Medisch, gezondheid en milieu

DakAkker, vieze keuken en dom eenzaamheidsbeleid

In hartje Rotterdam ligt het eerste oogstbare dak van Nederland: de DakAkker. Groenten, fruit, kruiden worden verbouwd, bijen gehouden. Met heemtuin plus volop activiteiten. De grootste dakboerderij van Europa, waarbij direct met grond op het dak wordt gewerkt. Verder lezen? http://www.hetkanwel.net/2016/08/20/de-dakakker/

 

Monsanto trok de goedkeuringsaanvraag voor nieuwe, genetisch gemodificeerde katoenzaden in India terug. Oorzaak; lang durend conflict tussen New Delhi en het bedrijf over nieuwe eisen en prijzen. India wil – om Monsanto’s zaadmonopolie te doorbreken – dat de multinational de technologie met lokale zaadproducenten deelt.  Maar Monsanto voelt er niks voor, om intellectueel eigendom in India vrij te geven. India is de grootste markt na de VS en Latijns America voor de multinational. 41 miljoen pakketten genzaden voor katoen = goed voor 97miljoen $ omzet. In 2002 gaf India toestemming voor gebruik van gm-katoenzaden, en groeide het land uit tot topproducent en nr. 2 wereldexporteur voor katoenvezel. Zowel Monsanto als India zouden weleens kunnen verliezen aan dit steekspel; strenge regels kunnen nieuwe investeerders afschrikken. En katoenboeren zijn de pineut, omdat zij dat verbeterde zaad willen. Monsanto wil betere prijzen, - 2% extra kosten voor de boeren o.a. -  en vooral niet de technologie delen, die overigens al niet meer zo state-of-the-art is. En vooral...Monsanto wil ook het liefst gen-zaad voor voedselgewassen introduceren. Maar dat stuitte op hevig verzet van o.a. milieugroepen.

 

De keukens van sterrenrestaurants in ons land zijn vaak vies. Twee op de vijf sterrenrestaurants hebben in de afgelopen vier jaar ook een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat voornamelijk om ongedierte in de keuken, het onzorgvuldig opslaan van producten en vieze keukens, blijkt uit eigen onderzoek van omroep KRO-NCRV. En waarom worden de namen ‘geanonimiseerd? Ach guttegut, zodat deze toppers vooral toch geen klanten verliezen.....? Nou en? Terecht toch?

 

Vrijwilliger met bloemetje gaat langs bij een oudere. Wekelijks koffie-uurtje in de soos of verpleeghuis. Hulplijn voor contactarmen. Helpt dat tegen eenzaamheid? Een groep van experts vindt van niet. De overheid is fout bezig als het gaat om bestrijding van (ouderen-) eenzaamheid. Ze vinden, dat ouderen zelf ook in actie moeten komen; zelf moeten zorgen, om niet eenzaam te worden, als familie, vrienden wegvallen en ze zelf minder mobiel worden. En de eenzaamheid zal groeien door overheidsbeleid, om ouderen langer (ook alleen) thuis te laten wonen. 1 miljoen werd door het Rijk besteed aan een programma ter bestrijding van eenzaamheid, en ze subsidieert elk jaar voor 150.000 Euro samenwerking van zorg- en welzijnsorganisaties en gemeentes ontwikkelen initiatieven om ouderen uit hun isolement te halen. Dilemma: wat precies is eenzaamheid? Te weinig contacten? Of kwaliteit daarvan? Zelf openstaan voor anderen of liever terugtrekken? Kortom, eenzaamheid – door iedereen anders ervaren - los je niet op met een algemeen programma.

Veel belangrijker is, dat je in je leven een groep mensen meeneemt, met wie je altijd contact hebt gehouden. Een konvooi zeg maar. Maar dat vereist wel contact maken. En liever met 60, dan starten met 80. Relaties opbouwen. Ook als je nog werkt. In verschillende leeftijdscategorieën, dat houdt je ook jong.  Verzorgingstehuizen hadden als ‘’beschermde’’ woonvorm ook een nuttige functie, maar de overheid laat alleen zeer zieken daar toe. Fout; structuur, veiligheid en goed eten van toen liet mensen weer opbloeien. Nu? Thuiszorg...voor paar keer per dag een kwartiertje hooguit. Of niet. Dan maar zorgrobots met voorgeprogrammeerde antwoorden? Tenzij je aardig dement bent, is dit ‘’gezelschap’’ niet te verkiezen. En hoe moet het dan met de jongere generatie, die anders dan de ‘’oudere’’ en deels huidige van face-to-face (echte) contacten voornamelijk via apps communiceert? Conclusie: investering in het voorkomen van eenzaamheid moet je zelf ter hand nemen, en doen, als je nog in een ‘’normaal’’ (werk/leef/woon-) leven staat. Mee eens?

 

Chemchina gaat waarschijnlijk het Zwitserse Syngenta overnemen. Ze kregen het ‘’go’’ van het Committee of Foreign Investment in de VS (CFIUS). Huh? Wat heeft die ermee te maken? De transactie van 43 miljard $ is waarschijnlijk eind 2016 al rond. Syngenta, wereldleider van plantenbeschermings(?)middelen moet China helpen, de levensmiddelenverzorging voor haar bevolking te verbeteren en de afhankelijkheid van importen te reduceren. Ja hoor...Deze hele sector is thans in beweging; Bayer wil eigenlijk Monsanto voor 64 miljard $, en eind 2015 gingen Dow Chemical en DuPont al samen. Big business, maar niet per definitie goed voor mens, natuur en milieu.

