Medisch, gezondheid en milieu

Malariavaccin, nieuwe truc van farma en foute Indiase bo...

In Amerika keuren ze de maagballon als afslankmethodiek goed, in Engeland wil Cameron de toeslagen met ruim 100 GBP/week korten, als te dikke mensen niet bereid zijn om af te vallen. De belastingbetaler moet niet opdraaien voor financiering van toeslagen terwijl te dikke mensen geen moeite willen doen. De kosten van obesitas voor de NHS is ca. 5 miljard GBP/jaar en 27 miljard als je ook de economische effecten (ziek thuis blijven/meer aandoeningen etc.) meeneemt.

 

EMA, het Europees geneesmiddelenagentschap, heeft groen licht gegeven voor het 1e vaccin tegen malaria – te gebruiken in Afrika. Baby’s moeten het krijgen in landen, waar het malariarisico het grootst is. Mosquirix (of RTS.S) is ontwikkeld door GlaxoSmithKline (een van de grote farmaceutische bedrijven) met ondersteuning van de Bill Gates Foundation. 30 jaar deden ze erover en de ontwikkelkosten bedroegen ruim 565 miljoen $. Over het algemeen neemt de EC het advies van de EMA gewoon over. De WHO velt in het najaar een oordeel. Ruim 580.000 mensen overleden in 2013 aan malaria, vooral in Afrika. GSK meldt, dat het geen winst gaat maken op het vaccin – dat 4 x ingespoten moet worden, omdat het effect maar zeer beperkt is, en dan moet je ook nog netten en insecticiden blijven gebruiken. Wegen de zogenaamde voordelen dan nog echt op? En waar worden die enorme hoeveelheden vaccin geproduceerd? En wie regelt/betaalt logistiek en inenting? De productiekosten zouden rond de 5,00/injectie zijn. 20,00 dus per kind. Voor een met insecticide behandeld bed-net betaal je 5,00….Klinkt fraai, maar GSK is een winstmaker, geen filantropische instelling; dus ze zullen ergens hun geld mee verdienen.

 

Op de vergadering van de Alzheimer Society in Washington presenteerde Eli Lilly (ook al zo een farma reus) een lichtje in de tunnel voor wat betreft Alzheimer; nieuwe onderzoeksgegevens van het middel Solanezumab (humaan muis-antilichaam) stemmen hoopvol. In 2012 kregen 2000 mensen met lichte/middelzware cognitieve vermindering dit goedje. Zonder effect. Maar…Oh wonder, in de gestandaardiseerde Alzheimertests bleken de uit de oorspronkelijke groep eruit gepikte mensen met een milde dementie ‘’mild cognitive impairment’’ beduidend beter te scoren! Ben je echter al een groot deel van je geheugen kwijt, helpt ook deze statistische getallentoverij niet. En nu komt het. Als je in een vroeg stadium – met tenminste nog 40% (en liefst meer) functionerende hersencellen - dat is 10 – 20 jaar voor het optreden van duidelijke dementiesymptomen dit spul inneemt, dan werkt het! Nou ja, in een vervolgstudie 600 patiënten in het vroege stadium met dat Sola behandelt. En wat bleek? Het antilichaam kon daadwerkelijk de veroorzaker van de ziekte afremmen, namelijk het giftige amyloidbeta-proteine (die zorgt voor plaque en afsterven van zenuwcellen). Blijkt uit het design (?) van de studie. Ja, als het design klopt kun je vooraf al het resultaat voorspellen...In dit geval een vertraging in de afbouw van het geheugen. GEWELDIG!? Eli Lilly gaat ervan uit, dat met dit middel 1/3 van de snelheid van geheugenverlies vertraagd kan worden…Genezing? Nee, helaas, dat zit er niet in. Ook het bedrijf BIOGEN is het haar middel Aducanemab – eveneens tegen het amyloidproteine – bezig. De hoop van wetenschappers is, dat deze route succesvol wordt. Ook Roche zet hierop in met Gantenerumab, waarbij gelijkenis aan onderzoeksresultaten van EL gevonden werden. Helaas blijken de bijwerkingen van deze producten niet zonder risico; hersenzwellingen o.a. De hamvraag is echter of het amyloidproteine werkelijk de oorzaak van de aandoening is, of is de plaque eigenlijk maar een neveneffect van een heel andere ziekmaker? Licht in de tunnel of mooipraterij, om mensen voor 10 – 20 jaar aan een medicijn te krijgen welk uiteindelijk maar minimaal effect – en waarschijnlijk zeer veel bijwerkingen – oplevert? Oh ja, bijna vergeten. Dat is natuurlijk wel een winstmaker. Stel je voor, iedereen preventief vanaf 40/50 jaar voor 20 jaar pillen slikken.

 

De EU heeft de toelating van ruim 700 geneesmiddelen op ijs gelegd. Vanwege vervalste studies van het Indiase bedrijf GVK Biosciences, op basis waarvan deze medicijnen werden toegelaten. Vanaf 21 augustus mogen deze producten in Europa niet meer verkocht worden. Uitzonderingen blijven echter mogelijk.

Het gaat hier om toelating, en het betreft veel minder medicijnen, omdat een toelating geldt voor 1 werkende stof, in een bepaalde dosering en productvorm (tablet, druppel etc.). Een medicijn kan je echter vaak in verschillende vorm krijgen. Eind vorig jaar waren de manipulaties al bekend, middels test van de zogenaamde generica, zeg maar het namaakproduct wat echter veel goedkoper is dan het originele medicijn. Bewijzen, dat de medicijnen schadelijk bleken of niet werkten, zouden niet bestaan. Oh nee?

In december verboden Frankrijk, Luxemburg, Polen, België en Oostenrijk al de betrokken medicijnen. In Duitsland gaat het om 46 geneesmiddelen. Nederland? Wacht zoals gebruikelijk waarschijnlijk gewoon af. GVK Bio ontkent tot op heden manipulaties. De bekritiseerde Ecg’s zouden voor de studies niet relevant geweest zijn, die dienden alleen als methodiek om te beoordelen, of de deelnemer aan testen ook gezond was…Het is niet de eerste keer, dat over de goedkope testmethodiek in India voor medicijnen wordt geschreven. Maar het is te aantrekkelijk om te verbieden. De Franse Geneesmiddelenautoriteit meldde overigens ruim een jaar geleden al manipulaties door dit bedrijf.