Medisch, gezondheid en milieu

One-fits-not-all! Onwerkzame medicijnen, Parkinson

De Chinezen waren er 5000 jaar geleden al achter; de ‘’one-fits-all’’ behandeling werkt niet! De oorzaak van ziektes is voor iedereen verschillend. Bovendien is ieder mens anders! En toch krijgen patiënten met dezelfde ziekten vaak dezelfde behandeling. Maar...Om in de toekomst iedere patiënt een gepersonaliseerde behandeling te kunnen bieden, werken 6 NL-Uni’s samen om de verschillende ziekteprocessen van veel voorkomende aandoeningen in kaart te brengen. Anno 2016. Wauw. Een eerste resultaat valt al te lezen in Nature Genetics. De onderzoekers maken gebruik van nieuwe technieken om bij duizenden mensen de regulatie/activiteit van al hun genen in 1 keer te meten. Dat wordt dan gekoppeld aan erfelijke verschillen in het DNA. En deze ‘’big data’’ leiden dan tot inzicht in moleculaire processen, die al ontregeld waren, voordat deze mensen ziek werden. Duizenden ziekte-gerelateerde DNA-verschillen is men al op het spoor. Andere wetenschappers krijgen toegang. Zo brengt de NL poldermentaliteit de wetenschap verder.

 

In Engeland een opzienbarend bericht over onvruchtbare vrouwen, die nieuwe hoop krijgen, doordat wetenschappers ontdekten, dat een kankermedicijn kennelijk de ontwikkeling van nieuwe eitjes triggert. Aldus de Uni of Edinburgh die daarmee stelt, dat de klok teruggedraaid kan worden en dat eierstokken wel degelijk weer nieuwe eitjes kunnen produceren   http://www.telegraph.co.uk/science/2016/12/06/infertility-breakthrough-cancer-drug-sparks-growth-new-eggs/

 

Oh ja, de arts van de toekomst is lifestyle-minded, en daar kan een diëtist van profiteren. Aldus een voedingshoogleraar van Uni Wageningen. Het is uit tijdgebrek, dat artsen nog niet zonder diëtisten kunnen...En gedragsverandering vraagt veel tijd en noopt tot samenwerking. En ook zorgverzekeraars moeten het belang hiervan gaan inzien. Ja hoor.Als ie nou ook nog eens meer kennis opdoen over gezonde lifestyle?

 

Oh, wat is het een zielige vertoning. Eindeloos traineren en minachting van slachtoffers bovendien; Q-koorts patiënten, die de NL staat hebben aangeklaagd, krijgen niet 14/12, maar pas 25/1 de uitspraak. Zonder reden voor de vertraging. Zogenaamd dik dossier? Ammehoela!

 

Mogelijk ontstaat Parkinson door darmbacteriën, aldus suggestie van VS-wetenschappers n.a.v. experimenten met muizen. Schrijft de BBC. De onderzoekers programmeerden muizen genetisch, om Parkinson te ontwikkelen. Alleen dieren met bacteriën in de buik ontwikkelden symptomen. Steriele muizen bleven gezond. Aldus het California Institute of Technology. E.e.a. is gepubliceerd in Cell. Of dit in de toekomst tot nieuwe behandelmethodieken leidt? Om b.v. darmbacteriën te doden? Lijkt me vreemd. Want die heb je nodig.

 

UNESCO stelde een deadline aan Spanje om maatregelen te nemen, om te voorkomen, dat het grote nationale park Doñana op de rode lijst belandt. Niet alleen groot gezichtsverlies voor Spanje, maar vooral een ramp voor natuur en ecosysteem. De regering treuzelt eindeloos. Het gaat immers ook om grote belangen. Voor telers van o.a. aardbeien. Of gaswinning/opslag. Of...Het WNF eist, dat de EC Spanje voor het Europese Hof van justitie daagt. In juli 2017 volgt oordeel van de UNESCO. Tot die tijd? Gebeurt waarschijnlijk niks.

 

Bijna 50% van de nieuwe geneesmiddelen tegen kanker doen niet wat ze beloven. In 2013 constateerden VS-onderzoekers dat 18 van 36 middelen die tussen 2008 – 2012 op de markt kwamen, het leven van de patiënt niet verlengen. Nu blijkt, dat zelfs slechts 1 van deze 18 bewezen de kwaliteit van leven voor patiënten verbetert. Aldus National Center for Health Research in Jama Internal Medicine. En dan te bedenken, dat dit zeer dure medicijnen zijn die tot 170.000 $/jaar kosten! Velen zijn ook verkrijgbaar in NL.

Maar de patiënt hier hoeft zich geen zorgen te maken, want hij krijgt geen onwerkzame/inferieure medicijnen. Aldus de NL Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Huh? Middelen met een negatief advies worden eigenlijk niet gebruikt. Maar of het middel in kwestie nuttig is, beoordeelt deze club niet...Er wordt bij registratie vooral gekeken naar veiligheid en werkzaamheid t.o.v. placebo’s...En ook wat het kost. Zonder oordeel. Geloof ik zo...Oh ja, dat in NL mensen toch ofatumumab of cabozantinib krijgen? Heeft te maken met een versneld toelatingsbeleid van de FDA om het middel voor terminale patiënten snel toegankelijk te krijgen...Is het nog te volgen?