Medisch, gezondheid en milieu

Tasmaanse duivel-melk, Dr. Watson; donor-nee

Te lezen viel, dat in Europese ziekenhuizen jaarlijks ruim 91.000 mensen doodgaan aan infecties die ze daar hebben opgelopen. Het aantal patiënten, dat in een ziekenhuis wordt besmet, wordt geschat op ca. 2,6 miljoen. Aldus Plos Medicine. 1/3e van de besmettingen is te voorkomen door betere hygiëne. Minstens. Gegevens zijn verzameld tussen 2011 – 2012 in 30 landen/totaal 510 miljoen inwoners. Oeps. Niet best.

 

Melk van Tasmaanse duivels als mogelijk alternatief voor het doden van antibiotica resistente bacteriën? Melden tenminste onderzoekers van de Sydney Uni. Mogelijk zouden bestanddelen in de melk van deze diertjes – die hun jongen in vaak vuile omgevingen grootbrengen – zouden ook tegen MRSA ingezet kunnen worden.

 

Ruim 10.000 reuzekikkers ‘’giganten van Titicaca’’ liggen dood op de oevers van de Peruaanse rivier Rio Coata, die uitkomt in het Titicacameer. Vervuiling? Nog niet bewezen. Het meer wordt door tientallen rivieren gevoed. Maar al jaren – ik heb er eerder over geschreven – doen verhalen de ronde over ernstige vervuiling. De kikkersoort is zeldzaam, en kan 1 kg zwaar worden. Ook dode vogels werden gevonden; die welke deze kikker als voer kozen...

 

Een Duitse kliniek te Marburg krijgt binnenkort Doktor Watson....Een IBM computer, die ziektes en symptomen herkent en een diagnose kan stellen. Dat wordt nu gedaan door specialisten. Die diagnose. Watson wordt assistent, en zal niet de arts gaan vervangen, aldus het hoofd van de kliniek. Het probleem? Veel – ruim 7000 – zeldzame ziektes. In Duitsland. En de meeste artsen kennen niet alle symptomen en aandoeningen. Ruim 4 miljoen patiënten met zeldzame aandoeningen zijn er in Duitsland. Deze computer is aangesloten op bijna alle medische databanken. Zijn oordeelsvermogen is gebaseerd op ruim 500 bekende gevallen en bij een tiental nw. patiënten. Doorbraak?

 

Van de 58 Franse kerncentrales staan 21 stil. Buiten plan ook 5 reactoren, dus naast de gebruikelijke controles/onderhoudsbeurten. In’t vizier liggen bouw-onderdelen van de Japanse toeleverancier JCFC. In mei werden al onregelmatigheden geconstateerd, die mogelijk al jarenlang verdoezeld werden. Deze ‘’onregelmatigheden’’ zouden ertoe kunnen leiden, dat zwakke delen in de staalconstructies – zoals de reactorketel – of bij ringen en buizen van dampgeneratoren gevaarlijk kunnen worden. Juist voor de winter is een ‘’tekort’’ aan energieopwekking niet leuk. Want de Fransiolen verwarmen overwegend elektrisch. Het wordt tijd om warme kleding aan te schaffen, het zou wel eens een frisse winter kunnen worden.

 

Ongeluk bij de BASF. Ooit een modelbedrijf. Maar na een flinke explosie en ruim 10 uur brand in een gebied, waar 28 chemische pipelines naast elkaar liggen, waarin vloeibaar gas, grondstoffen andere goedjes doorvloeien, weet men nog niet, wat is geexplodeerd en vooral waarom? Geen enkele centrale in dit 10 km2 gebied, waar intelligente computers, gevoelige meetapparatuur en puike software de ingenieurs vertellen, wat waar uitloopt of brandt? Wederom een treurige hoogtepunt van een keten van bedrijfs-storingen bij BASF. Alleen al in dit jaar ruim 15 keer raak. Waarvan ‘’maar’’ 6 eigenlijk meldingsplicht hadden waren, aldus de fabrieksleiding. En soms gaat iets mis bij nieuwstart/opstart/doorstart. En ook de toeleveranciers zijn schuld; ondeugdelijk materiaal. Ja hoor..Tot nu genoot BASF veel vertrouwen, ook bij de bevolking, maar dat is nu sterk tanend.

 

De donorweek van 10 – 17 oktober leverde minder donoren op dan anders, aldus het VWS. De afgelopen 2 jaar was de verhouding van ‘’ja, donor worden’’ tegenover ‘’nee’’ een van 86 – 14%. Na het indienen van het wetsvoorstel van D66 – iedereen donor, tenzij je meldt ‘’liever niet’’, zijn de reacties kennelijk verdeeld: nog maar 17% ja tegen 83% bij nieuwe registraties en in totaal 37 ja versus 63 nee. Raar. Lena stelt voor, dat de niet-donor-willen-zijn-persoon in het geval van het toch nodig hebben van zo’n donororgaan gewoon achteraan op de wachtlijst worden geplaatst. Solidariteit heet dat.

