Medisch, gezondheid en milieu

Slaap, xenotransplantatie, kernafval en kankermedicijn

Hoe sliep de homo sapiens vroeger; of in de voor-industriële maatschappij en wel in relatie tot nu? Nou, de conclusies van onderzoek bleken nogal verrassend: alle 3 vertoonden soortgelijke slaappatronen met resp. 5-7-7 uren/nacht. En 1 uur verschil tussen zomer/wintertijd. Het idee, dat de moderne mens een pilletje nodig heeft, omdat hij door onze hectische leefwijze, pc’s, apps, licht, stres, combi werk-privé en herrie en nog zo wat zaken tekort slaapt, is dus onzin. Gewoon iets meer het ritme van de natuur volgen, is volgens onderzoekers ruim voldoende. En slaap je minder dan 8 uur en ben je ’s morgens/overdag lekker uitgerust actief bezig? Heb je gewoon minder uren nodig. Laten we ons dus niet aanpraten dat kort slapen ongezond is. Tenzij je daar last van krijgt; dan is het zaak, om de oorzaak op te sporen.

 

Het is al mogelijk; hartkleppen van een varken transplanteren naar de mens. Minder eenvoudig gaat het met hele organen, want de afstootmechaniek van de mens bemoeilijkt xenotransplantatie. Het sterke immuunrespons van ons lichaam is op dierlijke cellen terug te voeren; bij de transplantatie van hartkleppen worden deze cellen verwijderd. Wat over blijft is een geraamte van collageen, wat met cellen van de patiënt wordt ‘’begroeid’’. Zo komt de mens niet eens in contact met vreemde, onherkenbare weefselcellen van het varken. Mede verantwoordelijk voor de afstoting zijn suikermoleculen op de oppervlakte van dierlijke cellen, die verschillen van die van de mens. Lange tijd werd dit als reden aangevoerd, waarom xenotransplantatie geen toekomst zou hebben. Men ging dus verder zoeken op het pad van stamcellen. Maar ook daar blijft het ideaal van een goed functionerend orgaan vooralsnog een wens; hoewel een aantal mini-orgaan (onderdelen) al ‘’gebouwd’’ zijn. Nu blijkt middels genetische aanpassing het fokken van varkens, die geen van de verraderlijke marker-moleculen op hun celoppervlak laten ontstaan, een nieuwe mogelijkheid te bieden. Want het immuunsysteem zou zo omzeild kunnen worden en het donormaterieel niet als ‘’vreemd’’ gaan herkennen. Een groep wetenschappers van het NHLB Institute/Maryland kon zo de overlevingsduur van bavianen met een varkenshart met meer dan 1 jaar verlengen.

Maar..laten we niet te vroeg juichen; want met organen kunnen ook gevaarlijke ziekteverwekkers overgedragen worden. Weliswaar kunnen varkens onder steriele omstandigheden gefokt/gehouden worden. Maar dat is onvoldoende; in het genetische materiaal hebben zich gedurende de evolutie talrijke endogene retrovirussen – de PERV’s – genesteld. En als het deze gelukt is, om de cellen van de kiembaan te infecteren, kunnen deze virussen van ouderdier naar de volgende generatie overgedragen worden. Voor varkens zelf is dit zonder risico; want ze hebben bescherming hiervoor ontwikkeld. Gevaar dreigt echter voor de mens, die door deze PERV’s besmet zou kunnen worden, aldus het Robert Koch Institut/Berlijn. Deze virussen zouden zelfs in staat zijn, om een epidemie te veroorzaken. Church, een bekende microbioloog aan Harvard Uni heeft nu eerste pogingen ondernomen, om het probleem van endogene varkensvirussen bij de wortel aan te pakken; ze maken hierbij gebruik van de Crispr/Cas9 techniek, zeg maar een soort tekstverwerkingsprogramma voor genetisch erfgoed. Daarmee zou het mogelijk zijn, om PERV’s in varkenscellen te elimineren, zonder achterlating van sporen of mutaties. De ethische vraag, of genetisch veranderde varkenscellen bij mensen ingezet worden, hebben deze wetenschappers niet; immers, organen die PERV-vrij zijn, vormen geen risico meer voor de mens. Ja, is dat werkelijk het enige? Onderzoek naar de inzet van ingekapselde varkens-pancreas bij mensen met zware diabetes zou weleens hoop kunnen doen opleven. Of zo’n transplantatie insulinespuiten op termijn overbodig maakt, is nog onduidelijk. Maar goed, voorlopig is het nog niet zover dat chirurgen hele varkens-organen kunnen plaatsen in de mens. Knor knor…

