Medisch, gezondheid en milieu

Zwavel, visotter, dolfijn m/plastic en Alzy

De NL Fruittelers Organisatie NFO en Prisma, Vereniging van Bio-fruittelers slaan alarm. Het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen Ctgb besloot de toelating van spuitzwavel fors aan te scherpen. Dat is slecht voor bio fruit, roepen die twee. Iets anders tegen schimmels en schurft zou er niet zijn (wel, Neem o.a. maar da’s veel duurder...). Ofwel, de bio boer moet wel zwavelen, anders wordt het niks met zijn fruit. Huh? En de consument zou minder mooi fruit niet lusten? Onzin. Ach, en dan ligt nog concurrent België op de loer met minder beperkingen...En dus moet ‘’de politiek’’ zich inspannen voor een duurzame gewasbescherming voor bio-fruitteelt. Ja hoor. Komt wel goed, schatjes.

 

Men dacht dat in het Zwitserse Tessin (Levantina) de visotter uitgestorven was. Nietes. Blijkt uit foto’s van foto-vallen. Eind 1980 bleken ze uitgestorven, maar nu zijn, na meer dan 25 jaar, toch weer een paar gespot. Top!

De EC staat toe, dat de NL melkveehouders extra mest op het land mogen uitrijden. Mits ze de overschrijding van de fosfaatproductie maandelijks terugbrengen naar de normen van 2015, die ze toen al overschreden....Charmant. Duurzaam, milieubewust EU beleid heet dat. Maar de nieuwe regeling kan het dierenwelzijn onvoldoende borgen, meldt het LTO; want ze prikkelen boeren om nog intensiever koehouderij te bedrijven...

 

Uni van Bergen/Noorwegen ontdekten in de maag van een spitssnuitdolfijn 30 plastic zakken en ander onverteerbaar materieel. Het dier werd gedood. Bleek ziek, had pijn en was praktisch uitgehongerd. Steeds vaker spoelen walvisachtigen aan op Noordzeekusten, ook bij NL, die door plasticvervuiling om het leven kwamen.

 

Nieuwe gevallen van alvleesklierkanker in NL valt hoger uit dan registratie laat zien. Stelt het Erasmus MC in het European Journal of Cancer. Dit zou ook gelden voor België, IJsland en Zweden. Mogelijk wordt de doodsoorzaak verkeerd geregistreerd of er wordt minder gerapporteerd. Bij oudere patiënten wordt vaak afgezien van nadere diagnostiek, omdat sprake is van slechte prognose of slechte klinische conditie. Nu blijken in NL al meer mensen aan deze vorm van kanker te overlijden dan aan b.v. borstkanker; 8 of meer sterven dagelijks. In 2020 zal deze kanker na longkanker de grootste doodsoorzaak zijn, vele soorten kanker kunnen thans beter behandeld worden/resp. worden eerder ontdekt. Bij alvleesklierkanker ben je bijna altijd te laat. En Chemo vertraagt, maar geneest niet. Immunotherapie in combi met virotherapie is thans in onderzoek. Zodat het eigen immuunsysteem weer geactiveerd kan worden.

 

Radboud stopt met studie van amyloide-beta remmers, het eiwit welk Alzheimer zou veroorzaken. Het blijkt dat de ziekte een ingewikkelde verouderingsziekte is, die niet alleen baseert op schade aan dit eiwit. Men wil dus ook geen valse hoop meer geven aan patiënten. En wereldwijd wordt steeds meer aan de theorie van die amyloide-beta getwijfeld, blijkt uit Science Translational Medicine. Het VU MC is het niet met het Radboud eens. Zij vinden dat Alzheimer als ‘’verouderingsziekte’’ geleuter is. Want waarom krijgen mensen van 45 het dan ook al? Ehum...noemen ze dat wetenschap, dit gekakel?