Medisch, gezondheid en milieu

Rode tonijn, 0 flamingos en bewegen = goed!

De biologische cirkel van de rode tonijn is rond. Voor het eerst. Meldt het Murcia Oceanongrafic Centre. Voor de eerste keer. Geconcludeerd door studie van rode tonijn in gevangenschap; een project welk 10 jaar geleden werd opgestart om de duurzaamheid van bedreigde diersoorten te bestuderen in relatie tot de marktvraag.

 

Diario Sur/Malaga toonde onlangs een foto van een lagune zonder flamingo’s. Het ontbreken van regen en de sterke winden hebben de paring/het broeden van flamingo’s in de Fuente de Piedra lagune verhindert. Triest.

 

Als tot februari 2017 geen maatregelen zijn genomen, riskeert Venetië de titel wereldcultuurerfgoed te verliezen. Dreigt de VN. Dat zou een aardige domper zijn op het toeristische image van de Venetianen. En met economische gevolgen. Want daar, waar het schone sterft, willen de toeristen niet naartoe. Al in 2011 riep de burger-/milieuorganisatie Italia Nostra de Unesco om hulp.  Nu werd rigoureus ingrijpen besloten. De cruiseschepen mogen niet meer langs San Marco varen, het motorboot-verkeer moet radicaal minder worden en een bezoekers-management moet de massa’s toeristen beter coördineren/organiseren of zelfs limiteren. Bed-en-Breakfast-hype en 2e-woning voor superrijken moet beperkt worden. Of daarmee de status gered kan worden? Het water is sinds de 19e eeuw gestegen met 30 cm; monumenten en gebouwen, de kerk San Polo en de kathedraal San Marco zijn al zwaar beschadigd. Al jaren wordt gebouwd aan een flexibel vloedgolf-sluizensysteem, maar blijkt door corruptie aardig vertraagd. Maar ook dit zal de stijging van het water niet echt tegenhouden, noch reduceert het de verzilting van de lagune. 10 miljoen overnachtingen/jaar en het dubbele aan dag bezoekers vereisen service, verzorging, diensten die op het krappe oppervlak niet bij te benen zijn. De kosten voor onderhoud van huizen zijn torenhoog, omdat handwerkers van het vaste land moeten komen. Airbnb is een ramp voor de reguliere omwonenden en de cruiseschepen maken het allemaal nog erger, want zij stoten net zoveel CO2 uit als 14.000 auto’s. En als klap op de vuurpijl geven de toeristen van de cruiseschepen bij een land-bezoek nauwelijks geld uit; alles is immers aan boord ‘’gratis’’…

 

ACE-remmers en Angiotensin-antagonisten blijken de bloeddruk beter te controleren, en dat is weer goed voor hart- en bloedvaten. Aldus nieuw onderzoek in de VS ‘’ALLHAT”’ genaamd; hogebloeddrukpatienten (ruim 21.000) – vooral gemiddeld 66 jaar oude mannen/vrouwen – kregen op basis van een toevalsbepaling een van de 3 gangbare bloeddrukverlagers. Een ACE-remmer (Lisinopril), een diureticum (vochtafdrijver; Chlorthalidon) of een calciumantagonist (Amlodipin). Over 5 jaar werd bij meer dan 1100 personen storingen van zogenaamde cardiale (= hart) kabelschade aangetoond, dat zijn schades, die ervoor zorgen, dat de elektrische stimulatie (of irritatie) van de betrokken hartregio niet meer, haperend of onvolledig plaatsvindt, waardoor de spiervezels niet meer gecoördineerd samentrekken. Dat heeft soms geen gevolgen, maar vaker ook een algemene verzwakking van het bloedvatenstelsel tot gevolg. De met Lisinopril behandelde mensen bleken duidelijk minder storingen te krijgen; ruim 20% daling tegenover het diureticum, terwijl de calciumantagonist ongeveer tussen die beide zat. Waarom het middel het ‘’stroomnet’’ van het hart beter beschermt, meldt de studie niet. Tja, wat heb je er dan aan? Als het alleen ‘’verwijdering van bloedvaten ‘’ is, kan je dat ook bereiken met natuurlijke middelen…

 

Fietsen en lopen is vooral voor mensen tussen de 50 – 65 jaar goed! Ze ontwikkelen dan minder vaak diabetes 2 dan mensen, die niets doen. Aldus een Deens onderzoek onder 50.000 Denen. Het kan zo maar een 20% risicoreductie opleveren.  En dat risico vermindert dus ook, als je pas op latere leeftijd meer beweegt. Nou, wel heel erg nieuw….Weten we toch al jaren? Bewegen is goed voor u. Stond overigens in PlosOne.

 

Monsanto en Bayer. Geen fraaie combi. Monsanto wil de bestrijdingstak van Bayer. Eerder deed Bayer een overnamebod van 62 miljard $, maar dat vond het bedrijf te laag. Er schijnt verdeeldheid binnen de top van Monsanto te heersen over de koers voor de toekomst. Overname door Bayer, overname van BASF tak van gewasbescherming of zelfstandig blijven. WEGBLIJVEN! Vindt Lena.

 

Nee maar, de Zika-epidemie in Latijns Amerika zou volgens een studie, reeds over de top zijn. En waarschijnlijk over 3 jaar over. Aldus het Centrum voor epidemie-analyses van het Imperial College London in ‘’Science’’.  Omdat stukje bij beetje meer burgers immuun worden tegen het virus, is de aanname. Maar de studie geeft geen sluitend antwoord op de vraag, waarom de uitbraak juist in Latijns Amerika zo sterk was, en in Azië b.v. maar marginaal. Alleen in Brazilië zouden meer dan 1,5 mensen zich geïnfecteerd hebben. Een inenting zou de beste bescherming bieden, luidt het advies. Daar wordt hard aan gewerkt, maar het blijkt niet bepaald soepel te verlopen; want uit bevindingen van het Zwitserse HuMAbs kunnen antilichaam-reacties complicaties oproepen.

 

Weet wat je eet

Die Welt zette onlangs de vijg in het zonnetje…als zijnde ongelofelijk gezond. En vooral lekker, vult Lena aan…..Wij weten er alles van.

-         Magnesium bommetjes zijn ze, die vijgen; gedroogd bevat 100 gr ruim 90 mg; en vers 20 mg. Goed voor concentratie en zenuwen

-         Het is supergoed voor onze spieren, tanden en botten, vanwege het calcium en fosfor gehalte. En ijzer verzorgt ons lijf (o.a. belangrijk voor het zuurstoftransport in het bloed)

-         Vitamine A is tevens belangrijk voor onze ogen en huid. Veel vezels verzadigen ons, en zijn puik voor onze spijsvertering; evenals de enzymen in de vijgen. En…dan leveren ze ook nog behoorlijk wat energie. En dan niet te vergeten kalium; 240 mg/100 gr verse vijg ( 780 mg bij gedroogde); geven nog eens een boost aan de energiestofwisseling. Een gezond, klein vruchtje dus!