Medisch, gezondheid en milieu

GMO nee! Eigen bijdrage arts, genoom en huisdier klonen

2/3 van de EU lidstaten verbiedt het verbouwen van genetisch gemanipuleerd gewas (GMO) op eigen grondgebied. België/Engeland zijn nog verdeeld, ook Duitsland maakt een uitzondering voor wetenschappelijk onderzoek. Nooit is een duidelijker signaal afgegeven: wij blieven die troep niet! De Monsanto’s, BASF en hoe ze allemaal heten krijgen nu 1 maand tijd om te reageren op deze ‘’opt-out’’ . De afzonderlijke regeringen blijven verantwoordelijk voor het ja/nee van GMO teelt. Nog. Want als TTIP komt, met de ISDS, gaat dit aangevochten worden onder ‘’handelsbelemmering’’ en dan zijn de rapen gaar….

 

In de USA worden 9 van 10 mammografie-opnames door een radioloog en een computer ‘’gelezen’’. De machine geeft geen diagnose, maar wijst de arts op verdachte plekken. De diagnostische kwaliteit van de mammografie zou zo – sinds 2002 – verbeterd worden. Dat deze hoop helaas niet de realiteit dekt, laat een diepgaande studie zien. De computer is geen zier waard bij de herkenning of diagnose van borstkanker. Aldus het Massachusetts General Hospital in Boston.  Na check van ruim 625.000 opnames bij ruim 320.000 patiënten. Bij 3159 vrouwen werd binnen 1 jaar een borstkanker gediagnostiseerd. De computerondersteuning speelde daarbij geen rol van betekenis. De ‘’sensitiviteit’’ met of zonder computerhulp was vergelijkbaar. Ook de waarde van ‘’specificering’’, die aangeeft, hoe goed vrouwen zonder kanker juist worden herkend – bleek er geen verbetering. Thans worden de kosten nog door de ziektekostenverzekering gedekt. Maar de wetenschappelijke relevantie hiervoor ontbreekt. Stoppen maar.

 

Nou zeg, het wordt tijd, dat deze man met pensioen gaat; scheidend hoogleraar ziektekostenverzekeringen (tegenwoordig heb je voor alles een hoogleraar?) pleit voor een 10,00 bijdrage voor een bezoek aan de huisarts, en 50,00 aan een specialist. Want we gaan veel te vaak, onnodig, naar de arts. Om iets uit te sluiten. Dom, vindt hij. Degene die echt ziek is, wil wel betalen, en dit systeem zal het systeem ontlasten. Ooit gehoord van preventie? En diegene, die wel wat mankeert maar de centen niet heeft en daardoor in een te laat stadium geholpen moet worden met dito hogeren kosten? Collateral damage zeker…Zal hem een zorg zijn. Ondertussen mag een comazuiper gewoon keer op keer naar de IC, op kosten van de andere burgers. En omdat Edith zo vasthoudt aan de lobby met tabaksfabrikanten, oppert een longarts nu dat de werkgever er maar voor moet zorgen, dat zijn personeel onder werktijd niet rookt.

 

Nature meldt een doorbraak bij het genoomonderzoek; waar 8 jaar geleden de start plaatsvond van het genome-project 1000, waarbij de sequentie – ofwel ontrafeling – van het dna van 1000 mensen plaatsvond om zo de bouwstenen van onze cellen te ontdekken, is er nu een vervolg. Het 3 miljard $ kostende project, om bij 2504 mensen naar deze bouwstenen te zoeken; 2 ½ keer zoveel mensen dus. Van onschatbare waarde worden de bevindingen, aldus wetenschappers van het EMBL  (Europees Moleculairbiologisch laboratorium).  Want dit zal – en nu opgelet – de basis vormen van de precisie-geneeskunde, met behulp waarvan elk individu genetisch op maat behandeld kan worden. Het gaat hierbij niet om algemene genen, maar juist die ca. 200, die niet bij alle mensen voorkomen en waarbij functie/doel/nut nog volledig onduidelijk is. Of neem zeldzame varianten, die deels maar op steeds 1 van de 26 populaties uit Europa, Afrika, Azië of Amerika typisch zijn. Een basisinformatie voor rassen-indeling dus? Zou zo maar kunnen dat deze genetische bijzonderheden medisch benut zouden kunnen worden. Maar laten we niet over ras spreken…Het eind van het begin, zo de titel van dit onderzoek, is de reusachtige wetenschappelijke sprong naar voren, die achter deze detailkennis van bouwstenen staat. Voor de geneeskunde dan. Maar dan moet het wel sneller gaan; de ontcijfering van het 1e genoom duurde 10 jaar; in 2005 bleek nog maar 1 jaar nodig, en als klopt, wat wetenschappers van Veritas GEnomics nu melden, kan het nu binnen een paar dagen!  En tegen veel lagere kosten dan toen; 999 $ in plaats van 3 miljard. Ziezo. 

