Medisch, gezondheid en milieu

Palmolie, droogte in Californie; Doñana en tattoos

Koekjes, chocolade, babymelkpoeder, vla, wafels, poetsmiddelen, cosmetica….Deze lijst is eindeloos. Elk 2e supermarktproduct bevat palmolie. En daar word je niet vrolijk van, want de gevolgen voor mens en natuur zijn aanzienlijk. WDR Zeit ging op onderzoek uit. Elke Duitser eet ca. 19 kg palmolie/jaar; Nutella bevat ca 1/3 palmolie…2015 riep de Franse Ségolène Royal de bevolking op, om calorierijke broodsmeersels te boycotten; want Ferrero zou de palmolie niet uit duurzame bron betrekken. Het mocht niets uithalen, zelfs WWF stelde zich achter Ferrero op; want dat bedrijf wist heel precies, waar ze haar palmolie vandaan haalde. Aldi, Burger King of Proctor&Gamble waren eerder bedrijven, die bekritiseerd moesten worden, was het verweer….

Niet overal zie je, dat palmolie erin zit; alleen op levensmiddelen is dat verplicht. Niet zo in cosmetica; o.a. tandpasta, shampoos of Nivea. In levensmiddelen veroorzaakt palmolie een sneller ontstaan van diabetes; want in tegenstelling tot olijfolie (15%), raapzaadolie (7,2%) bevat palmolie 47,7% verzadigde vetzuren. Hoe vloeibaarder de olie, hoe gezonder luidt een vuistregel. Helaas wil de industrie palmolie niet afschaffen; hoog rendement bij productie en vergelijkbare eigenschappen als bij voorbeeld duur botervet. Universeel inzetbaar omdat het smaakneutraal is. De prijs voor deze goedkope olie moeten anderen betalen; vooral Indonesië heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de hoofdproducenten van deze ‘’efficiënte’’ olie. Met steeds meer branden proberen bedrijven, de productievlakken te vergroten. Verliezers zijn o.a. Orang-Oetans, die hun leefruimte kwijtraken, en het milieu. Monoculturen vervangen het oerwoud. Dat gaat dus niet goed.

 

Palmolie is vervangbaar. Maar dat kost tijd en geld. En omzet. Bovendien wordt kostbare landbouwgrond voor palmolie productie gebruikt, terwijl door een groeiende wereldbevolking landbouwgrond dringend nodig is. Het alternatief? Men vroeg het Unilever, die ook palmolie – maar dan gecertificeerd – gebruikt. Feit is, dat de industrie weinig interesse toont voor dit vraagstuk. Een ook milieuminister Schmidt lijkt niet de indruk te wekken, begaan te zijn met dit thema. Terwijl er alternatieven zijn; o.a. de Acrocomia-palm, die eveneens veel olie levert, maar dan gezonder, en niet alleen maar in tropische gebieden geteeld kan worden. Het echte probleem: er ontbreken investeerders, culturen en informatie voor de consument, om druk op de industrie uit te oefenen.

 

Californië stelde een verplichte waterbesparingsdoelstelling op voor 2015: 30% minder water verbruiken, omdat deze staat al 4 jaar door droogte geteisterd wordt. Afgelopen winter viel wel neerslag, waardoor sommige stedelijke waterbedrijven de teugels wat wilden laten vieren. Maar dat ging dus niet door. Droogtes zullen blijven optreden, en dus moet waterbesparing een onderdeel v/h dagelijks leven zijn. Afspuiten van trottoirs, wassen van auto’s met slang z/afsluiting of gazons sproeien terwijl water kan weglopen blijft definitief verboden. Nieuwe waterverbruiksdoelstellingen moeten worden opgesteld en waterbedrijven krijgen meer flexibiliteit.

Lange termijn-doelen voor watergebruik moeten opgesteld worden voor bewoners en groengebieden; er moet een aanpak komen om lekkages op te heffen en ook commercieel en industrieel waterverbruik moet aan banden. De landbouw krijgt een permanente status: waterleveranciers, die meer dan 4000 hectare van irrigatiewater voorzien, zullen landbouw-watermanagement plannen moeten ontwikkelen en indienen. Nu geldt dit alleen nog voor gebieden met meer dan 10.000 geïrrigeerde hectaren aan landbouwgrond. Het wordt een droge bedoening daar.

 

Een internationaal team heeft 93 genen weten aan te geven, die zorgen voor mutaties, welke leiden tot borstkanker. Zie hier de video van Newsy: https://www.sciencedaily.com/videos/e0173ee93138a09a477c92282c732d88.htm

 

De EC heeft Spanje 2 maanden de tijd gegeven, om dringend noodzakelijk maatregelen te nemen, om het moerasgebied Doñana als Werelderfgoedgebied te behouden. Het ultimatum is de 2e stap in de procedure, welke in oktober 2014 startte na klachten van WWF over het slechte management van het water in de omgeving van Doñana. Als Spanje geen actie onderneemt, zal de EC de zaak voor het Europese Hoger Gerechtshof brengen. De regering van Andalusië beweert, dat ze nog geen officieel verzoek hebben ontvangen….In 2010 presenteerde het WWF een klacht aan de EC over de slechte grondwaterstand, die verantwoordelijk is voor watertoevoer naar het nationaal park. Het ecosysteem zou hierdoor ernstig in gevaar komen, terwijl dat eigenlijk onder bescherming van Europese wetgeving valt.

De EC stuurde vragen op naar Spanje, in de hoop op een snelle oplossing, maar er kwam geen fatsoenlijk antwoord. Dus opende Brussel een procedure omdat Spanje aan tenminste 2 wetgevingen betreffende erfgoed (leefgebied en onder water) niet voldoet. Nu kreeg Spanje dus een zogenaamd Motivated Dictum, waarbij aangegeven is, dat Spanje onvoldoende heeft opgetreden tegen overexploitatie van water – met name door intensieve bewatering van commerciële landbouw (m.n. aardbeienteelt) en ten behoeve van faciliteiten voor toeristen. Het gebied is befaamd voor o.a. de lynx en de gemarmerde eend, om maar een paar te noemen.

 

Tientallen jaren lang hebben tattoos in Japan een slechte naam. Omdat m.n. ook de Japanse Maffia – Yakuza – zich ‘’siert’’ met tattoos, wordt deze ‘kunstvorm’ geassocieerd met criminaliteit en door de maatschappij uitgesloten. Sinds kort dreigt de traditionele tatoeringskunst van het land uit te sterven. Schuld hieraan is de interpretatie van de Japanse artsenwetgeving. Daarin staat bij artikel 17, dat alleen artsen medische handelingen mogen uitvoeren. En volgens het Ministerie van Gezondheid valt tatoeage hieronder; zijnde het steken in de huid met verf. Oorspronkelijk was deze wetgeving bedoeld om een wettelijk instrument te hebben tegen de ‘’permanent make-up’’ om tegen lage hygiënische standaard op te kunnen treden in cosmetica-studio’s en tattoo-shops.  Vaak werden tattoo-shops onder het mom van mogelijke Yakuza-contacten willekeurig gesloten (o.a. in Osaka en Nagoya). Een van de tattoo-kunstenaars, Taiki Masuda – werd hierdoor getroffen; zoals alle tatoeage-beoefenaars in Japan heeft hij geen medische opleiding. Meestal werd de uitoefening van het vak getolereerd, maar er is weinig nodig, om in de problemen te raken. Hij werd gepakt, doordat hij een zonder toestemming een desinfectiemiddel via internet had besteld.