Medisch, gezondheid en milieu

Ouderen aan het vaccin en thee is goed voor u

Toen Ebola op het hoogtepunt stond, werd ineens druk ontwikkeld. Medicijnen; want dat zou wel eens big business kunnen worden bij al die hulpverleners en zo. Maar tegenwoordig? Het Canadese Tekmira meldt een tegenslag bij een klinische studie en houdt ermee op, nog meer testen op nog meer patiënten zou geen zoden aan de dijk zetten. Het spul bleek eerder wel 3 apen geheeld te hebben maar bleek bij nader onderzoek niet te werken. O.a. als gevolg van het ontwerp van de studie; er was geen controlegroep (uit ethische overwegingen), behandelingsresultaten werden met die uit compleet andere centra vergeleken en het werd dus een soort appels met kumquats vergelijking. Te vermoeden valt overigens ook, dat het geld en de moeite welk aanvankelijk gestoken werd in ontwikkeling, thans niet meer van enige omvang is…

 

En dan blijkt uit een Australische studie dat vrouwen tussen 70 – 90 jaar oud, die 2 kopjes thee (welke?) per dag drinken, mogelijk langer (10%) leven dan vrouwen, die dat niet doen. Theedrinken dus. Goed vanwege antioxidanten, die je beschermen tegen hartkwalen en kanker. Eerder was al aangetoond, dat antioxidanten in groene thee zorgen voor een lagere bloeddruk, minder vorming van bloedproppen en sterkere botten. Wij drinken al ruim 25 (of meer) jaren elke dag groene thee. Meer dan 2 koppen. 

 

De Ouderenorganisatie Unie KBO zou pleiten voor een speciaal inentingsprogramma voor 65-plussers. Hebben andere landen ook. Een rijksinentingsprogramma moet ouderen beschermen tegen veel voorkomende ziekten, Huh? Ingefluisterd door de farma of de apotheek?  Inenten dus tegen 1) Pneumokokken om longontsteking te voorkomen. Pneumokokken zijn streptokokken (bacteriën) en maar een van de vele veroorzakers van longontsteking, zoals daar zijn bacteriën, virussen, schimmels en ander gespuis. En dat alleen omdat het UMC Utrecht meldt, dat het aantal ziekenhuisopnames met 50% daalde? Hoeveel zijn dat er dan? En was de oorzaak alleen pneumokokken? 2) Gordelroos: helaas, dat is een virus, en daar is geen vaccin voor. 3) Kinkhoest: echt iets voor kinderen, wat moet een 75 plusser hiermee? 4) Hepatitis A: ook dit wordt veroorzaakt door een virus die je via besmetting met poep kunt krijgen. Vooral een hygiëne kwestie dus. Goed letten op gezonde – en voldoende – voeding voorkomt ondervoeding en daarmee verzwakking van de weerstand. Want die verminderde weerstand maakt kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen gevoeliger voor aandoeningen. Actief blijven (geestelijk en fysiek) is ook belangrijk. Een vaccin – zo het er al is – zal niet bij iedereen werken of nut hebben (kijk maar naar het griepvaccin). En bovendien…laten we de schijnzekerheid eens afzetten tegen de bijwerkingen en mogelijk e risico’s van inenting; weegt dan het mogelijk nut nog wel op tegen de nadelen? Denk van niet.