Medisch, gezondheid en milieu

Kaas, chimaera, basmatirijst

Zeg Hollander, en je denkt kaas. Nu lijkt er – aldus de krant – goed nieuws voor de Hollandse kaaskop. Oh pardon, ik bedoel natuurlijk de kaasliefhebber. Want uit nieuw onderzoek blijkt, aldus The Journal of the American Society of Hypertension, dat het eten van harde, oudere kazen juist een positief effect heeft op onze gezondheid. Weg met die angst ‘’niet te veel kaas eten’’!? Er werd voor de studie de nep-parmezaanse kaas Grana Padano onder de loep genomen. 2 maanden kregen mensen met hoge bloeddruk 30 gr/dag ervan te eten. Na 2 maanden bleek de bloeddruk van alle testpersonen DRASTISCH te zijn gedaald naar normalere waarden. Een andere groep kreeg een fabrieksvariant met kunstmatig zuivel te eten, zonder enig efffect. De geteste kaas bevat o.a. isoleucine-proline-proline IPP en valine-proline-proline VPP. Die zorgen voor ontspanning/verwijdering van bloedvaten en zorgen dus voor een lagere bloeddruk. Eenzelfde effect als medicijnen. Maar veel smakelijker en zonder bijwerkingen....maar HO NOU, ren niet gelijk naar de koelkost, om je vol te proppen met je geliefde kaas. Want ook al is kaas kennelijk toch gezond(er) voor je hart, het bevat ook zout en vet/kcal! En er is meer onderzoek nodig, om na te gaan, of de echte Parmezaanse kaas – en misschien zelfs de Hollandse oude kaas eenzelfde effect zal hebben.

 

Jaarlijks sterven ruim 58.000 diersoorten uit. Wetenschappers uit de hele wereld werken aan hun ‘’Jurassic Park’’ en willen reeds uitgestorven diersoorten weer tot leven wekken. Ook al is dit omstreden. Meer weten? https://www.welt.de/kmpkt/article161466244/Diese-ausgestorbenen-Tiere-wollen-Forscher-wiederbeleben.html

 

Verdorie, het bevolkingsonderzoek naar darmkanker mist het overgrote deel van ‘’zaagtandvormige’’ poliepen; een belangrijke voorloper van darmkanker. Aldus onderzoek van het AM. Ruim 15 – 30 % van darmkanker ontstaat uit deze poliepen, en niet uit de ‘’rode bolle poliepen’’ die bij het bevolkingsonderzoek worden opgespoord. Nou, da’s even lekker efficient zeg.

 

Vs-wetenschappers creëerden voor het eerst een embryo dat zowel mens als varken is. Een Chimaera, maar dan anders....De opmerkelijke creatie zou een mijlpaal zijn in het onderzoek naar de mogelijkheid, om menselijke organen te laten groeien in het lichaam van dieren. Nee he.. Waar is de Uni van Californië mee bezig!? Als dit slaagt, zou het probleem van een tekort aan donororganen drastisch verminderen, maar e.e.a. is nog toekomstmuziek. En ter geruststelling; varkens met een menselijk orgaan in zich zien er hetzelfde uit als een ‘’normaal’’ varken. En gedragen zich als zodanig normaal. Critici geloven er niks van; de aanwezigheid van menselijke stamcellen kan van invloed zijn op hersenen en gedrag van het dier. En dierenactivisten vrezen voor lijden van het dier. Geen goede ontwikkeling.

 

De Groene Revolutie, gestart in de jaren 60, redde India van de hongersnood. Maar het gevolg van de succesvolle intensivering van de teelt van m.n. basmatirijst wordt nu bekend; de productiegroei is afhankelijk van bestrijdingsmiddelen en meststoffen, en zorgt voor stijging van kanker in/om de productiegebieden. Van de Punjab. Omdat elk jaar meer van die chemische troep nodig is. Funest voor de gezondheid; niet alleen kanker, maar ook huiduitslag, jeukende ogen, ademhalingsproblemen en flauwtes komen steeds vaker voor. Door m.n. vervuild grondwater, dat ook als drink- en waswater wordt gebruikt. Aldus Nat.Geographic. Deze rijst, liefkozend ‘’koninginnerijst’’ genoemd, is de sjieke rijstsoort. Zelf eten Indiërs liever brood zoals naan en chapati; 80% wordt geëxporteerd naar West-Europa en het Midden Oosten en andere delen van India.  Experts lijken niet direct een link te kunnen leggen tussen de chemische troep en kanker, daarvoor zou kostbaar onderzoek nodig zijn. Maar vermoedens lijken gerechtvaardigd. Omdat nergens anders in India het aantal kankergevallen hoger ligt, en nergens zoveel pesticiden gebruikt worden als in de Punjab. De etiketten op de gif-flessen zijn bovendien in het Hindi geschreven, terwijl de boeren daar Punjabi spreken...en men ‘’rommelt’’ maar wat met dosering en zo. Liever ruim doseren voor een hogere omzet. Ten koste van gezondheid...Maar wij, consumenten, hoeven ons niet druk te maken over gifstoffen in Basmatirijst. De NVWA testte in 2016 63 monsters, en in geen werd een te hoge hoeveelheid bemestings- en bestrijdingsmiddel aangetroffen. Want producenten zouden – voordat het spul in de winkels komt – zelf testen of er geen overblijfselen in de korrels zitten, aldus C.Brown van de belangenorganisatie van rijstproducenten in Europa (EUROPA!!!!?), de FERM, aan. Huh? Indiase rijst?