Medisch, gezondheid en milieu

Sponsoring; urban farming; dronkelappen en olieramp

51,6 miljoen betaalde d farmaindustrie aan ‘’sponsorgeld’’ aan artsen en zorginstellingen. 16% meer dan in 2014. 8,6 miljoen ging naar 3841 artsen; de hoogste vergoeding voor een arts bedroeg 127.000 euro. 1129 zorginstellingen kregen geld; 43 miljoen. De best betaalde ontving wel 1,7 miljoen. KNMG (de artsenorganisatie) gaat de cijfers uitvoerig bestuderen. Ja hoor. Geloof ik zo. Zeker als ze melden, dat nog geen 7% van de artsen ‘’bijverdiend’’.. Guttegut toch. Nefarma, de brancheorganisatie van geneesmiddelenfabrikanten meldt dat het totaalbedrag vooral gestegen is door ‘’openheid’’ over samenwerking met farmaceutische bedrijven. Huh?

 

Bovenop het lege gebouw van Philips telecommunicatie kom je groen tegen. In Den Haag. Het is het experiment ‘’Europa’s grootste steden-boerderij’’; tomaten, groenten, microgreens en nog zo wat zaken tieren welig in 1200 m2 kassen. Eronder, een 6e verdieping, die ietwat ‘’vissig’’ ruikt door de reusachtige vis-kwekerij aldaar. UFoo2 heet het hele project. De bedoeling is, om ruim 900 families, restaurants en een kookschool te voorzien van 500 tilapia-visjes/week en 50 ton groentes/jaar. De eerste komkommers zijn net geoogst. De hoop is gevestigd op stedelijke ‘’boerderijen die in een behoefte voorzien; namelijk kwalitatief hoogstaand voedsel van een transparante, locale bron leveren. Een niche in een niche dus. Het zou kunnen werken. Zeker als je weet, dat in Den Haag ruim 15% aan gebouwen leegstaan. Nou, ik zou zeggen, vul maar op, die gebouwen. Stedelijk boeren heeft de toekomst. Ook bij Urban Farmers, Eindhoven zwemmen tilapia’s in wel 28 tanks; met een kringloop van bacteriën- ammoniaverwerking naar nitraten – voeding voor planten. En de planten zuiveren dan weer het water. Ziezo, aquaponics – zo heet dat systeem – werkt al eeuwen. En het zou wel eens een goed initiatief zijn om stedenbouw/industrialisatie te combineren met landbouw. Als het tenminste commercieel haalbaar is. In NY/USA is men ervan overtuigd, dat dit principe kansen heeft. DH is er in elk geval van overtuigd, dat ook in NL mogelijkheden zijn. Met EU-leningen.

 

Mindfulness werkt net zo effectief als anti-depressiva. Aldus een studie over de mindfulness-cognitieve therapie MBCT, welke zich baseert op technieken zoals mediatie, ademhalingsoefeningen en yoga. Te lezen in JAMA Psychiatry. Dit nieuwe bewijs voor deze therapie is belangrijk; want het is niet een doel op zich, maar kan mensen helpen, die in een depressie zitten, om te leren, beter met zichzelf en eigen emoties en gedachtes on te gaan.

 

Artsen eisen maatregelen omdat er te veel overlast is met dronken mensen/comazuipers. Alcoholverkoop aan banden leggen? Zal niet werken. Lena pleit ervoor, dat deze ‘’patiënten’’ a) de kosten voor spoedopname/behandeling als gevolg van eigen onverantwoordelijk handelen moeten betalen, niet de verzekering en dus wij, de maatschappij. B) soms gaat hulp aan deze lui voor die van mensen, die nuchter zijn. Dat moet veranderen. Laat ze ontnuchteren in een isolatiekamer, laat ze maar flink beroerd voelen.

 

In Genua kampt men met een ongeluk in een olieraffinaderij; waarbij olie is uitgestroomd. Door hevige regenval opende zich een dijk, die de olie had moeten tegenhouden. Een onderaardse pipeline was gebroken, die de raffinaderij met de haven verbindt. 500 ton olie is sindsdien uitgevloeid; waarvan 10% in zee is gevloeid. Oeps. Nog is onbekend hoeveel olie nog in zee geloosd gaat worden. Zogenaamd is de situatie onder controle. Niet dus. Ondanks dat de dijk en een beschermings-ring worden opgericht. De raffinaderij heeft inmiddels haar werkzaamheden stopgezet en ruim 240 van haar 252 medewerkers naar huis gestuurd. Het gebied waar deze ramp zich nu volstrekt, ligt vlak bij het Unesco-werelderfgoed Regio Cinque Terre.

 

Een enorm koraalrif van ruim 9300 km2 is ontdekt onder de modderige wateren bij de mond van de Amazonas. Het verbaasde wetenschappers, overheden en oliemaatschappijen die daar bezig waren. De aanwezigheid van een 600-km lang rif (tussen 30 – 120 m diep) tussen Frans Guyana en Brazilie’s Maranhao provincie was niet verwacht vanwege het feit, dat veel van de mondiale rivieren zoveel ‘’gaten’’ produceren in rifsystemen zonder koralen. En bovendien was er weinig bewijs; omdat koralen normaal groeien in schoon, zonlicht doorlatend water; en de wateren van de Amazonas zijn dat allesbehalve doordat veel sediment duizenden kilometers via rivieren naar zee wordt getransporteerd.  Maar het rif doet het goed onder de vers water uitvloei van de Amazonas. In Science Advances on Friday melden wetenschappers,  meer dan 60 soorten sponzen, 73 vissoorten, lobsters en zeesterren zijn o.a. gevonden. Een ongelofelijke vondst; gaan de meesten toch uit van een rif in een tropische, gezonde, heldere omgeving….Helaas, het opgewonden nieuws maakt plaats voor angst; de Braziliaanse regering heeft kennelijk 80 segmenten van dit gebied verkocht aan olie-exploitanten en 20 ervan zijn al bezig met oliewinning. Bovenop het rif…..