Medisch, gezondheid en milieu

Dementie, kangoeroe en mobieltjes

Hamburg wil voortaan ecologisch verantwoord inkopen; in de gemeente voortaan geen koffiecapsules, plastic flesjes, wegwerpservies, schoonmaakmiddelen met chloor of luchtverfrissers meer. Hamburg wordt voorbeeldstad voor Duitsland en stelde een boekwerk van 150 pagina’s op met ecologische standaarden. Het gaat dan ook over stof voor uniformen, tot dienstfiets of openbaar vervoer in plaats van dienstauto. Extra kosten worden niet verwacht, wel besparing op energie en verbruik.

 

Ruim 44 miljoen mensen wereldwijd lijden aan dementie. Tot 2050 zou dit oplopen tot wel 135 miljoen, aldus eerdere voorspellingen. Maar nu blijkt dat de stijging toch niet zo hard gaat als aangenomen, en het zou wel eens op het huidige niveau kunnen blijven steken. Waarom? Omdat het risico op dementie in de afgelopen jaren/decennia is gedaald. O.a. door leeftstijl/opleiding. De grootste risicofactoren voor het ontwikkelen van dementie zijn o.a. diabetes, hoge bloeddruk & overgewicht op middelbare leeftijd, gebrek aan beweging, depressie en roken. Een gezonde leefstijl kan dus veel bijdragen aan gezond ouder worden…

 

Maar dat klinkt natuurlijk veel te gezond! Nu hebben onderzoekers van de Uni van Cambrigde weer wat gevonden….een regulier medicijn tegen kanker – BEXAROTEN – zou wel eens het begin van Alzheimer kunnen vertragen – als je het tenminste vanaf je 30e slikt. Een soort statine voor het brein dus. Genezen kan je de ziekte daarmee niet, geven ze aan. Maar het zou evenwel effectief als preventie kunnen zijn. Testen met genetisch gemanipuleerde wormen toont dat aan… Als je ze maar tijdig, en vooral je leven lang inneemt. En ga je niet dood aan Alzheimer of dementie, is het wel aan de bijwerking van dit spul….Bexaroten (Targretin) werd in 1999 goedgekeurd door de FDA en de EMA (2001) voor behandeling van CTCL (type lymfoom). Pancreatitis, oncontroleerbaar hoge vetwaarden in het bloed, hypervitaminose A en leverfalen en voortdurende systemische infecties zijn maar een paar van de bijwerkingen. Oh ja, en zwanger worden kun je beter ook niet. De mildere bijwerkingen zijn o.a. hoofdpijn, moeheid, huiduitslag, lagere witte bloedcellen (jawel, de immuun cellen); misselijkheid, zwelling van handen en voeten en buikpijn; lichtgevoeligheid, kouwelijkheid en cataract. Om maar een paar te noemen. Maar of je het vooral vanaf je 30e inneemt…

In 2012/2013 werd ook al geroepen, dat dit spul plaque zou reduceren en dus de mentale functies zou verbeteren, maar echt onderbouwd kon dit nooit worden. Kennelijk heeft de farma weer een melkkoe nodig – of te wel een prutmedicijn – ‘’ nieuwe afzetmarkten, nieuwe patienten: we moeten ons eindelijk om de chronisch gezonde mensen richten’’ aldus een cartoon, die bij mij al jaren aan de wand hangt….Big business indeed

 

En dan blijkt een vaak ingenomen pilletje tegen opgeblazen gevoel/trage spijsvertering, reflux en brandend maagzuur in Engeland mogelijk de oorzaak, dat het risico van dementie met 44% stijgt! Mensen van 75 en ouder, die regelmatig PPI’s nemen (Pantoloc, Control, Zanprol  = protonpump inhibitors) lieten een verhoogd risico zien. 75 jaar en ouder! Ontdekt door een Duitse studie naar verzekeringsgegevens van 74.000 mensen boven de 75 tussen 2004 – 2011. Bijna 30.000 mensen werden dement, en de link met de PPI’s was aantoonbaar. Statistisch dan (Publicatie JAMA Neurology).

Ik snap het helemaal: ben je nog niet 75 neem dan vooral die PPI’s, statines en dat Bexaroten, dit onderzoek toont maar weer aan, hoe goed het zal komen met je! Er is hoop!

