Medisch, gezondheid en milieu

Tabletrug, zalm-ontsmetting, kanker, Alzheimer

Ja, ja, RSI/muisarm en sms-muisduim hebben we al de revue zien passeren; nu moeten we opletten voor een handynek of een tabletrug. Echt waar. Wie lang met zijn smartphone, iPhone, tablet werkt/speelt/kijkt, loopt grote kans op klachten. Het moest verboden worden in het kader van preventie, om urenlang te sms, whatsappen, scrollen en spelen….Verplichte inbouw van een ‘’gebruikersstop’’ lijkt me wel wat. Of een ‘’slotje’’….?

 

Het zou zo maar kunnen, dat ‘’standaard’’ antibiotica weer hun werking terugkrijgen. Met behulp van een klein hulpmiddeltje, een molecuultje. Wetenschappers namen de werking van standaard antibiotica zoals penicilline, amoxicilline en carbapenems als basis; deze antibiotica tasten de celwand van bacteriën aan, waardoor deze zich niet meer kan vermenigvuldigen en doodgaat. Resistente bacteriën, zoals MRSA, hebben daar een afweer tegen ontwikkeld, zodat het antibioticum de bouwstenen in de celwand niet meer herkent en dus niet meer kan aanvallen. Dus vroegen ze zich af, of dit werk weer hervat zou kunnen worden als een ander mechanisme die celwand zou verzwakken. En ja hoor, zo’n verzwakker is gevonden, het tunicamycine-molecuul. Mondvol antibiotica-resistentie omkeerder. Is wel giftig voor menselijke cellen; niet goed dus. Na test van bijna 3 miljoen kleine moleculen vonden ze tarocine A en B. en deden een proef op met MRSA besmette muizen. Apart ging alles goed; geen toxiciteit. Gecombineerd met een standaard antibioticum bleken de moleculen de gevoeligheid van de bacteriën in 80% te herstellen. Nu nog effe chekke of dit goedje ook bij mensen veilig toe te passen is en of de combi-aanpak evenzo werkt.

 

Microbiologische besmetting; om de haverklap lees/hoor je erover. Meest recent: zalm bij de Jumbo. Maar dat hoeft niet! Simpel Desinfecteren heeft DE oplossing; het nocospray-concept. Het desinfecteert ruimtes met een droge damp op basis van zuurstofradicalen. In de zorg al toegepast sinds 2003. Frans van oorsprong; OxyPharm levert het. Eind 2015 kreeg Simpel Desinfecteren toestemming via het Ctgb voor deze vloeistof (N-nummer 15012N) en nu wil men de voedingsindustrie hiermee veroveren. Want het is 100% effectief, biologisch afbreekbaar, corrosievrij, veilig voor mens & milieu; geen residu = dus geen resistentie; droge damp, dus geen nadrogen of afspoelen en snelle werking. Top toch? Maar ‘’if it’s too good to be true…’’ dan spits ik de oren.

Deskundigen zijn sceptisch, want besmettingen die al in of op de grondstof (b.v. zalm) aanwezig zijn, verwijder je hiermee niet. Bovendien verbiedt de NL wet direct in contact laten komen van een desinfectans met een voedingsmiddel. En de 100% claims en tegenstrijdigheid van ‘’veiligheid’’ voor mens en milieu, terwijl zuurstofradicalen wel degelijk giftig zijn, klopt ook niet. Waterstofperoxyde – de werkzame stof van Nocolyse – is wel desinfecterend. U kent het wel, dat goedje, dat schuimt, als je het op een wondje aanbrengt. De vraag is of zuurstofradicalen gisten en sporen weten te vernietigen (ze kunnen wel micro-organismen doden), of werken bij biofilms. En een ziekenhuisruimte ontsmetten is niet hetzelfde als een ruimte, waarin een productieproces plaatsvindt…Enfin, SD gelooft in het concept en geeft aan, dat in een aantal business cases de effectiviteit is getest met verbluffend resultaat. Vooral de visverwerkende industrie is dus geïnteresseerd. Maar of een spray een zalm-debakel a la Jumbo kan voorkomen? En is de zalm dan nog veilig te consumeren; samen met de kritische schrijver dezes in Foodlog heb ik zo mijn twijfels.

