Medisch, gezondheid en milieu

Salami tegen hangover, kinkhoest en Hepatitis A

Hepatitis A zou het gevolg zijn van besmet geïmporteerd diepvriesfruit (m.n. bessen uit China) in Nieuw Zeeland. En dus vaardigt de regering een waarschuwing uit.

En niet ten onrechte. Want het is ook in Canada vaker aangetoond; slechte hygiënische omstandigheden kunnen deze besmetting veroorzaken. Want het virus is verdomd sterk. Voedsel, dat bekend is om zijn mogelijke besmetting met dit nare virus is o.a.: schaal/schelpdieren; salades, sandwiches, groente, fruit, ontdooid diepvries-sinaasappelsap; ijs, kaas, custard, melk, brood, koekjes en ander rauw of te weinig doorgekookt eten. Contaminatie vindt o.a. plaats door besmet irrigatiewater; besmet materiaal, schaal/schelpdieren die in poepvijvers groeien; en onhygiënische verwerking van voedsel en omgang met voedsel door besmette personen.

Helaas kan het de diepvries overleven, en leeft in vers of gezouten water zelfs tot 12 maanden door. Hitte, bestraling en chemische middelen blijken ook niet echt afdoende. Wees gewaarschuwd. Meer lezen? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2094762/

 

Nou dat weer: zwangere vrouwen inenten tegen kinkhoest; van de ruim 128 gevallen van baby’s die deze ziekte krijgen, zouden dan nog maar 28 overblijven. Overigens: tussen 2005 en 2014 overleden 5 pasgeborenen. Effect van het vaccin op moeder en ongeboren kind? Onbekend. Flutadvies dus.

 

Hangover? Het wordt weer tijd, daar in Engeland, met al die Christmasparties. En een aspirientje daarna helpt vaak onvoldoende. Dus hebben ze er wat op gevonden, die Bloody Blits…De nieuwe Miracle Cure heet SALAMI. Echt waar. Serious Pig, een varkensvleesverwerker uit Peckham, adverteert ermee:  ‘’the world’s first hangover-preventing-meat treat’’. Ja hoor; eet salami, en je wordt wellicht wel ladderzat, maar hebt geen brommende kop? Moet je het wel bij je drinken eten, anders werkt het niet, hoor! Nieuw is het advies, om te eten tijdens het drinken niet; want op nuchtere maag is alcohol niet echt charmant. Maar er zijn waarschijnlijk gezondere alternatieven dan een vette salami op te eten…Maar goed, voor bedrijven is de hangover-strop wel ruim 260 miljoen GBP, dus preventie (en dus voorkomen van afwezigheid op het werk) is wel wat waard…Je zou natuurlijk ook gewoon kunnen proberen, niet zoveel te drinken.

 

Enorme hoeveelheden arseen en kwik vervuilen de Rio Dorce sinds de damdoorbraak bij de Minas Gerais in Brazilië. De grootste milieuramp van Brazilië ooit. Het spul drijft de rivier van ruim 500 km naar beneden tot aan de Atlantische kust. De onthullingen zijn pikant, want het IGAM (wateragentschap) publiceerde deze op haar website en staat haaks op wat de verantwoordelijke bedrijven Samarco (BHP Billiton & Vale) hebben gemeld, namelijk dat het afvalwater niet giftig zou zijn…Sterker nog, eigen metingen van Samarco zouden hebben laten zien, dat het water geen kwaad kon voor mensen….Maar de VN publiceerde vervolgens nieuw bewijs, waarbij de modder hoge niveaus van sterk giftige zware metalen en andere chemicaliën aantoont. Duizenden vissen zijn al dood – ofwel door de giftige stoffen of door de enorme hoeveelheid aan modder die ze verstikte. Een miljardenclaim wordt nu berekend. Maar of dat genoeg is om de schade op te heffen?