Medisch, gezondheid en milieu

Chemo, EpiPen, palmolie, vrouwen-hartaanval, groen leven

60% van het grondwater in een rivier-bassin wat ruim 750 miljoen mensen verzorgt in Pakistan, India, Nepal en Bangladesh, is niet drinkbaar of geschikt voor landbouw-irrigatie, zeggen onderzoekers. De grootste bedreiging van het Indo-Gangetic Bassin is niet vervuiling, maar het steeds hoger wordende zoutgehalte en arsenicum. Aldus Nature Geoscience.

 

Patiënten moeten gewaarschuwd worden over de risico’s van chemo, nadat onderzoek uitwees, dat chemo tot 50% van de patiënten in sommige ziekenhuizen doden. Voor het eerst werd onderzocht, hoeveel patiënten binnen 30 dagen na start van een chemo waren overleden; als direct gevolg van de chemo dus. In Engeland. Rond 8,4% bij longkanker, en 2,4% bij borstkanker stierf binnen 1 maand. Sommige ziekenhuizen hadden fors hogere %. Zoals in Milton Keynes ruim 50% bij longkanker. Ook al blijkt chemo in veel gevallen een krachtig medicijn tegen kanker, heeft het vele bijwerkingen en kan soms heel agressief werken. Het is daarom van belang om een juiste balans in de therapie te bereiken. Door een goede voorlichting kan de patiënt bovendien een betere afweging maken van risico’s. 

 

Ook niet nieuw, maar vrouwen hebben vaak andere symptomen dan mannen bij een hartaanval. Reden te meer voor de NHS in Engeland, om maar weer eens hierop te wijzen: druk/strakheid of raar gevoel in de borststreek; pijn in andere delen van he lijf – alsof het ‘’wandelt’’ van borst naar arm, nek, kaak, rug of buik; licht in het hoofd, zweten, misselijkheid en ademtekort. Vooral de borstpijn wordt bij mannen vaak als erg omschreven & gevoeld; bij veel vrouwen echter in het geheel niet.

 

Palmolie, milieuactivisten bekritiseren de enorme plantages al jaren, omdat daarvoor regenwoud gerooid wordt en monoculturen de biologische veelzijdigheid beperkt. Maar vervanging door andere plantaardige olies is lastig. Aldus Agripol in opdracht van het WWF. Want voor kokos-, soja- of raapzaadolie zijn nog grote terreinen nodig dan voor de palmbomen. En de opbrengst: 3,3 ton/hectare voor palmolie, terwijl de andere maar goed zijn voor ca. 0.7 ton/hectare of minder. De enige optie die overblijft? Ecologische productie van palmolie en vooral verandering van consumentengedrag; minder kant-en-klaar, ijs, choco-, zoet- en knabbelspul verorberen kopen/verorberen. Zelf maken, zonder palmolie is bovendien veeeel gezonder en bepaald niet moeilijk. Minder palmolieverbruik. En palmolie in biobrandstoffen? Afschaffen! Zo behouden we misschien op termijn bedreigde diersoorten zoals de Oran Utan, gorilla, bonobo, chimpansee. En veel vogelsoorten, vooral in Azië, die als gevolg van reusachtige palmolieplantages al ter ziele zijn.

 

Och, wat een amateurisme is het weer...weken geleden lees je dat mensen met ‘’obesitas’’ (te dikke mensen) niet eerder overlijden. Foutje, bedankt. Ja, kon een ieder zelfs zonder medische kennis wel bedenken....want nu blijkt, dat obesitas/overgewicht de kans op vroegtijdig overlijden wel degelijk vergroot. Hebben weer nieuwe metastudies bewezen. Nu hadden ze ‘’verfijnder’’ analyse toegepast. Die flutwetenschappers. En dan komt het ei van Columbus uit de hoge hoed van Hoogleraar Public Health Jaap Seidell van de VU A’dam: preventie is het toverwoord! Integrale aanpak, met meer bewegen in wijken, voedseleducatie en duurzame productie van gezond voedsel. Mondiaal en landelijk superingewikkeld, deze gewenste omslag in beleid en productie, maar lokaal moet het kunnen. Huh? Nou, dat had ik ook kunnen vertellen. Maar ja, niemand die het mij vraagt....

 

Bij het Great Barrier Reef in Australië is een reusachtig algen rif ontdekt in 20 – 40 meter; ruim 6000 km2 groot. Sinds de 70/80er jaren wist men van deze geologische structuren, maar over de echte afmetingen, vorm en zo, werd nooit echt onderzoek gedaan. Aldus de James Cook University. Goed nieuws, nadat eerder sprake was dat bijna 30% van het GBR vernietigd was.

