Medisch, gezondheid en milieu

Onvrijheid, bloeddonoren, voedsel-lobby en olijfkiller

Natuurlijk, ik zat er op te wachten: voorlopig komt er geen nationaal importverbod op invoering van genetisch gemanipuleerd voedsel/gewassen in de EU. Het EP verwierp een conceptwet, die zou regelen, dat landen in de EU zelf mogen bepalen of ze die gewassen wel/niet willen toelaten. En waarom is het afgeschoten? Omdat de Europarlementariërs vrezen, dat een dergelijke vrijheid (!!!!) zal leiden tot grenscontroles en handelsbelemmering. Maar…klein lichtpuntje; het aannemen van het voorstel betekent nog niet dat het concept van de baan is. De EC trekt het voorstel voorlopig niet in, en de Raad van Ministers moet zich hierover uitspreken. Alsof die er verstand van hebben? 

 

Worst, vleeswaren, bacon, industriële vleesproducten zijn kankerverwekkend. Het WHO stelt deze producten op eenzelfde niveau als alcohol en asbest. Op zich niet nieuw; we weten allemaal toch dat bewerkte levensmiddelen niet echt gezond zijn, en veel te veel vet, suiker en zout bevatten. Grillen of pekelen of teveel E-nrs? Niet goed voor ons lijf. Edith sleutelt aan een nieuwe voedingsschijf. Maar producenten dwingen tot ‘’gezondere’’ productie? Welnee, daar is de lobby veel te machtig voor. Nee, suffe Edith gaat ook waters in gelijke mate belasten als frisdrank. Hoe stom kun je zijn? En dom, als je valt voor de tactieken van de bedrijven. De tabaksindustrie ging ze voor; de Monsanto’s. Maar ook de suiker-vet-zout industrie heeft het geleerd: Zaai vooral twijfel; elk onderzoek wordt ‘’teniet’’ gedaan met tegenonderzoek en dus laat Edith het er meestal bij zonder actie. Liever fabrikanten vragen om te minderen, vooral niet verplichten, want dat vindt de gesubsidieerde lobby niet prettig.   Gezondheidszorg is dit niet. En dan vindt ze het jammer, dat zorgbestuurders niet ‘’gedwongen’’ kunnen worden tot meer transparantie over kosten? Wel erg makkelijk als excuus voor voortdurende kostenstijgingen die met zorg niets te doen hebben. Dank je, Edith

 

Lena snapt het niet. Wie kan het uitleggen? Homo’s die een jaar geen seks hebben gehad mogen weer bloed doneren. Zegt Edith. Hoe kan je dat nou controleren? En hoe zit het dan met bi- en lesbiennes? Mogen die wel bloed doneren? En dat is dan veilige bloedvoorziening? U begrijpt, beste lezer, Lena is het spoor bijster. En Nicole ook.

 

Potverdriedubbeltjes, de bacterie Xylella fastidiosa, die in Apulië/Italië de olijfbomen ernstig heeft aangetast, is dus via Corsica naar Nice belandt. Het is een kwestie van tijd, tot het ook Spanje bereikt…Tegen dat dekselse beest is geen remedie, en dus zullen amandelen, olijfbomen, eiken, en wijnstruiken ter ziele gaan. Want die vindt de X.f. namelijk lekker. Overgebracht wordt de bacterie door insecten – o.a. via schuimbeestjes (Philaenus) of Cicaden. Of door geïnfecteerde planten – via export. Maar nee, Italië weigerde maanden geleden om echte maatregelen te nemen. Laat staan dat Europa echt zware controles oplegde bij im/export. Die komen er nu pas mondjesmaat, want eerst moet men het in kaart brengen. Hoelang nog? Demp de put als het kalf….Juist…Dat wordt dan een kale boel hier in Spanje….

 

Het is bekend, dat naarmate we ouder worden, ook onze smaakbeleving veranderd. En na literatuuronderzoek wordt dit bevestigd door de Uni Wageningen (lekker makkelijk; niet iets nieuws uitvinden, maar oude koeien uit de….). Feit is, dat daarbij ouderen de kans lopen om een te eenzijdig voedingspatroon te ontwikkelen, waarbij tekorten kunnen ontstaan. De afgelopen 10 jaar hield men zich vooral bezig met smaakbeleving; ofwel smaakversterking. Maar vitale ouderen moeten niets van dit soort producten weten. Het zou dus verstandig zijn om te kijken naar de combinatie van zintuigelijke ervaringen: smaak, textuur en uiterlijk, en niet maar een potje chemie eroverheen strooien…Daarbij zou je ook factoren zoals de sociale context, herinneringen en emoties, die bepaalde voedingsmiddelen oproepen, moeten betrekken. De kwaliteit en kwantiteit van de voedselinname voor deze doelgroep zou zo verbeterd kunnen worden. Zodat interventies (lees E-nrs en chemie?) op maat ontwikkeld kunnen worden. Weer typisch industrie/bedrijfsbelang-denken, vindt Lena; kook vers, bio, aantrekkelijk en afwisselend, in een vrolijke, gezellige omgeving is veel simpeler. Maar ja, daar valt niet aan te verdienen met pilletjes, supplementen, 3-D-maaltijden of andere industriële interventie….

 

Ga toch lekker meditteranen: eet veel vers fruit, groente, granen, peulvruchten, vis, noten en olijfolie, en matig met vlees en vooral met suiker en zout. Geniet van een positieve levenshouding; sociale interactie, en juiste manier van bewegen, zon en geen stress. Daarvoor hoef je niet per definitie te emigreren, een paar kleine aanpassingen – vooral bij voeding en leefwijze – kunnen al grote positieve effecten opleveren. DOEN, lieve mensen! Hou jezelf – je lijf, je geest, je ziel – gezond en leef met plezier.