Medisch, gezondheid en milieu

Verzorgingstehuis, auto-gesjoemel, nucleair afval

Mies mannetje, van Rijn; iedereen heeft schuld, behalve hij. Verpleegtehuizen: openbare lijst, zwarte-pieten-spelletje (oh, vergeef me, ik bedoel daar niks racistisch mee!) maar incapabele bestuurders worden voorlopig nog niet naar huis gestuurd. Nee, stel je voor….En dan lees ik deze prachtige, lezenswaardige reactie hierop van Wendeline Roest, 1e verantwoordelijk verzorgende. Deze vrouw verdient een lintje. http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/07/06/niet-verpleeghuis-is-slecht-maar-uw-beleid-3122610

 

En de auto-industrie mag in Europa voorlopig nog verder rommelen met omstreden methodieken voor uitlaatgas-systemen in hun auto’s. Duitsland wilde een aanpassing in een EU-verordening, maar dat mislukte. Minder uitzonderingen voor gebruik van zogenaamde uitschakelsystemen; daar ging het om. En wie was er vooral op tegen? Roemenië. Huh? Dit kleine k-land kan dit blokkeren? Tja, dan moet je weten, dat die alleen maar bescherming van ‘’hun’’ auto-industrie willen; de hoofdzetel van Dacia zit daar (een dochter van Renault)….Logan, Sandero en nog wat auto’s worden daar geproduceerd; en deze branche is voor het land belangrijk. Oudere Renault motoren worden in Dacia’s ingebouwd, die voldoen dus niet aan de nieuwste eisen…..Als de Duitsers zich dus doorbijten, is het businessmodel voor Dacia kapot, vinden de Roemenen. Geweldig; zoveel democratie, zoveel saamhorigheid; zoveel ‘’een EU’’! Nee, dan gaan we toch liever over op Dieselgate; met een wet, dat de EU de toelating van nieuwe modellen in de toekomst moet controleren? Dat vindt geen een EU land leuk…..Nou dan.

 

Duitsland zal zijn hoogradioactieve nucleaire afval waarschijnlijk pas rond 2117 onder de aarde hebben begraven. Juist. 100 jaar lang zullen de Castor-containers nog boven de grond opgeslagen worden naast kerncentrales of tussenstations. 2013 werd besloten, criteria voor nieuwe eindopslag te formuleren. Om het jarenlange conflict te beëindigen over kernenergie. Mogelijke opslaggebieden werden onderzocht. Nu lijken een 3-tal gesteentes als ‘’geschikt’’ gekozen te zijn; steenzout, kleigesteente en kristallijn graniet. Oeps. De laag moet wel 100 meter rondom dik zijn….Experts menen, dat graniet niet echt geschikt is, omdat scheuren en kloven water kunnen bevatten. Dan zou je nog een extra barrière in de vorm van een mantel van betoniet/koper moeten gebruiken. En bovendien, er bestaat in Duitsland niet een graniet blok met een dikte van 100 meter…..Sachsen en Bayern kunnen dus lucht halen; bij hun komt het niet. Helaas, Gorleben blijft nog in de race. Want een zoutgedeelte hoeft niet pertinent overdekt te zijn met gesteente, om als veilig te gelden. Dachten die lui daar toch, dat een dek-gesteente juist voorwaarde zou zijn, dikke pech. Bovendien… zo’n dekgesteente is ook maar veilig voor 20 – 50.000 jaar…Maar de eindopslag moest toch gelden voor 1 miljoen jaar? Juist…in die tijd kunnen wel 10 ijstijden plaatsvinden….Dan is er helemaal geen sprake meer van dek-gesteente…Ergo; de enige beschermingsfunctie ligt in diep liggende steenzout- of kleiformaties. Oh, dan valt het toch mee? De komende 100 jaar denken we er verder over na, en alles blijft zoals het is….

 

Roemenië heeft ook in de gezondheidszorg te maken met misstanden en corruptie. Recent onthulden journalisten, dat Hexi Pharma, de marktleider in dat land voor desinfectiematerialen, sinds 10 jaar middelen verkoopt, die aangelengd zijn met water. 350 van de 450 ziekenhuizen werden hiermee beleverd. Veel winst leverde dat op. Maar ook doden, want het werd in ruim 2000 operatiezalen toegepast. De werkzaamheid bleek dus veel lager dan beloofd, waardoor gevaarlijke ziektekiemen konden overleven. De regering probeerde eerst te bagatelliseren. Tot ICECHIM, het landelijke onderzoeksinstituut, kon bewijzen, dat bijna alle desinfectiemiddel monsters lagere concentraties aan werkzame stoffen bevatten, en bovendien ook nog tegen te hoge prijzen waren verkocht. Het bedrijf heeft zich haar marktleiderschap slinks weten te bemachtigen door te sjoemelen bij openbare aanbestedingen. En jarenlang werden geen controles van de middelen uitgevoerd. En dat, terwijl de Roemeense Binnenlandse Geheime Dienst SRI sinds 2012 al van het gesjoemel bij Hexi Pharma wist, en instanties daarover informeerde….