 

Hoe groen wil je zijn/worden? Liever laten we geen vernietigde aarde achter, toch? Dit leidde tot een volksinitiatief ‘’Groene economie’’ in Zwitserland; want als we zo doorgaan als nu – in Zwitserland dan – zijn 3 aarden nodig in plaats van de huidige ene....Aldus berekening van de ecologische voetafdruk. Het initiatief eist tot 2050 een daling van deze voetprint; dus ca. 2/3 minder milieubelasting. Reken je dan ook nog met economische groei, moet het zelfs ¾ worden. Nou ja, de regering vindt het maar een onhaalbaar plan. Maar eigenlijk – en dat lieten 2 door dezelfde regering eerder uitgevoerde studies zien – kan het toch wel. De vraag is, hoe precies? Milieubelasting m.n. door het produceren/verwerken van voedsel (m.n. vlees en dranken), wonen (stookkosten en stroomverbruik) en mobiliteit (fossiele brandstoffen voor auto’s en vliegtuigen) is goed voor 60%; hier valt dus veel te winnen als je milieuvriendelijkere auto’s, betere isolatie, reductie van benzine en stookolie – om een paar te noemen – realiseert. Iets minder vlees, vis, melk, wijn, koffie en choco zou mogelijk moeten zijn, nietwaar? En dan trein en bus in plaats van auto nemen, kleiner wonen, minder stoken en vakantie in eigen land in plaats van op een tropisch eiland? Kan je altijd nog goed leven.

En wil de burger zelf niet minderen? Dan extra belasting heffen op b.v. vlees? En of dat nog past binnen internationale handelsregels? Het initiatief benadrukt, dat het concept niet veel verder gaat dan de klimaatdoelstelling van Parijs tot 2050. Critici menen, dat hoe breder ‘’milieubelasting’’ in detail wordt opgesomd, hoe lastiger het is, om het gestelde doel te bereiken. Moet je technicus voor zijn...Enne...landen zijn best bereid om b.v. CO2 uitstoot te beperken. Als andere landen het ook doen...Dus...?

 

Eens een positief verhaal.... Er staan op dit moment minder gebieden op aarde onder water dan dertig jaar geleden. Sinds 1985 is er wereldwijd 115.000 vierkante kilometer land onderwater komen te staan. Daarentegen is zeker 173.00 vierkante kilometer aan watergebieden veranderd in land. Dat meldt het Nederlandse onderzoeksinstituut Deltares op nieuwssite Nature Climate Change. Een ieder kan deze gratis tool gebruiken. Zie hier: http://aqua-monitor.appspot.com/ Overigens, het is maar hoe je het bekijkt...want minder water - en dus droogte - is ook niet goed....

 

Vissers voerden recent actie tegen het EU visserijbeleid; daar hebben sufmutsen bedacht, dat te kleine vissen ook meegenomen moeten worden en niet – zoals nu – overboord gegooid mogen worden. Heel dom. Want zo gaan die te kleine visjes dood = weg generatie. En voor bijvangst is geen plek op de boten. Onzinnig gebod, niet goed voor natuur/milieu noch de visserij.

 

Obama heeft ervoor gezorgd, dat Hawaii het grootste beschermde zeegebied ter wereld krijgt; de in 2006 door G.W. Bush ingestelde zone werd verviervoudigd tot 1,5 mio km2. Ruim 7000 soorten – waaronder walvissen, dolfijnen en haaien – leven daar, waarvan 1/3 voor de kust van Hawaii. Ook zeldzame albatrossen zijn er te vinden; evenals zeeschildpadden, onderwatervulkanen en koraalriffen. Er is ook kritiek; van vissers, die ruim 60% van ‘’hun’’ visserijgebied verliezen voor de commerciële vangst. En op het feit, dat nog in oktober 2015 Shell toestemming kreeg, om voor de noordwestkust van Alaska naar olie en gas te boren; heel andere prioriteiten golden toen...

 

Het is niet te geloven; het VS-bedrijf Mylan verhoogde de prijs van de EpiPen – een injectiespuit tegen allergie – sinds 2007 met 548% naar ruim 600$/spuit. Terwijl het eigenlijk in productie/samenstelling sinds 2009 niet is aangepast. Belachelijk. Hevige kritiek – zelfs door Hillary – leidde ertoe, dat het bedrijf de prijs wel wilde halveren. Nog veeeeels te duur. Ruim 43 miljoen Amerikanen hebben zo’n pen – die overigens maar 1 jaar houdbaar is – nodig. En als patiënten het niet kunnen betalen? Pech. Het bedrijf maakte in 2014/2015 jaarlijks 1 miljard winst op....Kosten voor ontwikkeling van medicijnen worden – zo ze al gemaakt worden, maar hier dan niet – afgewenteld op de patiënt. Zieke gezondheidszorg in de VS dus.

Ook Joost had de EpiPen altijd bij zich in NL, als gevolg van een allergie voor bijensteken. In NL wordt het op recept gewoon vergoed. Meda Pharma in NL levert ook een dergelijke spuit, rond de 53,00 Euro.Emerade (Bausch & Lomb) levert ook een EpiPen, die bovendien 30 maanden houdbaar is! Pikant...een paar dagen na deze publicatie zou de CEO van Mylan – al lopend door het park – gestoken zijn door een bijenzwerm; ze zou in kritieke toestand in he ZH liggen...EpiPen niet mee gehad,schatje? Heather Bresch heeft de afgelopen jaren voor een paar honderd% verhoging van dit levensreddende goedje gezorgd. En zichzelf overigens ook een salarisverhoging van 600% toegekend, ruim 19 miljoen $/jaar...