurlijk wel een lastige….

 

Verdorie, het is niet te geloven. Regelmatig check ik de etiketten van die paar spullen, die ik niet zelf maak. En wat blijkt dan? Alweer iets verandert. Product in de ban, afgelopen daarmee. Tenzij ik het maar heel af en toe gebruik. Moet tenslotte niet overdrijven; als we ergens anders eten, krijgen we het ook. Maar goed, dat is mijn/onze keus.

 

En nu kom ik ook steeds vaker meta  bisulfato tegen (E 223 – synthetisch conserveermiddel), in potjes zilveruitje of augurkjes en Dijon mosterd! Word ik niet vrolijk van. Mosterd is makkelijk zelf te maken, maar vervelend is het wel. Die kunstprut. Let ik op, dat ik nauwelijks blikspul heb (vanwege BPA), of producten met E-nrs of emulgatoren zoals carrageen/xanthaan etc, nu dit weer. Enfin, ik koop bijna geen industrieel toebereid voedselproduct. En dat voelt goed. En de smaak van vers, puur en zelf geteeld/zelf gekookt? Niet te evenaren.