 

Duizenden mensen verliezen jaarlijks ledematen door landmijnen en bommen. Maar weinigen kunnen zich een prothese veroorloven. Tot een wetenschapper uit Duitsland op een idee kwam. Zijn visie; een prothese op maat, uit een 3-D-printer. De maten moeten artsen in crisisgebieden opnemen met een eenvoudige handycam; als ‘’grondstof’’ worden recycled plasticbekers gebruikt.  Zagel van de Uni Erlangen-Nürnberg is bezig met een haalbaarheidsstudie, om te bekijken of dit mensen in ontwikkelingslanden kan helpen. Het idee ontstond, toen hij aan een 3-D-bodyscanner werkte, waarbij consumenten b.v. thuis kunnen testen, of het T-shirt uit de online-shop wel past.

Het systeem moet gebruikersvriendelijk zijn, en de software moet dan een exact 3-D-model ontwikkelen; want elke prothese is een unicaat; precies passend, zodat geen druk, pijn of ontsteking ontstaat. Een beenstomp scannen duurt dan 1-2 minuten, het apparaat kost ca. 4500 Euro en de prothese nog maar een 10,00. Huidige prothese kosten v.a. 150,00. Eerste proeven zijn dit jaar nog voorzien. Een geldschieter wordt nog gezocht. Opstaan, Zuckerberg en Co!

 

Het is me wat. Anno 2016....hebben medische studies bewezen, de verschillen tussen man en vrouw zijn niet te overzien. En dus viert gender-geneeskunde hoogtij...Tjonge, jonge, jonge, hebben ze er wel lang over gedaan, zeg. Wat een inzicht! Nobelprijswaardig. Oh ja, hoe zat het ook alweer? Gender? Is Engels en betekent zoveel als het psychosociale geslacht; het is het product van maatschappelijke en culturele factoren en bevat normen, waarden, invloeden van buitenaf, evenals gedrag en rolpatronen van man en vrouw. Sekse gaat over het biologische geslacht, dus de genetisch/hormonale en metabolische anatomie van het menselijk lichaam. Meer lezen? http://www.faz.net/aktuell/wissen/medizin-ernaehrung/die-neue-formel-mann-ungleich-frau-14389789-p2.html

 

In Little Rock/Arkansas, zijn de leraren het zat. Vergeetachtige scholieren, maar vooral moeders en vaders, die hun nakomelingen in de loop van de ochtend nog het vergeten ontbijt, een schoolboek of de sportspullen brengen. Dus staat er een bord op de deur: ‘’als u hier het vergeten eten, boeken, opgaves, materialen etc. wilt afgeven voor uw spruit, dan draai nu om en verlaat het terrein; uw spruit zal leren, de problemen ook zonder u op te lossen’’. Ziezo, daar kan je wat mee. Juist kinderen op de High School moeten opgevoed worden, om zelf oplossingen te vinden en zelfstandig te worden. Helemaal terecht, vindt Lena.

 

2012 publiceerde Science een artikel over de Franse Microbiologe E. Charpentier en de VS-biochemica J. Doudna. Samen presenteerden ze de CRISPR/Cas9-methodiek. Intussen ook genome editing genoemd, zoals ik al vaker berichtte. Nu weer een interview met beiden gelezen. Ongekende mogelijkheden voor deze techniek; van behandeling/genezing van Aids en Kanker was sprake, of het elimineren van multiresistente kiemen. Maar...het kan ook toegepast worden, om ‘’betere eigenschappen’’ bij mensen te fokken...Charpentier is van mening, dat genome editing niet misbruikt mag worden, om mensen met andere/mogelijk ‘’betere’’ eigenschappen te scheppen. Ingrepen in de menselijke genen zouden taboe moeten zijn. Zij wil haar kennis gebruiken, om mensen te beschermen tegen ziekten en zieken te helen. Ze onderzoekt o.a. bacteriën, die ziektes laten ontstaan; als ze de details van de mechanismes begrijpt, die tot ziekte leiden, kan ze behandelingen ontwikkelen. CRISPR/Cas9 zou b.v. ook in bacteriën ingebracht kunnen worden, om hun DNA te herkennen en te verwijderen. Of met deze methodiek de resistentie-factoren van bacteriën te doden. Maar zover is men nog lang niet.

15 jaar geleden werd hard geroepen, dat genetische therapie het antwoord op vele ziektes zou zijn. Helaas, dat bleek een fout, en heeft het aanzien van de wetenschap danig geschaad. Maar toch blijft Charpentier van mening, dat wereldwijd in 95% van alle aandoeningen, deze CRISPR/Cas9 techniek bruikbaar is/zal zijn. Nagedacht moet ook worden over de status van dit soort nieuwe technieken; niet alleen voor TTIP, maar in het algemeen. En dat betekent, voortdurend de grens opzoeken tussen heden en toekomst; tussen toepassing en beperking. De angst van mensen over dit soort technieken berust in haar optiek vooral op ontbrekende informatie. Daar valt dus nog wel wat aan te verbeteren. Overig wordt 2017 het jaar van genome editing.