Medisch, gezondheid en milieu

Over testjes, hybride brein en industrievertroeteling

Voorspelling of u binnen de komende 5 jaar het risico loopt om te overlijden? Lijkt men te kunnen voorspellen via een simpele vragenlijst – over roken, ziektegeschiedenis, beweging, gezond leven en zo voorts. De onderzoekers achter deze UBBLE test zeggen, dat ze 40 – 70 jarigen het risico % kunnen voorspellen. Gebaseerd op informatie van een ½ miljoen volwassenen in Engeland (?), en onderzocht door het Karolinska Institute in Zweden. Getest op ruim 35.000 patiënten in Schotland en met een 80% correcte score. Zelf kijken? Ubble.co.uk website – vul de 11 vragen (13 voor vrouwen) in en je weet het. Vraag is, of het niet onnodig mensen bang maakt – zoals b.v. ook met de total body scan. Eigenlijk is de test bedoeld voor artsen, om snel hoog-risico-patiënten te ontdekken. Of het een positieve bijdrage levert aan gezonder leven? Waag het te betwijfelen.

 

En mocht u het nog niet weten? In de nabije toekomst zullen onze hersenen geholpen worden door nanobot implantaten, die ons tot hybriden maken. Zegt althans een van de leidende denkers, Kurzweil (ontwikkelaar en engineering directeur Google). In 2030 zullen deze implantaten ons helpen, ons te verbinden met de cloud, informatie uit het internet te plukken en over dezelfde netwerken door te zenden; een soort back up van onze hersenen dus. We gaan geleidelijk fuseren en onszelf vergroten, aldus Kurzweil. Transcendentie noemt hij dat, onze eigen limieten overstijgend. We zullen hybriden worden met biologisch en niet-biologisch denken in 2040. Hij wordt gezien als een van de meest accurate en prominente voorspellers van de toekomst. Voorspellingen die hij sinds de 90er jaren maakte, blijken voor ruim 89% juist. Nou, een ding weet Lena zeker; geen  implantaten in haar brein!

 

Portugal heeft het gebruik van drugs al in 2001 gedecriminaliseerd; marihuana, cocaïne, heroïne etc – bezit, gebruik van kleine hoeveelheden worden gezien als publiek gezondheidszorg-thema, niet als een criminele activiteit. Drugs bleven echter illegaal. Maar als je ermee gepakt wordt, krijg je een kleine boete en wellicht een suggestie voor een afkickprogramma, maar je gaat hiervoor niet naar de gevangenis of krijgt een strafblad. Onder Portugese volwassenen komen 3 drug-overdosis-doden op elke miljoen burger. 10,2 in NL; 44,5 in Engeland; 126 in Estland. Het EU gemiddelde: 17,3/miljoen. Tevens blijkt, dat het gebruik van legale roesmiddelen, zoals synthetisch marihuana, badzouten en designer drugs etc. veel lager is in dat land dan in welk ander land dan ook.

 

Blond he…Edith stelt zich weer dommer op – ten voordele van industriële belangen – dan ze werkelijk is. Nu uit ze zich over een onderzoek van het National Cancer Institute USA, gepubliceerd in The Lancet Oncology over de schadelijkheid van zogenaamd hormoon verstorende stoffen in o.a. verpakkingsmaterialen (lees Bisphenol A). Zembla meldde eerder, dat blootstelling aan dit soort stoffen de NL samenleving ruim 5,8 miljard kost. Door extra gevallen van zaadbalkanker, ziektes etc. Wetenschappers in andere landen waarschuwen al jaren. Sommige landen deden Bisfenol A al in de ban, maar wat zegt Edith nu? Het onderzoek is interessant en relevant. Maar gezien alle onzekerheden over het wel/niet eventueel schadelijk zijn, kunnen nog geen concrete conclusies genomen worden. Nee, dank je de koekoek, verwijdering van Bisfenol A uit verpakkingsmateriaal kost de industrie namelijk miljoenen…Gezondheidszorg? Indudstrievertroetelen heet dat!