Medisch, gezondheid en milieu

Tai Chi, ontspanningsdrank, peuter met diabetes en vergi...

Tai Chi blijkt ouderen met chronische aandoeningen goed te doen. Wist ik al lang, maar ja, er moet eerst een onderzoek komen – dit keer van de University of British Columbia – om het ook voor het publiek te bewijzen….Tai Chi bleek uit een onderzoek van 33 eerdere studies de kwaliteit van leven te verbeteren; lopen, balans en spierkracht te verbeteren. De pijn verergerde daarbij niet, noch raakten de mensen buiten adem. Tai Chi kan dus een goed alternatief zijn om de fitheid te verbeteren, is de conclusie. Weten Chinezen al duizenden jaren….

 

Eerst hadden we de energy-drinks; maar die lijken op hun retour. In Europa dan. In Amerika al langer. Nu zijn het de relaxatie drinks! Tot rust komen en relaxen uit een blikje. Ook op kantoor. Dit soort ontspanningsdrankjes zijn niet-alcoholisch, en lijken op een kalmerende thee, met nog wat stofjes. Ze beloven stressreductie, rustiger worden, beter concentratievermogen en verbetering van je slaap. In plaats van een gezondere, minder stressvolle leefstijl te ontwikkelen, maakt handige marketing ons wijs, dat ontspanning ook uit een blikje kan…Een reuze handige niche op de markt is gevonden, die heel veel geld opbrengt. Enne…het is een feit, een blikje pakken en open trekken is natuurlijk vele malen eenvoudiger, dan zelf aan het werk te gaan om je leefstijl aan te passen. Maar…niet alle drankjes zijn gezond, sommigen bevatten zelfs gevaarlijke stofjes; afhankelijk van de producent kunnen ze o.a. GABA, L-Theanine, L-Threonine, valeriaan, melatonine, kamille, melisse, passiebloem of marihuana bevatten.

 

Het blijft lastig: wel/niet meedoen aan preventieve onderzoeken? Of schaden ze wellicht meer dan dat ze goed doen? De Duitse wetenschapsjournalist Frank Wittig schreef zijn boek „Krank durch Früherkennung“  en beschreef daarin, dat het aantal aan foute positieve kankerdiagnoses in de laatste jaren hard is gestegen. Op deze manier worden teveel gezonde mensen ineens patiënt. Er blijkt – aldus diverse onderzoeken - geen verschil te zijn in het overlevingspercentage tussen diegene, die preventief onderzoek liet doen en degene die dit niet deed. In enkele gevallen kan preventief onderzoek wel levens redden. Maar….bij borstkanker blijkt op 1 geredde vrouw door screening dat ruim 10 vrouwen onnodig chemo/borstverwijdering of bestraling moesten ondergaan. Te vaak worden voorstadia van kanker aangetoond, waarbij het niet zeker is, of de patiënt ooit werkelijk kanker krijgt en daaraan zal overlijden. Ruim 1/3 meer ‘’foute’’ diagnoses bleken o.a. in Duitsland gesteld. O.a. ook voor PSA/prostaat, huidkanker en darmkanker. De zin/onzin van preventieve onderzoeken en tests wordt in dit boek uitgelegd.

 

Een nieuwe generatie chemische stoffen dreigt rivieren, meren, grond- en drinkwatervoorraden te vervuilen. Aldus Dr. Richardson van de Uni van South Carolina tijdens de CleanUp 2015 conferentie in Melbourne. De nieuwe vervuilers zijn o.a. afkomstig van kunstmatige zoetstoffen, Nano materialen, parfums, medicijnen, hormonen, zonnebrandcrèmes, vlamvertragers, antiaanbaklagen, plus afbraakproducten van pesticides, ziekenhuisafval en bijproducten van schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen. E.e.a. komt terecht via douche, toilet/riool. Sommige stoffen gaan in rioolzuiveringsinstallaties verbindingen aan met chloor en andere stoffen, waarmee het water behandeld wordt. Dus? Aangezien bekend is dat sommige stoffen slecht voor ons zijn, of zelfs kankerverwekkend, moet men proberen, voor de zuiveringsinstallaties deze stoffen actief op te sporen en op te vangen. Aldus te lezen in Phys.Org. Mooi bedacht maar of dit uitvoerbaar is?

 

3 ½ jaar oud meisje blijkt type 2 diabetes te hebben; het jongste kind ooit met deze aandoening, gelinkt aan dieet en obesitas. Het kind – uit een Spaanstalig gezin – werd gediagnostiseerd in Texas. Ze woog 35 kg en daarmee kwam ze in de hoogste categorie van 5% meest zware kinderen in haar leeftijd terecht. In de familie kwam verder nog geen diabetes voor, beide ouders waren eveneens obese en de slechte voedingsgewoontes – te veel vet en te veel calorieën – bleken de oorzaak voor de diabetes. Leefstijl/voedingsadvies bleek werkzaam; het kind viel af en de medicijnen konden langzaam afgebouwd worden. Ergo; diabetes 2 bij kinderen blijkt omkeerbaar mits je de leefstijl aanpast.

 

Genetische manipulatie van menselijke IVF embryo’s gaat starten in Engeland. Voor het eerst nadat een licentie is afgegeven aan wetenschappers, die willen weten, waarom sommige vrouwen elke keer miskramen krijgen. Het zou de 2e keer zijn dat chromosomen van menselijke embryo’s genetisch gemanipuleerd gaan worden met gebruik van de zogenaamde Crispr/Cas9 techniek. Toen Chinese wetenschappers eerder dit jaar meldden, dat ze ‘’overgebleven’’ menselijke IVF embryo’s hadden gemanipuleerd via deze methodiek, was er veel ophef ontstaan over de zorg, dat deze stap er een te ver is. De Amerikaanse regering stelde daarom een moratorium in voor overheidsonderzoek. De Engelse onderzoekers lieten weten, dat de genetisch gemanipuleerde embryo’s vernietigd zullen worden nadat de studie klaar is, zodat er geen risico zou bestaan voor transplantatie (illegaal in Engeland). Critici argumenteerden dat dit een een glijdend pad is naar onethisch gemanipuleerde ‘’designer’’ baby’s met wenselijke eigenschappen.