Medisch, gezondheid en milieu

Roundup, asbest, kankertest etc

In Environmental Sciences Europe werd op 2 februari jl. een opmerkelijk rapport gepubliceerd over Roundup; het onkruidverdelgingsmiddel van Monsanto.  Het is nu wereldwijd het meest (en zwaarst gedoseerde) toegepaste bestrijdingsmiddel in de geschiedenis van chemische onkruidverdelgers. Ruim 8,6 miljard kg van glyfosaat (chemische naam van Roundup) is wereldwijd gebruikt tot nu toe. De hoeveelheid steeg met 15% sinds de introductie van genetisch gemanipuleerde gewassen. In 2014 werd 750 g per are gebruikt; wereldwijd ca. 500 gr/hectare. Aldus het onderzoeksrapport van Ch. Benbrook “’Trends in glyphosate herbicide use in the VS and Globally’’. De dramatische, snelle groei van dit spul zal naar waarschijnlijkheid leiden tot negatieve milieueffecten en de publieke gezondheid aantasten, Aldus de vernietigende conclusie. In 2015 waren het 17 wereldbefaamde top kanker onderzoekers, die de WHO adviseerden, om glyfosaat als mogelijk kankerverwekkend te omschrijven. Aldus gebeurde. Op dit moment loopt in Californië een proces; Monsanto probeert te verhinderen, dat op het etiket van glyfosaat vermeld wordt ‘’human carcinogen’’. Andere studies wezen uit, dat glyfosaat o.a. gerelateerd kan worden aan ernstige gezondheidsklachten; aantasting van lever en nieren plus non-Hodgkin lymfoom.  Ruim 74% van het goedje, welk sinds de midden 70ér jaren op de markt is, werd in de afgelopen 10 jaar verspoten; de teelt van genetisch gemanipuleerde mais- en soja explodeerde in de VS en wereldwijd (o.a. Canada, Argentinië, Brazilië etc). De onderzoeker hoopt met dit rapport meer onderzoek naar glyfosaat te stimuleren om vooral de milieu- en gezondheidsrisico’s snel en adequaat op te vangen. Huh? Ik zou zeggen, verbied die troep. Maar daar ga ik niet over. Feit is, dat het spul in combi met genetisch gemanipuleerde gewassen een sluimerend gezondheidsrisico oplevert, omdat het wereldwijd zo royal wordt toegepast. Het is overigens niet het eerste rapport, het eerste werd al in 2012 gepubliceerd…http://www.ewg.org/release/study-monsanto-s-glyphosate-most-heavily-used-weed-killer-history

 

Euthanasie; waar bemoeit de overheid zich mee? Ieder mens moet het recht hebben, om zelf te bepalen, of ze willen sterven of niet. Dat je artsen niet mag dwingen, daaraan mee te werken, is duidelijk, immers de eed van Hippocrates – weliswaar anno 2016 aardig outdated – gaat over leven behouden, niet beëindigen. De mens wordt wel geacht, zijn hele leven lang allerlei beslissingen zelfstandig te nemen, maar zodra het gaat om euthanasie, wordt hij tot imbeciel verklaart en mag het alleen bij ondragelijk lijden (?). Onmenselijk. En wat schetst mijn verbazing; ik lees  ‘’laat dementen vrijwillig proefpersoon zijn’’. Ach zie aan, omwille van medische onderzoeken kan een demente wel vrijwillig proefkonijn worden, want dat komt gezondheidswetenschappers en andere belanghebbenden goed uit (ga maar na, ruim 260.000 mensen als gratis proefpersoon, ze weten er straks toch niks van….)!? Te zot voor woorden.

 

Als de WHO niet snel hervormt, zullen duizenden mensen onnodig omkomen. Aldus het VN rapport over het onderzoek, gestart in 2013 n.a.v. de Ebola-crisis. Officieel is het rapport nog niet gepubliceerd. Maar er deugt van alles niet bij deze moloch WHO; en dus wordt adequaat reageren op bedreigingen voor de volksgezondheid haast onmogelijk. Risico’s worden te vaak onderschat; voorbereiding & capaciteit voor reactie is ernstig onder de maat, aldus de kritiek. Een volgende grote pandemie kan dus uitdraaien op een ramp. So what? Als de WHO zichzelf moet hervormen, wordt het niks.

 

Rugpijn. Rimpels. Een buikje. We worden  er allemaal niet jonger op. En de cosmetica industrie spint haar garen met allerlei middeltjes tegen veroudering. Liefst al toe te passen vanaf 20 jaar…Thans biedt het bedrijf Jeunesse een voedingssupplement aan, welk die teloorgang verhinderd. Zeggen ze. Het heet Finiti en is gebaseerd op Nobelprijs onderzoek = het antwoord op de vraag van het leven, aldus de marketing. Nou, dat mag wat zijn, voor ruim 280,00/maand is de prijs in elk geval heftig. De oorzaken van de natuurlijke cel veroudering wordt door het goedje gestopt; het geeft je een gevoel van vitaliteit en jeugdigheid. Alleen maar het gevoel? Ik wil het zien, voelen, ik eis resultaat! Er lijkt een kern van waarheid te schuilen in de beloftes over dit spul; en dat ligt aan de telomeren. Dat zijn de eindstukken van chromosomen en zoiets als beschermkapjes van ons erfgoed. Bij elke celdeling krimpen deze kapjes; zijn ze op, dan deelt de cel zich niet meer. En verouderen we. Zo simpel is het. De natuur gaf ons lichaam een hulpmiddel, om deze beschermkapjes te behouden, door middel van een enzym, genaamd Telomerase. Deze ontdekking werd in 2009 bekroond met de Nobelprijs voor Geneeskunde. En een paar stofjes kunnen dit enzym wel een duwtje in de rug geven. Zie daar, TA-65 in Finiti. Maar niet gelijk juichen en massaal kopen! De studieresultaten zijn vooralsnog flinterdun, want het verkorten van de telomeren is niet de enige factor in het ouder worden. Er zijn nog zeker 8 andere verouderingsprocessen, die ons van kind naar bejaarde leiden…In het Engels wordt het spul nog aangeprezen als ‘’kan cellulair verouderen stoppen’’; de Duitse tekst meldt dat niets het verouderen kan stoppen, en dat ongecontroleerde inname negatieve gevolgen kan hebben. Want…90% van alle kankercellen activeren het telomerase enzym in lichaamscellen; waarin ze normaliter juist onderdrukt zouden worden. Oeps…Misschien is het onderwerp lang/jeugdig leven toch ietwat gecompliceerder dan dat het met een paar pilletjes opgelost kan worden.