 

Overigens, de mens klonen, daar willen we liever niet over spreken. Huisdieren? Geen punt. Gebeurt al jaren in de USA, waar mensen hun geliefde huisdier willen klonen, voordat het naar de dierenhemel gaat. Nu hebben Chinese wetenschappers aan de Shenzen Biotech Leaders Summit BGI een mini-zwijntje gepresenteerd, dat net 15 kg weegt (een klassiek varken weegt tot wel 300 kg). Volledig gefokt in het laboratorium; en bedoeld voor de consument; wie wil, kan er een kopen. Door genetische manipulatie; editing van genen, genaamd. Specifieke enzymen werden hiervoor gebruikt, die het groeihormoon uitschakelen. Deze varkentjes dienden als diermodellen voor menselijke aandoeningen. Het onderzoek is afgesloten. De beestjes zijn er nog. Dus? Verkopen aan mensen die ze liefdevol willen verzorgen. Voor maar 1600,00 $/stuk. Aldus website Nature News. Oh ja, wil je een ander kleurtje of patroon van de vacht? Kan, hoor! Varkentje op bestelling. Critici eisen regelingen betreffende het ‘’editeren’’ van menselijke/dierlijke genen en ingrepen in genetisch erfgoed. Onzin. Europa staat – te lezen op dierendag – voorlopig cloning van huisdieren toe…

 

Potverdrie. Dacht men, met een pilletje calcium – goed voor de winst – osteoporose (botafbraak, m.n. bij ouderen) te voorkomen; blijkt het niet te werken; noch het supplement, noch meer zuivel. Zoals vooral 50-plussers steeds is aangepraat. Nieuw-Zeelandse onderzoekers publiceerden in BMJ hun bevindingen; ze zochten alle gepubliceerde 59 onderzoeken naar de invloed van calcium over verbetering van botdikte wederom nader uit. En wat blijkt? Zowel bij botbreuken als botdichtheid blijkt dat extra calcium vrijwel nooit het risico verlaagt. Al helemaal niet, als het in extra zuivelproducten zat, en vrijwel nooit, als er supplementen genomen worden. Dag, fabrikanten, einde winst opstrijken! Bovendien bleek ook nog, dat positief getinte onderzoeken meer gepubliceerd werden dan de meer kritische over teleurstellende resultaten…(wie betaald ook alweer die onderzoeken? Juist). Bot wordt voortdurend op- en afgebroken. Vanaf het 50e/60e levensjaar verliezen mensen jaarlijks ca. 1% van hun botdichtheid. Wie niet beweegt, of aanleg heeft, verliest meer. 2 jaar extra calcium innemen (0,5 – 1 g/dag) blijkt de botdichtheid maar met 1-2 % te verhogen. Meer niet. Een bot toename van ruim 10% of meer zou zoden aan de dijk zetten, aldus de wetenschappers. En naast calcium moet dan ook voldoende vitamine D (zonlicht, voeding) opgenomen worden. Maar ook hier tast men in het duister, wat de juiste verhouding/hoeveelheid zou moeten zijn. Over een maand komt de Gezondheidsraad met nieuwe adviezen. Lena’s advies; eet gevarieerd, liefst biologisch en mediterraan, en beweeg voldoende.

 

Je kunt ook overdrijven: wetenschappers van de Uni van Californië hebben een batterij ontworpen die in plaats van het dure grafiet werkt op de poreuze lamellen van portobello paddenstoelen. Goedkoop, milieuvriendelijk en gemakkelijk te maken, zeggen ze. Je hoeft de paddenstoelen alleen maar te verhitten om ze in koolstof houdende biomassa om te zetten. Te lezen in Science Daily. Ze doen het nog beter ook, dan de lithium-batterijen; vanwege het kaliumzout in de paddenstoelen. Lena vindt het zonde; je kunt ze beter eten…