Medisch, gezondheid en milieu

Kookprogramma kijken maakt dik en Britse super aardappel

Kijken naar kookprogramma’s maakt dik, was in meerdere media te lezen. Het magazine Appetite kwam er het eerst mee. Uit een studie van de Uni van Vermont zou dit blijken. Ruim 500 vrouwen tussen 20-30 jaar werden hiervoor onderzocht. Wat bleek, thuiskoks die vaak naar dit soort programma’s kijken en koken, blijken ruim 6 kg zwaarder dan diegenen, die de programma’s wel kijken, maar zelf niet koken. Niet het eerste onderzoek dat suggereert, dat thuis koken slecht voor je gezondheid of je gewicht kan zijn (o.a. gepubliceerd in Preventive Medicine). Echter…Het gaat erom, wat en vooral hoe je kookt. Zelf koken met goede, verse ingrediënten is gezond. Want het bevat minder zout, vet en suiker – tenzij je alleen maar chocoladentaarten bakt. En er zijn vele programma’s die laten zien, dat heerlijke, gezonde maaltijden snel en zonder poespas op tafel gezet kunnen worden, zonder alle kunstmatige toevoegingen. Maar kijk  - en kook – je voornamelijk naar de ‘sfeer kook shows’ dan vliegen de kilo’s je door de mond….Hier geldt het advies: wel kijken, niet nakoken. Ofwel; geniet, maar liefst met mate.

 

Arte liet recent in haar programma Futura zien, wat de toekomstige trends zijn; of het nu gaat om genetisch gemanipuleerde algen, die beter bestand zijn tegen milieuvervuiling op de riffen, of tegengaan van hergebruik van dure wijnflessen middels slimme verpakkings-codering; of het voorkomen van fraude met o.a. levensmiddelen. Bij het laatste wordt vooral geëxperimenteerd met Nano deeltjes. O.a. in olie, (en als het de extra Virgin variant is, spuit je het gewoon op de olijven voor oogst/persing), of in kaas, tomatensaus of worst. Minideeltjes, en de EFSA zet wel een kruisje. Maar we weten nog veel te weinig over de effecten, als je die nanootjes binnen krijgt. Ze verspreiden zich makkelijk door je lijf, en hechten zich aan bepaalde organen. En dan? Tja, dat weten we pas over 5-10-20 of meer jaren. Het echt vervelende daarbij is, omdat die nanootjes  zo klein zijn, hoeven ze lang niet altijd gedeclareerd te worden. Je krijgt de prut dan binnen zonder dat je het weet. Zoveel mazen worden handig door producenten gebruikt, om inferieure grondstoffen te ‘’verrijken’’ met kunst troep, zodat we getrakteerd worden op een ‘’smakelijk’’ product, wat de leverancier weinig kost maar veel oplevert.

 

Als je toch als leverancier Monsanto overtuigd bent, dat jouw product Roundup veilig is, waarom probeer je dan een VN onderzoek hiernaar te blokkeren? Juist.

 

Engelse wetenschappers frutselen aan een nieuw soort super aardappel, om schimmelziektes en andere problemen te verbannen en ze gezonder te maken. Eerder werd door de FDA in Amerika al aan 2 bedrijven toestemming gegeven, om super appels en aardappels op de markt te brengen. Zeer tegen de wens van consumenten in, en zelfs de grote afnemers zoals McD weigeren deze aardappels voor frietjes, ook al zouden ze bij bereiding minder acrylamides laten vrijkomen omdat er teveel weerstand van consumenten wordt gevreesd. Nu willen de Britten het ook proberen. Maar veldproeven worden pas in juni aangekondigd, na de verkiezingen, vanwege de publieke gevoeligheid…Het Sainsbury Laboratory, door de overheid gefinancierd, heeft al veldproeven uitgevoerd met GM (genetisch gemodificeerde) aardappels met 1 toegevoegd gen. Nu wil men nog 8 genen extra erin zetten, en dan wel in de bekende varianten Maris Piper en Desiree. 2 van de genen zullen resistentie opleveren tegen nematoden (kleine wormpjes), 3 zullen blauwe plekken tegengaan en het risico van vorming van acrylamide gedurende het frituren verlagen. En dan nog eens wat genen, om planten immuun te maken tegen schimmels en zo. Goed voor de boer, want die hoeft minder te spuiten en dat scheelt veel geld. Een industriële samenwerking met het Amerikaanse Simplot, die juist goedkeuring had gekregen voor haar eigen GM aardappel, is gevormd, zodat deze Britse aardappels in de USA geteeld en verkocht kunnen worden. Zodat Amerikaanse boeren eerder kunnen profiteren dan Europese. Ofwel, de Europeanen blieven die patatten niet! Maar beste consument, het kan gelukkig nog wel 10 jaar duren – hoewel, met het TTIP wellicht veel minder lang? – totdat deze kunst/pardon super aardappels in de supermarkt te koop zijn. Nou, onze piepers komen al boven de grond. Puur natuur.