Medisch, gezondheid en milieu

ALS; olijven-bacterie en kip in de slaapkamer...

Met het geld, ingezameld door de Ice Bucket Challenge, vond onderzoek plaats. En onderzoekers melden in het blad Nature Genetics, dat een nieuw gen is ontdekt, dat bij het ontstaan van ALS een rol speelt. Er zijn al diverse genen bekend, die ook een rol spelen. Maar bij het nu ontdekte gen – NEK1 – blijkt dat het niet functioneert bij sommige patiënten. Deze beschadigde variant komt zowel bij patiënten voor, die al onder genetisch-gerelateerde ALS lijden (minder dan 10% van alle gevallen) alsook bij de zogenaamde sporadische vorm, waar geen aantoonbare oorzaak gevonden is. Ontdekt werd dit bij 3% van de patiënten, met gebruikmaking van de genetische databank Project MinE. Halleluja, wordt in de media al geroepen. Hallo….de percentages zijn wel erg klein. Maar goed, een begin is er…..

 

De EU heeft Italië een aanvullende aanmaning gestuurd en verplicht het land op het gebied van uitroeiings-/inperkings- en toezichtmaatregelen vaart te maken. Het gaat om die gevreesde olijf-moordenaar Xylella Fastisdiosa, die sinds 2013 in Apulië heerst; een van de gevaarlijkste bacteriën ter wereld voor planten, wordt geroepen. Volgens de EU treedt de Italiaanse overheid te laks op en gelast ze de regering, de bestrijding & voorzorgsmaatregelen volgens het nieuwe Commissiebesluit op te pakken. Ofwel; miljoenen olijfbomen vernietigen. Ge snapt het, ook na een maand tijd om van repliek te dienen weet Lena’t al…..Dat gaan de Italianen dus niet doen. Bomen vernietigen. Dat daarmee de hele olijventeelt in Europa – o.a. Spanje, Frankrijk – ter ziele gaat? Interesseert ze niet.

 

9 van 10 hersenbloedingen of infarcten zijn te voorkomen door leefstijlaanpassing; stoppen met roken, meer bewegen en gezond eten. 10 factoren zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 90% van alle beroertes/infarcten (= cardiovasculaire accidenten heet dat). Zoals hoge bloeddruk, beweging, roken, stress, alcoholgebruik, hartklachten, obesitas, diabetes, verkeerde lipoproteïne verhouding en te hoge cholesterol. Blijkt uit een studie, gepubliceerd in The Lancet, op basis van onderzoek in 32 landen. Niks nieuws dus. Tenzij je als ‘’goed nieuws’’ accepteert, dat deze grotendeels te beïnvloeden zijn door een gezonde leefstijl. Want…eet gezond, beweeg dan blijf je op een gezond gewicht en heb je o.a. een kleinere kans op diabetes. Simpel, toch? Nu nog de mensen goed voorlichten.

 

Kijk, daar heb je nou wat aan….Zweedse onderzoekers van de SLU in samenwerking met de Addis Abeba Uni in Ethiopië hebben iets verbazingwekkends vastgesteld. De malariamug blijkt een hekel te hebben aan een aantal dieren. Vooral kippen. De reuk daarvan vinden ze afstotelijk. Binnenshuis blijken muggen een voorkeur voor mensen te hebben; buitenshuis steken ze ook geiten, schapen en koeien. Maar geen kippen. Conclusie – na een aantal testen – zet een kip naast je bed; werkt minstens zo goed als een mosquitonet. Het werkt echt! Dat je’t maar weet….