Medisch, gezondheid en milieu

Ziekenhuis verdienmodel en PGB drama

Gezondheidszorg? Verdienmodel zul je bedoelen. Ziekenhuizen verdienen steeds meer aan dure medicijnen; ze bedingen een korting bij de farma en steken die in eigen zak, maar declareren bij de zorgverzekeraar het officiële inkooptarief. Aldus de Nederlandse Zorgautoriteit. Levert ruim 125 miljoen (of meer) op voor de ziekenhuizen. Kassa!

 

Seleen – een essentieel sporenelement – zou als gevolg van klimaatverandering weleens schaars kunnen worden, en dus stijgen risico’s, om ziek te worden door een tekort aan seleen in onze voedingsmiddelen. Aldus PNAS. Het element is van belang voor ons immuunsysteem, en komt m.n. in de bodem voor. Tekort zorgt voor problemen bij huid, nagels of lever, maar ook stoornissen in groei/botvorming en spieren. Je kunt dit voorkomen door meststoffen met extra seleen te gebruiken of het voer van dieren aan te rijken met deze stof. In Finland, welk traditioneel met seleenarme landbouwgrond kampt, wordt sinds 1984 verrijkte meststof toegepast. Aldus NZZ.

 

Mysterieuze radioactieve pieken zijn ontdekt over Europa...en niemand schijnt te weten, hoe dit zit. Iodine-131, een geproduceerd radioactief materiaal, is in kleine hoeveelheden gevonden over heel Europa. Van Noorwegen (januari) door naar andere landen....Maar e.e.a. werd niet gemeld. Tot nu. Want men weet niet waar het vandaan komt, hoe het zich verspreid. Samenzwering! Het zijn de Russen (dicht bij Noorwegen), die een geheime nucleaire test hebben uitgevoerd!  Want dit stofje wordt vooral geassocieerd met kernbommen...en werd gevonden na testen daarvan, alsmede bij Tsjernobyl en Fukushima....Hoeveel? Weet men niet, zeggen de Franse IRSN, maar die melden wel vaker iets niet.... Dit vind ik nou knap....niks aan de hand...maar het moet nog onderzocht worden.huh? NL heeft inmiddels gemeld, niets gevonden te hebben in de lucht...

 

Het VS patentbureau wees de Uni’s MIT en Harvard aan als uitvinders van de revolutionaire gentechnologie CRISPR. Niet zonder strijd overigens, want deze DNA-knip/plaktechniek geeft verbluffende resultaten. De juridische strijd  - tussen MIT, Harvard en Berkeley, kostte bijna 25 miljoen$, terwijl de rechten miljarden waard zijn. Dan snap je’t wel.

 

Kruisingen en andere klassieke manieren om planten te veredelen, vallen niet onder het patentrecht. Gelukkig. Want de angst dat Monsanto/Bayer leven zou kunnen patenteren, zit hoog, vooral in de EU. Aldus besloten in de Raad van Concurrentievermogen te Brussel. Namens de EU lidstaten. Een doorbraak in de discussie rondom octrooirecht en van groot belang voor gewasveredelaars, die vrij moeten kunnen blijven beschikken over biologisch materiaal.

 

Een salmonellabacterie kan vlg. Z-Koreaanse wetenschappers tumoren bestrijden. Genetisch aangepast, en direct ingespoten in de tumor. Zo zou het immuunsysteem sneller in actie komen. Aldus Chonnam National University in Gwangju. De bacterie zou een soort Trojaans paard zijn. Het is de eerste keer, dat wetenschappers probeerden, om de eigen reactie van het lichaam op salmonella te gebruiken in de bestrijding van kanker. Het werd per toeval ontdekt. Baanbrekend? Ja, als het mogelijk is, dat immuun cellen tumoren bestrijden. Er zou een ‘’veilige’’ vorm van salmonellabacteriën ontwikkeld zijn, die 1 mio minder krachtig is dan de oorspronkelijke, die voedselvergiftiging veroorzaakt. Wordt vervolgd.

 

Ongelofelijk, wat duikers tegenkwamen in het koraalrif in de Amazonas.... https://www.theguardian.com/environment/2017/feb/17/we-are-rewriting-the-textbooks-first-dives-to-amazon-coral-reef-stun-scientists