Medisch, gezondheid en milieu

Moleculaire knikkertoren, gedwongen anticonceptie en 122...

Moleculaire machientjes, die duizend x dunner zijn dan een haar....wat hebben we eraan? Superminiminimini toys for big boys? Feringa et al, die de Chemie-Nobelprijs wonnen zijn lyrisch. Met uitspraken zoals “... have a delightful time in redesigning all kinds of familiar machinery, to see if you can do it. And give it 25–30 years, there will be some practical use for this. What it is, I do not know.” ....Juist, je hebt er niks aan dus. Knutselen en dat noemen ze Nobelprijswaardig. Idee om  medicijnen in een mini-vrachtwagentje stoppen en ze naar de kankercel – of ander onleuks – te transporteren? Zul je ook mini gps nodig hebben, anders raakt ie het spoor – pardon de aders – kwijt...En dan nog stoplichten, en natuurlijk mini-mini politieagentjes om boetes uit te schrijven...Oeps, dan moet er ook een mini-overheid komen. En een regering. En...fantaseren kan ik ook, hoor. Maar wil je meer over dit staaltje Nobelprijs-frutselspeelgoedwerk lezen: https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2016/popular-chemistryprize2016.pdf En alsof het nog niet genoeg is, Feringa wil gelijk een miljard geld bij voor zijn speeltuin. Want NL moet hierin voorop gaan lopen, nietwaar? http://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/05/feringa-wil-meteen-miljard-extra-4654856-a1525082 Ondertussen wacht ik af op het nieuwste van het nieuwste; een knikkertoren in nano-formaat...Oh pardon, moleculair machientje. Met motor...

 

Schotse schoolkinderen rennen dagelijks 1,5 km als werkzaam instrument tegen obesitas. Een Britse school in Cornwall gaat juist het rennen op het schoolplein verbieden. Want ouders protesteren tegen de overtrokken health & safety regel. Schoolhoofd Cook zegt, rennen mag wel, maar niet dwars over het plein. En dan is er tenslotte nog een koor, lego en een zandbak.

 

Nee maar, EU-zorgministers gaan in december met de bazen van grote farmabedrijven om de tafel over hoge prijzen van sommige medicijnen. Op initiatief van Edith. Pijpensteel, Lena roept het al jaren! Ook patiënten zullen vertegenwoordigd zijn bij het gesprek. Het wordt tijd, dat Europa als 1 ‘’markt’’ opereert, want ieder land voor zich drijft alleen maar de prijzen op.

 

Heel raar, dit bericht; de Spaanse krant La Razon meldt, dat er een controverse is ontstaan tussen gynaecologen en epidemiologen over de vraag, wanneer de eerste borstscan moet plaatsvinden. 35 jaar wordt genoemd. Nou, dan weet je bijna zeker, dat je na 20 – 30 jaar wel kanker kunt ontwikkelen met al die straling...

 

Gaat dit te ver? Gedwongen anticonceptie zoals men in Rotterdam wil? Verplichte geboortebeperking is nu niet mogelijk . En toch, de gemeente Rotterdam doet een poging. Met een programma voor vrijwillige/effectieve anticonceptie bij kwetsbare vrouwen – te starten met 160 vrouwen die al intensieve hulpverlening krijgen. En men streeft naar een wettelijke maatregel voor gedwongen anticonceptie. Want het gaat om kinderen, die in gezinnen worden geboren, waarvan iedereen buikpijn krijgt bij het idee dat ze daar moeten leven. Te denken valt aan verstandelijk gehandicapten, drugsverslaafde prostituees, alcoholisten en ga zo maar door. Op dit moment is voorlopige toezichtstelling van ongeboren kinderen een maatregel, die jaarlijks 400 x wordt toegepast. Verplichte anticonceptie zorgt voor ‘’preventie’’ van problemen bij/met kinderen. Want niet geboren worden is ook bescherming van het kind. Want zeg nou zelf...men verwacht wel van vrouwen, die  verslaafd zijn, onder financieel toezicht staan en niet zelfstandig wonen, dat ze zelf in staat zijn, anticonceptie te regelen? Kom op, zeg.

