Medisch, gezondheid en milieu

Antidepressiva, klut-vaccinatie en design-mensjes

In Engeland slikken ca. 4 miljoen mensen antidepressiva (50% meer dan 10 jaar geleden, hoe zou dat toch komen…) – hiermee staat het land op plaats 7 in het Westen. Big business dus voor de producenten. Maar….antidepressiva blijken niet effectiever dan therapie, aldus een BMJ studie. Prozac legde het af tegen cognitieve gedragstherapie.  Meer weten? Lees dan verder op:

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/12039952/anti-depressants-vs-counselling.html

 

Nou dat weer. Bedrijven vinden de NVWA te streng en te duur. Consumenten balen van schandalen ondanks dat we een NVWA hebben. Politici hekelen slappe toezichthouders en slecht functioneren. Eindeloze soap aan slordigheden, regels, willekeur, geen transparantie voor burger en pers. Aldus Foodlog. Martijn van Dam, de nieuwe staatssecretaris, zou hier wat aan kunnen doen, door de politiek onder de Haagse kaasstolp aan te pakken. Tenzij hij – wat gebruikelijker is – in een voorspelbare rol gezogen wordt waarbij het luidruchtige Haagse theater wel heeft gezorgd voor spelers en plot, maar er niet meer mee kan stoppen….

 

De Unie KBO, de grootste NL ouderenorganisatie, eist vaccins voor 60-plussers en baalt van het treuzelgedrag van de regering. E.e.a. moet per 2017 verplicht in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen zijn. Vaccins tegen longontsteking en gordelroos, daar hebben we’t over. De ‘’preventieve’’ bescherming wordt nog steeds niet vergoed. Edith stelde wederom een besluit uit van 2015 naar ergens in 2016. Lena stelt, dat inenting onzinnig is, maar weer de vaccinproducenten dik geld in het laatje brengt. Want van de 90 bekende serotypen streptokokken worden er maar 10 gevaccineerd (de overige 80 dus niet), en als die morsdood zijn, komt de nog gevaarlijker streptokok. Zonder vaccin….Pneumokokkeninfecties zijn goed behandelbaar, dus de zinnigheid van preventief vaccineren – evenals voor griep overigens – is tamelijk zoek. Versterk je immuunsysteem, zorg voor gezonde voeding, goede hygiëne en hou jezelf fit.

Herpes Zoster (gordelroos) dan maar? Een deel van het virus (varicella – die van de kinder-waterpokken) blijft na de ziekte achter in zenuwbanen en kan bij bepaalde omstandigheden, zoals ouderdom, verminderde weerstand, gebruik van medicijnen etc., opspelen in de vorm van een vervelende, pijnlijke gordelroos. Niet ernstig, maar wel hinderlijk. 20%^van de mensen kan hier af en toe last van hebben. Het geneest meestal zelf binnen een paar weken, maar het kan ook langer duren. Ook hier is het hebben van een goed immuunsysteem en fysiek uit de buurt blijven van mensen die deze aandoening hebben, belangrijker dan preventieve inenting, die alleen de afweer zou verbeteren. Huh? Da’s wel erg dun argument en bovendien onzin. De ouderenorganisatie trapt in de handig opgezette marketingval van producenten, die hun minimaal- of niet-werkende prut willen verkopen. Trouwens; bij gordelroos heeft de Tradit. Chinese Geneeswijze effectieve behandelingen met kruiden en acupunctuur ontwikkeld, die het ongemak wezenlijk verminderen. Zonder bijwerking.

 

12 vooraanstaande wetenschappers zijn het ermee eens, om voorlopig te laten, wat tot nu toe nog niet echt is geprobeerd; het ingrijpen in de menselijke cel; bij voorbeeld door eicel en sperma genetisch te veranderen (designermensjes dus…). De verklaring werd gepubliceerd na een cel-congres in Washington, waar experts uit de VS, China en Engeland voor waren uitgenodigd. Doel van de conferentie was, om helderheid te krijgen, of – en zo ja – een ingreep op erfgoed van de mens gewaagd kan worden. 3 jaar geleden werd in zweden de revolutionaire CRISPR-Cas9 methode ontwikkeld. Simpel, snel en goedkoop en zo precies als nooit eerder kunnen hiermee genen gemanipuleerd worden. En dan niet alleen die van fruitvliegjes of zebravisjes…Ingreep in een cel/genetisch materiaal, aldus Collins/Head VS National Institute of Health, is een grens, die niet overschreden mag worden. Zijn instantie zal geen onderzoek aan menselijke embryo’s ondersteunen. Die restrictie gaat een grote groep internationale wetenschappers veel te ver, dat wil men niet accepteren. Reden om 3 dagen te discussiëren; niet alleen door genetici en moleculair biologen, maar ook ethici, rechtsgeleerden, filosofen en socialwetenschappers. Over de vraag wel/niet doen/toestaan van ingrijpen in de menselijke cel en haar erfgoed. Puur medisch gezien, bestaat er geen noodzaak voor zoiets. Want om erfelijke aandoeningen zoals mucoviscidose, sikkelcelanemie of spierdystrofie te vermijden, is een zogenaamde preimplantatiediagnostiek (PID) een beter alternatief. In plaats van het defect in het embryo te corrigeren, wordt daarbij simpelweg een embryo uitgekozen voor implantatie, die dit defect niet bij zich draagt. En hoe jammerlijk verliepen de probeersels van wetenschappers, die toch ook de uiterst zeldzame voorbeelden, waarbij PID niet zou helpen, aan de man probeerden te brengen. Moet je in extreem zeldzame situaties kiezen voor een methodiek, die niet alleen ethisch gezien controversieel is? Maar ja, de druk, om kinderen te ‘’designen’’ met eigenschappen zoals intelligentie, hogere levensverwachting etc. is groot. Nog onduidelijk, of het echt zo mogelijk zou zijn, maar in theorie lijkt het wel te kunnen. Welke ouder wil nu geen olympisch kampioentje? Onverantwoordelijk, deze wens. Heet het nu. Ja, ja, ooit gaat het er van komen. De huidige pauze is maar tijdelijk.

 

Nederland weer: ze betaalt de hoofdprijs voor nieuwe kankermedicijnen, kopte de krant. Eerst wilde Edith nog nader onderzoek afwachten. Ja hoor, niks doen, gaat het vanzelf over? En nu pas denkt Edith erover, om wellicht met andere EU-landen gezamenlijk (en dus op grotere schaal) in te kopen. Ja, je moet toch niet willen, dat die toppers van haar ministerie met de grote pharma boys gaan onderhandelen? Snappen ze geen snars van. Ga eens praten met Spanje, adviseert Lena. Daar krijgen Spaanse kankercentra 40% korting op ipilimumab; NL maar 2%.....

 

Niet alleen IS is een ramp. En niet alleen in Syrië. Maar op het platteland verbreid zich Leishamiasis snel, als gevolg van het dumpen van gedode lichamen. Deze ‘’zandmugziekte’’ wordt veroorzaakt door parasieten en verspreidt zich door zandvliegen. De ziekte tast slijmvliezen, huid en inwendige organen aan. Ze wordt dan ook wel ‘’vleeseter’’ genoemd. De WHO waarschuwde eerder dat de gezondheidszorg in Syrië sneuvelde tijdens de heersende burgeroorlog. In 2014 was sprake van besmetting van 500 personen.