 

Kinderen eten steeds minder groente en fruit. Hier zou de overheid een belangrijke rol kunnen spelen. Dus pleiten 2 D66-ers voor voedseleducatie op scholen. Anderen willen dat ‘’gezonde’’ (industrieel gesponsorde?) schoollunches komen. Pardon? Minder overheid, meer verantwoordelijkheid bij ouders leggen!

 

Wetenschappers van het UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center hebben een gebrek ontdekt in een kern-eiwit welk via het immuunsysteem waarschuwingen uitstuurt; dit zou gebruikt kunnen worden als zogenaamde biomarker voor colon/darmkanker. In het blad  Cell Reports meldde men, dat lage niveaus van het eiwit NLRX1 in verschillende laboratorium modellen van darmkanker en menselijke weefsels gevonden waren. Studies wezen uit, dat het eiwit betrokken is bij de regulering van immuunsysteem-signalen om o.a. zeer actieve ontstekingsreacties te voorkomen. Men denkt dat het eiwit ook een rol speelt bij de preventie van darmkanker. Mogelijk biedt dit nieuwe behandelmethoden met behulp van dit eiwit.

 

En dan komt ook nog de Uni van Southampton met een bericht, dat er mogelijk een link is tussen periodontitis en een sneller afbreken van cognitieve vaardigheden bij mensen met vroege stadia van Alzheimer. Periodontitis komt vaak voor bij ouderen en het zou wel eens ‘’gewoon’’ kunnen zijn bij Alzheimer, vanwege verminderde mondhygiëne, als de ziekte voortschrijdt. De studie, te lezen in PLOS ONE, ging na, in hoeverre periodontitis werkelijk geassocieerd kan worden met een sneller verloop van dementie of versnelling van Alzheimer stadia.

 

Nederlandse pensioenfondsen – o.a. het ABP en SBZ – bleken in 2014 tegen een voorstel, om  farmagigant Gilead te dwingen, de prijs van haar middel Sovaldi te verlagen. Aldus Zembla. Het goedje werkt tegen hepatitis C. In de VS kost dit 1000 $/pil, in NL 600 Euro. De hoge prijs beperkt dus de toegang tot het middel. Beide fondsen stemden tegen het voorstel, om het salaris van topman Martin te koppelen aan de beschikbaarheid van het medicijn. Uit onderzoek van o.a. Zembla bleek, dat de miljoenenbeloningen van bestuurders – vastgesteld door aandeelhouders, zoals o.a. deze pensioenfondsen (??) – voor hoge medicijnprijzen zorgen. Pensioenbeheerder APG (van ABP) meldt desgevraagd, wel voor lagere medicijnprijzen te zijn en verwijt Zembla sensatieverhaal. Gilead zou zich juist inzetten om medicijnen betaalbaarder te maken. En waarom de tegenstem? Omdat er al een regeling zou zijn bij Gilead, om de prijzen te verlagen; men zag het nut van het voorstel niet in, aldus het ABP. Ja, zo kun je alles krom-rechtpraten

 

Een nieuw behandeling tegen een agressieve vorm van borstkanker zou tumoren kunnen laten verdwijnen binnen 11 dagen, melden wetenschappers, n.a.v. spectaculaire tests met een combi van 2 medicijnen bij HER2-borstkanker. 90%  reductie van kankercellen; tumoren die compleet verdwenen en reductie naar een ‘minieme’ tumor met 17%; geweldig! Als dit werkelijk zo uitpakt, hoeven vrouwen niet meer weken van chemo te ondergaan, als ze de medicijnen direct na diagnose krijgen en voor operatie. Aldus de Manchester Uni, die de studie presenteerde op de European Breast Cancer Conference te Amsterdam. Baanbrekend, zou deze ontdekking zijn.

De proef werd met 127 nieuw gediagnosticeerde borstkanker patiëntes uitgevoerd: 1 groep kreeg de combi Herceptin & Tyverb; een andere alleen Herceptin en de 3e kreeg geen behandeling gedurende 11 dagen na de diagnose en voor operatie. 87% van de 1e groep liet een daling in kankercellen zien; 11% vertoonde geen actieve kankercellen meer, en tumoren bij 17% schrompelden tot minder dan 5 mm doorsnee. Degenen uit groep 2 vertoonden nog kanker en in 3% schrompelde de tumor naar minder dan 5 mm. Of het werkelijk een ‘’game changer’’ wordt, is nog af te wachten.