Medisch, gezondheid en milieu

UMC-cultuur, antibiotica, gezonde sponsoring, statines

Universitair medische centra geven te veel geld uit aan onderzoeken, die gericht zijn op medisch-specialistische onderwerpen. Onderzoek naar veel voorkomende ziekten, langdurige zorg en preventie blijft daardoor liggen. Niet slim. E.e.a. staat in het rapport van de Gezondheidsraad. Gepleit wordt voor meer samenwerking met verpleegkundigen, huisartsen, specialisten. De UMC’s zijn het hier niet mee eens. De kloof tussen kennis en praktijk wordt vooral veroorzaakt door het verdelen van onderzoeksgeld. In 2014 hadden de 8 UMC’s ruim 1,2 miljard beschikbaar. De verdeling gebeurt d.m.v. het aantal publicaties in vooraanstaande vakbladen en het aantal keren, dat hun onderzoek door anderen wordt geciteerd. Hoe hoger een afdeling of een prof scoort, hoe meer onderzoeksgeld er komt. Er zou echter meer moeten worden gekeken naar de maatschappelijke bijdrage. Onderschrijft Lena van harte! Maar ja, de ‘’prestatiecultuur’’ lijkt lastig te veranderen....Of een koerswijziging. Dus blijft het bij mooie praatjes, en pruttelonderzoeken, waar de grote groep burgers/mensen niets aan heeft.

 

Ganten was oprichter en voorzitter van het M.Delbrück Centrum voor Moleculaire Geneeskunde in Berlijn en van de Berliner Charité. 2009 richtte hij de World Health Summit  WHS op, een internationaal discussieplatvorm voor globale gezondheidsvraagstukken. Ooit begon hij als zeer succesvol hoge-bloeddruk-wetenschapper. Maar hij kwam tot de conclusie, dat geneeskunde alleen onvoldoende is, om de wereld gezonder te maken. Neem nou hoge bloeddruk; preventie is ongelofelijk belangrijk; de geneeskunde is snel aan haar limiet, maar met preventie maak je geen internationale carrière, het is niet sexy. Zijn stelling is, dat de geneeskunde, die door artsen wordt gepraktiseerd, maar voor 5% bijdraagt aan de wereldgezondheid, voor de overige 95% is de politiek en de maatschappij aan de bak; om te zorgen voor vrede, schoon water, gezonde voeding, rookverbod en zo voorts. De medische verzorging van 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd hoort er ook bij; fysiek en vooral psychisch. De WHS kan hier een rol in spelen, omdat hier veel specialisten elkaar ontmoeten; medische, maar ook wetenschappers, NGO’s, farma, politici en b.v. het Rode Kruis. De WHS publiceert na bijeenkomsten samen met 24 van de meest vooraanstaande gezondheidscentra in de Wereld een gemeenschappelijke verklaring voor de besproken gezondheidsthema’s, en geeft adviezen, wat de politiek moet doen. In de hoop, dat aanbevelingen overgenomen worden en niet in de prullenbak belanden. Zo kwam o.a. het thema multiresistente kiemen op de G7 agenda. Dat dit gewoon lobby werk is, bestrijdt hij. Want juist de wetenschap – in tegenstelling tot andere ‘’spelers’’ zoals farma b.v. – heeft niet zozeer economische, financiële of politieke belangen, en is daardoor beter in staat, om over dit soort zaken ‘’vrij’’ te kunnen discussiëren en beslissen.

 

In de aanloop van de VN top over antibioticaresistentie publiceerde de EPHA en Changing Markets een rapport, waarin de farma industrie verantwoordelijk wordt gehouden voor de toenemende antibioticaresistentie. Want de producenten blijven in gebreken als het gaat om het afdoende zuiveren van hun afval, en met veelal gebrekkige en onverantwoordelijke productiemethodieken in landen zoals China en India – met weinig milieueisen – verergert Big Pharma de boel Men pleit voor een zwarte lijst van vervuilende antibioticaproducenten.

 

Rond 2025 zal China het grootste aantal aan kinderobesitas hebben, aldus de World Obesitas Federation. Als de huidige trends doorzeten, zullen 48,5 miljoen kinderen tussen de 5 – 18 jaar obees zijn. Op nr. 2 en 3 komen resp. India en de VS met 17,3 en 16,7 miljoen kinderen. De landen met de snelst groeiende kinderobesitas: Vietnam, Azerbeidzjan en Servië. Tenzij preventie wordt toegepast gaat het dus goed fout daar. En...je kunt vervuild water niet vervangen door Coca Cola of Nesquik of schaarse maaltijd met noodles en junkfood opvangen en dan nog verwachten, dat deze kinderen gezond opgroeien....

 

Bio-boeren in Europa kunnen hun kennis delen/uitwisselen via het nieuwe platvorm OK-Net Arable. O.a. over bodemkwaliteit & vruchtbaarheid, voedingsstoffenbeheer, ziektebestrijding, onkruidbestrijding en specifieke gewas-specifieke oplossingen. Er zijn heel wat bio-oplossingen zo te vinden. Daarnaast is er een schat aan informatie hoe die oplossingen in de praktijk werken, en in welke bodemtypes en klimaat. Dit moet uiteindelijk de productiviteit en kwaliteit van de bio-akkerbouw in Europa naar een hoger niveau tillen. Top!