 

Methaanuitstoot – een broeikasgas – in de VS is de afgelopen 10 jaar sterk gestegen en dat staat haaks op de cijfers van het milieuagentschap EPA, die beweren namelijk, dat het % gelijk is gebleven. Binnenkort worden de nieuwe cijfers gepubliceerd in de Geophysical Research Letter. EPA komt op heel andere getallen, doordat er verschillende meetmethodes worden gebruikt. Ja hoor. EPA berekent bottom up (tel jaarlijks alle bronnen van methaan bij elkaar zoals vee, olie/gasputten, wetlands, kolenwinning en afvalverwerking) en bepaal het gemiddelde per eenheid (koe, gasput). Maar deze methode is onzorgvuldig en deugt niet, aldus onderzoekers. Zelf gebruiken ze metingen met de Japanse Gosat-satelliet, aangevuld met metingen aan de grond. En dan meet je dus de hoeveelheid methaan in de lucht. Veel betrouwbaarder. Hoe dan ook, ruim 30% stijging is niet niks, en wordt de VS verantwoordelijk gehouden voor 30 – 60% van de mondiale stijging van de methaanconcentratie tussen 2002 – 2014. De bron van deze gestegen methaanuitstoot kon niet exact vastgesteld worden, maar het sterke vermoeden gaat naar fracking: schaliegas/olie winning.

 

Een soort inentings-behandeling om mensen tegen kanker te beschermen; dat is de toekomst, aldus wetenschappers aan de Uni van Milaan/Italië; men veronderstelt, dat zeldzame witte bloedlichamen in het immuunsysteem, bekend als T-cellen – geprogrammeerd zouden kunnen worden om kankervorming voor vele jaren te blokkeren. Het onderzoek is onderdeel van de ontwikkeling van kanker-immuuntherapie, dat zich richt op versteviging van de lichaamseigen afweersystemen tegen tumoren, en men hoopt hiermee in de toekomst deze ziekte te kunnen voorkomen. De T-cellen zouden dan als een ‘’levend medicijn’’ in je lijf kunnen vormen, doordat ze zich ‘herinneren’ aan kankercellen en deze elimineren als ze terug komen. Met behulp van genetische modificatie. E.e.a. werd besproken op de jaarlijkse meeting van de AAAS (associatie voor voortschrijdende wetenschap) in de VS. Ook de Uni van Manchester is van mening, dat deze T-cellen met geheugen stamcelachtige eigenschappen vertonen, en dat je dus een langdurige immuun bescherming bij een patiënt zou kunnen opbouwen. Immuuntherapie is thans een hot item, en vooruitlopend op dit soort ‘’successen’’ heeft o.a. Astra Zeneca (farma) al gesuggereerd, dat het binnenkort mogelijk zou kunnen zijn, om 2 kankermedicijnen te gebruiken om het lichaamseigen immuunsysteem te helpen, de kanker te bestrijden. Durvalumab en Tremelimumab werden zo al getest bij longpatiënten met zogenaamde PD-L1 negatieve tumoren; het leverde een 29% beter respons op ten opzichte van maar 5% bij een van de twee. Nu nog iets vinden, waardoor kankermedicijnen niet gelijk alle immuun cellen om zeep helpen….?

 

Oh ja, de Volkskrant meldde, dat regels voor genetisch veranderen van levende wezens niet meer voldoen aan de huidige nieuwe manieren om DNA te manipuleren. Dus moet Brussel de richtlijnen voor deze genetische manipulatie (GMO) snel versoepelen naar Amerikaans voorbeeld. Want de grootste belofte van biotechnologie – DNA gericht en makkelijk aanpassen – is een feit. Huh, pardon? Sinds 2007 denkt de EC na over aanpassingen, maar een standpunt wordt alsmaar uitgesteld. Tot maart 2016. En dat is dom, want de nieuwe generatie gentechnieken zorgen voor wetenschappelijke doorbraken en maken het mogelijk, zeer gericht DNA te manipuleren, juichen de voorstanders. Wetenschappers willen, dat de regels uitgaan van het eindproduct en niet van de weg daarheen. Ofwel simpel voorbeeldje: je hebt een gmo-vergunning nodig, als je 1 DNA-lettertje wilt wijzigen, om een lichtere bloemkleur te krijgen…Terwijl dit ook spontaan in het veld, natuurlijk, kan ontstaan. Dus opschieten, EC, anders missen we de boot, zeggen Wageningse plantentechnologien. Want dat is een krachtig stuk gereedschap; die de VS en Azië wel bereid zijn om toe te passen. Kansen laten liggen door deze geweldige techniek CRISPR-Cas? Al zeker 10 NL onderzoeksgroepen experimenteren er al mee; een schone techniek, die volop kansen biedt; bij veredeling; geschikt maken van varkensorganen voor mensen; muggen zonder malaria; kankeronderzoek o.a. Oh ja, je kunt ermee natuurlijk ook een design-baby ontwerpen. The sky is the limit, zeg maar. En men laat geen enkel litteken in het DNA achter. Nee, maar het wordt wel veranderd. Niks aan de hand? Echt? Hoe ver wil de wetenschap gaan? En moeten we dit echt omarmen?