 

Soms gaat het sneller als je denkt. Zoals bij het 3-ouder-Baby; recent gepubliceerd. En ook in Zweden nu: een wetenschapper serveerde tagliatelle (pasta) met eigen verbouwde groente opgegeten. Nou en? Ware het niet, dat het erfgoed van o.a. de kool, met Crispr-Cas9 techniek werd veranderd. De 1e wereldwijd openbare en legale Crispr-maaltijd dus.....Want terwijl Europa nog dubt, hoe ze met Crisp-Cas9 veranderen planten qua regelgeving moet omgaan, besliste de Zweedse instantie voor landbouw in 2015, dat zulke planten niet vallen onder de strenge regels, die gelden voor genetisch gemanipuleerde organismen (GMO). Het genoom zou door de genen-schaar mogelijk verandert zijn, in de zin, er mist een klein stukje. Maar de schaar zelf moet – door reguliere teelt – weer verwijderd zijn...

Zulke planten zijn niet te onderscheiden van anderen, wiens erfgoed door natuurlijke of kunstmatige mutaties verandert zijn. Ongeveer gelijk argumenteert de VS-instantie april 2016, toen ze een bij de Penn State Uni ‘’geproduceerde’’ champignon niet onder de GMO-richtlijn liet vallen. Te lezen viel e.e.a. op de blog van de wetenschapper Jansson; ‘’Tagliatelle with Crispry fried vegetables’’...Als je’t niet hebt, neem je gewoon broccoli....Het zaadgoed kwam van buiten Zweden. Een klein stukje erfgoed sneed ie eruit, en voilà, ‘’fout gen’’ geëlimineerd. En omdat de schaar weer werd uitgekruist (?) bevatten zaadgoed en planten geen vreemd-DNA; vandaar legaal. Hij wil hiermee bewijzen, dat CRISPR planten zonder vreemd-DNA zich niet onderscheiden van natuurlijke of genetisch gemanipuleerde mutaties. Een verbouw-verbod hiervoor zou dus onlogisch zijn. En niet controleerbaar. Da hast Du den Salat zeggen de Duitsers....ofwel daar heb je’t gedonder.

 

Siliconen borstimplantaten van  Silimed (Brazilië) zijn qua risico ‘’verwaarloosbaar, aldus de IGZ. Ook al werden eerder minerale vezels van glaswol en steenwol aangetroffen, waardoor verkoop stopgezet werd. Maar verwijderen hoeft niet; het risico bij verwijdering is groter dan die dingen laten zitten, met de foute deeltjes....En ach, eventueel verhoogd risico op gezondheidsschade? 1 op de 1 miljoen. Peanuts. Je zal maar die ene zijn.

 

Banken geven miljoenen kredieten om direct naast een mega-oerwoud in Bangladesh – thuisland voor de laatste Bengaalse tijger – een nieuwe kolencentrale te laten bouwen...Een van de ergste voorbeelden van de disconnectie tussen natuur en winstgraaigedrag van bedrijven en banken. Een gelekt VN rapport had geen goed woord over voor dit project, en de investeerders proberen nog snel de deal te sluiten voordat de media hiermee aan de haal gaan. Maar als de wereld opstaat tegen deze lui rondom JPMOrgan, Credit Agricole en andere boeven-banken, zouden we dit soort projecten zo ‘’giftig’’ kunnen laten worden, dat investeerders ervan af gaan zien. Hopelijk.

 

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/14/mevrouw-u-heeft-welgeen-chemo-nodig-4810271-a1526646 kan een test werkelijk uitwijzen, of een vrouw met borstkanker wel/niet chemokuur moet ondergaan? In dit artikel nadere informatie over beschikbare tests en de voor/tegens. De chemokuur is soms een soort preventief medicijn – om na het operatief verwijderen van de tumor en eventueel bestralen mogelijke nog niet zichtbare uitzaaiingen van de tumor aan te pakken. Dat is een behandeling die artsen hun patiënt het liefste willen besparen, maar dan willen ze wel weten of die chemokuur veilig kan worden weggelaten. En daar schiet de moderne genetica te hulp. Door in de tumor te meten welke genen actief zijn, zou je beter kunnen voorspellen hoe agressief de tumor is en dus of het belangrijk is deze met chemotherapie te bestrijden.

 

En topman W.Baumann van Bayer stelt, dat Monsanto niet overgenomen is om GMO-gewassen Europa in te krijgen. Nee, het positieve Bayer imago mag niet gebruikt worden om Monsanto’s GMO-zaad of glyfosaat/Roundupprut in Europa geaccepteerd te krijgen. Oh nee? Als de politiek en maatschappij in Europa geen genetisch gemodificeerd zaad wil, accepteert Bayer dat. Waarvan akte! Waarom ze’t dan kopen? ....U mag het zeggen. Inmiddels is de financiering – 66 miljard $ - rond. We houden u eraan, Bayer!