 

Pepsi en Coca Cola sponsorden tussen 2011 en 2015 minstens 96 gezondheidsorganisaties in de VS. Waaronder American Heart Association, American Diabetes Association en Centers for Disease Control and Prevention...Daarnaast was er altijd wel een van die 2 die actie voerde tegen 29 voorstellen om het gebruik van frisdrank te reduceren. Ontdekten ze bij de Boston Uni. Pepsi publiceert – in tegenstelling tot CC – geen lijst over hun financiering van organisaties, dus het getal van 96 organisaties kan nog veel hoger liggen. Maar...’’de frisdrankindustrie is betrokken bij problemen met de volksgezondheid’’ heet het verweer van de frisdrankindustrie. Ja hoor.

 

Die dekselse ESBL-producerende bacteriën komen niet maar bij de kip voor, maar ook bij rundvee, huisdieren en op groenten. Bah. Ook in de bio-sector. Verdorie. Wageningen Uni en RIVM toonden dat aan, aldus Boerderij. Minder antibiotica is hierbij onvoldoende. Ze zijn overal, die bacteriën. Ook worden ze vaak uit het buitenland meegenomen. Dat ESBL is een enzym, welk penicillines en cefalosporines – antibiotica dus – kan afbreken.

 

En wie het nog niet weet, niet gelooft of gewoon wil weten hoe het zit; hier weer eens over vet, cholesterol en statines.... https://drmalcolmkendrick.org/books-by-dr-malcolm-kendrick/the-great-cholesterol-con/  En over de misvatting, dat statines HET wondermiddel zijn voor hoge cholesterolgehaltes en hartaandoeningen. Helemaal niet 100% safe en al helemaal niet vrij van veel ongewenste en nare bijwerkingen. Maar wel de meest winstgevende aller tijden. Want inmiddels weten we wel, dat een hoger cholesterolgehalte niet hartziektes veroorzaakt en dat de ‘’bescherming’’ middels statines zo minimaal is, dat het gros van de mensen die ze neemt, er niks aan heeft..https://www.amazon.es/Cholesterol-Attacks-Statins-Solution-English-ebook/dp/B01LZHKRD8/ref=sr_1_24?s=foreign-books&ie=UTF8&qid=1476024947&sr=1-24 under 

http://www.faz.net/aktuell/stil/leib-seele/medizin-und-nahrungsmittel-bitte-nicht-mischen-14451682-p2.html

 

Wat blijkt, een meerderheid in het EP wil niet, dat de EC instemt met teelt en import van 5 GMO (genetisch gemodificeerde) gewassen. Voorstanders wijzen op de positieve oordelen van EFSA. Dan weet je;t wel; de club, die barst van de lobbyisten en belangenbehartigers van de industrie. De EC moet binnenkort besluiten of ze een vernieuwde of 1e vergunning gaat afgeven voor 3 GMO-maissoorten en de import van 2 GMO-grondstoffen. Dijksma heeft al gemeld, dat NL zal instemmen met toelating van de GMO-gewassen maar dat ze de teelt ervan niet toelaat. Wa's dat nou weer voor een gezwabber??

 

Compleet verwijderen van de prostaat is een secuur zaakje, vooral omdat hierbij de zenuwen niet beschadigt mogen worden, dat leidt anders o.a. tot incontinentie of impotentie. Veel studies hebben aangetoond, dat de klinische resultaten beter zijn, als een ervaren uroloog de ingreep doet versus een arts, die maar af en toe zo’n operatie uitvoert. Vanwege de lange leercurve. De Duitse richtlijn adviseert daarom, dat alleen klinieken deze operatie moeten doorvoeren, die minstens 50 operaties/jaar uitvoeren. Voor klinieken is de operatie een winstpakker, en dus van economisch belang. Tja.

 

De VS hebben het duurste gezondheidssysteem van de wereld, en toch zijn de bewoners daar vaak slechter af als in West Europa. Conclusie van 1870 experts m.b.t. levensverwachting, doodsoorzaken en aandoeningen plus oorzaken; een studie over 195 landen tussen 1990 – 2015. Voor het eerst werd onderzocht, of de gezondheidstoestand van de landen past bij hun ontwikkelingsstatus. Nou, dan is het resultaat van de VS ronduit belabberd; maar Frankrijk en Spanje scoren daarentegen hoog; de mensen daar zijn gezonder dan de economische toestand van het land zou doen vermoeden. In de VS is het vooral het overgewicht, dat zorgt voor een negatieve beoordeling. Maar ook de kosten spelen een belangrijke rol; in de VS kan dit snel oplopen, en niet iedereen kan zich dit veroorloven.

Met Obamacare zijn intussen ruim 90% van de mensen verzekerd voor ziektekosten, ruim 20 miljoen mensen meer dan 3 jaar geleden. Maar de verzekering dekt eigenlijk alleen een medische noodverzorging en niet veel meer. Roken veroorzaakt in de VS de meeste ‘’ziektejaren’’. In Duitsland is dat oa. Hoge bloeddruk. De meeste risicofactoren hangen samen met een tekort aan beweging en ongezonde voeding. In de VS telt daarbij nog drugsgebruik een grote rol.