 

Mogelijk is ‘’per ongeluk’’ een grote stap voorwaarts gezet in de behandeling van kanker; een per toeval ontdekt malaria-eiwit zou een machtig wapen kunnen vormen tegen de ziekte. Aldus Deense onderzoekers. Ze zochten oorspronkelijk naar een manier, om zwangere vrouwen tegen malaria te beschermen, omdat dit voor grote problemen zorgt, als het de placenta bereikt. Tegelijkertijd vonden ze echter uit, dat met gif ‘’bewapende’’ malaria eiwitten kankercellen aanvallen. Tientallen jaren zouden wetenschappers naar een weg hebben gezocht, om de vergelijkbaarheid tussen placenta en de tumor te benutten. De mogelijke methode is al toegepast op cellen en muizen met kanker, aldus het blad Cancer Cell. De komende jaren hoopt men tests te kunnen doen bij mensen. De belangrijkste vraag hierbij is, of het principe zou kunnen werken in het menselijke lichaam en of het lichaam de dosis gif kan verwerken zonder bijwerkingen. De British Columbia Uni/Canada gaat het verder onderzoeken.

 

Hoe dom kan je zijn: een niet-geschikt schip volladen met nucleair afval en dat vervolgens van Frankrijk naar Australië laten varen. De BBC Shanghai – zo het op Antigua/Barbuda geregistreerde schip – is op weg naar Cherbourg naar Port Kemblain/New South Wales/Australië. Met 25 ton nucleair afval – oorspronkelijk afkomstig van de Australian Nuclear Science/Technology Organization en verscheept naar Frankrijk in 2001 omdat men in Australië zelf niet over geëigende opslag beschikte. Bezopen, om zo’n risico te nemen, aldus milieugroeperingen. Zeker als het schip op de zwarte lijst staat van de USA vanwege haar trieste onveiligheids-achtergrond. Het is niet de vraag of, maar wanneer een ramp hiermee veroorzaakt wordt. Australië mag dan wel de grootste voorraad aan uranium hebben in de wereld, maar het beschikt niet over een nationaal kernenergieprogramma, terwijl de industrie dit juist pusht om CO2 uitstoot te beperken. Noch beschikt het over afvalverwerking/opslag. Het kernafval dat wordt geproduceerd (o.a. van medische technologie) heeft tot nu toe nog niet geleid tot adequate dump/verwerkingsplaatsen. Ongeluk staat geprogrammeerd. Maar net als Japan negeert men dit. Totdat het fout gaat. Tja, en dan is het gewoon pech, nietwaar?

 

Wetenschappers aan de Uni van Granada hebben een medicijn gepatenteerd, dat effectief zou zijn tegen borst/darm- en huid (melanoom) kanker; het zou de activiteit van de tumor met 50% verminderen na 41 dagen van behandeling; zonder hoge giftigheid en eenvoudige industriële productie. Ruim 22 jaar onderzoek gingen daaraan vooraf. Op dit moment is de 50% effectiviteit alleen bewezen bij muizen…Het spul valt de moedercellen aan en voorkomt zo uitzaaiing. Het product zou vooralsnog geen bijwerkingen vertonen. In de eerstkomende 5 jaar zal het medicijn de gebruikelijke stadia doorlopen, om ook door de ESA goedgekeurd te worden.