 

Een tanker met 450.000 ton aan Sodium Hydroxide  (= ook wel lye genoemd = natroonloog, vaak gebruikt bij productie van zeep); is gezonken buiten de kust van Yamaguchi, Japan. Het goedje produceert intense hitte, als het eenmaal gemixt is met water, en kan brandwonden op de huid en ogen veroorzaken. Nou, fraai, voor de onderwaterwereld daa; gekookt en wel.

 

Een aantal onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine in N& denkt, dat de mens een ‘’natuurlijke’’ leeftijdslimiet van 122 jaar heeft. Aldus het blad Nature. En dat zal voorlopig zo blijven. Concluderen ze op basis van onderzoek in de Human Mortality Database, waar gegevens over leven/dood van 38 landen zijn opgeslagen. In de vorige eeuw verbeterde de levensverwachting razendsnel door betere voeding & medische zorg. Dus dacht men ‘’de mens kan veel ouder worden’’. Maar sinds de jaren 80 neemt de trend van lang leven; vooral na het 100e levensjaar daalt de levensverwachting snel. En de kans, dat iemand ouder wordt dan 122 jaar? Is maar 1 op de 10.000. Nou, je zou die ene maar zijn! Overigens is het laatste woord over deze levens-grens nog niet gezegd.

 

Rusland krijgt jaarlijks ruim 95.000 nieuwe HIV-besmettingen erbij; het is de enige regio in de wereld, waar zich de HIV epidemie uitbreidt. Vaak gebeurt deze besmetting in gevangenissen, zoals dit ook met tuberculose gebeurt. Voorlichting, het gratis verstrekken van condooms en Hiv-tests door activisten wordt door de regering niet graag gezien. Het zouden ‘’buitenlandse agenten zijn die politieke activiteiten uitvoeren’’...Nu moeten deze hulporganisaties een geautoriseerd papier met zich meeslepen, als ze informatiefolders willen verspreiden, en de overheid controleert ze continu. Domme papieroorlog versus epidemie. 85% van deze mensen leeft in Siberie, de Oeral en Oekraïne; het probleem wordt echter door het Kreml zo geïnterpreteerd, dat ze juist voor nog meer gevallen zorgt. Want de condoomindustrie stimuleert jongeren, om buitenechtelijk geslachtsverkeer te hebben. En voorlichting op scholen? De maatschappij en vooral de kerk vinden dit verfoeilijk. Het beste middel tegen Aids is het huwelijk tussen man en vrouw. Maar de meeste Russen raken niet besmet door seks, maar door drugs. O.a. via besmette spuiten...En antidrugbeleid, zoals verstrekking van methadon? Is verboden. Achterlijk.

 

Tsjechië kocht de Vattenfall-kolenbusiness van Zweden en wordt daarmee nr. 4 van energieopwekking in Duitsland. Goed voor arbeidsplaatsen, maar slecht voor het milieu. Zweden gaat, de Tsjechen komen in de Lausitz, DE Duitse regio voor bruinkool. Zweden haalt haar doel; ze wil nl. veel groener worden, vanuit klimaat-beschermingsoogpunt gezien dan. De grootste CO-2 uitstoter in Duitsland werd voor een onbekende prijs verkocht. Als de Duitse regering in de toekomst nadenkt over ‘’stoppen met kolen’’, zal ze met een private investeerder moeten onderhandelen; nl de miljardair Kretinsky. En dat zou wel eens lastiger worden, dan met de Zweden te onderhandelen...Maar de Tsjechen gaan vooralsnog niet ervan uit, dat Duitsland op korte termijn de goedkope kolen wil inruilen voor iets duurzamers. Immers dekt de kolenwinning ruim ¼ van de Duitse stroombehoefte. Ook Chinese investeerders maken zich breed in deze industrietak. Bedenkelijk.