Medisch, gezondheid en milieu

Kcal op wijnetiket; ''wegsporten'' van slecht dieet is m...

Duitsers willen de BTW op snoep van het lage naar het hoge 19% tarief brengen in de strijd tegen overgewicht. Om zo minder te laten consumeren en producenten minder suikerhoudende troep te laten produceren. Ondertussen pleitten de Britten bij de EU om vermelding van kcal op wijnetiketten, zodat de drinker weet, hoeveel kcal hij binnenkrijgt. Ook daar groot probleem met te dikke mensen. Maar 10% is het aandeel welk alcohol speelt in het (helaas  vaak ongezonde) dieet van de Britten. Wijnboeren boos. De EU buigt zich over etikettering van alcohol; waarbij gewezen wordt op risico’s – o.a. geweld, ongelukken, aandoeningen. En kcal….

 

Het gevecht om de handel rondom Multiple Sclerose is hard. Novartis is een topaanbieder, Het Israëlische Teva is aan kop met Copaxone. Een business met ruim 20 miljard $ omzet. Sandoz – het Zwitserse farma concern, gespecialiseerd in goedkopere namaak – een dochter van Novartis, kreeg nu als eerste in de wereld goedkeuring, om een genericum (namaak dus) van Copaxone in de USA te lanceren; genaamd Glatopa. Omdat namaakproducten meestal 50% goedkoper aangeboden worden, is de winst nog niet exact te bepalen. Teva heeft inmiddels een nieuwe versie, die maar elke 3 dagen ingespoten hoeft te worden, 60% van alle recepten voor Copaxone, zijn hierop aangepast. En het omzet-grootste MS product, Gilenya, ook van Novartis, zal wel niet van haar plaats gestoten worden. Wereldwijd lijden ca. 2,5 miljoen mensen aan deze niet te genezen aandoening. 50% hiervan wordt behandeld met nieuwe medicijnen. Deels omdat de oude preparaten op basis van Interferon veel bijwerkingen vertoond en dus behandeling vaak afgebroken wordt. Het biotech-bedrijf Actelion wil ook zijn geluk beproeven met een nieuw medicijn op basis van Ponesimod. Maar voor 2019 is niet met een lancering te rekenen. Want er is nog geen partner gevonden.

 

En het kan dus toch. Chinese wetenschappers hebben de genen van menselijke embryo’s gemanipuleerd. Voor het eerst. Het geheime genetische experiment vond plaats op het platteland. Niet-benodigde menselijke embryo’s uit IVF werden met een enzym ingespoten, welk geprogrammeerd kon worden om een specifiek gen te zoeken en te veranderen. Dat lukte, maar er traden ook problemen op gedurende de testfase op. De kans, dat deze techniek snel op brede schaal toegepast kan worden, lijkt klein. Een doorbraak wordt deze CRISPR/Cas9 techniek, toegepast op nog niet geïmplanteerde embryo’s, genoemd. Maar of de mensheid daarmee blij moet zijn? Wetenschappers zijn bang, dat deze techniek misbruikt kan worden om ‘’ongewenste’’ DNA eruit te knippen, met mogelijk desastreuze gevolgen voor het nageslacht. We zijn mensen, geen trans genetische ratten, meent Mr. Lanphier – president van de Alliance of Regerenative Medicine/USA in het blad Nature. De fundamentele ethische lijn is overschreden door menselijk DNA te veranderen. Volgens de Chinese onderzoekers zou het rapport afgewezen zijn door Nature en Science, deels vanwege zulke ethische bezwaren. Dus werd het gepubliceerd in Protein & Cell, onder ;'CRISPR/Cas9-mediated gene editing in human tripronuclear zygotes'

 

Overgewicht is ongezond. Meer bewegen en een gezondere leefstijl/dieet wordt vaak aanbevolen. Maar met alleen meer bewegen/sporten lukt dat afvallen niet echt. Vinden 3 artsen die zich bogen over het debat over wie de veroorzaker is van dik worden/zijn: voedsel; leefstijl met weinig beweging of beiden. Met name de voedings/drankenindustrie (zoals Coca Cola) wordt verantwoordelijk gemaakt voor hun marketing van onjuiste uitspraken om meer te bewegen, als rechtvaardiging voor het nuttigen van hun te zoete/vette/zoute producten. Al is meer bewegen goed als preventie voor hart/vaatziekten, dementie en andere aandoeningen, gewicht verlies je daardoor nauwelijks. Het aantal (slechte) kcal dat je consumeert, is de oorzaak voor dikker worden. De PR-machine van de voedingsindustrie met haar mantra van calorieën tellen en meer bewegen, gebaseerd op ontkenning, twijfel en verwarring bij consumenten zaaien, en zelfs de loyaliteit kopen van bepaalde wetenschappers, kost miljoenen mensen het leven. Je kunt simpelweg niet een slecht dieet ‘’wegsporten’’. Echt veranderen doe je met een gezonde leefstijl en een gebalanceerd dieet – liefst zonder industrieel bereid voedsel/dranken en junk food - plus regelmatig bewegen. En Lena zou hier aan toe willen voegen: maak snacks, frisdranken, snoep, gebak en ander ongezond industrieel voedsel fors duurder.