Medisch, gezondheid en milieu

Neem nog een pilletje

Ongelofelijk. Het artikel over ‘’bloeddrukverlagers kunnen miljoenen levens sparen (van risicogroepen)  met een normale bloeddruk. Iedereen aan de pil dus. Leve de farma!

Hoe men tot zo’n spectaculaire conclusie komt? Onderzoekers van Oxford publiceerden hun bevindingen na onderzoek van 123 medische proeven (onder ruim 600.000 mensen) over een periode van 20 jaar. Onderzoek heet dat; onderzoeken bestuderen…Dat bloeddrukverlagers positief scoorden bij hoge bloeddruk, was al bekend. Maar nu blijken ook mensen met een ‘’normale’’ bloeddruk er baat bij te hebben. Huh? En dus moet de huidige behandelstrategie/visie herzien worden. Vanwege potentiele positieve uitwerking. En hoe zit het met de bijwerkingen? En andere mogelijkheden om de bloeddruk natuurlijk te verlagen (gezondere leefstijl met gezonde voeding, meer bewegen o.a.)? Daar wordt niet over gerept. Ik vrees, dat enig naspeurwerk zal opleveren, dat de farma hier een hele dikke vinger in de pap van het onderzoek heeft/had….Het liefst zou men iedereen een paar grote potten met pillen op de tafel zetten; tegen ziektes/tegen bijwerkingen/als preventie en vooral ook veel placebo’s…

 

In Engeland is op 3 varkensboerderijen iets ernstigs aan de hand; de varkens blijken resistent tegen colistine. Het colistine-resistente gen MCR-1 werd in november al in China ontdekt. Door de wereldwijde toepassing van colistine in de veehouderij waarschuwde men voor verspreiding van het gen naar de mens. Want dit antibioticum is ‘’last resort’’ voor als alle andere antibiotica falen bij bestrijding van resistente E.coli en Salmonella. Het resistente gen is inmiddels ook aangetroffen in Denemarken, Frankrijk, Nederland, Portugal en verschillende Afrikaanse en Aziatische landen. Eng.

 

Een suiker- of vettaks blijkt wel degelijk resultaat te kunnen opleveren. Aldus het Institute for Operations Research & Management Sciences INFORMS. Kleine prijsverhogingen (5 – 10%) maken, dat consumenten met vooral een lager inkomen een gezondere eetkeuze maken. Onderzoekers pleiten voor het selectief invoeren van prijsverhogingen binnen een bepaalde categorie, om zo de ongezonde variant duurder te maken zodat dit niet meer gekozen/gegeten wordt. Hoe lang gaat Edith nog wachten tot de invoering van deze taks? Eindeloos, zolang ze met de lobby aan tafel zit. En omdat NL niks doet, shoppen de Belgen die wel een suikertaks kregen, nu over de grens. Europa zou dit unaniem moeten oppakken. Maar nee, liever nutteloze tops en flops en kaarsjesgroottes..