 

En tot mijn verbazing lees ik wederom, dat Schippers miljoenen (dit keer 16, daarvoor al eens 9) wil uitgeven voor extra onderzoek naar antibioticaresistentie. Dit heb ik al vaker uit haar mond vernomen. Niet eindeloos onderzoeken, maar eindelijk eens de richtlijnen aanscherpen; al ruim 10 jaar is er gedonder over te hoog antibioticagebruik o.a. in de landbouw; en slikken te veel mensen nog te vaak onnodig antibiotica. Maar ja, ‘’onderzoek’’ klinkt serieus en is een excuus voor jaren uitstel van noodzakelijke maatregelen. Maar ik begrijp het wel, tijdens het NL-EU-voorzitterschap moet je als minister toch ook even scoren. Dus nog maar eens een conferentie. Oh ja, en er is weer zo’n instituut geopend ‘’NCOH – Netherlands Centre for One Health’’; zijnde een samenwerkingsverband van 5 universitaire centra en het RIVM. Navelstaarders met belangenverstrengeling; meer is het niet.

 

Tjonge, jonge, jonge, wat is de Inspectie SWZ toch voortvarend. In 2003 (jawel, 13 jaar geleden) kreeg ambachtelijke bakkerij Het Gooi een waarschuwing, dat deze het bedrijf moest laten controleren op asbest; de oven mocht niet meer gebruikt worden tot hij veiliger (lees asbestvrij maken) gemaakt was. Door de asbest in de oven was de kans groot dat bakkers asbestvezels konden inademen. Heb ik het nog niet over het met deze vezels ‘’verrijkte’’ brood….Maar nu pas, anno 2016 kwam deze inspectie weer, en nu sloot ze het bedrijf. Want er was niks verandert. Potverdrie, 13 jaar lang suffen; na zo’n waarschuwing ga je toch op zijn minst binnen 3 maanden checken? Maar nee, bakker bleef bakken en geld verdienen en mensen willens en wetens aan gevaar blootstellen. Want de  onveilige situatie herstellen  kost wel geld. Coulance van 13 jaar….Enne…of er vervolgstappen volgen, weet de Inspectie nog niet. Pardon? Inademen van asbestvezels kan kanker veroorzaken!

 

Er zouden serieuze pogingen ondernomen worden om binnen de EU Cosmetic Regulering dierproeven te beperken. Een mogelijke manier zou zijn, om gebruik te maken met gekweekte lever cellen. Klinkt simpel, maar de praktijk is weerbarstiger. Vooral als je lange termijn effecten wilt meten, want lang leven doen die cellen niet. Daar hebben onderzoekers iets op gevonden; een microbioreactor, waarin de levercellen dus wel levend gehouden kunnen worden. Met behulp van bestudering van stofwisselprocessen en de hoeveelheid zuurstof, die door levercellen wordt opgenomen, kan men uitspraken doen over o.a. giftigheid van een substantie doen. Geen pluiskonijn meer voor nodig. Voor de liefhebber is hier de link:  http://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160202090919.htm

 

Een simpele bloedtest, die 5 soorten kanker zou kunnen ontdekken, is thans in ontwikkeling door het National Human Genome Research Institute/USA; onderzoekers vonden namelijk uit, dat als er sprake is van borst/darm/long/baarmoeder of maagkanker, een specifiek gen haar chemische structuur wijzigt. Men neemt aan, dat de verandering ontstaat wanneer het lijf het gevecht tegen de kanker aan het verliezen is. Deze ontdekking zou een zeer belangrijke kunnen zijn, die ons meer kan vertellen over hoe kanker ontstaat en zich ontwikkeld, aldus de wetenschappers. Je zou zo’n test kunnen zien als waarschuwings-claxon die aangeeft dat er kanker in het lijf is, en waarbij mogelijk de behandelingen nog net op tijd kunnen starten. Het betrokken gen heet ZNF 154. Huidige bloedtesten zijn specifiek gericht op individuele tumoren, en artsen moeten dus eerst op zoek naar de kanker. Met de nieuwe test is het niet nodig om gedetailleerde kennis over het type kanker vooraf uit te zoeken; het zou dus veel effectiever, minder belastend en vooral zuiverder zijn dan o.a. de huidige methodiek van b.v. colonscopie of mammografie. Hoe interessant deze ontwikkeling ook lijkt, het zal nogal wat tijd kosten voor productie/op de markt brengen van zo’n tumormarker. Maar hoop is er wel