 

Nee, dan liever het VS-verzorgingstehuis voor veteranen in Salt Lake City; die hebben een eigenzinnige verpleger in huis genomen: kangoeroe Charly. Hij helpt veteranen met de verwerking van hun trauma’s, er zijn minder antidepressiva nodig, de bloeddruk verlaagt en hij brengt iedereen aan het lachen, en de veteraren vertroetelen/verzorgen hem. Een prettig bijverschijnsel is, dat vaker familie, vooral met (klein-) kinderen, naar het tehuis komen. Omdat ze dan ook Charlie kunnen ontmoeten. En dat doet goed.

 

Veroorzaken mobiele telefoons nu wel/niet hersenkanker? Al vele jaren eindeloze debatten, grote onderzoeken en dan nog….wat moeten we geloven? Feit is, dat er meer dan 6 miljard mobiele telefoons in de wereld gebruikt worden; gemiddeld genomen zou geen toename van hersenkanker opgetreden zijn, en dat argument wordt gebruikt om aan te geven, dat mobieltjes veilig zijn. Maar dat is kort door de bocht. Want vaak hebben kankers vele jaren nodig om zich te ontwikkelen. En ondertussen is al wel bewezen, dat hersentumoren in jongeren wel degelijk stijgende tendens laten zien. En dan hebben we ook nog Wi-Fi-dingen zoals laptops, tablets, horloges etc. die we op ons lijf dragen, of naast ons bed leggen, of we laten kinderen ermee spelen. Wifi netwerken zorgen tevens voor Electro smog in onze huizen, scholen en steden. Er is een zee aan radiofrequentie-straling, die nooit eerder in geschiedenis van de mens is opgetreden. Deze RF is in  2011 door de International Agency for Research on Cancer IARC bestempeld als ‘’mogelijk kankerverwekkend bij mensen’’; aangetoond werd een verband tussen het ontstaan van een kwaadaardige hersentumor (glioom) en langdurig gebruik van draadloze telefoons. Een studie over de langetermijneffecten van publiek Wi-Fi gebruik op de gezondheid heeft nog niet plaatsgevonden. Nog weten we er te weinig over, wat Wi-Fi/RF straling van tablets, telefoons en andere apparaten met onze gezondheid doet. Maar ‘’nog geen bewijs van een gezondheidsrisico’’ is bepaald niet gelijk als zeggen ‘’het is daarom veilig’’!  Wetenschappers dienden een petitie in bij de WHO en de VN om aandacht te vragen voor een sluimerende wereldwijde gezondheidscrisis. Men vindt, dat de huidige veiligheidsstandaarden onvoldoende beschermen en eisen strengere regels. Het vervelende daarbij is, dat nieuwe technologie enorme mogelijkheden biedt, terwijl nog onvoldoende bewezen is, dat het echt veilig is. En dat doet denken aan de situatie rondom Big Tobacco in de 90er jaren; toen zweerden de tabaksfabrikanten voor het VS-congres, dat tabak niet verslavend was…Moeten we dus maar doorgaan met gebruik van deze apparaten, afwachtend tot we wellicht over xxx jaar miljoenen kankerpatiënten krijgen, zoals destijds met tabak en asbest?

Misschien is het verstandig, om deze apparaten iets voorzichtiger te gebruiken; misschien meer voorzorgsmaatregelen nemen, zolang we niet 100% weten, wat ze met ons doen op de lange termijn. Je kunt natuurlijk ook de kop in het zand steken en afwachten….